Resan där vi tar reda på nycklar för att skapa utvecklande och positiva träningsmiljöer är nu framme vid sin slutdestination. I det förra avsnittet skickade Svein-Espen Lindås Olsen i Stabekk TK vidare frågan om träningsmiljö till Paradis TK och Antonio Rivera. Antonio berättar här om träningsmiljön i Bergen-klubben och avslutar därmed den här serien!
Hos oss kommer spelarna på träning för att få bra träning men också för att ”ge” bra träning till sina träningskompisar.
Namn: Antonio Rivera
Klubb: Paradis Tennisklubb
Roll i klubben: Huvudtränare i klubben sedan starten av ”Nya” Paradis Tennisklubb Augusti 2013.
Då blev Bergen Tennisarena invigd och vi startade med lite under 200 medlemmar och ca. 20 spelare som kom över från ”gamla” Paradis tennisklubb till oss.
Idag är vi ca. 1000 medlemmar och runt 400 aktiva spelare.
Min roll i klubben är att leda tränarteamet som är ca 5 heltidsanställda tränare + 15-20 assisterande tränare. Jag ansvarar också för tävlingsgruppen ”Team Paradis” som är ca. 30 tävlingsspelare och så ansvarar jag också för elitelagen i klubben.
Min största och viktigaste roll är att annars att forma tennisspelare men framförallt att hjälpa föräldrarna hemma att ge spelarna goda värderingar.
Jag brukar säga att barn är oftast en avspegling av sina föräldrar och att tennisspelare är oftast en avspegling av sina tränare/ledare. Det är därför jag tänker att tränarna/ledarna måste vara de bästa möjliga ”role models”.

Vad är en bra träningsmiljö för dig?
Bra träningsmiljö för mig är en plats där folk trivs, sprider glädje, ger 100%, bryr sig om varandra och känner sig trygg och som ”hemma”.
Vad är era viktigaste nycklar för att få till en så bra träningsmiljö som möjligt i Paradis?
Inkludering är viktigt! Alla måste bli sedda. Alla ska känna sig som en del av vår stora tennisfamilj. Alla ska behandlas rättvist!
Våra spelare förstår att man har större chans att utvecklas om man jobbar i team.
Hos oss kommer spelarna på träning för att få bra träning men också för att ”ge” bra träning till sina träningskompisar.

Hur mycket teambuilding-aktiviteter vid sidan av tennisbanan gör ni för att skapa gruppkänsla och gemenskap?
Vi har konstant kommunikation mellan spelare & ledare. Vi har en chatt där spelare och tränare dagligen delar allt från viktiga tennisrelaterade saker men också andra saker som till exempel att man ska träffas och gå på bio, gå o bada, gå en tur på fjället etcetera,
-Vi organiserar inofficiella tennisturneringar och tennismatcher.
-Tacos- & pizzakvällar.
-Ser på viktiga tennismatcher tillsammans.
-De äldre spelarna hjälper till med träningen på Tennisskolan, de hjälper också till med organisation av turneringar för de yngre, de är domare på hemmaturneringar medan de yngre spelarna hjälper till som bollkallar för de äldsta spelarna.
-Vi har också en årlig klubbresa till Spanien som är öppen för alla klubbens spelare från Mini-Tennis till vuxenkursdeltagare. Vi är cirka 70 personer som reser varje år och det är en fantastisk möjlighet för folk att lära känna varandra.

Hur mycket involverar ni tränare spelarna i beslut som rör träningar och er verksamhet?
Inte mycket när det gäller våra organiserade träningar men det händer Ibland att spelarna får bestämma vad de vill göra de sista 10-15 minuterna av träningen. Detta under förutsättning att vi har haft en ”utomordentlig” bra träning tidigare. Spelarna får också i slutet av varje termin tennistema ”Fun Games” som de själva kan vara med och bestämma vad de vill göra på för något den veckan.
När det gäller beslut i verksamheten får alla uttrycka sig om vad som fungerar bra och vad som kan bli bättre. Detta kan göras både anonymt eller offentligt i klubben.

Vad är nästa steg för Paradis för att ta ytterligare ett steg framåt med er miljö?
Vi har ”bara” 6 och inomhusbanor och vi har inte kapacitet till alla längre så nästa steg är att bygga flera banor (både inne och ute). Vi önskar också en stor cafeteria/restaurang var spelare och medlemmar kan tillbringa ännu mer tid än vad de gör per idag i klubben.
Vi arrangerar Norges Mästerskap (u12, u14, u16, u19), Grand Prix tävlingar (dessa motsvarar Vintertour i Sverige) Tennis Europé (U14 & U16), ITF (U18) men önskar starkt att också driva professionella tennisturneringar så våra duktiga spelare (vi har en del hemmaspelare men även resten av toppspelarna i Norge som spelar på Future-touren) kan ha chansen att plocka viktiga poäng på hemmaplan. Det är jättetrist att Norge inte har en enda Future turnering. Speciellt när man har Casper Ruud som ligger nummer 5 i världen.
Vi har sista året startat NTG Tennis i Bergen. NTG motsvarar tennisgymnasium i Sverige och redan efter sommaren kommer vi att ha 9 elever som får träna under skoltid på förmiddagar. Till det behöver vi fler tränarresurser och inte minst en fystränare som jobbar med NTG spelarna men också med klubbens mest dedikerade spelare.
Vi önskar att göra Elitserien i Norge något mer professionellt. Vi har i vår klubb presentation av spelarna, bollgutter/jenter och massa publik på hemmamatcherna.
Jag hade gärna velat se flera andra jobba med att professionalisera Elitserien så att man en dag får se dessa matcher sändas på TV.
Vi vill också fortsätta att bjuda in folk på föredrag som vi kan lära av och suga åt oss deras kunskaper. Vi har haft bland andra Christian Ruud, Øivind Sørvald, Dave Bandelin och självaste Toni Nadal hos oss tidigare i en hel vecka så ta hit stora tennisprofiler är något som vi gärna vill göra i framtiden.
Övrigt du vill tillägga på ämnet
Annars tycker jag att det är extremt viktig med Teamwork och Samarbete och det är en av nycklarna till framgång mellan spelare, mellan föräldrar, mellan tränare, mellan styrelsemedlemmar, mellan klubbar, med Tennisförbundet och även med akademier utomlands.
Klubbens motto är ”En för alla, Alla för en”!

Nu ska vi höra vad två av klubbens juniorer tänker om träningsmiljön genom Anna Louise Björnestad och Alexander Mohn, båda födda 2006.
Vad är det bästa med träningsmiljön i din klubb?
Anna Louise: Det bästa med träningsmiljön i klubben tror jag är energinivån på tränignen. Det är alltid högt tempo från tränarna på övningarna. Självklart beror det på varje individ och olika dag för dag, men jag tycker i alla fall det är bra organiserat. Det är ett stort förtroende mellan varandra och stor humor. I tillägg finns det många olika att spela med på träningarna. Många engagerade och många ungefär samma nivå.
Alexander: Det bästa med miljön i PTK är att vi är en stor familj. Alla bryr sig om varandra och pushar varandra till att bli den bästa de kan bli.
Får du den mängd/kvalitet i träning som du tror du behöver för att nå dina mål?
Anna Louise: Ja. Just nu har jag inte så många klubbträningar, men jag har mer än tillräcklig träning allt som allt. I klubben får jag erbjudande om både fys och daglig tennis. Klubben har ett bra samarbete med skolan som står för den större delen av tennisträningen för mig. Det är trots allt samma tränare och spelare. Jag känner mig trygg med att det finns ett upplägg som passar mig för att nå mina mål.
Alexander: Träningen i klubben är väldigt bra. Det är alltid mycket fokus samtidigt som vi har skoj.
Vad vill du ha mer av och vad skulle du vilja göra mindre?
Anna Louise: På klubbträningarna är det mycket slagträning och poängspel. Jag vill kanske ha lite mindre av det och mer serve och dubbel.
Alexander: Det är mycket uppföljning av tränarna och det gillar jag. Jag är väldigt fokuserad på min tennis och vill bli så bra som möjligt.
Hur stort eget ansvar tar du till att träna extra utanför klubbens träning?
Anna Louise: Jag tar ansvar till att träna utanför klubbträningarna. Mesta delen av min träning är ju utanför klubbens fasta gruppträningar.
Alexander: Jag tränar en eller två timmar tennis utanför klubbträningarna. Det jag gör mest av är att stretcha. Jag vet hur viktigt det är att ta tillvara på kroppen, så jag gör det för att hålla mig i form.