Ur arkivet: Förbättrar dubbeln ditt singelspel?

Inga kommentarer

Den här texten publicerades i Svenska Tennismagasinet nr6 2020

I det här numret ska jag ge mig på en myt som ligger mig varmt om hjärtat. Jag har hört den här sägningen säkert tusentals gånger och är troligtvis den mest allmänt kända av alla myter som kommer tas upp i den här artikelserien.. ”Det är bra för din singel att spela mycket dubbel.” Stämmer det verkligen?! 

Av: Linus Eriksson

Om jag minns det rätt så började det hela när jag läste en krönika av välkända tennisjournalisten Jonas Arnesen någon gång 2017. Han skrev att en stor anledning till att Jack Sock fått ett lyft i sitt singelspel är hans ihärdiga dubbelspelande. Jag tänkte då att det vore mycket möjligt att Sock skulle lyft i singel även utan att spela dubbel. På Twitter minns jag en konversation mellan mig och Arnesen där Arnesen Twittrade ut: ”Precis som var fallet med Jonas Björkman har Jack Sock fått ett stort lyft i singel efter mycket dubbelspel och stora framgångar där.” Jag ifrågasatte det och en liten konversation mellan oss följde.

Det var starten på flertalet diskussioner mellan mig och olika coacher huruvida dubbeln verkligen var så bra för singelspelet. Min huvudtes har alltid varit: javisst, det är bra att spela dubbel, men om du vill bli bra på singel, är det inte bättre att träna och spela singel då? Specificitetsteorin – det du tränar på blir du bättre på! Eller?

Från början var jag rätt tvär. De stora argumenten för dubbelspel från ”dubbel-förespråkarna” var att det är bra att få spela extra matcher, oavsett om det är i singel eller dubbelform. Att spela en dubbelmatch skulle alltså vara bättre än att träna singel en timme. Plus att det är perfekt att få spela mycket volley! 

Från mitt håll kände jag att dubbeln hade för många nackdelar: du returnerar inte enligt samma ”mönster” som i singel, volleyn blir inte likadan då du har ett annat rörelsemönster vid nät i dubbel än i singel och kanske framförallt – förlorar du i singel men är kvar i dubbelturneringen så har du inte lika mycket tid att träna singel inför nästa turnering eftersom du måste fokusera på din dubbel. 

Med tiden ska jag dock erkänna att jag börjat vekna lite. Sedan jag själv började coacha en elitspelare har jag börjat se vissa fördelar med dubbeln, om än något andra än ovan nämnda. 

Som ”proffs” på lägsta nivån är varje ekonomiskt bidrag ovärderligt. Att då ha chansen att spela in extra pengar genom att även spela dubbel ger potentiellt ett ganska bra tillskott i kassan när varje tävlingsresa ska bokföras.  Får man dessutom chansen att spela med en riktigt bra partner som är rankad högre än en själv så kan det ge ett extra självförtroende om man kan besegra motståndare som man i singel har svårt att hävda sig mot för tillfället.

Nåväl, när den här artikelserien drog igång såg jag nu min chans att en gång för alla ta reda på var landet ligger. Är dubbelmatcher mer utvecklande för ens singelspel än att träna singel?

Och vem är bättre att fråga om det här än självaste Jonas Björkman. Före detta världsfyra i singel med sex titlar på kontot samt världsetta i dubbel med hela 54 titlar i det bagaget. Ett otroligt facit! 

Så Jonas, vad finns det för positiva sidor i dubbelspelet som man kan ta med sig in i singelspelet?

Många typiska baslinjespelare, som till exempel Marin Cilic som jag jobbade med, är sjukt bra vid baslinjen men rent ut sagt dåliga, kanske till och med usla, när de kommer fram på nät. För de tränar aldrig sitt volleyspel. Då kan det vara bra att träna på att fullfölja sitt fina baslinjespel fram till nät i en matchsituation genom just dubbelspel. 

Träning i all ära, men matchsspel är bättre än träning. Genom att delta i dubbel får du träna serve, retur, volley och dessutom står många kvar vid baslinjen och spelar nu för tiden, så då får du ändå träna många av slagen du använder i singel.

Just att få känna matchpulsen är ett starkt argument, som jag såklart förstår. Känslan av lite nervositet och att varje boll verkligen betyder något, den är svår, om inte omöjlig, att få till på träning. Även om du spelar ett set på träning och ska serva vid exempelvis underläge 4-5 så får du inte samma nerv som du får i en riktig match, oavsett singel eller dubbel. 

Jonas förklarar att numera spelar många duktiga singelspelare dubbel också. 

I exempelvis Paris Masters vann två duktiga singelspelare dubbelklassen (Felix Auger-Aliassime och Hubert Hurkacz). De utnyttjade möjligheten att få spela match i dubbel istället för att träna. När de sedan eventuellt reser vidare till nästa tävling har de självförtroende, glädje och matcher i kroppen istället för att ha haft fem dagars vila och bara tränat.

Han tycker inte man ska spela dubbel varje vecka, för nackdelen kan bli att man blir trött mentalt. Fysiskt säger han att det inte är så jobbigt att spela dubbel, men däremot mentalt.

Är det inte olika taktiska mönster man använder i dubbel mot i singel, som i till exempel returnerandet som riskerar att bli feltränat?

– Nej, det anser jag inte, det är så olika saker att spela singel och dubbel. Det är som att gå utomhus till inomhus eller från grus till gräs. Du anpassar dig till olika grenar.

Vi närmar oss nu den ekonomiska aspekten som jag fått upp ögonen för på senare tid. Hur mycket reflekterade Jonas över den under sin karriär? Överraskande nog har han väldigt stor förståelse för den.

Ekonomin är en jätteviktig del! Det pratas mycket i tv och i medier överlag om hur mycket prispengar det är i tävlingar, men väldigt lite om att du som spelare är egenföretagare, vilket innebär att du står för resor, uppehälle, coach och fysio på egen hand. Dessutom skattar du i varje land du spelar. Jag blir lite allergisk när man pratar om hur mycket vinnaren får, för det stämmer inte. 

Jonas är inne på samma tänk, att i början tjänar du inga pengar utan det är rankingpoängen som ska in, och får du då något gratis boende eller spar pengar genom prispengarna du får in från dubbeln under veckan så betyder det mycket.

-I början av karriären när du inte har så mycket sponsringsavtal så är det mycket kostnader – då gäller det att försöka minska dem så du går runt ekonomiskt år för år. 

Jonas återkommer flera gånger, precis som andra coacher jag luftat mina funderingar med under åren, till fördelen med att potentiellt få med sig ett självförtroende genom att vinna dubbelmatcher, även om inte singelspelet gick så bra just den här tävlingen. Men när vi pratar om det här självförtroendet det skapar, vad innebär det mer konkret?

Om jag vann dubbelklassen en vecka och reste vidare till en ny tävling så fick jag ryggdunkningar och fick känna mig som en vinnare istället för som en förlorare. Då kände jag mig mer avslappnad inför nästa veckas match, till skillnad mot om jag hade förlorat min singel veckan före och sen inte spelat något mer. Genom dubbelspelet fick jag spela på stora scener och många huvudbanor och var mer förbered på exempelvis prisceremoni och tal efteråt när jag nådde dit i singel med eftersom jag redan hade erfarenhet av det från dubbeln. 

En aspekt av att spela dubbel som kanske inte direkt har med singelspelet att göra, men däremot en stor anledning till att många tränar dag ut och dag in och offrar blod, svett och tårar är såklart drömmen om att en dag få spela de största tävlingarna och lyfta de tyngsta pokalerna. Och spelar man både singel och dubbel har man inte bara en chans utan två att lyckas nå de högre nivåerna.

Precis, säger Jonas. Du kanske inte har allt som krävs i singel men kan leva din dröm genom dubbeln istället och då är det synd om du inte tränat någon dubbel alls som junior och kan ta tillvara på den möjligheten.

Jonas tar upp Bob och Mike Bryan som exempel och förklarar att de inte hade vad som krävdes för topp 100 i singel utan fastnade en nivå under men har därefter haft en fantastisk karriär i dubbel och har kunnat livnära sig på det istället för att tvingas sluta med tennisen helt och hållet förr eller senare. 

Jag måste säga att jag tycker det verkar som många tränar extremt lite volley i Sverige. Ibland är jag med på elitträningarna som Tennis Stockholm arrangerar och det gör ont i mitt hjärta att se hur dålig teknik många av de annars duktiga killarna och tjejerna har i sin volleys. Och hur lite tid de lägger på att värma upp där framme. Jag hade bättre volley än baslinjespel, men jag nötte baslinjespelet för jag visste att hade jag inte det skulle jag aldrig komma fram till nät och kunna nyttja min volley. Alla som vill bli bäst i världen behöver ett volleyspel.

En annan av Sveriges bästa dubbelspelare de senaste 20 åren med en högsta ranking på 3 i världen, Robert Lindstedt, tar upp kanadensaren Denis Shapovalov som exempel i hur mycket bättre hans nätspel och attacker har blivit av att spela dubbel.

– Det är självklart bra att spela dubbelmatcher, säger Robert, men om vi däremot pratar ren träning så skulle jag säga att det är mer individuellt beroende på vilken spelstil du har och vad som behöver tränas. Är du rädd framme vid nät är det bra att träna dubbel för att träna reflexer och känna dig mer bekväm, men att träna dubbel för ditt singelspel är annars inget jag skulle rekommendera min spelare. 

Robert säger att de positioner och situationer du behöver förbättra i singelspelet kan du träna på i singelbana genom att stå och nöta. 

– Matchsituationer som uppstår i dubbel uppstår i singel också och ju oftare du sätts i de lägena desto bättre, men att träna dubbel för att bli bra på singel, nja, det tror jag kanske inte på…

När man hör spelare som Björkman och Lindstedt som vunnit Grand Slams i dubbel, men också som likt Björkman varit världsfyra i singel så väger såklart de personernas ord tungt. Fördelar av matchmoment, rörelsen från offensiva grundslag fram mot nät, serve- och returträning med nervositet i kroppen samt extra chans till prispengar på proffsnivån, det väger tungt på pluskontot. På minussidan hittar vi risk för mental trötthet och en spelform som inte utmanar dina fysiska färdigheter. Men har du disciplinen att sköta din fysträning även på dagar du har dubbelmatch så löser sig den biten ändå? Låt oss se vad lite andra personer med erfarenhet från både singel- och dubbelspel säger.

Andra Röster

Huvudfråga: hur tänker du när du hör att dubbel är bra för ditt singelspel?

Jonas B Svensson

Driver tennisklubb i Schweiz

Högsta spelarranking ATP: singel 10, dubbel 49

Att spela dubbel är bra för dig när du är yngre och ditt spel är under ordentlig utbildning. ”Tennisutbildningen syftar till att du ska ha en så bra och bred bas som möjligt när du väl börjar din proffskarriär, och dubbel ingår i den utbildningen. Ju fler verktyg du har i din verktygslåda, desto fler lösningar kan du använda.

Allt är dock en fråga om frekvens också – hur mycket dubbel spelar och tränar du i förhållande till singelspel? Jag har flera gånger varit med om att föräldrar frågat om pingis är bra för tennisen eller om det gör deras barn sämre i tennis om de spelar pingis? Det klart att om du spelar 50% tennis och 50% pingis så blir det lurigt, men oftast är det ju en fråga om lite spel med kompisar då och då, och då blir du bara bättre i till exempel koordination och koncentration. Detsamma tänker jag gäller dubbelfrågan. 

Du nådde högt upp i världen i både singel och dubbel. Hur mycket tränade du singel respektive dubbel?

– Jag gjorde allt för att bli så bra som möjligt i singel. Dubbel var ett roligt komplement som vi tränade när det blev tid över. Som proffsspelare såg min fördelning singel/dubbel ut ungefär ut så här: Träning: 95% – 5%. Match: 90% – 10%. Under juniortiden skulle jag uppskatta att fördelningen såg ut så här: på träning 75% singel och 25% dubbel (många träningar var vi fyra spelare på banan så övningarna blev oftare dubbelbaserade. Match 85% singel och 15% dubbel. 

Mervana Jugic Salkic

Coach Fair Play TK

Högsta spelarranking WTA: singel 99, dubbel 59

Jag tror det är bra att spela dubbel för att utveckla ditt singelspel. I dubbel har du bara vissa begränsade ytor att sikta på, vilket gör det till utmärkt precisionsträning som du har nytta av i ditt singelspel. I singel försöker du mer upptäcka och blotta motståndarnas svagheter, i dubbel gör du mer ”din grej”. Under min karriär hade jag i slutet mer självförtroende i dubbel men höjde även mitt singelspel på grund av det. Det du inte får i dubbel är den fysiska biten som singel ger – dubbel är mer reaktion, koordination och lagarbete.

Kan du se några nackdelar med att spela dubbel?

Nej, inte direkt. Många tjejer spelar enbart dubbel eftersom de inte är villiga att jobba hårt nog för att hävda sig i singel. I dubbel behöver du bara täcka halva banan och såklart inte springa lika mycket. En svårighet som ofta uppstår för spelare som vill satsa på både singel och dubbel är att den ena rankingen rusar ifrån den andra. Som mitt sista år som proffs, då var jag rankad 70 i dubbel och 200 i singel, vilket gör att du inte alltid kommer in i samma tävlingar längre i både singel och dubbel. 

Stefan Svensson

Mångårig tenniscoach för bland annat Jonas B Svensson och på GLTK

Högsta spelarranking ATP: singel 245, dubbel 123

Ta Jan Apell som exempel, han slog igenom i dubbel och det gav självförtroende till singeln. I dubbel måste du spela alla slagen, du får med dig hela spelet i dubbeln. Dubbel är en del av tennisen, så vill du bli en komplett tennisspelare behöver du spela både singel och dubbel.

Vad finns det för fördelar med att spela dubbel för ditt singelspel?

Serve, retur och att gå på nät. Framförallt som ung junior så lär du dig spela serve-volley på ett helt annat sätt än i singel eftersom du allt som oftast blir passerad lätt om du spelar serve-volley som junior och har svårt att täcka hela stora singelbanan. 

Såg du några nackdelar med dubbel när du själv spelade?

Nej, det finns inga nackdelar. Jag spelade tennis och fanns singel och dubbel att spela, så då spelade jag självklart både och. 

Per Henricsson

Regionstränare Tennis Stockholm

Högsta spelarranking ATP: singel 210, dubbel 65

Min uppfattning är att dubbel är ett bra komplement för att bli en bra singelspelare. 

Vad finns det för fördelar respektive nackdelar med att spela dubbel om vi tänker ur ett singelperspektiv?

Framförallt så förespråkar jag att spela dubbel för att få in mycket matchträning. Oavsett singel eller dubbel så är det nyttigt att få mycket matcher för känslan från matchmomentet. I dubbel är det mycket offensivt spel – serve, retur och volleyspel, som vi kanske inte är tillräckligt bra på i svensk tennis. Det finns kanske en anledning till att vi är svaga i de momenten – att vi tränar det för lite. 

Nackdelar kan jag inte se att det finns så många direkt. Däremot kan det uppstå ett hinder som jag drabbades av i min karriär, att man får en för hög dubbelranking som gör att man inte går in i singelklassen i samma kategori på tävling som du gör i dubbel varpå du måste välja. Men det problemet uppstår ju eventuellt först när du når proffsnivå. 

Det känns som att många tar för givet att tennis, det är i första hand singel medan dubbeln lite hakar på som ett sidomoment. Borde vi prioritera dubbelspel ännu mer på träningar i yngre åldrar, eftersom det också är tennis?

Vår tradition är att vi jobbar från baslinjen med slagteknik på forehand- och backhandsidan. Det ska vi fortsätta med, för det är en bra bas att ha som tennisspelare, men jag tycker vi behöver våga blanda upp det mer än vi gör. Jag tror det jobbas för enformigt i klubbarna och skulle gärna se mer attack- och volleyövningar. Jag tror vi kan få till det automatiskt om vi följer ”play and stay”-konceptet noggrant och inte går ner till stor bana och hårda bollar för snabbt utan vågar stanna närmre nätet. Vi behöver inte specifikt säga att vi ska spela dubbel mer, men smyga in det. Seriespel till exempel tycker jag är jättebra där vi får in dubbelmatcher i ett bra paket. 

Slutsats

Majoriteten av argumenten för att spela dubbel, även om man ser sig som singelspelare, härstammar i att det är bra att spela match. Att få träna på att slå sin andraserve med spänningspåslaget i kroppen, att känna adrenalinet och att ha känslan att varje slag betyder lite extra.

Av samma anledning är det positivt att spela dubbel för att du på högre nivåer kan vinna prispengar att addera till din budget samt möjligheten att trots sämre resultat i singeln åka ifrån tävlingen som en vinnare, om dubbelresultaten gått din väg.

Rent taktiska nackdelar verkar vara svåra att se för de flesta. Att man returnerar enligt andra mönster och rör sig på lite andra sätt verkar få lägga någon större vikt vid. Att du får träna extra mycket volley är ett starkt argument för många, och jag själv fastnade vid att dubbel är bra för volleyn i yngre åldrar, då du allt som oftast blir passerad eller överlobbad om du springer fram i singel. 

Björkman nämnde att man kan bli lite trött mentalt av för mycket matcher och jag har även fått hört argumentet att dubbeln kan ta för mycket fokus från ens singelspel om man alltid vill dubblera. Vilket det ligger en sanning i. Om vi tar ett vanligt 14- eller 16-års SM för juniorer inomhus till exempel så är det ofta lika med enorma förseningar där dubbelmatcherna kan pågå in på småtimmarna. Det klart att ens singelmatch nästkommande förmiddag då blir lidande. Det är de här plus- och minuskolumnerna man behöver ta med i kalkylen när man väljer hur värd ”dubbelträningen” i matchsituation är värd. 

Ett argument emot dubbeln som jag själv burit på som jag inte tagit upp i texten än är att ifall du vecka ut och vecka in förlorar tidigt i singeln men går långt i dubbeln så blir det så många dagar som ditt fokus ligger på dubbelspel istället för att verkligen träna upp ditt singelspel, men är du bara tillräckligt ambitiös och flitig så går det oftast att köra ett ordentligt träningspass singel på förmiddagarna före dina dubbelmatcher. 

Om vi ska komma till en slutsats så är det fördelaktigt för ens singelspel att spela dubbelmatcher. Om vi däremot pratar ren träning så tror jag, precis som Robert Lindstedt, fortfarande på att det är bättre att träna det man vill bli bättre på, det vill säga singel och rörelsemönstret fram på nät i en singelsituation för att träna volley, till exempel.

Men summa summarum – det här numrets myt får jag lägga mig platt inför. Fördelarna väger över nackdelarna – att spela dubbelmatcher är positivt för ditt singelspel.

Har ni hört poddavsnitt från säsong 1 med Jonas Björkman HÄR!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s