Så här ser fysträningen i Mälarhöjdens IK Tennis ut

Inga kommentarer

Tennis är en idrott vars kravbild kräver en fysisk allsidighet som ingen annan idrott kan matcha. Toppspelarna i världen blir starkare och starkare fysiskt samtidigt som rapport efter rapport som förmedlas hem från internationella juniorturneringar vittnar om att våra internationella konkurrenter ligger steget före oss vad gäller den fysiska styrkan. Hur jobbar vårt lands större klubbar med fysträningen?

Idag i den avslutande delen i serien: Mälarhöjdens IK Tennis genom Srdan ”Sigge” Mladenovic

Berätta hur ni har löst fysträningen i klubben?

Visionen var att ha det liknande så som många ställen utanför Sverige ser ut, där en fystränare jobbar med fysträningen. När jag besökt internationella miljöer så har jag upplevt det som att man ofta hälsade på klubbens eller akademins personal och så sa de: ”hej, jag är tennistränare här”, ”hej, jag är chefstränare”, ”hej, jag är fystränare”. Det fanns inte i Sverige på det sättet. Här är det mer: ”hej, jag jobbar med tennisträning, fysträning, har hand om utebanorna och står i cafét på lördagar.” Så för ungefär fem år sedan började vi fundera och spinna på möjligheterna att anställa någon i MIK och vi blev rätt unika med det här upplägget när vi anställde Johan Widenmark på 75% som fystränare i klubben. Det innebär att han 30 timmar i veckan ska jobba med klubbens fysträning. Det var, och är, en stor satsning för en tennisförening men var något vi ville göra och kändes rätt i tiden om vi ville hänga med både nationellt och internationellt. 

Min upplevelse är att den satsningen har slagit väl ut. Ungdomarna har aldrig tränat så mycket fysisk träning tidigare som nu när vi har en fystränare på plats. Förut har fysträningen mer bestått av att vi tennistränare sagt ”gå och gör det här programmet” eller har följt med dem ut på en löptur (klassisk svensk fysträning) eller kanske spelat en timma innebandy en gång i veckan. Vi ville åt mer kunskap och uppföljning för dem vilket jag tycker vi lyckats med.

Hur räknar ni hem den ekonomiska aspekten av att ha en fystränare avlönad i klubben?

Det var inte helt självklart att klubben skulle anställa en fystränare, speciellt inte om man tänkte att fystränaren bara skulle vara för 15 av våra bättre spelare. I vårt fall skapade vi ett koncept där fystränaren är för hela Mälarhöjdens IK Tennis, inklusive vuxna. Alla ska ha tillgång till fys genom kurser eller tennisspecifik fysträning in the house, hemma i MIK-hallen! Våra absolut yngsta spelare, kanske 50 stycken, träffar Johan varje vecka medan våra främre tävlingsspelare tränar individuellt med honom, också varje vecka. Varje trappa i klubben får ta del av hans kunskap. 

Fysträning för en tävlingsjunior räknas som en timma extra träning i veckan, så tränar man fyra timmar tennis får man betala för fem timmar träning. I det stora hela rör det sig om kanske 650 kronor mer på en terminsavgift, för allting räknas in i terminsavgiften. 

Vi har inte fått några reaktioner på kostnaden när vi skapade det här konceptet. Jag tror det var viktigt att vi var tydliga i vår kommunikation om varför vi har fysträning, vem fystränaren är, hur mycket och varför vi tycker det är viktigt. 

Vad finns det för krav på spelarna att delta på fysträningarna?

Träningarna ligger före samt efter tennisträningarna. Det kan exempelvis starta en halvtimme före tennisen och pågå en kvart efteråt. Fysträningen har blivit en naturlig del av vår verksamhet och det märks när vi tränare sitter och planerar. Det är aldrig att ”just det ja, fysträningen”, utan fysen är en naturlig del av vår planering och en del av vår kommunikation kring spelarna.  

Förutom att vår fystränare är en viktig resurs för vår klubb när det gäller fysen så kan han också åka med på tävlingar och deltar i alla våra camps. Han är inte en separat del. När vi gör grusläger planerar tennistränaren tennisen och fystränaren fysen – han är integrerad fullt ut i vår verksamhet. Han är med på alla personalmöten. Jag tror vi får en helt annan känsla med anställningen än om han vore en separat konsult. Johan var till exempel med i Göteborg på JSM och då både som fystränare men kan tack vare sin tennisbakgrund också göra en matchanalys och styra upp inbollningar. 

En junior har fysträningen inlagd i sina träningstider den får, så en spelare kan till exempel ha träning 2 timmar och 15 minuter på schemat, sen vet den att det är 1,5 timme tennis, uppvärmning 15 minuter och fys 30 minuter. Ibland kan dem säga att ”jag har träning 1,5h”, men då vill vi få in i tankesättet att nej, fysen är också en del av träningen, du tränar 2h och 15 minuter.

De yngsta spelarna har inget krav att delta men de har en möjlighet att komma kvart i tre och vara med. Många är superaktiva och har hög närvaro medan vissa hellre tar en toast i cafét. Våra äldre tävlingsjuniorer har ett större krav på sig att köra när de hinner och kan. 

Hur tror du fysuppläggen i tennisklubbar kommer se ut i framtiden? 

Jag tror klubbar mer och mer kommer ha kombinerade tjänster. En heltidstjänst kan vara 20 timmar tennistränare på banan, 10 timmar på fys och 10timmar administration. En kombinerad tjänst helt enkelt. 

Har ni hört poddavsnittut med MIK:s fystränare Johan Widenmark? Gör det HÄR!

Läs också artikeln om hur MIK ser på begreppet elitverksamhet HÄR!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s