Bedriver ni en elitverksamhet, Ullevi TK?

Inga kommentarer

Vad är en elitverksamhet för något? En subjektiv bedömning och upp till varje enskild klubb att avgöra, eller? Vi frågade ett antal klubbar om de anser sig bedriva en elitverksamhet inom sin förening – i den avslutande delen idag pratar vi med Ullevi Tennisklubb genom Kristian Persson.

Namn: Kristian Persson

Roll i klubben: Klubbchef

Jag ser fortfarande tv-spelet som fantastiskt där man tittar på andra, spelar själv och lär sig genom det. Jag känner inte jättemånga tv-spelstränare men ändå är många duktiga på tv-spel, så det måste ligga något i att de är duktiga på att lära sig själva.

Vad är en elitverksamhet för dig?

Frågan är ifall det ska vara en personlig bedömning – det finns väl någon form av definition tänker jag? Men elit ska väl vara toppen? Antingen kan man ha en elitverksamhet för de som redan befinner sig på toppen men framförallt bör väl en elitverksamhet leda till toppen. Och när vi säger toppen så tänker jag för åldrarna 13 år och uppåt. Man kan ha en väldigt bra verksamhet oavsett vad men pratar vi elit börjar man fokusera på att bli så bra man kan. Jag tänker minimum att bli bra inom Sveriges gränser då. Alla som väljer att försöka bli så bra man kan bli kan inte redan vara på toppen, det vore konstigt, så när vi pratar om en elitmiljö får vi också ta med att man ska göra allt man kan för att nå dit, till toppen. Jag tror det slarvas mycket med det, att göra allt man kan. Jag tror det är väldigt ”gött” att säga ordet elit och sätta det på sin verksamhet eller på sig själv: ”jag är en elittränare” eller ”jag är en elitspelare”, men frågar du mig personligen så behöver man göra det lilla extra på många områden för att vara elit. Så klart man inte kan vara lika proffsig när man är 15 år som när man är 25 år och topp 10 i världen, men många spelare är på elitnivå inom vissa delar eller vissa träningsmoment men långt ifrån elit på alla moment.

Det är svårt att veta vilka krav man ska sätta som ledare eller klubb så man inte kväver någon.. jag tror dock det krävs att man stretchar sig själv inom de flesta momenten varje dag vilket är svinjobbigt, men det är det som behövs.

Om du frågar 100 personer så har säkert alla olika svar på vad elit innefattar. Jag kan bara svara utefter vad jag själv tror på och vad min erfarenhet säger från ganska många år där jag testat olika saker, och jag tror det är för tidigt att prata om elit för en exempelvis 8-åring. Jag vet att vissa länder gör det och att vissa coacher tycker man kan det, men för mig är det avgörande att spelaren har kvar hungern även upp i tonåren och efteråt när man ska börja spela mer och mer på ITF-touren – då ska man älska tennis och älska att ge järnet! I skolans värld, om du ska bli professor, måste du bestämma det när du är 8 år? Vad är meningen med det? Det måste självklart vara bra träning i din dagliga miljö men framförallt behöver vi skapa ett intresse som aldrig slocknar. 

Den forskningen jag väljer att stödja mig mot visar att det i de yngre åldrarna är bra med variation och att utveckla det koordinativa genom long term athlete development. Läser man vad Jean Côté säger så säger inte han att man inte ska göra saker proffsigt, men varför måste man beteckna det som elit så tidigt?

Anser du att ni bedriver en elitverksamhet i er förening?

Vi är väldigt nöjda med vårt upplägg. Vi har träning på kvällar, fysträning, NIU-gymnasium och vi har möjlighet att träna på högstadiet eftersom vi har skolor kopplade till träningen vilket fungerar väldigt bra. Vi tycker att vi har en väldigt bra verksamhet, men med det sagt känner vi inte att det blir en helhet. Vill man ha basen hos oss tror jag vi är en väldigt bra bas för den spelaren, men för att bli elit behöver du tävla väldigt mycket och vi har inte resurser för att åka med på alla tävlingar varje år. Tillsammans i samarbeten kan vi bilda en heltäckande elit, men jag tror inte det räcker att bara vara med i vår verksamhet. Vi kan vara en del av den tårtbiten.

För att förtydliga, ibland gillar vi att använda oss av en 50/50-modell för att förklara hur vi tänker. Vi tänker att 50 % av all din tennis ska vara träning och 50 % tävling. Ullevi TK kan troligtvis ta hand om 50 % av din tennis i åldrarna 15-17 år. De resterande 50 %-en behöver vara med kanske ett gymnasium som täcker några procent, Klein Players som flera av våra spelare är med i täcker några procent med mera. Vi på Ullevi tänker att vi ska göra våra 50 % så bra vi kan och vi tycker vi gör dem väldigt bra. Vi har spetssatsningar genom att till exempel haft mentala träningar där vi träffat olika experter och har haft hjälp av samma statistiker som jobbar med Medvedev och Felix Auger-Aliassime. Vi tror självklart att för de som vill satsa på att bli riktigt duktiga så är Ullevi TK rätt miljö. Det är det vi jobbar för varje vecka och dag och det är en av de sakerna vi prioriterar högst. 

Har ni ambitioner om att bedriva en full elitverksamhet framöver? Det vill säga ta ansvar för alla 100%-en i den modellen du använde dig av ovan.

Jag vet inte. Man ska vara medveten om att när man blir äldre, 16-18 år, är det svåraste inte att erbjuda riktigt bra träning utan att erbjuda en riktigt bra 20-25 veckors tävlingsplanering där vi är med på en hel del tävlingar. Det är utmaningen. Just nu är det ekonomiskt inte på kartan att vi skulle ha råd med det. Vi betalar redan två tredjedelar av tävlingsspelarnas träning och skulle inte ha råd att lägga resurser på att ha 1-2 tränare borta från verksamheten varje vecka. Vi är helt enkelt inte där än och jag vet inte om vi kommer komma dit heller. Det är bara att räkna på vad en heltidsanställd kostar, då blir det ett par miljoner för att spelarna ska resa runt. Det är jättefint att det är relativt billigt för en tävlingsspelare att träna i en klubb men nackdelen blir att det är svårt för oss att ta betalt vad det egentligen borde kosta.

När vi har pratat tidigare Kristian har du haft en tro på att tränare inte behöver tävlingsbevaka i en stor utsträckning – har du kvar den tron idag med?

Jag tror fortfarande inte på att en spelare lär sig tänka tennis bäst om någon alltid förklarar hur saker är. Jag ser fortfarande tv-spelet som fantastiskt där man tittar på andra, spelar själv och lär sig genom det. Jag känner inte jättemånga tv-spelstränare men ändå är många duktiga på tv-spel, så det måste ligga något i att de är duktiga på att lära sig själva.

Hör podden med Kristian Persson från säsong 1 avsnitt 54 HÄR

Läs också om hur fysträningen på Ullevi ser ut HÄR!

Samt om träningsmiljön på Ullevi HÄR!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s