Bedriver ni en elitverksamhet, Mälarhöjdens IK Tennis?

En kommentar

Vad är en elitverksamhet för något? En subjektiv bedömning och upp till varje enskild klubb att avgöra, eller? Vi frågade ett antal klubbar om de anser sig bedriva en elitverksamhet inom sin förening. Idag pratar vi med Mälarhöjdens IK Tennis.

Namn: Srdan ”Sigge” Mladenovic

Roll i klubben: Sportchef

Vad är en elitverksamhet för dig?

En elitverksamhet innehåller flera delar. I början tänkte jag att det får växa fram. En spelare är 12 år, hen blir 13 och är duktig, börjar spela Tennis Europé, vill ut på ITF:er vid 15/16 och så vidare. Men i takt med det här så insåg jag att vi behöver ha delar klara i verksamheten som är redo att ta emot den här typen av spelare när de behöver det. Så vi har trappsteg som U14 regional, U14 nationell och U14 internationell nu. Vi kanske inte har några spelare där i dagsläget men vi är beredda att kunna göra den resan med spelare som har ambitionen och kraven om nivån finns. Så här har vi fortsatt bygga verksamheten upp till 19/20 års ålder och även om man kommer hem från college och vill spela vidare. Underlaget finns för alla nivåer, det handlar mer om var man placerar in spelarna.

Om vi tar en 16:åring som exempel så går den till 99% säkerhet i skolan, då behöver vi bygga runt skolschemat så mycket som möjligt. Om vi pratar om yngre spelare, U12 som är tävlingsspelare, så har vi några som ligger lite längre fram i sin utveckling och några som precis börjat tävla, då är det viktigt att kunna möta både junior A och junior B. Junior A kanske är redo att börja spela internationellt och då är vi beredda för det och redo att göra en satsning där. Sen vet jag inte om man får använda ordet elit i de åldrarna…

Anser du att ni bedriver en elitverksamhet i er förening?

Vi är förberedda för elit och har delar av verksamheten riktad mot det, men i dagsläget har vi många spelare som befinner sig på regional- och breddnivå. Vad innebär elit? ÄR KLTK och SALK elitklubbar? Good to Great kanske bara skulle vara elit men startade sen ”after school-program” för de behövde spelare som växte fram inom sin egen miljö. Titta på alla fotbollsakademier, även de bästa klubbarna i landet har spelare från sina egna led som växt fram från 12 års ålder till 16 när de börjar spela ännu mer. Börjar man spela i ett juniorlag i Huddinge kanske man spelar där tills man är 15, sedan räcker inte den verksamheten till utan man rör sig vidare till Hammarby eller BP för att utvecklas vidare. Huddinge kanske hade en elitverksamhet för 15-åringen och tänkte att han kunde utvecklas vidare där och så är det i MIK också, tankarna finns hos oss att kunna möta det här men kostymen kanske blir för liten ändå i vissa fall.

Vad är nästa steg för att utveckla den här elitverksamheten vidare?

Vi har varit drabbade av corona när det gäller tävlingar och att tävla. Även om vi gör ett bra jobb på träningsbanan i klubben vinner vi inga matcher här, vi måste ut och spela. Det känns som spelarna blivit lite försiktiga och det tar ett tag för kulturen med att tävla kommer tillbaka. Det är nästa steg för oss, att planera bättre vad gäller tävlingsresor och ledare ute på tävlingar. 

I runda slängar, vad skulle du uppskatta ett års elitverksamhet kostar er ekonomiskt?

En miljon. Vi har haft tränare enbart anställd för elit- och tävlingsjuniorer, en del av fystränarens lön går hit, jag har en liten procent på min anställning, banor, resor med mera. Någonstans där tror jag det landar. Men den siffran är för hela MIK:s tävlingssektion, sedan kan man specificera än mer vad av den som är elit. Men det går åt mycket resurser och personal i klubben för tävlingssidan. Å andra sidan är de här spelarna och juniorer ansikten utåt och ambassadörer för klubben. När folk frågar hur en klubb mår är det lätt att titta på att ”oj, den klubben hade åtta spelare som gick långt i RM, det måste vara en bra klubb”, men ingen vet hur deras vuxen- eller minitennisverksamhet mår för man har tagit ett tvärsnitt av åtta spelare som gått till kvartsfinal. Visst, det kan vara ett litet tecken på hur en klubb mår, men oavsett vad så blir de här spelarna ett ansikte utåt för klubben.

Har ni ambitioner om att bedriva en elitverksamhet framöver?

Vi har ambitioner. Vi står idag med en liten nystart vad gäller tävlingsverksamhet då det nyligen bytts ut både lite spelare och tränare. 

Tittar man på definitionen på elit skulle man kunna säga att ”Sigge, ni är inte ens nära elit!” Om elit är att livnära sig på sin idrott som exempelvis Charlotte Kalla och de där, om det är att syssla med elit, då är vi inte där. När coronan var som störst fick bara elitspelare fortsätta träna i vår hall och vi hade inga spelare alls som livnärde sig på sin idrott, men det fanns några spelare som fick fortsätta spela eftersom de var aktiva i Sommar- och Vintertourerna. I själva verket kanske den rätta benämningen på den gruppen spelare vore förberedande elit. Det beror på vad man lägger i uttrycket.

Har ni hört det allra första poddavsnittut med Sigge Mladenovic? Gör det HÄR”

1 kommentar på “Bedriver ni en elitverksamhet, Mälarhöjdens IK Tennis?”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s