Så här ser fysträningen på Ullevi TK ut

En kommentar

Tennis är en idrott vars kravbild kräver en fysisk allsidighet som ingen annan idrott kan matcha. Toppspelarna i världen blir starkare och starkare fysiskt samtidigt som rapport efter rapport som förmedlas hem från internationella juniorturneringar vittnar om att våra internationella konkurrenter ligger steget före oss vad gäller den fysiska styrkan. Hur jobbar vårt lands större klubbar med fysträningen?

Idag är vi i Göteborg och pratar med Ullevi TK genom Damien Croisat, elit- och tävlingsansvarig i klubben.

Berätta hur ni har löst fysträningen i klubben?

Den fysiska träningen är viktig för oss och en stor del av vår klubb. Vårt mål är att kunna erbjuda fys till alla – allt från spelarna i tennisskolan till tävlingsgruppen och vuxentennisen. Vi har börjat med lite fyspass för vuxna, i gruppform, med fystränare där alla betalar per timme. 

När spelarna är under 13 år kan de komma och köra 30 minuter fys från 16.00-16.30 måndag till torsdag. Där är alla välkomna och ingen föranmälan krävs. De flesta som deltar är sådana som har tennisträning före eller efter fysen, men den är öppen för alla. Sen har vi fys för de som satsar lite mer mellan 16.30-19.00 måndag till torsdag. De passen är 45-60 minuter och det brukar vara 4-12 barn mellan 13-18 år med på dem. Här är det mer individuell träning och spelarna får hjälp med individuella program.

Tränare är Olof Tengström, diplomerad fystränare som inte bara hjälper oss på fysen utan även har börjat utbilda sig som tennistränare och kör några tennisskolegrupper. Det är superbra att ha en så komplett kille i klubben! Honom betalar vi per timme och han har varit hos oss i runt sex år nu. 

Vad tar ni betalt från spelarna för fysträningen?

Man måste inte komma, men man betalar 25kr per fyspass, en kostnad som är pålagd på tennisavgiften. Det innebär att om man till exempel tränar måndag och onsdag så betalar man för fysen oavsett om man kommer eller inte. Detta eftersom vi inte vill pusha våra spelare att köra fys men samtidigt visa att vi tycker det är viktigt. Nästan 100% av de som satsar lite mer kommer på fysen.

Vårt mål är att alla ska förstå att fysen är viktig och att det ska vara roligt att komma och träna fys, så vi upplever inte att det är något stort problem att betala 25kr per gång med tanke på vad de får tillbaka. En upplevelse som stärkts i och med att närapå samtliga av juniorerna deltar på passen. 

Var någonstans bedrivs fysträningen?

Vi brukar köra på klubben på ett område som är ungefär stort som en halv tennisbana med en plastmatta som underlag, eller utomhus på Heden om vädret tillåter, alternativt inne i vårt gym.

Hur tror du fysuppläggen i tennisklubbar kommer se ut i framtiden? 

Det är svårt för alla klubbar att erbjuda organiserad fys eller betala för en fystränare. Närapå omöjligt för många klubbar. Något som kunde vara bra vore om tennistränarna kunde utbilda sig inom fysisk träning och få diplom efter genomförd utbildning så vi tennistränare kan hjälpa spelarna med att ge program och köra fys på klubben eller på tennisträningen med stationer och så vidare. Det vore nog inte omöjligt för alla klubbar att kunna erbjuda fys, men på lite olika nivåer.

Lyssna på poddavsnitt 38 från säsong 1 med Damien Croisat HÄR!

1 kommentar på “Så här ser fysträningen på Ullevi TK ut”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s