Så här ser fysträningen i Djursholms TK ut

En kommentar


Tennis är en idrott vars kravbild kräver en fysisk allsidighet som ingen annan idrott kan matcha. Toppspelarna i världen blir starkare och starkare fysiskt samtidigt som rapport efter rapport som förmedlas hem från internationella juniorturneringar vittnar om att våra internationella konkurrenter ligger steget före oss vad gäller den fysiska styrkan. Hur jobbar vårt lands större klubbar med fysträningen?

Idag pratar vi med Djursholms TK genom Pontus Bergevi.

Berätta hur ni har löst fysträningen i klubben?

Daniel Tjärnqvist är ansvarig fystränare måndagar och onsdagar. Tjärnqvist har två pass på måndagar och två pass på onsdagar. Måndagar är det fokus på kondition och uthållighet och intervaller, onsdagar är det mer styrka. De här egenskaperna behöver såklart alla och får man in det här genom två pass i veckan har alla fått en bas att stå på fysiskt. Förutom det här har alla fått individuella program inplastade med bland annat uppvärmningsprogram, något styrkeprogram, hopprepsprogram, rörlighetsprogram med mera. Vilka som gör det blir upp till var och en. Sedan har vi Fredrik Johansson inkopplad för fystester för en mindre grupp spelare. 

Träningarna som Tjärnqvist håller i är för tävlingsgruppen, men vi har även en öppen fys på torsdagar i idrottshallen som klubbens tennistränare Jerry Sundgren håller i.

Vi tänker att tävlingsspelarna ser oss tennistränare så mycket att det kan vara bra att ha en annan person som ansvarig för fysträningen. Det klart att jag eller till exempel Marcus Åkerström skulle kunna hålla i intervallträning, vilket vi gör om Tjärnqvist är borta någon gång, men det är bra att ha någon annan som bryr sig som kan hålla i den regelbundet. Dessutom är det en resursfråga, vi tennistränare behövs på banan. Tjärnqvist i det här fallet är fantastisk och har en oerhörd erfarenhet över vad som krävs för att bli bra! Han har trots allt spelat hockey i NHL och vunnit OS-guld.

Vad tar ni betalt från spelarna för fysträningen?

Runt 12 spelare födda runt 2010/2011 har fått ett paket med tennisträning och fysträning i som de betalar för. Är de bara med på ett fyspass i veckan betalar de bara för en gång. Så allt är inbakat. Det vi kan se är att de som kontinuerligt har varit med på alla träningar blir också bättre utifrån den nivån de startade på. Vi delar in varje vecka i röda, gula eller gröna veckor som visar på vilken intensitet tennisträningen den veckan har och kopplar det till fysen.

Var någonstans bedrivs fysträningen?

Vi har ett fysrum för styrketräningen och konditionen sker utomhus.

Har ni något krav på spelarna att delta på fyspassen?

Det är en del som spelar fotboll och det tycker vi är helt okej att göra istället, men är du med i den här gruppen tävlingsspelare tycker vi generellt man ska ta chansen att vara med på fysträningen. Vi har informerat om det här på föräldramöten. I vår värld, om spelarna vill utvecklas, så är kontinuitet viktigt. Vi skriver upp vilka som deltar på fysen och faktum är att alla är med förutom de som ibland har annan idrott. Självklart jämför juniorerna med varandra och säger ”men han är inte med!” och så vidare, men vi försöker få alla att fokusera på sig själva och vad som är bäst för dig. 

Hur tror du fysuppläggen i tennisklubbar kommer se ut i framtiden? 

Ser vi på touren idag så är spelarna riktiga atleter – de är oerhört fysiskt starka! Vi förklarar för föräldrarna i klubben att kommer barnen inte på fysen på måndagar och onsdagar och kör kontinuerligt så blir man inte bättre. Fysen är oerhört viktig och då är det viktigt att man har en kunskap om vad som krävs och hur man ska träna de här egenskaperna. Många tennistränare behöver vara ödmjuka här över vad man kan och inte kan. Jag tror inte man ska vara rädd för att ta in någon utifrån så spelarna verkligen får träna rätt. Vi har diskuterat om vi kanske ska anställa någon på en halvtid så småningom och jag tror det kommer gå åt det hållet för klubbar som är medelstora eller stora – jag tror förståelsen för vad som krävs för att bli bra på tennis kommer öka och då även vikten av att fysträningen bedrivs på rätt sätt.

Har ni hört podcastavsnitt 44 av säsong 1 med Pontus Bergevi? Om inte, gör det HÄR!

Samt läs om träningsmiljön i Djursholm HÄR!

1 kommentar på “Så här ser fysträningen i Djursholms TK ut”

  1. Är inte känslan att våra barn och ungdomar idag är väldigt klena? Få har ett riktigt klipp i slagen och när servade en ung svensk riktigt bra senast? Robin Söderling var kanske inte så muskelös som 18-19-åring men trycket fanns där och bar honom till seniortitlar redan som junior. Men sen?

    Så visst, här finns en poäng för de som är långt framme som juniorer. De kan behöva detta seriösa klubbupplägg. Men övriga? Ännu viktigare? Ja, men att tro att ”tennisspecifik” fys med en dyr guru är lösningen – då skjuter man nog över målet. De flesta barn skulle må bäst av en sport till 2 ggr/vecka. Om inte det sker så handlar det om att röra sig – tom spela mer tennis! Väldigt få tränar på att spela match över två timmar och förutom bättre fys skapar det också en mental hårdhet och vana av att deala med olika situationer över tid. För många skulle ett pass i spåret per vecka och ett gympapass med morsan på friskis & svettis räcka hur långt som helst. Inte för att bli världselit – men för att ta ett rejält kliv med sin tennis… Vår grundnivå idag hos våra ungdomar är så otroligt kass så det behövs inte så ofattbart mycket.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s