Terminsplanering, Höllvikens TK

Inga kommentarer


En bra planering kan vara a och o för att uppnå önskat resultat. Men vad är en bra planering? Vissa klubbar och tränare gör väldigt detaljerade mallar över vad man vill få gjort på banan under träningarna, andra freestylar och går mer på touch. Vissa jobbar med temaveckor, andra inte. Vi har frågat ett antal klubbar hur de tänker och jobbar med sina planeringar. Den här veckan har vi pratat med Höllvikens Tennisklubb!

Namn: Kalle Averfalk

Klubb: Höllvikens TK

Roll i klubben: Klubb och sportchef

Hur ser er träningsplanering/temaplanering ut? 

Vi har en bestämd träningsplanering varje vecka som baseras på olika teman för olika grupper. Vi har olika teman för tävlingsspelare, träningsspelare och minitennis.

Berätta om tanken med den?

Tanken är att skapa ett syfte för deltagarna och att det ska bli en intressant och rolig progression i träningen. Det ska vara tydligt vad vi tränar på under varje vecka och förhoppningsvis inspirerar det våra deltagare och de kan få en förståelse för deras tenniskunskaper. Vi delar alltid informationen på sociala plattformar i början av veckan inklusive teman. Det står också: ”träna med ett syfte” samt ”ett tema är alltid aktuellt i minst 2 veckor. Varje vecka adderas ett nytt tema till föregående veckas tema för att det ska bli en smidig progression i träningen”.

Hur har ni kommit fram till att det här upplägget fungerar bäst för er?

När jag började som klubb- och sportchef i Höllvikens Tennisklubb existerade inga teman. Jag uppskattar struktur och ville testa upplägget med tema. Anställda tränare samtalade och kom överens om att det existerat innan och fungerat bra. Därför implementerade vi det i träningsverksamheten igen och testade först med teman för tävlingsspelare som därefter även började gälla för träningsgrupper. Responsen var positiv både från elever och tränare så vi fortsatte och implementerade teman för alla våra grupper. 

–  Kan du reflektera lite över fördelar och nackdelar med temaveckor?

Fördelar kan vara att det skapar struktur både för elever och tränare. Det finns ett initialt syfte med alla veckor och förhoppningsvis kan det skapa glädje och inspiration med träningen. De olika teman skapar också en bra variation i träningsupplägget vilket även det kan skapa glädje hos eleverna och gör att de längtar till de olika träningsveckorna. Många har ju olika spelstilar, olika styrkor och svagheter så vissa teman passar bättre än vissa andra. 
En nackdel kan vara att temat låser träningsupplägget lite eller vissa tränare inte har lika lätt att anpassa träningsupplägget. Men syftet är inte att temat måste dominera träningsupplägget utan det ska vara en utgångspunkt som tränarna kan utgå från. 

       Hur gör ni för att få alla tränare i klubben att följa den här planeringen?

I början av varje termin har vi tränarmöte där tränarna erhåller ett dokument med alla veckoteman. Vi pratar om upplägget och att det givetvis är viktigt att situationsanpassa. Under terminen kommunicerar jag även med tränarna kring de olika teman, om de har några frågor eller idéer. Dokumentet med teman finns även på vår hemsida, utplacerat på alla våra tennisbanor så tränare och elever kan se aktuella teman och kommuniceras ut på sociala medier varje under varje måndagsmorgon. 

       Hur mycket frihet har varje tränare inom den här planeringen/temana?

Mycket frihet skulle jag påstå. Det finns ingenting som måste göras utan vi ser temat mer som ett eller flera ledord som omvandlas till praktik, speciellt i början av träningarna. Som jag nämnde tidigare behöver inte träningarna domineras av temat fullt ut men det är viktigt att eleverna uppfattar vad temat är och hur de kan jobba på de specifika sakerna som temat involverar. Varje tränare kan köra egna övningar och ju mer innovationsrika de är desto bättre. Givetvis är situationsanpassning baserat på träningsgrupperna väsentligt för att få träningen att fungera och göra den rolig för eleverna. 

s artikeln ”Bedriver ni en elitverksamhet, Höllvikens TK?” HÄR!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s