Utanför boxen, med Hanna Nooni!

Inga kommentarer

Ni vet när ni vaknar mitt i en dröm och inte vet om det ni upplevde var på riktigt eller ej? Eller Matrix-filmerna, där det inte är någon självklarhet vad som är verkligheten. I den här intervjuserien balanserar vi också på balansbrädan och ger ”tänka stort och utanför boxen” en helt ny innebörd. Hanna Nooni är idag personen som svarar på frågorna!

Gäst: Hanna Nooni

Född: 1984

Koppling till tennisFd 186 i världen i tennis.

Idag: Idag hjälptränare i Mora TK och jobbar på RF – SISU Dalarna

Det var intressant med tennisspelarna som gått över till padeln – jag kan förstå att den är mer attraktiv. Explosioner och rök likt hockeyspelare som åker ut på plan. Det är mer go samtidigt som tennisen lever kvar i sitt seriespel och Vintertourer och alla kanske inte kommer in i tävlingarna.

Världstennisens ledande organ funderar på att göra en förändring i reglerna och bara ha sidbyte efter varje set. Ställer du dig positiv till det?

Nej, varför då? Här är jag eventuellt en bakåtsträvare – man ska göra som man gjort förr. Sidbyten är fint. Med vind och sol så blir det lika för alla. Ska det vara rättvist är det bra som det är.

Ryktet säger att du gör succé med vuxentennisen i Mora – ge oss tre framgångsnycklar till en lyckad vuxentimme!

Det är inte så svårt. Jag har ett öppet sinne som ledare och handen på hjärtat, det må låta klyschigt eller kanske inte, men ofta tänker man att före detta elitspelare helst vill träna elit, men jag känner mig absolut mest hemma med vuxna och med nybörjare. Det är så tacksamt! Jag spelar även med en tjej som är duktig och hon är också tacksam, men utvecklingspotentialen som ny till att kunna spela tennis går spikrakt uppåt, så den målgruppen är fantastiskt roliga att träna. Det har nog att göra med att jag älskar att se den snabba utvecklingen. Man får komma precis så som man är – vi har en stark sammanhållning och härlig stämning i gruppen!

Det låter härligt, men nu förklarade du varför du gillade att träna vuxna, inte tre nycklar till att göra en timme lyckad…?

Ett: Var engagerad! Som med alla grupper, men kanske framförallt med vuxna, gäller det att ge dem det lilla extra. De ska få känna sig som proffs för en dag.

Två: Utmana dem! Jag gör ofta samma övningar som med de bästa jag tränar. Tekniska och kluriga övningar, det funkar bra med vuxna med. 

Tre: Få ihop gruppen, svetsa den samman!

Du får chansen att göra om en sak från din karriär – vad gör du om?

Åh herregud… Min hjärna! Mitt psyke. Det är det enda jag skulle vilja göra om. Jag skulle kunna prata en hel timme om det mentala och måendet, men det kan vi ta längre fram. Jag skulle gjort precis samma saker men sagt till mig själv att ”det ordnar sig, ta det lugnt, ut och ha kul för du älskar tennis.” Lugnat ner mig i stunder istället för att stressa upp mig. Jag mådde inte riktigt bra och kanske skulle tagit hand om det tidigare. 

Sälj in Mora som stad lite snabbt.

Mora är världens bästa stad! Däremot vill jag i och för sig gärna sälja in Uppsala också… Men Mora som stad, jag som kommer från Närke och Örebro har aldrig haft riktigt fina vintrar, och även somrarna är fina. Varje årstid är fin här. Sommaren med Siljan och Orsasjön och på vintern har du skidåkning fem minuter bort. Hösten och våren är fina de med. Snön här uppe lägger sig inte som slask och isen är perfekt för skridskoåkning. Dessutom är Mora en stor idrottsstad, den blev utsedd till en av Sveriges bästa idrottsstäder för några år sedan – en aktiv kommun helt klart!

Du jobbar på RF idag. Karolina Söör som jobbar för Bon Padel Arena i Göteborg sa i en intervju med mig: Jag tycker hela föreningsstrukturen med RF i toppen känns som ett väldigt mossigt och föråldrat system som funkade kanon tidigare men som jag inte tycker fungerar alls lika bra 2022. RF lever kvar i 1985, de måste anpassa sig till 2022. Kommentar på det?

Jag hänger med i hur hon tänker, jag sätter mig inte emot det, många inom idrotten förstår nog. Men det är en sak i teorin och en annan i praktiken. Det föreningar står för idag är inte samma som för 50 år sen. Jag läser allt du lägger ut på ”Linus på baslinjen” och det var intressant med tennisspelarna som gått över till padeln – jag kan förstå att den är mer attraktiv. Explosioner och rök likt hockeyspelare som åker ut på plan. Det är mer go samtidigt som tennisen lever kvar i sitt seriespel och Vintertourer och alla kanske inte kommer in i tävlingarna. Man känner att man kanske har en karriär inom padeln och jag kan förstå det. Jag skulle dock aldrig gå över till padeln! Jag kan tennis och vill inte lära mig padel. Tennis har varit en del av mitt liv och det är en djupare fråga om jag är redo att ge upp det. 

Angående RF, jag är ingen expert där heller, jag vet bara hur vi jobbar och tänker och vi försöker göra det mer modernt men vissa saker tar tid. Det kanske låter tråkigt för dig men problemet vi har nu är att vi försöker bredda och se till att alla ska få vara med. Hur kan vi se till att alla får vara med och göra idrotterna öppna för alla? I hockey är det svårt att börja spela som 30-åring och få plats i ett lag medan man i tennisen kan det vilket är fantastiskt! Vi får pengar av staten som i sin tur har diverse kriterier. Vi har helt enkelt förhållningsregler att jobba efter.

Mora TK får en miljon kronor – hur använder ni pengarna på bästa sätt?

Troligtvis till att anställa en tränare till. Vi är på gång att försöka bygga padel, det är hyfsat finansierat. Jag kommer dock inte stå padeltränare. Jag vill inte prata illa om det, men mitt hjärta är inom tennisen och jag vill inte kombinera de två. Jag lägger mitt hjärta ute på tennisbanan och de som vill använda det är så välkomna.

Vilken sport tror du är riktigt bra för ett barn att utöva som komplement till tennisen för tennisens skull?

Det kvittar vilken idrott för allt handlar om att bli allsidig. Ju fler sporter man utövar desto större sannolikhet att man fortsätter med någon. Jag tror att all typ av rörelse är bra för den motoriska utvecklingen, det mentala och utvecklingen av att hantera olika typer av rörelser. Ska vi prata tennisspecifikt, handboll med sin kaströrelse kanske? Men det känns löjligt att prata så, det handlar om att bli rörlig och stark och att röra sig på olika sätt, det tror jag gynnar koordinationen och motoriken som du har nytta av på tennisbanan.

Min känsla har varit att du och tennisförbundet inte alltid dragit jämt – berätta mer.

Det här är en annan del av mitt liv. Helt ärligt, jag kan inte berätta mer än att ja, det har nog känts så. Jag har nog inte alla gånger varit en superhärlig person och det har nog att göra med att jag inte heller mådde toppen. Jag tackade nej till Fed Cup och var kanske lite kaxig, det började nog där. Jag hade inga sponsorer, var helt själv, 100% bara jag och fick åka runt och kämpa med mina seriespel i Tyskland följt av tävlingar och kände att jag inte hade tid eller råd att lägga tid på Fed Cup när man inte fick betalt. Där kan jag tycka det inte skadat med lite mer jämställdhet, även om herrarna var rankade klart bättre. Har man inte rika föräldrar bakom sig har man inga ekonomiska muskler. La jag ner två veckor på Fed Cup förlorade jag 30 000:- från seriespel. Det var nog starten på relationen du pratar om, plus att jag var lite kaxig. Men det hade varit jätteintressant att höra deras sida…

Alla som bor i Mora måste ha åkt Vasaloppet – eller?

Nej. Eller ja! Normen är nog lite så. Kanske. Jag vill inte göra det som alla andra gör, jag gör det jag får feeling för. Men ja, de flesta som bor här har eller kommer åka. Jag kommer säkert åka någon gång fast jag inte gillar längdskidor. Jag springer hellre 9 mil på sommaren. Jag blir vansinnig varje gång jag åker skidor! Just nu har jag inget sug, men jag måste väl testa någon gång. Kanske blir en 50-årskris.

Det känns som diskussionen vad gäller tre eller fem set i Grand Slam ploppar upp minst två gånger per år. Vad tycker du, ska herrar spela bäst av tre set eller damer bäst av fem, om nu någon förändring är nödvändig. Argumentera för din sak, tack.

Jag tycker det kan vara som det är, fortfarande. Ser inte varför herrar ska spela tre set eller damer fem. Damer hade absolut orkat fem, men kvaliteten blir bättre i tre. Herrarna, jag menar, kvaliteten blir ju superbra i bäst av tre men det är så fint i herrtennisen när man kan se Nadal vända trots att han ligger under 0-2. Man har en sån chans att ta sig tillbaka och det är fint! Nej, det behöver inte ändras. Sidbyten och bäst av tre och fem set – det funkar bra som det är.

Rebecca Peterson frågar om du skulle vilja resa med henne ett år som delad head coach med Mart. Är du sugen och tror du att du skulle kunna bidra till utveckling?

Oj, vilken svår fråga. Den här har jag funderat lite på faktiskt och när jag gjort det börjar jag tänka på familjen hemma och sådana saker, men bortser man från det privata eller om barnen varit större, då hade det såklart varit jätteroligt! Om jag kunnat bidra, hon har väl ett jättebra team bakom sig, men det klart jag hade kunnat bidra taktiskt, att må bra och den biten. Kanske inte tekniskt. Jag tror jag hade kunnat bidra med saker hos många som jag som vuxen har landat i själv nu. Jag känner mig klokare och smartare nu än innan.

WTA funderar på ett nytt grepp inför 2023 för att boosta kvinnliga coacher – alla spelare i Grand Slams måste ha en kvinnlig head coach. Hiss eller diss?

Hiss! Superbra! Jag tycker det finns alldeles för få kvinnliga tränare. Man ska inte kvotera för kvoterandets skull men det vore toppen om fler fick chansen för det finns många bra både yngre och äldre tränare ute i världen. Som tjej trivdes jag skitbra med mina tränare, både kvinnliga och manliga. Jag har haft många bra tränare och är så lycklig över det, den ena var inte bättre än den andra, men som tjej kan det vara skönt med en kvinnlig ledare. Fast ibland har det varit skönt med en manlig förebild med.

Läs reportaget med Hanna Nooni från serien ”Vad hände sen?” HÄR!

Vill ni stötta “Linus på baslinjen” att kunna fortsätta leva leva vidare? Alla bidrag, stora som små, tas tacksamt emot! 
Patreon: https://www.patreon.com/linuspabaslinjen/membership
Swish: 0730-240031 (privatnummer men har AB)
Vill du som klubb synas på hemsidan som en av klubbarna som stöttar? Hör då av er till mig på linus.se.eriksson@gmail.com så löser vi det och detsamma om ditt företag vill synas som partner. Jag har aktiebolag så kan fakturera. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s