Bedriver ni en elitverksamhet, Höllvikens TK?

Inga kommentarer

Vad är en elitverksamhet för något? En subjektiv bedömning och upp till varje enskild klubb att avgöra, eller? Vi frågade ett antal klubbar om de anser sig bedriva en elitverksamhet inom sin förening. Andra klubben ut: Höllvikens TK.

Namn: Kalle Averfalk 

Roll i klubben: Klubb- och sportchef 

Vad är en elitverksamhet för dig?

Elitverksamhet är en verksamhet där något extra presenteras för eleverna. En professionell miljö, ett utbud som inte bara lovar en massa utan faktiskt synliggörs och skapar det lilla extra samt nya möjligheter. Det bör finnas tydliga kriterier för spelaren, en tydlighet om vad verksamheten erbjuder och hur samarbetet ska gå till. 

Anser du att ni bedriver en elitverksamhet i er förening?  

Även fast vi är en mindre/medel tennisklubb tycker jag vi erbjuder en elitverksamhet i vår förening. Vi har ett A-lag som vi givetvis vill ska avancera i serien och ta sig så högt det går. Vi har en Sommartour (dam- och herrsingel elit) under juli månad som verkligen speglar elittennis och som vi hoppas inspirerar våra egna spelare. Vi bygger grunden med vår breddverksamhet men vi bygger också vidare för att skapa tävlingsspelare som i sin tur kan ingå i olika tävlingsgrupper. I tävlingsgrupperna finns också en viss progression baserat på deras nivå och tävlande. Den högsta gruppen kallar vi för ”Nationell tävlingsgrupp”. I denna tävlingsgrupp jobbar vi med spelare som vill satsa på sin tennis och bli framstående tävlingsspelare med siktet inställt på internationell tävlingstennis.

Syftet är att guida spelaren i sin satsning och göra spelaren medveten om den kravbild som finns för att bli en tennisspelare på toppnivå.

Uttagning

Uttagningen baseras utifrån kriterierna; intresse, ambition, potential och tävlingsresultat. Tennis ska vara den primära idrotten och prioriteras 365 dagar om året.

Spelaren befinner sig på spelstyrka och nivå som bekräftar en topp tio placering i Sverige. Detta genom att rankingen är topp tio i landet eller genom tävlingsresultat som visar att man tillhör Sverigetoppen.

Målet med träningen

Att spelaren själv ska lära sig ta ansvar för sin tennissatsning och få en positiv utveckling i sitt tävlande på både nationell och internationell nivå. Detta inkluderar personlig utveckling, spelstyrka, mognad, erfarenhet, tävlingsresultat och ranking. 


Ge och ta
Det är ett förhållande om att ge och ta. Spelaren får bland annat träningsmängd baserat på individens behov, tränings- och tävlingsplanering, riktlinjer till fysprogram, individuella pass med tränare och matchbevakning på utvalda tävlingar mm. Klubben har i sin tur specifika krav som att individen ska ha rätt inställning/attityd/fokus, spela X antal matcher / år, spela stora utvalda tävlingar, vara en kamrat på och utanför banan, uppföra sig föredömligt på och utanför banan samt representera klubben på ett moget och professionellt sätt med mera.

Vad är nästa steg för er för att utveckla den elitverksamheten?

Att utveckla elitverksamheten hade varit att matchbevaka ännu mer och även ha möjligheten att åka iväg på tävlingsresor både nationellt och internationellt. Förutsättningarna just nu gör att vi inte kan det med tanke på tränare och ekonomi. 

I runda slängar, vad skulle du uppskatta att ett års elitverksamhet kostar er ekonomiskt?

Ca. 50.000kr.

Har ni ambitioner om att bedriva en elitverksamhet framöver?

Vi vill givetvis fortsätta bedriva vår elitverksamhet och skapa ännu fler spelare som startar vårt nationella program. Det tror jag är viktigt för alla i klubben! Det inspirerar andra spelare som kan sikta högt och drömma om att bli lika duktiga och få samma möjligheter. Jag tror det även inspirerar hela föreningen och skapar ett inspirerande klimat. Det gäller dock inte att glömma grunden med bredd och även erbjuda tävlingstennis. 

Vilken typ av elit?

Eftersom vi är en tennisklubb utan anknytning till gymnasium etc. så är elitverksamheten riktad till juniorer. Kan vi behålla våra duktiga juniorer under och efter gymnasiet är det givetvis en bonus. Ofta är fallet att de lämnar efter grundskolan eller tidigare. Men kan vi skapa möjligheter för dessa elever och erbjuda träning som gör att de känner att de trivs, utvecklas och inspireras så hade det varit fantastiskt kul.
Vi ska också fortsätta bedriva vårt A-lag och sikta på att avancera i seriesammanhang. Vår Sommartour ska fortsätta spelas och som sagt är den riktigt viktig för tävlingsandan och elitverksamheten på klubben.

Läs reportaget om Kalle Averfalk från serien ”Next Generation Coaches” HÄR!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s