Utanför boxen, med Erik Jonsson

Inga kommentarer

Ni vet när ni vaknar mitt i en dröm och inte vet om det ni upplevde var på riktigt eller ej? Eller Matrix-filmerna, där det inte är någon självklarhet vad som är verkligheten. I den här intervjuserien balanserar vi också på balansbrädan och ger ”tänka stort och utanför boxen” en helt ny innebörd. Idag gästar Erik Jonsson heta stolen!

Namn: Erik Jonsson

Född: 1993

Koppling till tennis: Erik Jonsson är en tennisfantast från Eskilstuna. Med fokus på ATP-touren och en förkärlek för Challengertouren har han genom åren gått att läsa på Tennisportalen.se och förr kunde man lyssna på honom i podcasten Source. Numer är han mest aktiv på twitter där ni hittar honom på @erktennis.

Om du tror att Carlos Alcaraz kan slå stoppbollar ska du ta dig en titt på Hugo Gaston – han slår stoppbollar lika ofta som Benoit Paire spelar sin backhand inside-in, det vill säga hela tiden!

Du får 10 miljoner för att starta ett projekt kopplat till tennis som du ska ägna dig på heltid åt. Berätta vad det här skulle vara för något?

Jag skulle starta ett projekt att få till så många Futures- och Challengerturneringar som möjligt i Sverige. Det första jag skulle göra är att anställa folk som kan mycket mer om sådant än vad jag kan och sedan bara delegera ut ansvaret vidare, för någon erfarenhet inom turneringsplanering har jag inte. Jag tror att det är ett viktigt steg för att lyfta tennisen i Sverige och ge våra ungdomar större chans att ta steget upp och göra en ordentlig proffssatsning. Det är ju bara att titta på Italien under de senaste åren – de har tjänat massor på att ha många turneringar på lite lägre nivå. Det ger resultat. Om det blir pengar över efter det skulle jag starta en fond spelare kan ansöka till om man inte har råd att resa utomlands för att tävla. Tyvärr är det ju så att som spelare måste man upp på väldigt hög nivå för att börja tjäna pengar på det, vilket leder till social ojämlikhet där inte alla spelare har samma chans att satsa. Så jag hade velat göra mitt för att hjälpa spelare på den nivån.

Du måste resten av ditt liv se om en match före läggning varje kväll. Vilken?

När jag först såg den här frågan funderade jag på vilken episk Slamfinal jag helst skulle vilja se om och om igen, men insåg ganska snabbt att det skulle innebära att jag skulle behöva åsidosätta flera timmar per dag för att se en enskild match innan jag kunde somna. Tänk så mycket annan, aktuell, tennis jag hade behövt bortprioritera! Med andra ord blir valet ganska enkelt – Jarkko Nieminen vs Bernard Tomic från Miami år 2014. Det var en match som den gode finnen vann med 6-0, 6-1 och varade endast 28 minuter. Ganska snabbt tror jag dessutom att jag hade tröttnat på matchen och således hade den fungerat som ett perfekt sömnpiller. 

Tror du vi kommer få uppleva en svensk Grand Slam-vinnare, i singel, före du går i pension?

Det är ju ändå cirka 40 år kvar tills jag går i pension så något annat hade ju varit tråkigt! Det är klart att det är svårt att se varifrån det ska komma just nu, men den potentiella vinnaren behöver ju inte vara född än eller ens påtänkt. Dessutom är jag ideologisk optimist så det blir ett rungande ja som svar på den frågan. 

Ett svenskt stort bettingbolag headhuntar dig och vill att du ska börja jobba för dem med att sätta odds på tennismatcherna i deras utbud. Du tvekar av moraliska skäl. Eller?

Jag anser det inte vara moraliskt fel att jobba som oddssättare, men bettingvärlden är inte något som lockar mig nämnvärt. Jag hade nog inte sagt nej direkt, men jag är rätt säker på att det var där jag hade landat till slut. Som yrke är det heller inte något som rent spontant intresserar mig heller, förutom att det såklart hade varit häftigt att tillbringa dagarna med att bara jobba med tennis. Jag tror däremot också att det finns en risk med att jobba med tennis i det att när det blir ens yrke slutar det vara ens hobby. För mig i dagliga livet agerar tennis ofta som eskapism – det blir något att fly in i som inte är Riktiga Livet, så att säga. Jag tror att ha tennis som hobby, snarare än yrke eller karriär, passar mig. Så det är många parametrar som ska tas i beaktande! För att återgå till frågan tror jag inte att jag tar det jobbet, nej, om än kanske främst av andra skäl än just de moraliska.

Tala dig varm om TK Hobby!

Apropå att jobba med tennis var det faktiskt TK Hobby som gav mig mitt första jobb! Jag jobbade extra som tränare för knattar och barn ett tag under gymnasiet. Vi var två i samma ålder som började samtidigt då och den andra av oss jobbar faktiskt där än idag som tränare, och jag vet att klubben gärna gör en poäng av att ta in ungdomar som tränare om de tror att man passar. Det ska TK Hobby ha en eloge för! Det är också en väldigt familjär klubb där man känner sig välkommen när man kommer dit. Minst en av bröderna Pannula är alltid på plats ute på banorna och vinkar om de ser en gå förbi. De har dessutom sex stycken ruggigt fina grusbanor om somrarna. Det finns mycket gott att säga om TK Hobby och den här frågan i sig skulle kunna vara en uppsats.

Tänk dig ett liv på touren. Resa runt på alla de största tävlingarna, rapportera från matcherna på tourens officiella mediakanaler, arbeta med att se på tennis, tjäna bra. Drömmen, va’? Men, vi snackar om damdubbeltouren. Tar du det ändå?

Detta lockar mer än att jobba som oddssättare, men det beror lite på omständigheterna kring jobbet. Jag har såklart fortsatt samma reservationer angående att jobba med tennis, men detta är helt klart lite coolare. Med det sagt, jag trivs oerhört bra i Eskilstuna just nu så det ska mycket för att rycka mig härifrån. Snackar vi att bo i en resväska 40 veckor per år tror jag inte att jag är gjord för det livet, men om vi istället snackar kanske 20 veckor per år är det klart möjligt att jag tar det. Just grejen med damdubbel, som du väljer att understryka, spelar inte så stor roll i sammanhanget. Jobbar man med en specifik tour, oavsett vilken det är, lär man känna spelarna på den touren och lär sig vilka narrativ som är aktuella och intressanta att följa. Och det är just narrativen som är spännande att följa i all sport enligt mig.

Vi leker med den något tråkiga tanken att Mikael Ymer under sommaren tappar mark på rankingen och efter Wimbledon tvingas spela Challengers. Kommer han dansa igenom de tävlingarna eller är nivån inte att leka med?

För att kunna ”dansa igenom” Challengerturneringar utan större problem tror jag man behöver vara en, säg, stabil topp 30-spelare. Som du säger, och som jag vet att du vet att mitt svar skulle vara, är nivån verkligen inte att leka med. Men med det sagt har Micke tagit sig förbi Challengernivån upp till ATP-nivå förut, så han har ju definitivt kvaliteten till att göra det igen, men man ska verkligen inte ta lätt på det. Han har en del poäng att försvara under sommaren så det är knapapst omöjligt att han kommer att behöva ta steget ner ett tag, men om det sker tycker jag inte Tennissverige ska sörja allt för mycket. Det är vanligt att spelare växlar lite i rankingen på den här nivån, och det behöver inte betyda något långsiktigt.

Din mobil ringer. Okänt nummer.

”Hallå, Eskilstunas stolthet Erik Jonsson här”.

”Tja Erik, Magnus Norman. Jag är i år tournament director för Swedish Open, som du nog vet. Vi har lagt rätt stora summor på Ruud i år och skulle behöva ytterligare några riktigt profilstarka men billiga spelare att signa upp för sommarens tävling. Har du några jokrar som förslag som du tror Båstadpubliken skulle uppskatta?”

De två första namnen som dök upp i huvudet är Corentin Moutet och Hugo Gaston. Två lika unga som korta fransmän med humör som spelar rolig tennis. Om du tror att Carlos Alcaraz kan slå stoppbollar ska du ta dig en titt på Hugo Gaston – han slår stoppbollar lika ofta som Benoit Paire spelar sin backhand inside-in, det vill säga hela tiden! Annars vet jag inte hur dyr Dan Evans är, men det är ju verkligen också en karaktär som spelar underhållande och har visat att han är tillräckligt kreativ för att även göra bra ifrån sig på gruset. Eller varför inte Sebastien Baez som har varit bra den här säsongen.

Det är mycket snack om Björn Hellberg och Johan Porsborn när man pratar om tennisorakel i svensk tennis. Välförtjänt, jovisst, men det klart du kan mest av alla om vi snackar tennisresultat 2022?

Haha, det har jag svårt att tro. Det beror också på vad vi pratar om, för om det gäller till exempel svenska resultat i Futures kan en sådan som Patrik Ragan klart mer än jag (och många därtill). Pratar vi WTA-touren kan bland andra Rickard Hansson och en viss Linus Eriksson mer än jag också. Snackar vi ATP-touren hamnar jag nog närmre toppen men det finns många även där som har stenkoll och bättre minne än jag – Philip Mårdh med flera – så även om jag är smickrad får jag svara nej på den frågan. Alla har ju inte samma behov av att twittra om den tennis man tittar på heller, som jag har ovanan att göra, så det finns säkerligen många mer anonyma tennisnördar i Sverige. 

När jag intervjuade dig i höstas precis före US Open gjorde du succé med dina tre förslag på spelare att hålla ett extra öga på i kvalspelet. Favorit i repris: tre spelare att hålla ett öga på i kvalet till Roland Gaross samt vem som vinner herrsingeln?

Första spelaren man bör titta in är Chun-Hsin Tseng från Taipei. Han har gått upp från runt 275 på rankingen för 12 månader sen till att nästan vara topp 100 och har gjort det mycket tack vare sina resultat på grus, där han bland annat är 17-4 på underlaget under 2022. Spelare nummer två är Gastao Elias som storebror Ymer slog nyligen. Gastao har förvisso en förlustrad på fyra matcher, och är i grunden ojämn, men innan dess vann han två raka Challengertitlar och spelade också mycket bra mot Elias Ymer, en match som han förmodligen borde ha vunnit. Portugisen har också kvalat in två gånger på tre försök till Franska Öppna så han har vanan inne. Spelare nummer tre får bli portugisen Nuno Borges som även han har varit i grym form under året på gruset med ett matchfacit på 16-6 på Challengertouren. 

Vad gäller vinnare är det såklart galet lockande att säga Carlos Alcaraz, men det är också svårt att förbise Rafael Nadal som vunnit årets enda Slam och är nu hemma i fortet i Paris. Alcaraz och Djokovic är huvudutmanarna och har båda god chans att vinna men så länge Nadal är aktiv och kvar i världstoppen kommer jag inte förutspå någon annan vinnare.

Du ska medverka i På Spåret och får ta med dig en skandinavisk tennisspelare in i buren. Vem hade kunnat hjälpa dig mest?

På ren magkänsla säger jag Frederik Nielsen, om du tillåter mig svara en spelare som precis har lagt av. Jag vet inget om hur allmänbildad han är, men med tanke på att han har tillbringat ett par decennier med att resa världen runt tänker jag att han passar alldeles utmärkt för den typen av frågesport som På Spåret är. Sen hade jag å andra sidan inte förstått ett ord av vad han hade sagt eftersom danska är ett fullkomligt omöjligt språk att förstå, men även med taktiken ”nicka och le” från min sida tror jag ändå vi hade tagit oss långt!

Elektroniska linjedomare eller ej?
Nej. Jag tycker systemet med utmaningar fungerar tillräckligt bra och bör vara så vi fortgår framåt. Jag har förvånat mig själv av hur tråkigt jag har tyckt det varit med elektroniska linjedomare, det robotiska med samma röst om och om igen. Det ökar någon form av uppfattad rättvisa, men försämrar tittarupplevelsen och underhållningsvärdet vilket jag tycker är viktigare i detta läge, i synnerhet när misstag från linjedomare fortsatt är få. Det bör också nämnas att de flesta huvuddomare idag tidigare har varit linjedomare och det har varit en naturlig väg för domarna att gå. Det skulle missgynna framtida domare om vi tog bort den naturliga vägen för dem att gå.

Tors Hammare Open i Torshälla – coolt! Matcherna ska streamas och kommenteras av ingen mindre än dig! Du får välja vem du vill ha bredvid dig – Alex Theodoridis eller Patrik Ragan?

Haha, det blir Alex. Båda är grymma kommentatorer, och kan mycket om spelarna på den nivån, men jag känner Alex bättre och har dessutom honom att tacka för mycket eftersom han gav mig vägen in i tennisvärlden genom att låta mig börja skriva för Tennisportalen en handfull år sen trots att han inte hade någon aning om vem jag var då. I och med att vi känner varandra bättre tror jag också att vi lättare skulle hitta kemin som behövs för ett kommentatorspar. Just kommentator är nog också det yrke jag allra helst skulle vilja ha i tennisen, förresten, och något jag aldrig skulle tacka nej till!

Fast, helt plötsligt gjorde arrangören lite större utrymme i budgeten för din parhäst och du får istället välja helt fritt – vem vill du kommentera sommartouren ihop med allra helst?

Rolf Norberg! Av alla fantastiska kommentatorer på Eurosport genom åren är Rolf min favorit. Med ett fantastiskt öga för både tekniska och taktiska detaljer får Norberg väldigt snabbt en bild av matchen och kan bryta ner aspekter på mikronivå. Därtill var han alltid lugn, metodisk och pedagogisk och kort sagt fascinerande att lyssna på. Jag säger ”var” för dessvärre har han inte kommenterat sen ett par år tillbaka, men inför varje Slam hoppas jag höra hans röst tillbaka i rutan. Kanske är det dags nu?

Hur kommer topp 5 se ut bland de svenska herrarna när 2022 lider mot sitt slut?

1. Mikael Ymer

2. Elias Ymer

3. Dragos Madaras

4. Jonathan Mridha

5. Karl Friberg

Två tennispersoner man bara måste följa på Twitter?

@MattRacquet – Har förmodligen de mest intressanta analyserna på hela Tennistwitter och kan mycket om både taktik och teknik. Utöver det skriver han intressant om tennisens framtid och de internpolitiska problem vi har inom tennis idag. Rolig är han också.

@damiankust – Kanske bäst på hela Tennistwitter på att rapportera om Challengertouren. Duktig analytisk även han och man lär sig mycket om spelare på Challengernivån om man följer Damians Twitter. Rekommenderas!

Två tips att tänka på när man skriver en tweet? 

1) Korrekturläs! Det är pinsamt hur många gånger slarvfel hittar sig in i mina tweets, i synnerhet som jag har en språkutbildning i grunden och bör lyckas undvika dem. 

2) Tweeta bara sånt du känner att du kan stå för (såvida det inte är uppenbart skämt). Ibland vet man inte vilka tweets som kommer generera reaktioner och motargument och då är det skönt att känna att man har kött på benen för den åsikt man just uttryckt.

Om ni inte redan gjort det, läs gärna intervjun ”När tennis är det mest intressanta som finns” med Erik Jonsson här på Linus på baslinjen från augusti 2021. Tryck HÄR för att komma till den!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s