Bedriver ni en elitverksamhet, Elfsborg Tennis?

Inga kommentarer

Vad är en elitverksamhet för något? En subjektiv bedömning och upp till varje enskild klubb att avgöra, eller? Vi frågade ett antal klubbar om de anser sig bedriva en elitverksamhet inom sin förening.

Först ut: Elfsborg Tennis

Namn: Lennart Daun, i samråd med styrelsen

Roll i klubben: Ordförande

Vad är en elitverksamhet för dig?

För att svara på denna fråga så måste man nog se var man befinner sig i förhållandet till sin omgivning. 

Kanske man ska dela upp elit-frågan ur olika perspektiv och områden:
Klubbnivå: Ja Elfsborg driver elitverksamhet
Regionnivå: Ja Elfsborg driver elitverksamhet
Sverigenivå: Ja Elfsborg driver idag elitverksamhet. Både på senior och juniorsidan.
Vi befinner oss i Division 1, alltså serien under Elitserien. Vår intention är att genom systematiskt utveckla egna talanger tillsammans med eventuella förstärkningar spela i Division 1 eller Elitserien.

Världsnivå: Ur det perspektivet så har vi absolut inte någon elitverksamhet.

Övrig info: Vi har som exempel haft André Göransson (inte tränar hos oss) och har Jacqueline Cabaj Awad (tränar sporadiskt) som medlem hos oss och kan representera oss i seriespel. Om vi tänker att man bör ha spelare som tränar hos oss regelbundet och tillhör topp 300 i världen på ATP eller WTA så bedriver vi ingen elitverksamhet på den nivån.

Anser du att ni bedriver en elitverksamhet i er förening? 

Ja, delvis gör vi det idag med en ansvarig huvudtränare som bedriver elitverksamhet, dock kommer han att sluta 30 juni. Han tränar flera duktiga nationella junior och seniorspelare. Han är avlönad av Elfsborgs Tennis och därmed avsätts resurser för detta ändamål. I den pågående processen att ersätta honom så letar vi efter individer som kan bygga vidare på att utveckla det material som finns idag.

Dock, om vi jämför oss med någon tennisakademi och sett ur det perspektivet (världen) så bedriver vi ingen elitverksamhet. Vi i dagsläget inga planer att etablera en sådan.

Vad saknas för att ni ska kunna svara ett renodlat ja på den frågan?
Oavsett om vi rekryterar duktiga seniorspelare eller får fram egna duktiga juniorspelare så kostar det resurser (banor, tränare och bollar). Så två punkter som är avgörande för att långsiktigt kunna generera en stabil A-lagsverksamhet för både herrar och damer är: 

  1. Ekonomin är hela tiden ett måste för att kunna utveckla en elitverksamhet. Vi måste fortsätta stärka den ekonomiska biten för att kunna generera de resurser som behövs för att möta våra behov. 
  2. Ett steg som måste förbättras är att ta hand om våra ungdomar och utveckla dessa i tidig ålder. Det handlar dels om att attrahera fler barn och få ungdomar in i verksamheten. Men också att få dem att utvecklas på ett strukturerat sätt. Här kommer de nya tennistränarna få lägga merparten av sin tid under kommande period.

 Vad är nästa steg för er för att utveckla den elitverksamheten? 
På kort sikt kommer vi att se över möjligheter att förstärka vår A-lagsverksamhet med externa spelare för att bibehålla våra platser i Division 1.

I runda slängar, vad skulle du uppskatta att ett års elitverksamhet kostar er ekonomiskt?
Oerhört svårt att svara på: Helt klart är att man behöver en tränare som har tiden att koncentrera sig enbart på elitspelare. En tränar ”orkar” inte vara både elit och bredd till 100 %. Kostnaden innebär helt enkelt den månadslön som en elittränare har idag och vi kan väl bara konstatera att det är upp till varje förening vad man anser sig ha råd med. För Elfsborg del har vi alltså inte råd med mer än en tränare. De större klubbarna har självklart råd och behov av flera tränare med kvalifikationer för att skapa elitverksamhet. Sedan kan det tillkomma eventuella ersättningar till interna och externa spelare för att representera i ett elitlag.

 Har ni ambitioner att bedriva en elitverksamhet framöver? 
Vi vill få fram duktiga juniorspelare som senare kan representera Elfsborg i högsta divisionerna i seriespelet. Därmed kommer vi ha elitjuniorer på regionalnivå men inslag även på riksnivå. Vi lägger grunden för framtida duktiga seniorspelare. Hur duktiga de vill bli beror på deras egna inställningar. 

I så fall, vilken typ av elit?
För junior: Regional och Sverigenivå. Och för att vara Sverigeelit pratar vi om spelare omkring topp 10 i Sverige i sin åldersklass.
För seniorer: Målet är att spela elitserien med de spelare vi har i föreningen. Eller minst division 1. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s