Terminsplanering Ystad TK

Inga kommentarer

En bra planering kan vara a och o för att uppnå önskat resultat. Men vad är en bra planering? Vissa klubbar och tränare gör väldigt detaljerade mallar över vad man vill få gjort på banan under träningarna, andra freestylar och går mer på touch. Vissa jobbar med temaveckor, andra inte. Vi har frågat runt bland klubbarna hur de tänker och jobbar med sina planeringar. Nu har turen kommit till Ystad TK!

Namn: Alexander Olsson

Klubb: Ystad TK

Roll i klubben: Chefstränare

Varför har ni valt just det här upplägget i Ystad vad gäller träningsplaneringen?

I tävlingsgruppen som jag personligen gör träningsplaneringen för så har jag ett tennistema och koordinationstema inför varje vecka.  Utöver det har jag ett individanpassat tema för varje spelare.  Som grund i gruppträningarna utgår jag från veckans träningsplanering men arbetar så mycket jag kan med den individuella planeringen. I den individuella träningsplaneringen har jag ett tennis/fysiskt och mentalt tema. Här utgår jag framförallt från matchsituationer. 

Rent generellt i klubbträningen är tanken med träningsplaneringen att hjälpa tränaren med en tydlig struktur, att samtliga tränare oavsett hur många timmar du står på banan har en röd tråd tillsammans. Sedan är det ju toppen att man kan gå tillbaka och följa upp alla moment man har jobbat med. 

Hur har ni kommit fram till att det här upplägget fungerar bäst för er?

Vi har under många år testat olika varianter, vår uppfattning generellt är att utan en tydlig träningsplanering är att många tränare fastnar med likande övningar och får inte med helheten i träningen. 

Kan du reflektera lite över fördelar och nackdelar med sätten ni jobbar på och temaveckor?

Nackdelen för oerfarna tränare är att den individanpassade träningen kan förvinna och att man enbart fokuserar på själva temat och kanske inte det adepterna i själva verket behöver träna på här och nu. 

Fördelen är att klubben och tränarna har en röd tråd igenom hela träningsverksamheten och att detta även hjälper tränare som enbart har vissa adepter något enstaka pass i veckan. 

Man kan även bygga teman stegvis i yngre åldrar, där man ska klara ett teman för att gå vidare till nästa steg. 

Ungefär som när man tog simmärken i simbassängen, detta är ett projekt vi jobbar med men ännu inte har fastställt. 

Hur gör ni för att få alla tränare i klubben att följa den här planeringen? 

På varje måndagsmöte så diskuterar vi veckans teman där den ansvariga för respektive kategori presenterar sitt upplägg.  Någon tränare har gjort en träningsplanering för hela säsongen medans andra jobbar x antal veckor i taget. 

Hur mycket frihet har varje tränare inom den här planeringen?

Tränaren som är ansvarig över kategorin sätter träningsplaneringen, därefter har vi en avstämning innan terminen och självklart under terminen.  

Är det stor skillnad på vad ni gör på träningarna utifrån vilken ålder och nivå som spelarna tillhör?

Precis, vi har olika teman för minitennis/tennisskolan/vuxentennis samt för tävlingsgrupperna. 

Läs också klubbreportaget om Ystads TK HÄR!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s