Terminsplanering, Öviks TK

Inga kommentarer

En bra planering kan vara a och o för att uppnå önskat resultat. Men vad är en bra planering? Vissa klubbar och tränare gör väldigt detaljerade mallar över vad man vill få gjort på banan under träningarna, andra freestylar och går mer på touch. Vissa jobbar med temaveckor, andra inte. Vi har frågat ett antal klubbar hur dem tänker och jobbar med sina planeringar. Idag är det Öviks Tennisklubb som delar med sig av sina tankar.

Namn: Hans Jansson

Klubb: Öviks TK

Roll i klubben: Chefstränare

Varför har ni valt upplägget ni har i Övik vad gäller träningsplaneringen?

Vi har ett ganska fritt upplägg men jag har haft en tanke som jag försökt jobba in bland tränarna från minitennisen och upp i tennisskolan till grön boll med att under varje pass göra någonting ovanför huvudet så man inte bara nöter grundslag. Det kan vara att kasta en raket, fånga med en håv, spela med ballonger eller något annat moment men se till så vi får in serve men även volley och så klart spela med studs. Träningen ska bestå av flera delar. Det kan vara att vi kastar en tennisboll i tio minuter med överarmskast mot en vägg, mot mål eller mot konor. Vi har helt enkelt tryckt på att få in alla slag. Vi har en grovplanering på 14 veckor, men anpassar varje träning efter varje enskild grupp.

Grovplaneringen innefattar något moment som kan vara att jobba med till exempel serven. Då kan vi träna på att serva med rätt grepp, få skruva på serven, Ett annat tema kan vara att jobba med enklare taktiska mönster eller att jobba med bollsäkerhet eller bollkontroll. Men oavsett vilket tema det är så ska de andra delarna också ingå i passet – det ska ingå 10 minuter ovanför huvudet och tio minuter spel innan studs även om huvudfokusen är bollsäkerhetsövningen.

Hur har ni kommit fram till att det här upplägget fungerar bäst för er?

Jag och Bertil Sundman, min kollega i Övik, har jobbat fram det här tillsammans genom att testa på en massa olika sätt under åren. På sommarkurserna blir det annorlunda för då har vi läger och träffar eleverna tre timmar varje dag, då kan vi grotta ner oss mer i momenten. Inomhus kom vi fram till att vi ville få med alla delarna när vi spånade ordentligt för några år sen. Vi funderade på hur vi skulle få med allt eftersom man ofta pratar om att man tränar för lite serve- och volley. Så vi ville börja försöka få med allt varje pass. Till exempel kanske vi startar bollen över huvudet, då får vi med den delen på ett enkelt sätt.

Kan du reflektera lite över fördelar och nackdelar med sätten ni jobbar på och temaveckor?

Vi upplever att det blir lite tråkigt med ett allt för tydligt tema, det blir svårt att hålla koncentrationen uppe under hela träningen då, så vi tror mer på en variation.

Hur gör ni för att få alla tränare i klubben att följa den här planeringen?

På veckorna är jag och Bertil med på banan varje dag, så då går timtränarna med oss. På helgerna är tränarna själva, men de tränarna som jobbar då jobbar allihopa även någon vardag så då skolas de hos oss. Visserligen har vi många aktiva spelare i träningsverksamheten, men vi är ändå en relativt liten klubb så vi ser alla tränarna jobba regelbundet. Dessutom har vi tränarmöten och en inskolning för coacherna. Visst, det har inte funkat perfekt överallt jämt, men överlag tycker jag det fungerar väldigt bra.

Man får som tränare inte bli bekväm i att säga åt juniorerna att springa fem varv runt banan och sen slå in. Det är lätt hänt, men vi försöker trycka på att har man kul som tränare så blir det roligt för spelarna också. Så det gäller att man är engagerad och är närvarande och med på lektionerna för vissa av spelarna kanske ser den här timmen på tennisen som det roligaste under hela veckan, då gäller det att vi ledare håller en bra nivå.

Hur mycket frihet har varje tränare inom den här planeringen?

Om en grupp spelar en gång i veckan och koordination inte är superbra men är där för att ha kul en timma, då ska tränaren göra en kul träning. De som tränar gre gånger i veckan och är superintresserade får en annan planering. Stomplaneringen stämmer inte för alla grupper så tränarna måste vara flexibla och får tänka till för varje grupp. Har du två maxigrupper i samma ålder så kan träningsuppläggen se olika ut.

Är det stor skillnad på vad ni gör på träningarna utifrån vilken ålder och nivå som spelarna tillhör?

Jag och Bertil pratar mycket mer om vad varje enskild spelare och grupp behöver när vi kommer upp i åldrarna och i nivå. När de är 12-13 år vill vi sätta framförallt tekniken på plats. Då tränar spelarna också tre gånger i veckan, ibland fyra, och vi ser dem på tävlingsresorna. Så där diskuterar vi mycket vad de ska träna på och det blir mer individuellt utifrån varderas behov.

Läs även klubbreportaget om Öviks TK HÄR!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s