Veckans klubb: Tabergsdalens TK

En kommentar

I samarbete med ”House of Bontin”

Motivering: ”En klubb som år efter år fortsatt bedriva en gedigen och ambitiös verksamhet och som kontinuerligt bidragit till svensk tennis genom att fostra tävlingsspelare, men också genom att arrangera egna tävlingar. Tabergsdalens TK är ett föredöme inom svensk tennis på många plan – hatten av!”

Ola Ellbring

Antal medlemmar: 858 stycken i slutet av 2021

Aktiva juniorer i verksamheten: Cirka 225, varav 80 st spelar 2 ggr/vecka eller mer

Grundades: 1981 när det blev en förening från att ha varit en sektion

Antal banor: 4 inomhus och 6 utomhus + minitennisbana

Träningsavgifter: Tennisskola 1120kr för 12 tillfällen. Familjerabatt vid 3 tillfällen eller mer

Antal anställda: 2 på 100%, 1 80%, 1 75%, sedan kanslipersonal som hjälper till med ekonomi och inköpt städtjänst två gånger i veckan.

Har du själv tävlat i tennis i Sverige eller har ett barn som du åkt runt på tävlingar med är chansen stor att du någon gång varit besökt Tabergsdalens Tennisklubb. Taberg är en av landets kanske flitigaste tävlingsarrangörer och en klubb med gott anseende och rykte ute i vårt avlånga land. Hur kommer det sig, Ola Ellbring, klubbchef i Tabergsdalens TK?

Det vet jag inte… Jag tror nyckeln är att vi jobbar på här. Det gäller att vara flitig. 

Men det måste finnas någon mer anledning eller nyckel än att bara ”jobba på”? Ni har ju ett oerhört gott rykte ute i Sverige?

Jo, men är man för nöjd så riskerar det också att slå tillbaka. Fast ibland säger jag till Jonathan Stenberg och Fabian Jansson i klubben att sträcka på sig lite, för annars utvecklas man inte heller. Men vi måste vara på tårna. Vi behöver båda bibehålla verksamheten vi har och fylla på underifrån, för det är lätt att glömma yngre generationer och då får vi glapp i ålderskullarna.

Ödmjukheten personifierad!

Ola Ellbring, klubbchef i Tabergsdalens TK, är personen som försöker hålla ihop delarna och ge bästa möjliga förutsättningar till sina kollegor. Tidigare jobbade han halvtid på skola och kombinerade det med klubbtjänsten, men i år är han tjänstledig från skolan och arbetar heltid i tennisklubben, som han kallar en ”liten storklubb”. En liten storklubb där tävlingstennisen är viktig.

Vi vill och försöker vara en klubb där många spelar matcher. Vi vill ha så många tävlingsspelare som möjligt och prioriterar att ha många serielag igång.

Är man med i en tävlingsgrupp i klubben tillhör man ett serielag, oavsett om man är a-lagsspelare eller en knatte under 10 år – alla tillhör ett serielag och därefter väljer man själv vilken nivå man vill lägga sin tennis på. 

Vi anser att seriespel fungerar som ett bra insteg till tävlingsspel. Därefter gäller det att få juniorerna och dess familjer att åka till Växjö eller Borås och fortsätta spela matcher. Tyvärr är det mindre verksamhet i klubbarna runtomkring oss och seriespelet prioriteras inte på samma sätt idag så det tenderar att bli längre resor för seriematcher numera. Det är också synd att vi inte fick med oss SvTF Väst ordentligt i nya Svenska Tennisligan, för då hade vi kunnat få bra matcher i exempelvis Skövde, Borås eller Ulricehamn.

Tävlingstennisen anser man är viktig för att skapa idoler vilket också varit en stor anledning till att man kontinuerligt arrangerat Sommar- och Vintertourer i klubben. Ellbring pratar varmt om minnena när Janne Gunnarsson var i Taberg och spelade under deras första Sommartour 1994! Nu har man i flera år haft bra egna spelare i klubben som kan verka som förebilder – istället är bekymret ett annat.

Bantiderna har börjat tryta. Så var det inte för några år sen, men idag är det fullt på helgerna. På vardagar finns det inte en tid att boka mellan 15.00-21.00 för de som vill träna extra. Vi tittar på varianter för att bygga ut, men det kostar mycket…

Anledningen till att hallen börjar bli för trång är att kontinuiteten varit god.

Vi har haft få juniorer som slutat – de flesta har velat fortsätta samtidigt som vi vill fylla på underifrån. Införseln av nya spelare har blivit större än de som slutat, vilket så klart är positivt på sätt och vis! 

Vad har ni gjort för att få majoriteten att vilja fortsätta spela?

Jag tror alla känner sig välkomna och vi försöker pusha med tävlingar och aktiviteter. Bra klubbkläder så de känner att de tillhör någonting och någon klubbresa då och då. 

I oktober åkte Tabergsdalen på klubbresa till Gotland med 25 deltagare. En fantastisk resa enligt Ola som varit involverad i klubben sedan 1989 när han var 16 år. 

Utomhusanläggningen från ovan

En annan anledning till den allt mer tydliga banbristen, förutom antalet juniorer i verksamheten, är att man satsar på seriespelet. Ju fler serielag man har desto fler tider i hallen som behöver användas till seriematcher. Det innebär i sin tur tappade intäkter för uteblivna uthyrda strötimmar på helgerna. Hösten 2021 hade Taberg 23 serielag anmälda tio olika serier – 10 lag i nationella serier och 13 i lokala.

Jag tänker att det måste finnas ett värde i att utbilda tävlingsspelare? Visst, klubbar eller förbund kan peka ut tio spelare och säga ”nu kör vi stenhårt på dem här”, men även de tio måste ju ha några lite svagare spelare att möta och passera på vägen upp.  

Ola återkommer återigen till vikten av idoler och att arbeta för att få yngre att vilja börja tävla.

Får vi in en ny knatte i tennisskolan och säger att ”nu ska du spela din första tävling, du har match i Skövde 08.00 i Tomtecupen”, då vänder dem på klacken direkt. Man måste lura dem lite att det är viktigt och kul att åka på tävling, samt så gäller det att ha lite flyt med någon familj som drar med sig en familj till och får snöbollen i rullning. 

När spelarna sedan blivit äldre och är redo för Vinter- eller Sommartourer är det bra att kunna ge några Wild Card till sina egna i kvalen samt låta juniorerna testa på nivån på hemmaplan.

När spelarna når en viss ålder och en viss nivå, som till exempel Tabergsdalen-fostrade Alexandra Viktorovitch och Klara Milicevic, är Ola Ellbring klar med att de kanske inte ska vara kvar i klubben efter högstadiet.

Det är såklart en dröm att ha en sådan verksamhet och resurser att kunna ta hand om den typen av spelare, men som det är nu så får de slussas vidare, både för deras egen och vår skull. Vi är en liten klubb och har inte de ekonomiska musklerna att kunna lägga nästan en heltidsanställning på den typen av spelare.

Hur bra hjälp får ni från region och förbund med support ni behöver?

Man kan ju inte begära att de ska bygga en bana åt oss. Vi har en bra dialog med personerna på förbunden. Tennis Syd säger att klubbarna ska jobba för att få fram fler tävlingsspelare. Vi hade en träff i Vetlanda för ett tag sen och klubbarna sitter och…ja, säg så här, man måste jobba på. Det är en balansgång det där att inte skrämma folk över vilket arbete som behövs, men man kommer inte ifrån att man måste jobba på. 

Ett gäng blåvita på gemensam tävlingsresa i Växjö augusti

OM TRÄNINGSMILJÖN HOS TABERGSDALENS TK!

I serien där olika verksamheter får berätta om arbetet med att optimera sina träningsmiljöer så valde Magnus Ennerberg, tränare på Academy of KLTK, att skicka frågan vidare till bland annat Tabergsdalens TK som han gärna ville höra berätta hur de gjort för att skapa en välkomnande miljö i sin klubb. Jonathan Stenberg, tränare i Tabergsdalens TK, får här berätta om just träningsmiljön i klubben.

Jonathan Stenberg

Den här serien startade med att NPTK berättade om sin ambition med att skapa Sveriges bästa träningsmiljö. Vad är en bra träningsmiljö för dig?

– För mig handlar en bra träningsmiljö i en tennisklubb mycket om trygghet, utveckling och glädje. Miljön bör vara välkomnande och inkluderande där spelare, tränare samt föräldrar ska känna sig trygga. I utveckling ligger en inspirerande och tillgänglig miljö med engagerade och kompetenta ledare. Att miljön är rolig att vistas i är av yttersta vikt. En hälsosam organisation där styrelse, kommittéer och tränare driver en transparent agenda är också viktigt för att skapa trygghet hos alla medlemmar.

Vad är era viktigaste nycklar i Taberg för att skapa en så bra träningsmiljö som möjligt?

– Jag skulle säga att vi försöker maximera banorna vi har tillgängliga för att så många spelare som möjligt ska kunna spela tennis utifrån sin ambitionsnivå. Hitta rätt grupper där sparringen och gruppdynamiken är bra. Fysträningar för olika åldrar i klubbens regi, där ett av passen är ett MultiSkillZ pass. Vi har också ett gym tillgängligt i hallen. Nu har vi ju pandemin, men annars anordnandet av klubbresor, träningsläger och sociala event för att stärka gemenskapen. Vi är en av de klubbar i Sverige med flest antal serielag, vilket vi tror är väldigt viktigt för att fler spelare ska börja och fortsätta med tävlandet då det är i lagform, mer socialt och en lättare tävlingsform helt enkelt. Att vi har engagerade tränare och ledning som försöker skapa en utvecklande och inspirerande miljö på tennisbanan är också en otroligt viktig nyckel.

Hur mycket ”teambuilding”-aktiviteter vid sidan av tennisbanan gör ni i syfte att arbeta med gruppkänslan och gemenskapen?

– Som sagt, speciella tider. Men vi försöker arrangera 6st sociala event i olika former under ett år där egentligen vårat enda fokus är glädje och gemenskap. Annars är ju våra klubbresor och läger i stort syfte att öka gruppkänslan och stärka klubbgemenskapen.

Hur mycket involverar ni i Taberg spelarna i beslut som rör träningar eller er verksamhet?

– Styrelsen tog fram en ny kommitté för ett par år sedan; junior- och ungdomskommittén som består av spelare i olika åldrar vars syfte är att lyfta alla känslor och idéer de har kring klubben. Kommittén arrangerar också lite sociala event under året. Till exempel en minitennisturnering. Alla spelare kan lyfta tankar och idéer till denna kommitté. Annars är såklart all feedback kring träning och runt verksamheten varmt välkommet till oss tränare direkt.

Vad är nästa steg enligt dig för klubben för att ta ytterligare ett steg framåt med sin miljö?

– Fler innebanor. Klubben har hamnat i en situation där det i princip alltid är fullt under veckorna mellan kl 16-21. Vilket gör att spelare som vill träna dem där extra timmarna inte kan göra det på en hälsosam tid. Vissa yngre juniorer tränar just nu kl 21-22 på vardagarna, vilket är det som erbjuds. Men knappast optimalt. Klubben erbjuder endast ett visst antal timmar i veckan i gruppträningen för att få in så många spelare som möjligt utefter sin ambitionsnivå. Klubben vill täcka alla grupper spelare. Vi tittar just nu på möjlighet till utbyggnad och detta är det viktigaste steget för tillgänglighet och miljö i klubben just nu. Ett annat steg för att utveckla träningsmiljön är en större intern utbildning av våra timtränare och våra befintliga tränare. Detta för att vi som team ska bli ännu bättre som ledare på alla fronter.

Med den här artikeln går serien ”Veckans klubb” i mål! Tack till alla klubbar som varit med och berättat om era verksamheter! Kanske har det kunnat bidra till inspiration för andra att ta efter delar som verkar fungera bra inom andra föreningar? Ni hittar alla klubbporträtten under fliken ”Serier” överst i menyn här på sidan.

Klickar ni HÄR kan ni se när Jonathan Stenberg gästade avsnitt 5 av Baslinjetombolan tidigare i år.

1 kommentar på “Veckans klubb: Tabergsdalens TK”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s