The Road to Grand Slam, med Andreas Siljeström!

Inga kommentarer

Hur gör man för att bli tennisproffs? Ja, en inte helt enkel fråga. Lika många vägar som bär till Rom, nästan lika många vägar bär till en Grand Slam. Men det finns vägar som är vanligare än andra. I den här reportageserien tittar vi på hur vägen till Grand Slam för våra tio senaste svenska Grand Slam-deltagare. Vi är nu framme vid Andreas Siljeström!

Nyckeln var när han under collegetiden förstod att han kunde bli en riktigt bra dubbelspelare.

/Rolle Rakell, tränare

Namn: Andreas Siljeström

Födelsedatum: 21 juli 1981

Moderklubb: KLTK

Högsta proffsranking: 57 i dubbel (14 maj 2012)

Spelade Grand Slam som junior: Nej

Grand Slam debut som senior: Wimbledon 2011, förlust första kvalomgången.

Andreas Siljeström nådde som bäst plats 964 i världen i singel. I den här granskningen fokuserar vi därmed på Siljeströms dubbelkarriär där han nådde klart högre höjder.

Andreas Siljeström med Johan Brunström

Tävlande som junior:

1998 (17 år): En ITF-turnering i 18-årsklassen, ett år ung.

1999 (18år): 2 ITF junior-turneringar

Högsta juniorranking: –

Kommentar från Linus: Siljeström spelade totalt tre internationella turneringar som junior – alla i Sverige. Två på SALK och en i Lidköping. Han mötte två svenskar och en finne men lyckades inte vinna någon match. Här snackar vi en late bloomer! 

Siljeström valde 2003, året han fyllde 22 år, att flytta över till USA för att spela collegetennis och representerade Middle Tennessee State University i fyra år fram till 2007.

Seniortävlande fram till Grand Slam-debuten:

2001 (20 år): 2 future

2002: 1 future

2004: 2 future

2008 (27 år): 6 future

2009: 20 future, 7 challenger, 1 ATP

2010: 33 challenger, 2 future, 5 ATP

2011 (30 år): 28 challenger, 8 ATP (Grand Slam-debut i Wimbledon i juni!)

Kommentar från Linus: Som synligt var det inte så mycket internationell action före eller under Siljeströms collegeår. Från 2009 har han däremot tävlat oerhört flitigt. 40 tävlingar 2010 och 36 2011 la grunden till den ranking som gav entré till Grand Slams! Grand Slam-debut vid 30…det är aldrig försent att ge upp sin dröm! 

Rankingutveckling under karriären (ranking I slutet av åren):

2004 (23 år): 1487

2005: 1491

2008: 779

2009 (28 år): 167

2010: 133

2011: 70

2012 (31 år): 107

2013: 105

2014: 99

2015 (34 år): 96

2016: 64

2017: 145

2018: 185

2019 (38 år): 175

Kommentar från Linus: Karriären startade relativt sent på grund av att han flyttade till college relativt sent och började tävla på touren i relativt sen ålder, men han hann ändå spela 11 Slams totalt – hur häftigt är inte det?! Med en ranking runt topp 100u under majoriteten av sina aktiva proffsår var det främst på challengertouren Siljeström höll till. Flitigt tävlande var Siljeströms signum!  

Proffstitlar som senior:

2008: 2 future

2009: 5 future, 2 challenger

2011: 4 challenger

2012: 2 challenger

2013: 3 challenger

2014: 1 challenger

2015: 1 challenger

2016: 5 challenger

Kommentar från Linus: 2016 när han nådde sin högsta ranking plockade han också fem challengertitlar vilket är många på ett år! Ingen ATP-titel, men tre finaler: 2011, 2012 och 2016. 

Johan Brunström och Andreas Siljeström

Nu ska vi se vad Rolle Rakell, Andreas Siljeströms coach på TSK Malmen mellan 1991 och 1999 (10-18 år) har att berätta om nycklarna till Siljeströms framgångar.

Vad tror du var nyckeln för Siljeström till att nå Grand Slam-nivå?

Nyckeln var när han under collegetiden förstod att han kunde bli en riktigt bra dubbelspelare och att han såg den några år äldre TSK-kompisen Johan Landsberg nå stora framgångar som dubbelspelare via collegespel i USA. 

Under tiden du tränade Siljeström, upplevde du att ni någon gång åkte på någon motgång under den här perioden?

Jag upplevde många motgångar med Andreas, mycket på grund av att han i yngre år var väldigt lat på träningarna och förlorade många matcher för att han inte ville jobba tillräckligt hårt. När Andreas var cirka tolv år bytte han till och med klubb en säsong bara för att slippa vår obligatoriska fysträning på Malmen. Efter den säsongen ville han komma tillbaka och eftersom Sillen är en så härlig människa, hela familjen Siljeström är helt underbara, så tvekade jag aldrig på att ta tillbaka honom. Allt eftersom åren gick så blev han mer och mer motiverad att jobba med sin snabbt växande kropp som till slut landade på 2,06 meter, samt så började han jobba hårdare både på träningar och matcher med.

Nämn två viktiga egenskaper du upplevt att Siljeström hade som varit viktiga för att nå Grand Slam?

Sillen var väldigt intresserad av idrott och hade väldigt bra bollkänsla. Det tillsammans med att han var väldigt trygg i sig själv och hade bra stöttning av familjen som inte stressade honom. De stressade inte honom utan det fick ta den tid som krävdes för att hans kulle nå sina mål.

Kan du ge ett tips till spelare som drömmer om Slams och ett tips till coacher som tränar spelare som drömmer om Slams?

De duktiga spelarna jag som jag jobbat med, som till exempel Maria Strandlund, Maria Lindström, Magnus Norman, Patrik Rosenholm och Andreas Siljeström har alla varit väldigt olika och gått sina egna vägar för att nå sina mål. Gemensamt för alla: de har haft tålamod att satsa över en lång tid och många år för att nå sina mål. Som tränare måste man se till varje individ och vad den har för speciella egenskaper, både spelmässigt men även fysiskt, för att i slutändan hitta sin spelstil. Som tränare av juniorer ska man ha i bakhuvudet att en spelare kan utvecklas till allt mellan Diego Schwartzman och John Isner.

Stod du och Siljeström någon gång inför ett vägskäl där beslutet ni tog visade sig bli lyckat?

När Andreas tog beslutet att åka över till USA för collegespel. 

Hör avsnitt 71 i säsong 1 av podden med Rolle Rakell HÄR!

Vill ni stötta “Linus på baslinjen” att kunna fortsätta leva leva vidare? Alla bidrag, stora som små, tas tacksamt emot! 
Patreon: https://www.patreon.com/linuspabaslinjen/membership
Swish: 0730-240031 (privatnummer men har AB)
Vill du som klubb synas på hemsidan som en av klubbarna som stöttar? Hör då av er till mig på linus.se.eriksson@gmail.com så löser vi det och detsamma om ditt företag vill synas som partner. Jag har aktiebolag så kan fakturera. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s