Så här ser fysträningen i Växjö TS ut

Inga kommentarer

Tennis är en idrott vars kravbild kräver en fysisk allsidighet som ingen annan idrott kan matcha. Toppspelarna i världen blir starkare och starkare fysiskt samtidigt som rapport efter rapport som förmedlas hem från internationella juniorturneringar vittnar om att de svenska spelarna ligger efter vad gäller den fysiska styrkan. Hur jobbar vårt lands större klubbar med fysträningen? 

Tredje klubben i serien att berätta om sitt fysupplägg: Växjö TS genom sportchef Calle Pihlblad

Berätta hur ni har löst fysträningen i klubben?

För våra yngre tävlingsjuniorer har vi en extern fystränare. Där träffas man en gång per vecka i deras lokaler. Utöver det har alla fyra olika program som ”bör” göras i anslutning till tennisen som en del av efterarbetet i vårt nya aktivitets- och fysrum. Ett rum som vi i klubben har skapat bland annat just för detta ändamål. Vi vill att man ska vara noga med sina rutiner innan och efter tennisträning – här kommer det egna ansvaret in som vi också tycker är en viktig del i spelarens utveckling. Vi förklarar vikten av att göra det och varför. Sen är det självklart många som håller på med fler idrotter och det är (som vi ser det) oerhört positivt för allsidigheten och då kan man absolut göra programmen vid annat tillfälle.

För Tennisgymnasiet har skolan ett samarbete med High Performance Center och dessutom jobbas det med program i anslutning till förmiddagsträning, cirka 4 ggr/vecka.

Vi har även planer om att inom en snar framtid starta upp en ”löparskola” för klubbens medlemmar.

·Vilken tränare är det som håller i fysen?

Vi har valt att köpa in tjänsten för att kunna utbilda våra juniorer på bästa tänkbara sätt gällande skadeförebyggande, rörlighet, kondition, koordination, styrka och explosivitet. Dessutom går vi tränare på motsvarande pass en gång i veckan både för utbildning samt fysiskt välmående. Utöver det så behöver vi våra tennistränare på banan.

Vad tar ni betalt från spelarna för fysträningen?

Den fysiska träningen kostar såklart men vi i klubben har valt att subventionera en viss del då vi anser att den är en oerhört viktig del för våra juniorer och deras långsiktiga ”utvecklingsplan”. Vi upplever en förståelse att det kostar då man har expertis inom området. 

Hur tror du fysuppläggen i tennisklubbar kommer se ut i framtiden? 

Jag tror och hoppas att vi kan gå mot en än mer effektiv och kvalitativ träning. Om tio år bör vi absolut kunna ha en fystränare anställd på en viss %. Det vore en drömsituation för spelare och klubben.

Har ni läst det långa reportaget om och med Calle Pihlblad, ”En gång tennis, alltid tennis”? Om inte, gör det HÄR!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s