Helsingborgs Tennisklubbs arbete med ungdomsledarutbildning

Inga kommentarer

Vi har under en längre tid lyft fram Next Generation Coaches i Sverige – ledare och tränare födda 1990 eller senare som valt tennis som yrke. Nu berättar vi om några klubbar i landet som aktivt arbetar med att inspirera yngre personer in i ledarrollen. Tidigare har vi pratat med Ullevi och KLTK – idag står Helsingborgs TK på tur.

Vi har helt klart en utmaning framför oss. Precis som i övriga Sverige växer det inte tränare på träd här heller. Därför tror jag att för att kunna attrahera folk till att välja att bli tränare behöver vi uppfylla tre viktiga faktorer för inre motivation: upplevd kompetens, tillhörighet och självbestämmande.

/Samuel Ekberg

Ett bra exempel på vad HTK vill stå för är Albin Franzén, 20 år. Han började spela i Helsingborgs minitennis och ”avslutade” i herrlaget. Han har varit hjälptränare, bollkalle, linjedomare och har de senaste åren varit tränare, matchledare, tävlingsledare och coachat barn och ungdomar ute på turneringar. I slutet av förra året fullgjorde han sin förbundsdomarutbildning och kan nu alltså även titulera sig domare. Det finns många vägar att gå för att arbeta inom idrotten tennis!

Albin Franzén

I Helsingborgs TK arbetar man efter två olika delar för att inspirera den yngre generationen in i ledarvärlden: ett ungdomsledarprojekt och en internubildning.

Samuel Ekberg, tränare i Helsingborgs TK men även utbildare för Svenska Tennisförbundet, berättar:

”Jag är huvudansvarig för ungdomsledarprojektet men gör det ihop med Fredrik Forsander och Niklas Persson. Enkelt sagt så är min bild att man släpper ut tränare på öppet vatten för tidigt – man ger dem uppgifter de inte har kompetensen att genomföra. Många skulle behöva gå mer tillsammans med rutinerade tränare och få mer kött på benen. Klubbarna i Sverige har ett stort ansvar att före förbundets utbildningar utbilda internt inom klubbarna. Det, plus att vi vill ha en tydligare röd tråd i verksamheten i vad vi lär ut har gjort att vi valt att ha det här tvåeggade plattformarna för utbildning av ledare i HTK. När det gäller ungdomsledarprojektet går det ut på att fånga upp potentiellt kommande ledare ifrån hela verksamheten. Det här är till för alla HTK:are 13 år och äldre som inte är ledare idag eller precis har börjat vilket i så fall oftast är i minitennisen. 

Internutbildningarna är det jag som håller i och då är det utbildningsträffar 4-6 gånger per år för minitennis, 4-6 gånger per år för tränare i barntennis (midi- och maxitennis), ungdomstennismöten (tennisskola) 2-3 gånger per år och samma med vuxen- och seniortennisen. Allting sker praktiskt. Det blir många träffar men vissa tränare är med inom flera områden så därför lägger jag ofta mötena efter varandra plus att det blir bättre för mitt schema med. 1-1.5 timme per träff. Alla som har fasta timmar eller är aktuella för fasta timmar är välkomna! Jag ser det som ett kompetenssäkrande arbete där vi gjort ganska utarbetade mallar kring vilka färdigheter vi vill lära ut i exempelvis minitennisen, både tekniskt och taktiskt. Det är bra att alla ledarna får en guideline över vilka övningar och färdigheter vi vill jobba med. Jag tror mycket på en blandning av praktisk och teoretisk utbildning, men framförallt praktisk för att få yngre personer att känna sig kompetenta. 

Ungdomsledarprojektet är steget före internutbildningssystemet men med viss anknytning till varandra. Eftersom folk kan ha förhinder när en träff sker har vi många träffar. Någonstans hoppas jag att de vill vara med, att vi kan göra det så attraktivt och bra att de inte ser det som en uppoffring att delta.”

Hur ser återväxten bland yngre ledare ut i Helsingborgs TK?

-Vi har helt klart en utmaning framför oss. Precis som i övriga Sverige växer det inte tränare på träd här heller. Därför tror jag att för att kunna attrahera folk till att välja att bli tränare behöver vi uppfylla tre viktiga faktorer för inre motivation: upplevd kompetens, tillhörighet och självbestämmande. Jag tror att man ofta missar de två första och därför är alla de träffarna vi anordnar viktiga. På internutbildningarna kan allt från en -07:a i klubben till Ernst Larsson samlas och hitta på saker ihop, som att bowla eller äta pizza tillsammans. Visa dem att alla ni som är här är jätteviktiga för HTK och att vi tillsammans ska känna att vi utgör ett viktigt team i klubben! Ibland har tränare sina timmar, säger hej då och sen sker inget mer, då tror jag det blir svårt att få dem att vilja jobba som tränare. 

Vad hoppas ni i HTK att det här arbetet med ungdomsledarprojektet och internutbildningarna ska leda till?

-Nummer ett, en ännu bättre verksamhet i klubben. Göra vår produkt som folk köper ännu attraktivare. Nummer två är att folk ska se tennistränaryrket som en framtid. Om någon provar på det i 3,4,5 år och sen vill göra något annat är jag också nöjd så länge de smakat på det här. Om fler i alla fall testar på det och känner sig som en del i klubben kanske de vill hjälpa till en kväll i veckan även om de väljer att huvudsakligen jobba med något annat framöver.

Det är en del diskussioner kring licensiering av tränare. Vad tänker du kring det?

-Jag tror licensiering absolut är en väg. Men, verkligheten i många klubbar är att man använder sig av 15-17åringar som timtränare och vi behöver hitta ett system där de kan hjälpa till och jobba som tränare genom något lätt steg i början. Om de måste ha gått alla steg i utbildningstrappan för en licens kommer vi inte längre ha så många tränare som står på banan. Vi får inte skrämma bort tränare. Som i Frankrike där man måste ha gått förbundets utbildning för att ens få gå in på banan i tränarrollen, det tror inte jag är genomförbart i Sverige.

En väg skulle kunna vara att om vi i Helsingborg till exempel har ett internutbildningssystem som är kvalitetssäkrat av SvTF vad gäller innehåll och sätter ett krav att alla som jobbar i Helsingborg ska ha gått den, då kanske de yngre som inte kommit lika långt kan stå som tränare genom att gå den. Sen kan det finnas högre krav för huvudtränare att de behöver ha gått delar i förbundets utbildningssystem. Till exempel. 

Samuel Ekberg

Marcus Lindberg, klubbchef i Helsingborgs TK, poängterar att de här utbildningsprogrammen är till för alla i klubben, oavsett om du spelar i tennisskolan eller är tävlingsspelare. Även toppspelare i Sverigetoppen mår bra av att få en ledarutbildning under bältet. Programmet växer successivt och tanken är att man ska kunna välja inriktning på sitt ledarskap, om man helst vill jobba som tävlingsledare, matchledare eller domare och att man sedan får praktisera rollen under utbildningen i form av att gå bredvid en erfaren tränare i klubben på banan eller jobba ihop med en match- eller tävlingsledare under klubbens tävlingar.

Precis som Samuel Ekberg berättat om så läggs det extra fokus just nu på att säkra kvaliteten på de allra yngstas träningar.

-Vi lägger ganska mycket fokus på minitennisen just nu, berättar Lindberg. Den delen kanske är den viktigaste i hela tennis-Sverige, att alla har en bra minitennis, för det är där grunderna läggs om vi senare ska få fram elitspelare. 

Har ni hört podcastavsnitten med Samuel Ekberg och Marcus Lindberg? Om inte kan ni lyssna på dem här nedan. Samt, läs också gärna klubbreportaget om Helsingborgs Tennisklubb!

Poddavsnitt 15 av säsong 1 med Samuel Ekberg

Poddavsnitt 34 av säsong 2 med Marcus Lindberg

Klubbreportage Helsingborgs Tennisklubb

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s