Ni vet när man vaknar mitt i en dröm och inte vet om det man upplevt var på riktigt eller ej? Eller Matrix-filmerna, där det inte är någon självklarhet vad som är verkligheten. I den här intervjuserien balanserar vi också på balansbrädan och ger ”tänka stort och utanför boxen” en helt ny innebörd.
Gäst: Olivia Svensson
Född: 1998
Koppling till tennis: Tennistränare i Lilla Edets TK som också har ett samarbete med Stenungsund och Ljungskile, samt studerar heltid på högskolan på programmet digitala medier.

Du pluggar digitala medier – vad skulle du ge för råd till våra svenska tennisspelare när det gäller att bygga varumärke på sociala medier?
Jag skulle råda dem att vara mycket aktiva på sina olika sociala medier (att de gärna finns på flera kanaler och kan då nå ut till många målgrupper), det visar på att de vill dela med sig av sitt tennisliv, är förebilder för idrotten och får även svensk tennis till att synas. Något som också ger deras följare möjlighet till att lära känna spelaren bättre och få lite mer inblick i deras vardag är att genomföra frågestunder lite då och då samtidigt som de varierar med att posta bilder, videos och stories, där de då visar upp hur det är att vara proffs, alla delar som ingår och vad de även gör när de inte tränar eller tävlar. För att visa på ytterligare aktivitet skulle jag också råda om att svara på meddelande och reposta det som delas på dem (i den mån som går), det får följarna att känna sig speciella.
Hur tycker du Svenska Tennisförbundet kan utveckla sitt arbete på sina digitala plattformar?
Generellt sett utger förbundets hemsida bra information för alla parter inom svensk tennis. Sidan är lätthanterlig och har en fräsch design. Gällande övriga medier, exempelvis Instagram, Facebook och Youtube, finns möjligheter till att utvecklas på flera olika plan. Som Linus nämnt här tidigare är det en hel del fokus på resultat utav våra svenska spelare, både nationellt och internationellt (plus lite intervjuer däremellan) på deras sociala medier. Det är såklart bra att det uppmärksammas och rapporteras ut hur det går men skulle kunna varieras mer med annat innehåll däremellan. Exempelvis skulle det vara bra att mer aktivt visa upp vilka olika roller det finns inom tennisens värld (exempelvis tränare, domare, funktionärer), hur det är att jobba som detta, hur man utbildar sig till det etcetera. Detta blir marknadsföring för tennisyrkena där vi alla känner att det finns plats för fler!
Hade även varit givande om de kunde skapa en form av idébank på deras hemsida. En bank fylld med tennisrelaterade övningar (spelövningar, Multi Skillz, lekar med mera) för olika nivåer och olika syften, men också med aktiviteter klubbar har gjort i sina verksamheter som de kan rekommendera till andra! Denna bank skulle kunna fyllas på utav tränare och ledare från runtom i landet och på så vis kan vi få inspiration och lära oss mer av varandra.
En sista sak de också skulle kunna arbeta fram är utbildningsmaterial att ha på deras Youtube-kanal. Det kan handla om utbildning för spelare eller vuxna men också material till att utvecklas som domare eller tränare. Detta blir då lättillgängligt för vem som helst att kunna ta del av (både inom klubbverksamhet och av privatpersoner) och då sprida kunskap inom svensk tennis.
Lilla Edets TK! En otroligt härlig klubb som när jag var junior producerade mängder med spelare! Kristina Andlovic, Sandra Wikström, Erik Bohlin, Tobias Virdhage, Caroline Virdhage – säkert har jag glömt flera. Hur är statusen nu?
Tack för komplimangen! Det har som sagt fostrats många duktiga spelare härifrån men sedan den ”storhetstiden” har saker och ting förändrats/utvecklats. Det kom en dipp ett tag där framtiden kändes osäker, men efter att fått lite stabilitet i tränarfrågan då det varit ett antal olika under bara ett par år så började det gå uppåt igen med antalet spelare i klubben. Vi fick in en bra tränare som jobbade timmar under några år och fick upp verksamheten till en okej nivå, därefter lyckades vi anställa en tränare på halvtid som sedan successivt fick klubben till att växa i takt med att hans arbetstid då gick upp till heltid (efter ett antal år) och fick klubben till att hamna där vi är idag. Vår verksamhet idag är ett brett tränarteam (blandning av fastanställda, som vi delar med ett par andra klubbar, och timtränare) och vi har en bred verksamhet med allt från röd boll upp till vuxentennis. Vi har kontinuerligt aktiviteter, främst på loven, och vill erbjuda många möjligheter till hur och vad man vill göra med sin tennis. Vi vill att alla ska känna sig välkomna till klubben och som en del i vår tennisfamilj. Däremot har vi i dagsläget inte några storsatsande tävlingsspelare, ett fåtal spelar tävlingar lite då och då och deltar i regionens seriespel, men mångfalden av klubbens spelare är där för att i huvudsak aktivera sig, ha roligt och utvecklas. Vi vill försöka få fler till att vilja tävla mer och tycka det är roligt och utvecklande (vi har därför utbildningar för spelare och föräldrar om att börja tävla). Samtidigt vill vi fortsätta utöka vår verksamhet på olika sätt, testa nya saker och fortsätta vara en härlig och familjär klubb där vi utvecklas och har roligt tillsammans.
Tre saker du utvecklade i ditt ledarskap under året du var tränare på KLTK.
Sedan mitt år på KLTK fick jag ett relativt nytt och utvecklat perspektiv på mitt ledarskap men också på hur tennisutveckling kan bedrivas, och mycket utav detta fortsätter jag än idag att tänka aktivt på. Det jag utvecklade först och främst var att göra träningarna mer ”spel-baserade”. Att skapa övningar där spelarna spelar med varandra (i samarbete eller emot varandra) för att utveckla färdigheter och kunskaper och då försöka klara olika utmaningar. Innan jag började på KLTK hade jag inte mycket tanke på detta utan jobbade då mestadels med att mata ut bollar på olika vis blandat med matchspel. Dessutom fick jag ett fördjupat perspektiv kring de olika bollkategorierna (främst röd, orange och grön), hur det bör jobbas kring respektive boll och när det är dags för nästa steg. Detta har jag haft en stor nytta med då jag mestadels jobbar med yngre spelare och vill ge dem en så bra grund som möjligt tills det är dags att gå upp till den gula/hårda bollen. Till sist fick jag också ett fördjupat perspektiv kring hur en planerad struktur för alla ålderskategorier kan se ut gällande träning, tävling och aktiviteter. Detta för att skapa en hållbar och utvecklande miljö för spelarna som ger en tydlighet kring alla tennisens delar. Med inspiration från detta kan man försöka implantera liknande saker då även i småklubb (men anpassat utifrån dess resurser).
Det klart väldigt mycket var bättre på Kungliga än i mindre klubbar på mindre orter. Men nog kan storklubben lära sig saker av Lilla Edet också! Som till exempel?
Kungliga i all ära men känslan i en småklubb blir inte riktigt densamma som i en storklubb. I och med en mindre anläggning, mindre ort och färre antal spelare känns stämningen mer nära och familjär i en småklubb.
Upplevelsen är också att äldre spelare blir desto svårare att hålla kvar i en mindre klubb. Är det en tävlingsspelare som vill ta sin tennis till nästa nivå försvinner de i tonåren till en större klubb (exempelvis mot Göteborgstrakten), är det en spelare som endast är aktiv och har tennisen som sin fritidssysselsättning finns risken att annat kan locka i tonåren vilket gör att de väljer istället att sluta. Vi vill ju att våra spelare ska spela tennis och utvecklas genom hela livet samt att klubben får en återväxt av engagerade medlemmar för att klubben ska kunna leva vidare. Vi behöver hjälpas åt, vi har inte anställda till allt och får försöka fixa saker tillsammans. När då våra äldre spelare känner att de inte riktigt vet vad de vill göra med sin tennis gäller det att vi erbjuder dem något lämpligt utifrån deras ambitioner så de vill fortsätta vara aktiva i klubben. Att de då får chansen till något viktigt uppdrag och känna att de kan gå en annan väg i tennisen, exempelvis att vara tränare. Detta är en aktiv process vi behöver arbeta med och utveckla vidare.
Dessutom får vi arbeta en hel del med rekrytering. I större klubbar står personer på kö för att få börja spela i klubben medan vi får flitigt arbeta med skolbesök, prova-på tillfällen och erbjuder sedan alla en plats in princip så fort de vill börja. Detta kan jag själv tycka är en rolig del i yrket då man får möjlighet att visa upp sporten vid olika tillfällen och förhoppningsvis fastnar några för det och vill börja (ett år lyckades vår lilla klubb till och med få 50 stycken nya till att börja i klubben genom skolbesök!).
Din pappa är ordförande i tennisklubben och föreslår dig som vice ordförande till nästa omval. Vad säger du?
Ja precis, det har han varit ett antal år nu. Jag är redan inskriven som suppleant i klubbens styrelse och skulle jag bli tillfrågad om att vara viceordförande hade jag inte tackat nej. Efter alla resor, erfarenheter och upplevelser ligger modersklubben såklart närmast hjärtat. På ett eller annat vis vill jag alltid försöka supporta den så gott jag kan.
Du kanske inte har legat sömnlös och funderat över det, men nog har du lagt en del tankekraft på en speciell app som du tror många klubbar skulle behöva och ha användning för i sina verksamheter. Berätta om den appen.
Den här appen skulle vara ett ultimat verktyg för dig som tränare. I appen kan du se alla grupper och registrera närvaro samtidigt som du lätt kan ha kontakt med spelare/föräldrar och snabbt göra utskick om viktig information. För att förenkla träningarna kan man se veckoteman, få förslag på övningar (utefter spelkategori och efter tema), skapa snabba lottningar, göra videoanalyser och ha en whiteboard till hands för att visa saker på. Avslutningsvis kan man dela saker internt med sina kollegor, till spelarna men även lägga ut något på nätet. Den som utvecklar denna app får gärna höra av sig då den hade varit otroligt användbar till klubbverksamheten!
Fria händer – vad skulle du ändra vad gällde designen på linuspabaslinjen.com om du fick chansen?
Jag anser att sidan är konkret och stilren, men jag skulle vilja göra den mer personlig. Exempel på designen är att ha ett annat typsnitt i textdelarna, få din logotyp till att ligga högst upp på sidan (i nuläget är det endast vanlig text) och få hover-linjen på menykategorierna att lägga sig under texten. I textdelarna skulle du kunna göra bilderna mindre för att minska scrollandet och i annat fall ha 2-3 bilder i varje inlägg (för att skapa variation och mer liv i läsandet). Jag skulle också tycka att du kan lägga till en mer inbjudande text på första-sidan för att veta vad för webbplats man kommit till. Till sist skulle jag tycka att du skulle kunna göra dina sociala medier mer synliga och tydliga. Du är ju mycket aktiv där och därmed anser jag att det borde synas bättre så fler folk kan börja följa dig.
Peter Lindgren, verksamhetsansvarig på region väst, frågar dig om dina bästa tips för att få fler juniorer att börja tävla i tennis. Vilka förslag ger du?
Gällande förslag på saker regionen kan utveckla för att få fler till att börja tävla anser jag först och främst att mycket handlar om att skapa kunskap hos barn och föräldrar hur det fungerar med att tävla i tennis och vilka möjligheter som finns. Skapa utbildningsmaterial (exempelvis textdokument eller videos) för både vuxna och barn kring alla viktiga delar kring att tävla. Detta material bör då återfinnas digitalt för vemsomhelst att läsa/titta igenom men också till för regionens tränare att ladda hem och hålla interna utbildningar. Gällande seriespelet anser jag även där att material skulle kunna skapas för att förenkla detta för både föräldrar och barn, exempelvis lagledardokument och förenklat dokument om seriespelets grundregler. Detta ska då enkelt återfinnas i en egen kategori på deras hemsida.
Mitt andra förslag är att försöka anordna tävlingsträffar runtom i regionen. Tanken är att spelare som kanske inte har jämnåriga sparring/träningskompisar i klubben får då chansen till att kunna träna matchspel (utöver tävlingar) med andra spelare från andra klubbar runtom i regionen. Spelarna får då anmäla sig till detta och regionen har då huvudansvaret till en början att styra upp upplägget men sedan får spelarnas hemmaklubbar bestämma varsitt tillfälle där banor bokas upp och föräldrar får ansvar för att sköta detta.
Mitt tredje förslag är att det bör förespråkas för fler klasser på regionens turneringar, detta ger chans till fler spelare i främst äldre åldrar att känna möjlighet till att tävla emot jämnare motstånd. Självklart är detta upp till varje klubb att bestämma vilka klasser de vill ha, men om regionen aktivt föreslår att även efter 12/13-årsklasserna erbjuda exempelvis A och B-klasser upp till 16 år tror jag fler skulle ta chansen till att tävla (exempelvis om man börjat i ”senare” ålder) och därmed generar detta fler tävlingsspelare vilket gör även att de håller på längre med sin idrott.
Ett sista förslag är att uppmärksamma och lyfta upp mer de som ger sig ut och tävlar. Inom regionen finns det ett poängsystem som heter Västtouren (mer fördjupande information kring detta finns att läsa på deras hemsida). I dagsläget utges poäng i systemet utifrån hur långt spelare går och hur stora klasserna är. Jag skulle tycka att så fort du deltar på en tävling bör dessa poäng räknas. Jag själv gick ofta inte särskilt långt i turneringar när jag va junior, men jag deltog och åkte runt på många tävlingar! På regionens hemsida står det att Västtouren anordnas för att ”stimulera deltagandet och intresset för de sanktionerade tävlingarna i Svensk Tennis Väst”, därmed finns utvecklingspotential till att nyansera detta system. Som sagt, belys alla som testar möjligheten till att tävla och uppmuntra dem till att fortsätta, det svåraste är starten men när man väl kommit igång är det lättare att fortsätta.
Det vimlar inte av tjejer i min serie ”Next Generation Coaches” och du själv har faktiskt gått från att jobba heltid till att köra timmar och plugga heltid inom ett helt annat område. Vad ska vi göra för att få in fler kvinnor i tränaryrket?
Tyvärr gör det inte det, detta är en fråga jag länge ställt mig själv till varför det ser ut på detta vis och hur man skulle kunna utveckla detta. Jag jobbade då inom tennisen frekvent under min gymnasietid och direkt efter jag tagit studenten satsade jag i fyra år på att jobba med tennis (i huvudsak som tränare men också lite domare och tävlingsledare). Jag jobbade då i olika mängd, på olika plaster och utbildade mig även däremellan. Sedan i höstas valde jag däremot då att börja läsa på högskola och valde att utbilda mig inom digitala medier, men håller på med tennisen vid sidan av (det som går att hinna med).
Min tanke för att rekrytera fler tjejer till att vilja jobba med tennis är, som nämnts tidigare, att fånga upp dem tidigt. När de börjar komma upp i tonåren och andra saker kan locka anser jag att man bör ”hålla koll” på deras intresse. Fråga dem vad de tycker är roligast och vad de skulle vilja göra med sin tennis, berätta för dem vilka möjligheter som finns, låt dem testa på att till exempel vara tränare eller domare och även fråga dem om hjälp vilket får dem att känna sig sedda och behövda. Förklara att detta går att jobba med detta och är otroligt roligt och lärorikt på många sätt, ge då också konkreta exempel. Jag själv har alltid haft Kristina Andlovic som inspiration. Jag hade henne som tränare precis när jag började spela och har sedan följt hennes resa som tränare och försökt att följa hennes väg.
För att detta då ska bli hållbart, att under längre tid kunna få in tjejer successivt i tränarverksamheten, gäller det att det finns förebilder för dem små, att de får se att de också kan vara tränare eller domare någon dag. Min upplevelse är att det kan va svårt för mindre tjejer att tänka den tanken om det bara är killar som är ledare för dem… En sista givande sak, framförallt för tjejers del, är om de kan vara minst två som håller ihop och kan prata om mer gemensamma saker. Har själv egna erfarenheter utav att jobba med mycket killar omkring mig och har då stundtals saknat att ha en tjej i närheten att kunna snacka kvinnliga gemenskaper med.
Stockholmare – otrevliga och opersonliga! Tacka vet jag Västergötland.
Stockholm är en spännande och fartfylld stad! Under hela min boendetid där fick jag ett varmt bemötande och fick känna på storstadspulsen. Men trots allt, efter alla mina upplevelser, känns tempot lugnare i Västergötland och det passar bättre personligt sett för min del.
Till sist – vill du rekommendera någonting?
Jag skulle vilja rekommendera att alltid se vilka möjligheter som finns inom sitt intresse, i detta fall tennisen. Vad du än gillar och vilka styrkor du har finns det behov utav det där du befinner dig, hör dig för och visa ditt intresse så finns alla möjligheter framför dig. Dessutom vill jag rekommendera alla att fortsätta läsa och lyssna på Linus på baslinjen! Man lär sig otroligt mycket och får flertal idéer utav alla reportage och intervjuer han genomför.

Patreon: https://www.patreon.com/linuspabaslinjen/membership
Swish: 0730-240031 (privatnummer men har AB)
Vill du som klubb synas på hemsidan som en av klubbarna som stöttar? Hör då av er till mig på linus.se.eriksson@gmail.com så löser vi det och detsamma om ditt företag vill synas som partner. Jag har aktiebolag så kan fakturera.
1 kommentar på “Utanför boxen, med Olivia Svensson!”