The Road to Grand Slam, med Rebecca Peterson!

Inga kommentarer

Hur gör man för att bli tennisproffs? Ja, en inte helt enkel fråga. Lika många vägar som bär till Rom, nästan lika många vägar bär till en Grand Slam. Men det finns vägar som är vanligare än andra. I den här reportageserien tittar vi på hur vägen till Grand Slam för våra tio senaste svenska Grand Slam-deltagare. Idag är Rebecca Peterson under luppen!

Det går aldrig på räls, det är få förunnat att nå framgång smärtfritt. 

/Ali Ghelem, fitness coach

Namn: Rebecca Peterson

Födelsedatum: 6 augusti 1995

Moderklubb: Järfälla TS

Högsta proffsranking: 43 (21 oktober 2019)

Spelade Grand Slam som junior: Ja, alla fyra

Grand Slam debut som senior: US Open 2015 (precis 20 år fyllda), andra kvalomgången

Tävlande som junior:

2007 (12 år): Registrerats för fyra 12-årstävlingar internationellt, bland annat Auray i Frankrike och Orange Bowl i USA. Vann en match i båda.

2008: Spelade 3st Tennis Europé som 13-åring ett år ung i 14-årsklassen. Rankades 424 i Europa ett år ung.

2009: Spelade 5 tävlingar i 14-årsklassen. Slutade året rankad 150 bland 14-åringarna i Europa. Spelade även 3 ITF:er för 18-åringar, 2 i Sverige och en i Estland och nådde kvartsfinal i den sistnnämnda. ITF-ranking vid årets slut: 1365.

2010 (15 år): 10 ITF:er där 4 av dem var på på hösten under ett Asien-race som ledde till en titel Taipei, Grade4. Däremot vann Rebecca fyra dubbeltitlar under året, alla i Grade4! Ranking vid årets slut: 290.

2011: 9 ITF:er utspridda på olika kontinenter. Året började med två i Sydamerika, sedan tre i Asien, två i Europa och därefter två i Kina. Som bäst en final i en Grade1. Året slutade rankad 96 i världen, två år ung.

2012: 16 tävlingar inkluderat alla slams utom Australian Open. Bäst resultat i Franska där Rebecca kvalade in och gick till tredje rundan. Slutade året rankad 34 i världen, ett år ung. 

2013 (18 år): Sista junioråret spelade Rebecca bara fyra juniorevent; Australian Open, en förtävling i Australien samt individuella- och lag-EM. Därav en dropp på rankingen till 312 vid årets slut.

Högsta juniorranking: 34 (1 januari 2013)

Kommentar från Linus: Väldigt spännande att följa hur Rebecca och hennes team la upp hennes juniortid. Det som sticker ut är hur långa resor som gjordes för att tävla på juniortouren. Som 15-åring åkte de till Asien och som 16-åring till Sydamerika en vända samt Asien i två olika omgångar. Det banade väg till tre Slams som 17-åring. Värt att notera är att Rebecca tävlade relativt mycket internationellt, 2012 16 juniortävlingar, men trots ett flitigt tävlande vann hon bara en singeltitel – en Grade4. I dubbel kom det fyra titlar, alla i Grade4 och alla 2010 när hon var 15 år. Vill också lägga till, vilket vi går in på mer i nästa stycke, men att Rebecca började spela internationella seniortävlingar redan 2009, året hon fyllde 14 år. Då spelade hon 1 seniortävling, året efter 2, därefter 5 och som 17-åring 3. Man kan nog säga att hon smakade lite på seniornivån fram tills hon 2013 valde att växla över helt.

Seniortävlande fram till Grand Slam-debuten:

2009 (14 år): 1 $10K

2010: 1 $10, 1 WTA

2011: 4 $10K, 1 $25K

2012 (17 år): 2 $10K, 1 WTA

2013: 10 $10K, 8 $25K, 1 WTA

2014: 2 $10K, 2 $15K, 10 $25K, 3 $50K, 2 WTA

2015 (20 år): 9 $25K, 1 $75K, 8 $50K, 1 $100K, 7 WTA,

Kommentar från Linus: Hade ett år, 2013, när hon som 18-åring kombinerade $10/25K-nivåerna, därefter var hon förbi den nivån och spelade enbart högre. Ända tills hon gjorde GS-debut var majoriteten av tävlingarna i $25-kategorin, som man når högt på att prestera i. Men från och med året efter GS-debuten har Rebecca bara vid enstaka tillfällen spelat $25K, från 2016 har det nästan uteslutande varit högre kategorier på tävlingar. 

Rankingutveckling under karriären (ranking I slutet av åren):

2011 (16 år): 1209

2012: Unranked

2013: 440

2014: 185

2015 (20 år): 138

2016: 137

2017: 196

2018 (23 år): 55

2019: 43

2020: 55

2021 (26 år): 86

Kommentar från Linus: 2013 var hennes första år med fokus på seniortävlingar och 2014 det första året som icke-junior och direkt gick hon in på topp 200 – imponerande! Tog ytterligare några år innan hon klarade nästa steg att ta sig in på topp 100, men från att hon etablerade sig där 2018, när hon var 22, har hon blivit kvar. 

Proffstitlar som senior:

2013: 3 $10K, 2 $25K

2014: 1 $25K

2015: 1 $25K, 1 $50K

2016: 1 $50K

2017: 1 $25K

2018: 1 $100K

2019: 2 WTA

2021: 1 $60K

Kommentar från Linus: Sitt första fulla år som senior plockade Rebecca 5 titlar, vilket är mycket bra facit och utdelning. Hon har därefter vunnit minst en titel varje år förutom 2020. Två WTA-titlar och en $100K, därutöver titlar på lägre nivåer vilket också visar hur nyttigt och bra det är att inte vara feg för att kliva ner i nivå för att kanske få spela fler matcher under samma vecka och komma tillbaka till vinnarspåret igen, vilket uppenbarligen fungerat bra för Rebecca. 

Nu ska vi höra vad Ali Ghelem, Rebecca Petersons fyscoach, har att säga om nycklarna till att Peterson nådde Grand Slam. 

Mellan vilka år har du arbetat med Rebecca Peterson?

Från februari 2017 har jag hjälpt Rebecca och gör det fortsatt.

Vad tror du har varit nyckeln för Peterson till att nå Grand Slam nivå?

Jag kan bara relatera till efter att jag började jobba med Rebecca 2017. Hon kom till mig långtidsskadad med en axel som inte ville bli bra. Jag tror det var sju månader hon inte kunde spela på. Innan dess hade hennes bästa ranking varit 120 och hon hade ännu inte spelat någon huvudtävling i en Slam. Under skadeperioden föll hon ner till runt 200 på rankingen. Vi började med att bara jobba fysiskt i fyra månader före hon kunde spela igen, därefter gick det rätt fort upp till topp 100. Nyckeln var att vi fick ordning på den axeln för hon kunde varken serva eller slå forehand ordentligt. Min erfarenhet från att jobba med spelare på hög nivå är att ska man bli bra på tennis måste man kunna spela regelbundet. Ska du skaffa dig en ranking så behöver du kunna spela hela året – väldigt få är så bra att du bara behöver spela delar av året och ändå nå en ranking på topp 100. Så första prioritet måste vara att hålla sig fysiskt hel för att kunna leverera varje vecka året runt, antingen på träning eller tävling. Rankingen är byggd på så sätt att du kan tillgodoräkna dig ett visst antal resultat per 12 månader och vill du nå en hög ranking behöver du kunna spela tillräckligt mycket för att fylla den kvoten. Sedan får du ju gärna vara hel flera år på raken så du kontinuerligt kan klättra uppåt.

Under tiden du tränade Peterson, upplevde du att ni åkte på någon motgång under den här perioden och hur guidade du henne igenom den?

Hon har haft en fotskada som varit efterhängsen och som höll henne borta stora delar av 2018 tror jag det var. Sen så hade hon under hela 2020 problem med en ryggskada som hon ådrog sig i slutet av 2019. Skadorna kommer från överbelastning ifrån tennisspel, både matcher och träning. Skador Rebecca haft är inte akuta skador utan sådana som kommer av ”over use”, inflammationer som blir bristningar. Det är tennisens natur att man ska spela året runt, hela tiden, till skillnad från andra sporter. Rankingen ser ut så – du tar dig inte upp om du spelar halva året. Hälsan är det viktiga och du kan jobba med skadeförebyggande träning och rörlighet, stabilitet, koordination, men kroppen klarar bara att återhämta sig från en viss grad av belastning. Jag tror inte vi har kunnat göra mer än att göra en bra säsongsplanering och sen tar vi beslut från dag till dag utefter hur hon känner sig och hur mycket vi kan trycka på. Är man bra på att pressa sig, vilket Rebecca är, så är man bra på att ta sönder sig. Ju hårdare man pressar sig desto mer återhämtning behöver du. 

Nämn två viktiga egenskaper du upplevt att Peterson hade som varit viktiga för att nå Grand Slam?

Tydliga målsättningar och en arbetsmoral och arbetsglädje. Hon vill träna och hon vill träna hårt. Rebecca skulle kunna träna tre gånger så mycket om kroppen höll för det. Hon skulle kunna träna hela dagarna om det gått. Den axelskadan Rebecca hade skulle kunnat vara career ending, då hade hon aldrig blivit topp 100. Det hon blivit väldigt bra på som vi också hela tiden jobbar på är att tyda kroppssignalerna och lära oss hur mycket vi kan köra. Idag lägger hon mycket tid på att förebygga och jobba med behandling. Hon har blivit otroligt mycket bättre på att lyssna på sin kropp och förstå vad som behövs för att inte gå sönder. Är du en formel 1 bil som går fort måste du serva den ibland. Ju fortare du kör din bil och ju hårdare du bromsar desto större slitage blir det och det är samma med en tennisspelare – ju högre nivå desto tuffare är det. Det är tuffare att spela på topp 100 än på futurenivå, slitagemässigt. 

Kan du ge ett tips till spelare som drömmer om att nå Grand Slam och ett tips till coacher som tränar spelare som drömmer om att nå Grand Slam?

Det gäller att ha extremt långsiktiga mål samt sätta delmål både fysiskt och tennismässigt och göra allt som går för att lyckas ta de här små stegen. Det Robert Lindstedt, Rebecca och Robin Söderling har haft gemensamt är att de har varit, och är, väldigt arbetsvilliga och vetgiriga – de vill förstå och letar alltid efter saker som kan göra dem bättre. De slösar inte bort en enda dag. Det finns ett 100%-igt fokus där varje dag.! Är det vila vilar man ordentligt, tränar man inte tennis för det inte går så tränar man fysiken eller rörligheten eller mentalt, men allting man gör är helhjärtat från morgon till kväll för att bli bättre. Är Rebecca skadad i tre månader jobbar hon på allting annat under tiden tills skadan är bra – man tar inte ledigt i tre månader och väntar på att skadan ska läka – man jobbar hela tiden på att bli bättre. Det behövs nästan en besatthet, samtidigt som du ska tycka det är kul – du måste älska att bli bättre på tennis och det gäller även coacher och relationen coach/spelare. Det behöver vara en 100%-ig dedikering till att bli bättre. Det är inte alla som har det drivet, men i slutändan kommer det ner till det, att det ska vara ett tydligt driv från spelaren som coachen också måste vara med på. 

Stod du och Peterson någon gång inför ett vägskäl där beslutet ni tog visade sig bli väldigt bra? 

Vi står inför vägval varenda dag. Men ska jag svara konkret stod Rebecca inför ett vägval 2017. Då var det Robert Lindstedt som skapade kontakten mellan mig och Rebecca. Att hon vågade hoppa på och köra då, det var ett val hon gjorde. Under fyra månader körde vi två timmar om dagen, fem dagar i veckan. Att jag fick det förtroendet av henne och att hon litade på att vi tillsammans skulle fixa så hon kunde spela igen, det tror jag är det tydligaste vägvalet hon gjort som jag har varit involverad i. Sen har vi tagit beslut och står inför vägval hela tiden, både veckovis och dag för dag när vi försöker göra det bästa av varje unik situation. Det går aldrig på räls, det är få förunnat att nå framgång smärtfritt. 

Har ni sett och lyssnat på när dels Rebecca själv men även hennes pappa och coach Mart var med i videoserien ”Får jag lov att fråga?” här hos ”Linus på baslinjen”? Om inte, kolla in de klippen här!

Mart Peterson i ”Får jag lov att fråga?”

Rebecca Peterson i ”Får jag lov att fråga?”


Vill ni stötta “Linus på baslinjen” att kunna fortsätta leva leva vidare? Alla bidrag, stora som små, tas tacksamt emot! 

Patreon: https://www.patreon.com/linuspabaslinjen/membership
Swish: 0730-240031 (privatnummer men har AB)
Vill du som klubb synas på hemsidan som en av klubbarna som stöttar? Hör då av er till mig på linus.se.eriksson@gmail.com så löser vi det och detsamma om ditt företag vill synas som partner. Jag har aktiebolag så kan fakturera. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s