Stort engagemang hos tränarstaben i Söndrum

En kommentar

Nyligen delade Djursholm på förfrågan av Näsbypark med sig av sina nycklar till en trygg och trivsam träningsmiljö. I slutet av pratstunden med chefstränare Pontus Bergevi uttryckte han nyfikenhet kring att höra mer om hur Söndrums TK arbetar. Det ska vi få lyssna på här genom klubbchef Joachim Föller. 

Vad är de viktigaste nycklarna till att ni lyckas göra ett bra jobb i Söndrum?

Jag tror den största nyckeln är att vi har en platt hierarki bland oss tränare. Vi behandlar varandra med stor respekt och tar alla beslut tillsammans. Om vi är oeniga om något efter att alla fakta ligger på bordet så är jag ytterst ansvarig, men jag tror att alla människor gör ett bättre jobb om man känner sig delaktiga till miljön vi verkar i. Vi sitter ner och diskuterar och pratar mycket. Jag vill att alla ska känna sig fria och att vi kan ha högt i tak och tänka både brett och stort och känna möjligheten att slänga upp helt vilda tankar på bordet – det är då vi kan utvecklas! 

Vad gör ni för att skapa så goda träningsförutsättningar som möjligt för juniorerna i klubben?

Jag tror spelarna känner av att vi tränare bryr ossom dem. Vi skapar ingen hokus pokus eller snackar högt och brett, men vi bryr oss. Vi försöker hela tiden utveckla oss själva som ledare och tränare genom att läsa och följa med mycket online, inkluderat din podcast, och jag tror spelarna känner av att vi är med i matchen och pålästa. Vi ser inte det här som ett 9-17-jobb. Vi håller i träningar på helgerna, ser på matcher och spelarna kan ringa oss när helst de vill. Jag är övertyga om att de känner av vårt engagemang och den personliga kontakten de får. 

Varje termin har vi möten med spelarna och deras föräldrar över en fika och pratar om deras tankar och besvarar frågor de har. Vi brinner för att hjälpa spelarna att utvecklas.

Du som klubbchef, hur gör du för att motivera dina kollegor att ha kvar det här engagemanget?

Jag försöker vara en ledare som visar genom exempel. Om jag jobbar extra på helgerna motiverar det mina kollegor att göra detsamma. Vi uppmuntrar varandra och vi tycker alla det är kul när vi ser att arbetet gör skillnad på ett positivt sätt. 

Hur mycket involverar ni spelarna i vad som sker i klubben och träningsmiljön?

Förra året skapade vi en juniorkommitté. En hjälptränare som är 17 år och spelar tennis i klubben är ordförande i kommittén. De har möten och kommunicerar mellan mötena via Snapchat och andra sociala medier. Där kan de komma fram med förslag att de vill ordna en filmkväll eller andra sociala aktiviteter. 

Vad är nästa steg för Söndrum i att ytterligare utveckla sin träningsverksamhet?

Det hade inte varit fel med en fjärde heltidscoach. Jag, Jonas Ronnhagen och Jonatan Lundstedt fungerar jättebra ihop och både Jonas och Jonatan är grymma på det de gör, men det hade varit bra med en fjärde som kunnat komplettera oss. Framförallt när vi efter sommaren öppnar upp vår akademi som kommer ta mycket tid och det hade också kunnat skapa ännu större möjligheter för oss tre tränare att fortsätta utveckla oss inom områden vi tycker är viktiga för vår personliga utveckling. 

Skulle du kunna nämna två andra klubbar du är nyfiken på att höra mer om vad gäller deras jobb med sina träningsmiljöer?

Absolut! Den första klubben är Ystad. Det var nyligen Länsmästerskapen här i Söndrum och Ystad hade spelare ”all over the place”! En bred range med spelare mellan 12-16 år som var framme i kvartsfinaler, semifinaler med mera. Det var dessutom tydligt hur stort engagemang deras coach hade och vilket hård jobb han la ner under den här tävlingen.

Den andra miljön jag skulle vilja höra mer om är KLTK’s akademi. Hur de arbetar med sina akademispelare och hur de med en lite mindre grupp spelare skapar så bra förutsättningar som möjligt för sina spelare.

Två mycket bra förslag på miljöer att ta den här serien vidare till. Vi får se vilken av dem det blir. Tack för pratstunden Joachim!

Emil Frozkhan och Marcus Sehested

Det där var klubbchef Joachim Föllers beskrivning av vad som är viktigt för träningsmiljön i Söndrum. Nu ska vi lyssna på vad två av juniorerna i klubben har att säga i form av Emil Frozkhan, född 2006 och Marcus Sehested, född 2008.

Vad är det bästa med träningsmiljön i din klubb?

Emil: Det finns mycket som är bra med klubbens träningsmiljö och det är tack vare Joachim. Han är en väldigt bra tränare med mycket erfarenhet både nationellt och internationellt. Det har hänt mycket på och utanför banan sedan han kom hit. Det har även börjat fler spelare som vill satsa på en högre nivå vilket gjort det roligare. Sammanhållning har även blivit bättre vilket gjort att de flesta utvecklats mer.

Marcus: För mig är det bästa träningarna. Tränarna är väldigt engagerade och bryr sig mycket om sina spelare. På varenda träning är de på mig 100 %, det är aldrig någon tid som tränarna är ofokuserade. 

Vad vill du ha mer av och vad skulle du vilja göra mindre?

Emil: Det hade behövts fler tävlingsspelare på klubben som vill satsa på sporten på en elitnivå. Det har blivit mycket bättre sedan Joachim kom hit då vi även haft några danska spelare som tränat hos oss ibland. Men det hade varit roligt mer en bredare variation samt fler spelare så att vi kan bli en större tävlingsgrupp. Jag vet nog inte riktigt vad jag skulle vilja göra mindre.

Marcus: Jag hade gärna velat ha lite mer fysträning, det har vi inte så mycket. Två timmar i veckan kör vi fys nu men jag hade gärna lagt till ett eller två pass till. Dessutom kan det ibland var lite för många spelare på tennisträningen. Ibland är det bra att bara vara två eller tre spelare per tränare – idag kan det vara 12 spelare på flera banor och även ganska stor skillnad i nivå mellan spelarna.

Får du den mängd/kvalitet i träning som du tror du behöver för att nå dina mål?

Emil: Vi får bra och intensiva träningar på klubben vilket är väldigt bra. Men jag tror att det hade behövts vissa tillfällen där det är fler tränare på banan så att man kan få en mer individuell träning med tanke på att vi oftast är många spelare.

Marcus: Jo, men det skulle jag säga. Jag kör fyra timmar på måndagar, två på tisdag, tre onsdag, tre torsdag och två fredag, inklusive fys. På lördagar har vi fixat tre timmar träning med min danska klubb och ett antal morgnar i veckan kör jag extra fys med min pappa.

Hur stort eget ansvar tar du till att träna extra utanför klubbens träning?

Emil: Det blir några timmar tennis utanför klubbträningen och utöver de blir det även en del timmar där fokuset ligger på fysträning. Det är en viktig del av tennisen som kommer underlätta träningen samt förebygga skador på banan.

Marcus: Ganska stort ansvar skulle jag säga. Just nu fokuserar jag mycket på träningen men snart ska jag börja spela mer matcher igen. Mitt mål är att bli ATP-proffs.

Söndrums TK har förekommit här hos ”Linus på baslinjen” förut. Här finns två porträtt som är värda att läsa:

Veckans klubb: Söndrums TK

Next Generation Coaches: Jonatan Lundstedt

1 kommentar på “Stort engagemang hos tränarstaben i Söndrum”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s