Veckans klubb: Ystad Tennisklubb

Inga kommentarer

I samarbete med ”House of Bontin”

Motivering: Att prioritera tävlingsgrupperna är inte någon självklarhet i alla klubbar, men i Ystad sätter man stort värde på tävlingstennisen. Både som arrangörer av egna tävlingar men man är också stolta över att lägga extra resurser för att ge sina egna tävlingsspelare möjligheterna att maximera sina potentialer samt genom det här inspirera sin egen tränarkår till fortsatt utveckling. Samtidigt som man värnar bredden, bland annat genom projektet ”Mer tennis på Österlen”. 

Antal medlemmar: År 2020 1043 medlemmar, år 2021 totalt 850. Under det här året bildades YRC som blir en ideell systerförening som padel. Totalt så växer antalet medlemmar i YTK-familjen.

Antal juniorer i träningsverksamhet: 200 spelare (25% är match/tävlingsspelare)

När grundades klubben: 1944 (fanns före det som en sektion i YIF)

Hur många anställda har klubben: YTK-familjen har 2,5 anställda vaktmästare, 1 klubbchef, en administratör på 25%, 3 heltidsanställda tränare, 4 deltid (60/60/40/25%) samt en person på uppdrag 

Träningsavgifter: Finns många olika tariffer här. En termin tennislekis 500kr upp till 7000kr för tävlingsjuniorer. 1550kr för 1ggr/vecka för en träningsgrupp. 

Antal banor: 6 grus ute och 4 inomhusbanor. 2 inomhusbanor ska byggas till år 2024 då långtidskontraktet med gymnastikklubben går ut. 

Ystad har i många år varit en av Sveriges flitigaste tävlingsarrangörer som stuckit ut med att dels erbjuda större summor prispengar men också för att kontinuerligt ha arrangerat flertalet internationella seniortävlingar på sin fina utomhusanläggning vid Saltsjöbaden nere vid havet i Ystad. 

Just tävlingstennis är något som Ystad TK och både klubbchef Lars Ekdahl och chefstränare Alexander Olsson brinner lite extra för. 

Vi älskar tävlingsmomentet och vill hela tiden utvecklas, testa gränser och bli bättre, säger Alexander Olsson. Men det gäller att hitta mixen där vi fortsatt kan ha en både bra och lagom stor bredd.

Våra ledord är viktiga: bredd, elit och trivsel, fyller Lars Ekdahl i. De ledorden har vi levt med länge och det vimlar idag av spel på dagtid med veteraner upp i åldrarna vilket gläder mig. 

Utmaningen Ystad står inför är resurserna inomhus där man idag förfogar över fyra banor. 2023 uppstår dock en möjlighet till två banor till då ett långtidskontrakt med kommunen för gymnastiksalen går ut.

Om vi får två banor till skulle jag vilja att vi la extra resurser på att bygga bredden underifrån, säger Olsson. Samtidigt skulle vi också på fler pass kunna vara färre spelare på banan med tävlingsspelarna, så det skulle gynna alla delar och grenar av verksamheten.

Både Ekdahl och Olsson är stolta över att Ystad satsar ordentligt på tävlingsspelarna och kan erbjuda dem träning varje dag. Olsson har själv en bakgrund som tävlingsspelare (156 i världen som junior på ITF) och tror inte han hade varit tränare idag om han inte fått jobba med ungdomar som vill tävla.

Jag tror det är viktigt att vara lite ärlig där. Man måste som klubb kunna ge chansen till barn och ungdomar som vill gå hela vägen och utvecklas till max inom sin sport. Det är också den uppfattningen vi fått från vår dialog med förbundet, att det gäller att vi som klubb gasar. Jag kanske är från den gamla skolan men det känns på något sätt som att vi måste ge tävlingstennisen en rejäl chans. 

Vad får Ystad som klubb tillbaka av att ni lägger både tränarresurser och ekonomi på att fostra duktiga tävlingsspelare?

Jag brinner lika mycket som Alex för det här, säger Ekdahl. Barn som vill in i tennisen måste ges alla möjligheter som finns att utvecklas. Om klubben har spelare som lyckas bra på tävlingar får vi tillbaka mycket i skriverier, chans att locka sponsorer och förebilder att visa upp för yngre juniorer på hemmaplan. 

Lars Ekdahl

Både Alexander och Lars är eniga i att utmaningen i en klubb är att fördela resurser på ett smart sätt. Det är lätt när man lägger extra fokus på ett område att man tappar på ett annat. Med det sagt – allt handlar inte bara om tävlings- och elittennis. Ett stort projekt som Lars varit drivande i är ”Mer tennis på Österlen.” Lars berättar:

Vi har en vision att vara Sveriges bästa racketklubb 2030. Bäst tränare, premiumanläggningar med mera. En viktig bit då är upptagningsområdet. 2018 åkte bland annat jag runt på Österlen och såg mängder av förfallna tennisbanor. Då tog vi beslutet att starta det här projektet där vi under fyra år sedan dess arrangerat camps, tävlingar och bidragit med hjälp till flera mindre byar. Till exempel har Tomelilla gått från att vara en liten förening med 50-70 medlemmar till att nu ha mellan 300-400 medlemmar och driva sitt egna hallprojekt. Skillinge har gått från att vara en sektion till att bli en klubb och är nu med i Tennis Syd. Det är många som gått från att vara en sektion till att bli egna klubbar och flera banor har gått från förfallna till riktiga pärlor! 14 spelplatser är det hittills som varit inblandade i det här projektet.

Berätta vad Ystad TK tjänar på det här engagemanget?

Vi har lagt en del resurser på det och blivit lite straffade här på våra egna anläggningar, men det här är ett projekt jag respekterar enormt, säger Olsson. Stora delar av våra tävlingsspelare har från början kommit från de här byarna och jag tror alla tjänar på att det kan erbjudas träning i varje barns närmiljö. Man kan säga att de redan har varit en form av farmarklubbar i många år och nu vill vi hjälpa till att stärka deras banor och verksamheter ytterligare. 

Ystad TK bidrar till det här genom att hjälpa till att bygga upp de här byarnas verksamheter och kultur genom till exempel blixtturneringar, med målet att de klubbarna till slut ska bli självständiga och i längden kan fostra och ta fram egna lokala tränare.

Vi hoppas på att fler av de här byarna i framtiden kan ha mini- midi- och maxiverksamheter så barnen därifrån slipper börja pendla till Ystad när de är 7-8 år utan kanske kan vänta till de är 12-13 år, säger Olsson.

Alexander Olsson

I sommar kommer Ystad stå värd för en internationell futuretävling för herrar i augusti och 25 000-dollarstävling för damer i juni. Tävlingar som är positiva och viktiga för Ystad som klubb att få arrangera.

Jag tycker de ger tillbaka positiva ringar på vattnet, säger Olsson. Det har gått lite i vågor hur mycket folk som kommit och tittat och hur intresset varit, men det är absolut folk och medlemmar på plats under tävlingarna. Men, jag vill poängtera att det inte bara är för Ystad TK som vi gör det här utan lika mycket för svensk tennis överlag. Vi måste tänka så, måste tänka större än att allt bara är för vår klubbs skull. Lite som målsättningen Lars satt om att vi ska vara Sveriges bästa racketklubb 2030 – hade alla tänkt så hade vi triggat varandra och lyft tillsammans!

Sedan i höstas representerar elitspelaren Kajsa Rinaldo Persson Ystad TK. Hennes närvaro i klubben skapar en brygga mellan från Kajsa till elitsatsande killar och tjejer som ännu inte nått samma nivå som Kajsa är på (1235 i världen). Det är även bra under klubbens egna arrangerade elittävlingar att ha en hemmaspelare medlemmarna kan känna koppling till och heja på. 

Dessutom får vi inte glömma att det ger Alex en bra utbildning att få jobba med Kajsa, säger Ekdahl. Kurser och utbildningar är bra men att åka ut och få titta på internationell tennis och ta med intryck därifrån hem och omsätta det i den dagliga verksamheten, det är ovärderligt även om det tar en del resurser från det dagliga arbetet. 

Målet för klubben är att nå Elitserien med sina representationslag, men när det gäller seriespel är Olsson kluven.

Jag har precis anmält 25 lag till sommarens seriespel och jag måste säga att jag är kluven. Serierna innebär enormt mycket jobb och overkligt mycket strul kring matcherna. Det gäller inte bara motståndarna, även från vår sida, så jag skyller inte på någon annan. Det är bra för spelarna och positivt att få matcher på hemmaplan, men det finns mycket vi kan göra bättre med seriespelet för det kräver mycket just nu. 

Jag älskar seriespelet, flikar Lars in! Lagtennis är fantastiskt! I början av 2000-talet fanns Handukscupen, då tog jag med mig tre juniorer och körde 40 mil till Vänersborg i vår Mazda. Vi vann alla matcher med 6-0, men Vänersborg gjorde en fantastisk grej som det pratas om än idag. De ordnade en jättegrill vilket gav enormt positiva minnen från den matchen och något vi minns än idag! Det är så man skapar klubbkänsla, genom att vara iväg på tävlingsresor och svetsar samman gruppen. Så seriespel är fantastiskt, men man kan bygga det på ett annat sätt. 

Ja, många serier hade nog mått bra av att spelas mer likt sammandrag under kortare perioder, säger Olsson.

Alexander Olsson och Kajsa Rinaldo Persson

Ystad Tennisklubbs ekonomi är god. Man äger inomhusanläggningen vilken har ett stort värde och man äger även stora delar av sin utomhusanläggning samt 63% av padelhallen. Problemet är det korta kassaflödet, då det inte ger några direkta pengar att vara rik genom anläggningskapital. 

Ekonomin i klubben har somnat in de senaste två åren, bland annat på grund av att det på grund av pandemin varit dåligt med externa läger hos oss vilket tidigare givit en stor intäkt, berättar Ekdahl. Vi också tappat på sponsorsidan under pandemin från 800 000:- 2019, på väg mot 1,2 miljoner i tecknade avtal för 2020 men som vi åkte ner i källaren med till 550 000:-. Nu är det viktigt att vi 2022 kommer tillbaka till rätt nivåer, men det är svårt att veta hur företagen resonerar.

Det är en styrka att man äger sina anläggningar och har en stor frihet i många frågor, men det tar också mycket tid och kraft från idrotten.

Lars Ekdahl började spela tennis 1969 i Ystad TK. Förutom en vända i Holte TK som chefstränare har han varit Ystad trogen sen dess även om han varit yrkesverksam inom andra branscher under tiden. Sedan 2013 är han klubbchef. Alexander Olsson växte upp i Ystad, gick på Lidköpings Tennisgymnasium och var därför borta en period på sex år men började 2009 som tennisskoleansvarig i klubben. 

Att Olsson som växte upp i klubben idag till stor del ansvarar för verksamheten är häftigt och ett exempel på hur viktigt det är att utbilda unga ledare inom klubben. 

Jag vill här slå ett slag även för domarna, säger Ekdahl. Vi har diskuterat att ha domarlöst på matcher, men jag gillar domare i 10- och 12-årsklasser. Varför inte utveckla den här delen, för även om man inte blir tennisspelare finns det andra alternativ att bli kvar i sporten på. Det tycker jag är ett värde för en klubb att kunna erbjuda all tennisutbildning som finns. Det gäller även föräldrautbildning – jag tycker föräldrar är otroligt dåligt utbildade idag jämfört med för 40-50 år sedan.

Alexander Olsson håller med, men…

Vi sätter alltid höga mål men har kanske inte alltid haft en tydlig struktur hur vi ska gå till väga för att nå dem, säger Olsson. Många projekt i luften är kul men det gäller också att vi lyckas slutföra dem så bra som vi velat från start. Vår styrka är dock att vi alltid vill utvecklas och bli bättre! 

Full fart framåt i Ystad!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s