Så här ser fysträningen i Fair Play TK ut

Inga kommentarer

Tennis är en idrott vars kravbild kräver en fysisk allsidighet som ingen annan idrott kan matcha. Toppspelarna i världen blir starkare och starkare fysiskt samtidigt som rapport efter rapport som förmedlas hem från internationella juniorturneringar vittnar om att våra internationella konkurrenter ligger steget före oss vad gäller den fysiska styrkan. Hur jobbar vårt lands större klubbar med fysträningen?

Andra klubben i den här serien: Fair Play TK genom sportchef David Gustafsson

Berätta hur ni har löst fysträningen i klubben?

Vi har dels en ”allmän fys” som är till för alla våra tävlingsspelare (spelare i tävlingsgrupp och utvecklingsgrupp från 8/9 år och uppåt). Träningen hålls i nuläget två 2 dagar i veckan på ett gym som ligger ett par kilometer ifrån anläggningen och leds av en utbildad fystränare. Ingenting i livet är gratis…men denna träning ”ingår i paketet” om man är med i tävlingsgruppen – på samma sätt som till exempel matchbevakning och individuella utvecklingssamtal ingår utan att det kostar extra.

Utöver detta så samarbetar vi också med två olika aktörer. Dels Idrottsmedicinskt Centrum (IMC) där alla våra tävlingsspelare från 9 år och uppåt har möjlighet att få screening och ett individuellt fysprogram av en mycket kompetent och erfaren fysioterapeut. Ett sådant upplägg innebär följande:

1. Screening (bland annat hållning, symmetri, rörlighet, stabilitet, samt genomgång av historik på träningsbakgrund med eventuella skadebesvär).

2. Screeningen och samtalet är underlag för ”splittade” individuella program(2-3 stycken olika program beroende av bland annat bakgrund, skadehistorik och ålder). Programmen anpassas givetvis efter barnets ålder och kan innebära träning på gym – men även funktionell träning som kan utföras hemma eller på andra platser. 

3. Design (hur passen läggs upp/planeras in), genomgång och träningsplaneringför perioden 

Detta upplägg är inte gratis, men klubben tar inte själva betalt för det här. Tvärtom har vi genom en synnerligen god relation till IMC fått ett mycket bra pris för våra spelare. För att detta ska kännas seriöst bör man genomföra processen med IMC ca 2-4 ggr per år lite beroende på ålder och behov. Jämförelsevis är detta mycket prisvärt och en enligt oss självklar investering i sin / sitt barns tennis som man bör göra om man vill bli så bra som möjligt. IMC finns hos oss på System Verification Fair Play Stadion och använder sig av gymmet Nordic Wellness som också ligger i samma byggnad som tennisen.

Utöver samarbetet med IMC har vi också ett bra samarbete med Malmö Idrottsakademi (MIA). MIA:s fokus är på senior-elit och har topp-expertis inom en mängd områden som idrottspsykologi, nutrition, skaderehabilitering, karriärvägledning med mera. De har dessutom fysträning och fys-tester och jobbar med allt ifrån världsmästare till olympier i en mängd olika idrotter. Samarbetet med MIA handlar framförallt om senior-spelare som satsar på heltid, men det finns även ett visst samarbete med spelare som går i gymnasiet och har som ambition att nå dit (proffs). MIA har sitt center knappt två kilometer ifrån oss på stadionområdet (där tex MFF och MAI håller till). På detta område ligger även idrottsgrundskola och idrottsgymnasium, vars träning också bedrivs via Fair Play TK på System Verification Fair Play Stadion.

Vi resonerar som så att vi ska försöka använda oss av bästa möjliga expertis, och samtidigt försöka bygga en förståelse och kunskap mellan de tränare som är experter på tennis och de aktörer som är experter på fysträning. Vi bedriver också en del fysträning på tennisbanan, inbakat i lektionerna – och det är viktigt att våra tränare har en grundläggande förståelse även för den fysiska biten.

Hur räknar ni hem den ekonomiska aspekten av att ha fystränare kopplad till klubben? 

Vi håller just nu på att se över hur vi kan utveckla den här biten ytterligare. Vi är just nu inne på spåret att fortsätta utveckla den typ av samarbete som jag har beskrivit och att vi satsar på utbildning för våra tränare kring detta område. Det blir mer effektivt både för spelare och klubb rent ekonomiskt då det blir en helt annan kostnad och omfattning än om vi till exempel skulle ha en heltidsanställd fystränare. Vi anser at det är en del av vårt uppdrag att få spelaren att förstå värdet av till exempel screening och individuella program. Samtidigt tror vi också att det finns ett värde i att samlas i grupp och arbeta tillsammans. Detta kan också vara ett naturligt sätt att introduceras till fysträning.

Hur har reaktionen från spelare/föräldrar varit över att betala extra för fysträningen?

Eftersom vi inte ”tvingar in” tex screeningen så har var och en fått välja hur man själv vill ha det. Med fysträning och andra ”stödfunktioner” som ingår i ett paket tror vi det är viktigt att kommunicera värdet av helheten och att detta är ”den modell vi tror på”. Sedan är det upp till varje spelare/familj att själva ta ställning till om det är något som rimmar väl med de egna värdena och tankarna kring hur man vill ha det.

 Har ni några krav på spelarna att delta på fysen? 

Ja, ett krav är att man sköter sin fysträning. Uppföljning sker i den individuella utvecklingsplanen (IUP). I slutändan ”ger det sig” vilka som tar detta på allvar och ej. De som sköter sin fys blir bättre och generellt mer skadefria.

Hur tror ni fysuppläggen i tennisklubbar kommer se ut i framtiden? 

Vi tror att man kommer ta hjälp av samarbetspartners/personer på olika sätt. Olika klubbar har olika förutsättningar och kommer hitta olika lösningar. Allt från en tennistränare som är kompetent och kan ta/prioritera denna del till timanställda fystränare eller samarbeten med gym/akademier. Vi tror inte att en modell passar alla klubbar. En trend som vi tror kommer fortsätta är efterfrågan av mer individuella program och personliga kontakter med fystränare/fysioterapeuter. Klubbens roll i detta tror vi kommer variera, men vi hoppas att fler och fler klubbar tar på sig rollen att hjälpa spelare och föräldrar att hitta rätt även med fysträningen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s