Vad baseras uttagningar till serielagen på?

Inga kommentarer

Dagen efter den här artikeln släpps, den 19 mars, spelas det semifinaler i Svenska Juniorcupen för pojkar och flickor 18 år. Hur görs uttagningar till serielag för juniorer ute i landets klubbar? Finns det några gemensamma riktlinjer eller är det upp till varje enskild klubb och ledare att basera uttagningar på sin egen filosofi? Det visar sig att frågetecknen är fler än svaren. 

Jag har några gånger de senaste åren skrivit om problematiken kring Elitserien i tennis. Här på ”Linus på baslinjen” har jag bland annat frågat klubbar om vilka datum man vill att serien ska spelas och för lite mer än ett år sen skrev jag en artikel för Tennismagasinet, ”Varför finns Elitserien?”, (https://www.tennismagasinet.se/post/varför-finns-elitserien-reportage-från-nr6-2020) som byggde på att alla klubbar har helt olika syn på vad syftet med Elitserien egentligen är. 

De senaste veckorna har det framkommit att grundfrågeställningen kring syftet med seriespelet också gäller i yngre åldrar.

Jag har fått ta del av tre verkliga exempel från olika delar av Sverige där grundfrågeställningen är densamma – vad är syftet med seriespel i Sverige?

Första exemplet :

”Jag och min tränarkollega i klubben hade ett informationsmöte om seriespel under utomhussäsongen för klubben. Det känns som att de vi bjudit med där är med på tåget att åka i lag. Men, så fort man tar upp det här med att tävla individuellt är känslan att föräldrarna blir lite chockade vad gällde avståndet till tävlingar och anmälningsavgifter. Jag själv ser det som ett trappsteg att först spela seriematcher och tävla på hemmaplan, sedan nationellt och så småningom internationellt. Hur ser du på det? Hur har du det i er klubb? Finns det någon kravbild för att ingå i ett serielag eller vad är era riktlinjer där?”

Berättelse nummer 2

John (som egentligen heter något annat) är 17 år och har spelat tennis sen han var liten. Under högstadieåren började han satsa hårdare, men blev borta från sporten under en period på grund av psykisk sjukdom.

När John kom tillbaka så hade Covid -19 drabbat världen vilket gjorde att det arrangerades färre turneringar. Johns rating hade sjunkit under hans frånvaro från tennisen och när det spelades färre tävlingar var det svårt att spela sig tillbaka till ratingen han hade innan. I samma veva blev även Johns pappa sjuk och förlorade sitt arbete vilket gav ett stort inkomstbortfall vilket sen dess bidragit till att familjen inte har råd att låta John spela en massa turneringar, än mindre att resa längre sträckor. 

Därför såg John fram emot att spela lagmatcher för sin klubb och Svenska Juniorcupen som spelas under årets första månader 2022. 

När laget skulle tas ut så blev förvåningen stor när han inte blev uttagen. Klubben gav förklaringen att de inte går efter rating eller ranking men att de gör uttagningarna efter hur spelarna presterat i sina individuella tävlingar. Ekonomi att tävla är inget klubben kan ta hänsyn till och seriespelet är inte till för att hjälpa spelarna att få matcherfarenhet, utan det ska man skaffa sig i individuella tävlingar. 

John blev givetvis väldigt besviken och pappan känner en maktlöshet. 

En laguttagning är ju i grund och botten en gissning, säger pappan. Hur mäter man en spelstyrka? På träning kan han slå de som har en plats i laget, men klubben vill att han ska visa det på individuella tävlingar vilket vi inte har råd att skicka honom på. Hur ska han då kunna bevisa att han förtjänar en plats i laget?

Trösten har kommit från en bekant som arbetar som mental tränare. Han har berättat att Michael Jordan inte heller blev uttagen till collegelaget men ändå lyckades bra senare i sin karriär…

På Svenska Tennisförbundet är man medveten om problematiken som finns kring seriespel och uttagningar. Johns pappa har varit i kontakt med förbundet som säger att man får in ”2-4 mail om dagen” på ämnet, men att man inte kan göra något åt det. Vill sonen spela fler matcher får han helt enkelt byta klubb. Enligt en person på förbundet i ett sms till pappan: ”När det gäller barnkonventionen så gäller den generellt men om en klubb har en tydlig laguttagningspolicy för s k prioriterade serielag i högsta divisionen så gäller denna. Speciellt som det handlar om äldre ungdomar. Däremot om det inte finns någon tydlig policy, ja då kan det bli lite problematiskt för föreningen.”

Förbundets roll blir därmed att hålla i utbildningar dit klubbar ska skicka ledare för att utbilda ledarna i hur man ska förhålla sig till selektering och ledarskap. 

Johns pappa: 

Jag har hela tiden trott att seriespel och liknande handlar om breddidrott. ITF och proffstävlingar, då pratar vi specialisering, men seriespel och klubbmatcher för sin hemmaklubb borde vara till för att ge alla möjlighet att få spela matcher. Vad tjänar en klubb på att kunna säga att ”vi vann 18-årsserien och är bäst i Sverige”? Barnen väljer trots allt inte vilken familj man föds in i.

Exempel nummer 3:

Fick ett sms av en lyssnare till podcasten:

Bra intervju med Peter Lindgren. Det enda jag saknade var om hur regionen resonerar när klubbar inte får arrangera tävlingar under seriespelsperioden. Tycker seriespelet på regionsnivå ska vara ett insteg till tävlingsspel, inte för de som redan tävlar. En klubb jag står nära arrangerar i år en tävling i början av sommaren som är inkluderat i JSM-racet för 14-16:åringar, men fler klasser får de inte ha på grund av serier som pågår samtidigt. Regionen stoppar alla tävlingar i regionen under den period de har västserien. Klubben i fråga hade sökt 12-årsklasser och seniorklasser också för sin tävling, men får inte köra annat än JSM-raceklasserna, inte ens dubbelklasser. Regionen kunde inte stoppa JSM-raceklasserna för förbundet styr dem, men sa att de skulle gjort det om de kunnat.”

Jag frågade seriespelsansvarig på förbundet vad som gällde angående arrangemang av tävlingar under seriespel och fick svaret att SvTF försöker undvika krockar av sina egna aktiviteter i så lång utsträckning det går. Till exempel spelas inga Vintertourer samtidigt som Elitserien. För vanliga nationella tävlingar är det respektive region som ansvarar för att det inte ska krocka med deras aktiviteter. Tennisförbundet Väst godkänner inte några sanktioner under perioden de har sitt seriespel medan Tennis Syd gör det. 

Här är tre exempel som inkom till mig under en period på två veckor helt oberoende av varandra, men där alla i grund och botten undrar över vem seriespel och lagmatcher är till för. Vad är syftet med serierna? Vilka ska spela serien? Vilka kriterier ska ligga till grund för laguttagningarna?

Om förbundet hänvisar till varje enskild klubb, då är det upp till varje klubb att vara supertydlig med vad man grundar sina beslut på. Om inte klubben är det så hamnar barnet i kläm. Men även om klubben är tydlig så kan tio olika klubbar ha tio olika synsätt på hur man gör sina uttagningar och varför. Det leder i sin tur till hög risk för ojämna matcher vilket ingen gynnas av. Kanske bättre att gemensamt komma fram till hur man ska se på både seriespel för juniorer och klubbtävlingarna i lag? Men så klart, när Sverige gett upp om att enas kring olika frågor kring Elitserien för att alla tycker olika, då är nog sannolikheten kring att enas om det här inte heller så stor. Synd bara att det alltid är spelaren som kommer i kläm. 

Vill du berätta din åsikt i ämnet? Maila linus.se.eriksson@gmail.com för publicering av din gästtext!

Vill ni stötta “Linus på baslinjen” att kunna fortsätta leva leva vidare? Alla bidrag, stora som små, tas tacksamt emot! 
Patreon: https://www.patreon.com/linuspabaslinjen/membership
Swish: 0730-240031 (privatnummer men har AB)
Vill du som klubb synas på hemsidan som en av klubbarna som stöttar? Hör då av er till mig på linus.se.eriksson@gmail.com så löser vi det och detsamma om ditt företag vill synas som partner. Jag har aktiebolag så kan fakturera. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s