Utanför boxen, med Todd Åkesson!

Inga kommentarer

Ni vet när ni vaknar mitt i en dröm och inte vet om det ni upplevde var på riktigt eller ej? Eller Matrix-filmerna, där det inte är någon självklarhet vad som är verkligheten. I den här intervjuserien balanserar vi också på balansbrädan och ger ”tänka stort och utanför boxen” en helt ny innebörd.

Gäst: Todd Åkesson

Ålder: Född 1993

Koppling till tennis: tränare i Näsbyparks TK där han, enligt klubbens hemsida, ”bland annat ansvarar för vuxenkurserna, hemsidan, klubbtidning, sociala medier, marknadsföring, Näsaäng, KM, drop in-aktiviteter och medlemskontakt. Jobbar därutöver också med tävlingsgrupp och tennisskola.

Drömreportaget för ett kommande Tromben-nummer är såklart att ha ”boots on the ground” och ta rygg på Papa Bear (Björn Sahlin) under hans nästa semester för sex helsidor. Sant eller falskt?

Sant och falskt! Sant för att det med största sannolikhet skulle bli ett svängigt jävla reportage med högt läsvärde. Precis vad som helst skulle kunna hända, på gott och ont. Falskt i det avseenden att Björns redan pompösa självbild inte är i behov av den egoboosten det skulle innebära. Vi gör nog bäst i att skona NPTK:s medlemmar från att läsa om hur Björn stoltserar med att han besegrat Philipp Kohlschreiber även fast sanningshalten i det, liksom många av hans påståenden, är obefintlig.

Två förslag på hur vi ska kunna hotta upp Vintertourdeltävlingarna.

Bra fråga! Jag tror att det handlar om att vilja och orka lägga manken till för att skapa ett bra event. Vart finns taggningen i en tråkig hall med en ensam tävlingsledare, tre smågnälliga föräldrar, halvljummet kaffe i en blommig termos och två trötta prickigkorvsmörgåsar i ett igenbommat café? Får ångest bara av tanken! Det gäller att försöka liva upp tävlingen på eller annat sätt så att både spelare och publik känner att det händer grejer runtomkring själva tennisen även om den såklart ska vara i fokus. Sedan gäller det att förbundet, som är ytterst ansvariga för vintertouren, ser värdet i ett välorganiserat event och på något vis belönar det. Just nu känns det mest som att vi har en tävlingskalender som bara ska städas av år ut och år in. Det är en svår nöt att knäcka, men jag tror det är viktigt och att vi i det avseendet har mycket att lära av exempelvis padeln.

Nog för att det sitter mycket erfarenhet runt bordet vid Näsbyparks personalmöten, men ibland kan du ändå tycka att Kenneth skulle låta 90-talisten få ta ännu mer ansvar vad gäller klubbens spelarutveckling?

Ibland kan jag känna att jag nästan tar lite för mycket plats sett till hur mycket erfarenhet och spetskompetens jag har omkring mig på våra personalmöten. Jag känner verkligen att jag får bidra både på och utanför banan när det kommer till elitspelarna och deras utveckling vilket jag är väldigt tacksam för.

Dina studioframträdanden hos dobb.tv har inte gått obemärkt förbi. Hur nära är du att vilja börja jobba med fotboll istället?

Bra fråga igen! Det enda jag vet är att jag, nu och i framtiden, på något sätt vill arbeta med idrott. Sedan om det är på en tennisbana eller i en studio låter jag vara osagt. Fotbollen är min stora passion i livet och jag skulle ljuga om jag sa att tanken inte slagit mig både en och tre gånger. Trots att jag spelat och jobbat med tennisen hela livet vill jag hävda att mitt fotbollskunnande, inom flera områden, är större då jag följer den närmare. Samtidigt är jag lyckligt lottad som får jobba i NPTK och har verkligen ingen brådska härifrån. Samtidigt är studiosändningarna på Dobb ett superkul och givande sidoknäck där min fotbollsnördiga ådra stimuleras tillsammans med likasinnade. Jag kan ärligt säga att jag inte stänger några dörrar så länge jobbet är tillräckligt roligt och utmanande.

Inte heller har någon missat när du kommenterat Elitserien eller Sommartouren i tennis. Hur förvånad är du över att inte Eurosport i alla fall checkat av intresset hos dig för att kommentera lite mer?

Nja, jag vet inte. Jag tror kanske inte att de ansvariga på Eurosport/Discovery har stenkoll på vem som kommenterar vad inom svensk tennis. Däremot måste jag säga att jag tycker det är jättekul att kommentera. Det är rätt speciellt att få referera live samtidigt som saker och ting sker framför dina ögon. Oavsett nivå. Om jag fick frågan tror jag, utan att låta allt för självgod, att jag skulle göra ett rätt bra jobb även under en ATP-, WTA- och/eller Grand Slam-sändning.

Däremot är du inte förvånad över att inte Theodoridis och Ragan hörts på tv än. Visst, de är sköna pojkar, men lite för mycket skott från höften för din smak?

Låt oss vara ärliga och omfamna frågan med hela vår själ och prata om de här obskyra grabbarna med sanslöst löjlig träff på kulan. Skämt åsido, mitt TP-tugg är inte på topp! Jag har stor respekt för Alex, Patrik och den stora tennisplattform de lyckats skapa enkom genom hårt arbete. De håller, tillsammans med dig Linus, den annars sorgliga tennisbevakningen vid liv i Sverige. I princip helt ideellt också vilket säger en del om deras passion för sporten. Sedan kanske det mellan varven är ett allez, en underhandsserve eller en sleeve för mycket för min smak. Men vem fan är jag att komma och säga vad de ska lägga ut på sin sida?! Och hur kul skulle det vara om alla tyckte likadant? De gör vad de brinner för och verkar älska det. Kanon! Om vintertourerna skulle arrangeras på samma sätt som TP Open tror jag intresset hos både spelare och publik skulle öka markant, för att återkoppla till din tidigare fråga.

Två saker du verkligen lärt dig och tagit med dig från Björn Sahlin.

Jag skulle vilja ta tillfället i akt och vrida lite på den frågan. Jag tror att folk utifrån ibland får en …hur ska jag säga… inte felaktig men kanske lite snedvriden bild av Björn. Även om det till största del är självförvållat. Men han är så otroligt mycket mer än bara en spelevink som fixar stämningen och drar roliga skämt. Även om det såklart också är en av hans stora uppsidor. Björn är en av de mest fantastiska ledarna jag någonsin haft att göra med. Han har en unik förmåga att se allt och alla i en grupp. Han skapar ett förtroende och får dem att gilla tennis oavsett ålder eller spelnivå. Han ställer alltid upp, både som kollega och vän, och är en mästare på att lösa problem och situationer med målet att alla ska ha det bra, vara nöjda och tillfreds.

Två saker du verkligen lärt dig och tagit med dig från Andrej Tonejc.

Andrejs internationella erfarenheter har givit mig mycket. Han har sett tennisen från lite andra vinklar än mig vilket ger mig perspektiv på saker och ting när det kommer till exempelvis tävlingsjuniorer och spelarutveckling. Han har coachat på den absolut högsta juniornivån och har många kontakter i världstoppen. Dessutom är han otrolig lojal och stabil som människa. Han är alltid på plats och det är aldrig något strul med Andrej. En underskattad egenskap.

Hur stor nytta tror du Näsbyparks offensiv på sociala medier gjorde nytta vad gäller hallprojektet gentemot kommunen?

Oj, det här kan jag tala länge om. Men för att hålla det någorlunda koncist tror och hoppas jag att det gjorde rätt stor nytta. Jag la mycket av min fritid på det där och vet de facto att kommunen inte gillade det. Vilket såklart är bra med NPTK-ögon sett. I slutändan tror jag att vi når någon slags mellanmjölkslösning där båda parter får kompromissa lite och om vi inte hade dragit igång ”Backa NPTK” är jag rätt säker på att kommunen bara hade kört över oss. Jag har full förståelse för att det finns många magar att mätta när du jobbar som kommunpolitiker. Men jag är fortsatt förbluffad över deras okunskap kring idrottens betydelse och sättet de negligerar den på. Man har talat om att hjälpa oss att bygga ut den trångbodda hallen i över tio års tid för att sedan när det verkligen kommer till kritan backa från detta. Trots att vi varit villiga att finansiera ytterligare banor och utrymmen själva. Att de inte kan zooma ut lite och se vilken oerhörd samhällsnytta en, i det här fallet, ideell tennisklubb gör mig mörkrädd. Nåväl, förhoppningsvis är de inte så sugna på att jiddra med oss i framtiden.

I samband med att nya hallen står klar kommer Näsbypark också byta logga och färger. Du får självklart uppdraget att ta fram den här. Och kanske även en ny slogan! Beskriv så målande du kan den nya loggan och avsluta med den slagkraftiga sloganen!

Faktum är att jag tillsammans med några i styrelsen haft lite diskussioner kring just detta. Det är sannerligen ett bra läge att uppdatera typ loggan i samband med att den nya hallen står klar. Både för att jag anser att behovet finns men också för att förstärka känslan av nystart och framtid. Jag har fått ett par förslag skickade till mig som ser rätt fräscha ut. Min tanke isåfall är nog att man tar man 2-3 olika alternativ och sedan låter medlemmarna rösta om vilket som är bäst/snyggast. Risken annars är väl att man gör en Frölunda och presenterar en logga som snarare ser ut att tillhöra ett reningsverk än en tennisklubb.

När det kommer till själva utformningen av en ny logga kan jag på detaljnivå inte riktigt säga vad som är rätt mer än att vi behöver något som på ett bättre sätt andas 2022. Täbys kommunvapen bör väl finnas med, årtalet klubben bildades samt våra blåvita färger.

Jag vet inte om vi har en officiell slogan, vi har ett par olika. ”En mellanstor tennisklubb med en småklubbs atmosfär och en storklubbs framgångar” gillar jag även om det i vissa sammanhang blir lite långt. ”För alla åldrar och nivåer” är både sant och rätt snärtigt. ”Ett set att umgås” är väl kanske den mest fyndiga och fångar in den familjära känslan vi vill stå för. Alla tre har någonting kan jag tycka och tråkig som jag är ser jag inget akut behov av en uppdatering på den fronten.

En person utanför Näsbyparks organisation som du verkligen, verkligen sett upp till inom svensk tennis under de senaste tio åren! (och varför)

För att hedra en nyligen avslutad karriär säger jag Markus Eriksson. Jag känner honom inte på ett personligt plan men satan vad den killen gjort allt i sin makt för att ta reda på hur bra han kan bli på tennis. En mental talang som många borde avundas vad gäller noggrannhet, träningsvillighet och professionalism. Jag hoppas verkligen att svensk tennis utnyttjar en sådan resurs i framtiden för jag tror att kommande generationer har mycket att lära av en kille som Mackan. En rätt begränsad tennisspelare men en träningstalang av guds nåde.

Du förstår inte alls varför det är svårt att rekrytera nya ledare in i tränaryrket, eller för den delen varför vissa tennistränare byter till att jobba med padel. Att vara tennistränare är ju världens roligaste jobb och du kan knappt se ens en enda nackdel med det! 

Jag ser en jädra massa nackdelar. Obekväma tider, dåligt betalt, ingen status. Jag har inget direkt svar på frågan mer än min känsla är att det krävs ett bättre samarbete mellan individ, klubb och förbund. Jag kan tala ur ett klubbperspektiv, där jag är aktiv, och hävda att klubbarna behöver försöka göra jobbet attraktivare för de som är nya i gamet.  Vanligtvis får de nyaste tränarna de sämsta grupperna och de oskönaste tiderna. Jag säger inte att det inte ska vara så men jag tror att det behöver finnas större morötter och en tydligare plan för hur man som klubb kan plantera en framtidsvision i huvudet på den unga tränaren. En vision som säger att detta kanske kan vara ett yrke att satsa på. Det kan tas i uttryck såväl ekonomiskt som akademiskt tänker jag. Tränaren behöver tidigt känna att det här är ett roligt, givande och utvecklande jobb där man blir sedd, omhändertagen och inkluderad. Annars är det såklart mycket bekvämare för Lisa, 17 år, att sitta och blippa varor på ICA än att försöka råda bukt på sex stycken 12-åringar som slår bollarna i taket varje lördagskväll.

Äh, det klart du kan erkänna det, tanken har slagit dig att du ändå är den naturliga ersättaren i Kenneth Bergboms roll som klubbchef den dagen han väljer att söka en ny utmaning!

Jo men så är det nog och det händer att jag från olika håll blir påmind om det titt som tätt. Samtidigt ser jag hur många timmar av ändlöst slit Kenneth lägger på saker som kanske inte alltid är så givande. Jag beundrar honom för det och tror inte många andra, om ens någon, klarar av klubbchefsrollen bättre. Jag har nog lämpliga egenskaper för jobbet. Om jag skulle vilja ha det är en helt annan fråga.

Vill du rekommendera någonting?

Avslutade just Afterlife säsong 3 på Netflix. Ricky Gervais, vilket geni!

Har ni hört avsnitt 4 av säsong 2 av podden med Todd Åkesson? Lyssna på det HÄR!

Vill ni stötta “Linus på baslinjen” att kunna fortsätta leva leva vidare? Alla bidrag, stora som små, tas tacksamt emot! 
Patreon: https://www.patreon.com/linuspabaslinjen/membership
Swish: 0730-240031 (privatnummer men har AB)
Vill du som klubb synas på hemsidan som en av klubbarna som stöttar? Hör då av er till mig på linus.se.eriksson@gmail.com så löser vi det och detsamma om ditt företag vill synas som partner. Jag har aktiebolag så kan fakturera. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s