Terminsplanering, Pixbo Tennis

Inga kommentarer

En bra planering kan vara a och o för att uppnå önskat resultat. Men vad är en bra planering? Vissa klubbar och tränare gör väldigt detaljerade mallar över vad man vill få gjort på banan under träningarna, andra freestylar och går mer på touch. Vissa jobbar med temaveckor, andra inte. Vi har frågat ett antal klubbar hur de tänker och jobbar med sina planeringar. Idag – Pixbo Tennis!

Namn: Henrik Nilsson

Klubb: Pixbo Tennis

Arbetsroll: Chefstränare

Hur arbetar ni med träningsplanering i Pixbo?

Varje termin börjar med att jag samlar alla tränarna och går igenom träningsplaneringen. Om det ska vara någon vits med en gemensam planering behöver alla vara väl förtrogna med den. En planering ska ses som ett stöd till tränarna men ska inte ses som helig.
För några år sedan när vi var mer detaljerade i träningsplaneringen upplevde jag att den blev rörig och för spretig. Med mer detaljerad  menar jag att vi delade upp den utifrån de olika bollarna/åldrarna och det blev både mycket jobb att göra den samt att den blev svårtydd.
Idag, sen tre terminer tillbaka, använder vi oss av en träningsplanering som är tvådelad. En övergripande del där färdigheterna för respektive boll finns med och en del som riktar sig till innevarande vecka, det vill säga det vi jobbar med nu. Idag finns alla hjälpmedel som behövs för att lätt kunna få alla delaktig i en planering.

Hur gör ni för att få alla tränare att arbeta efter det här?

Jag har valt att dela träningsplaneringen via Google till mina tränare. Jag är dessutom tämligen flitig på att träffa mina tränare. Under träffarna får jag alltid möjlighet att prata planering med dem även om det inte alltid är det huvudsakliga innehållet.

Vad finns det för fördelar med att arbeta med en tydlig terminsplanering?


Styrkan i nuvarande planering är att den genomsyrar all vår träning. Den är lätt att applicera på alla typer av grupper och spelare. Jag kan ibland gå och småmysa när jag ser yngre tränare genomföra övningar på ett bra sätt med vetenskapen om att det är frukten av en bra planering. När vi kan erbjuda en variationsrik tennisträning blir det roligare att spela tennis. Fler fortsätter, fler lär sig mer och glädjen över att spela tennis ökar. Störst nytta gör planeringen för de mer oerfarna tränarna. De får snabbare till sig en övningsbank och blir tryggare i sitt ledarskap. Den är även lätt att komma åt då det räcker att ha en mobil. Men jag ska också vara tydlig med att jag modifierar ofta så högst troligt ser den inte likadan ut om ett år. Jag tror inte på att fastna i gamla hjulspår så när nya idéer kläcks går man vidare och testar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s