Utanför boxen, med Alexandra Viktorovitch!

Inga kommentarer

Ni vet när ni vaknar mitt i en dröm och inte vet om det ni upplevde var på riktigt eller ej? Eller Matrix-filmerna, där det inte är någon självklarhet vad som är verkligheten. I den här intervjuserien balanserar vi också på balansbrädan och ger ”tänka stort och utanför boxen” en helt ny innebörd.

Gäst: Alexandra Viktorovitch

Född: 2000

Koppling till tennis: Är inne på sitt tredje år collegetennis för Old Dominion University i Virginia. Representerar Tabergsdalens TK i Sverige.

Du får möjligheten att flytta Old Dominion University till valfritt ställe i USA – vart flyttar du det och varför?

Oj oj, här kör vi direkt! Det skulle nog absolut vara till varmare breddgrader. Sommaren här är verkligen superhärlig och mycket längre än i Sverige men vi har även vinter, och trots att jag älskar kyla och snö då och då så räcker det nog med vintern jag får känna på hemma. Så eventuellt Florida eller Kalifornien. Vill vara nära havet, som jag är här.

Jämför lagkänslan och energin i ert collegelag med viben som varit i serielagen du representerat i Sverige.

Jag tror och har upplevt att alla lag har olika känslor och energier mellan sig. Jag tror det hänger mycket på hur coachen fostrar spelarna men också på spelarnas relationer och personligheter själva. Vi har absolut haft mycket att jobba på när det kommer till lagkänsla och en bra vibe här men som det är nu så stöttar vi varandra otroligt bra under matcher och har energin när det gäller. Har spelat för olika lag i Sverige men om jag får generalisera så är det absolut mer energi, support och skrik som gäller här. Hemma så spelar man ganska sällan för ett lag, medan man i princip alltid gör det här. Man kommer varandra otroligt nära.

På college får coacher gå in och coacha MELLAN bollar. Vad tycker du egentligen om det?

Jag har inga problem med det längre, och jag gillar det faktiskt till en viss gräns. Det kan bli mycket när coacher springer in i banan fler gånger per game och stör ens rytm eller skriker över ens bana till andra spelare, men generellt så är jag numera van.

Kan du ge ett exempel där din coach klivit in och hjälpt dig mitt under ett game som verkligen hjälpt och ett som stjälpt?

Min coach Yana har ibland i viktiga poäng sagt exakt hur jag ska bygga upp poängen då hon är duktig på att skanna av mina motståndare och deras svagheter. En gång där det kanske inte hjälpt så mycket var väl när hon var helt övertygad om vilken sida jag ska ta som mottagare vid 40-40 (avgörande boll) och motståndaren gör ett ess, haha. Men det är ju egentligen inte Yanas fel.

Du tar ofta chansen att spela både Vinter- och Sommartourer i Sverige när du är hemma. Ge två förslag på hur vi kan hotta upp de eventen.

Jag har spelat massvis med sommar- och vinertourer när jag kommit hem från USA och tycker att det är superbra att de finns. Angående att hotta upp de… Bra fråga. Vet att det är lättare sagt än gjort men lite mer prispengar hade väl aldrig suttit fel. Och ibland är speltiderna lite off, så vissa klubbar kan absolut slipa till sina scheman lite. Tycker även att vissa tourer ligger för tajt medan det är veckor emellan andra så om man kan göra tävlingsschemat lite mer organiserat så blir det lättare för spelare att lägga upp en plan.

Du har gjort stort avtryck på dina coacher på universitetet. Coacherna tänker nu att alla svenska spelare har lika bra attityd och inställning som dig och ber dig välja ut två damspelare och tv herrspelare som universitet ska rekrytera inför hösten. Vilka väljer du och en kort förklaring varför?

Jösses. Har verkligen inte den blekaste. Har tyvärr inte jättekoll på spelarna där hemma just nu..

Säsongens viktigaste match ligger framför er. Förmiddagens inbollning är klar och ert team sitter nu i omklädningsrummet och laddar. Plötsligt hojtar lagets musikansvariga till och säger att du Alexandra ska dra på den bästa ”pepplåten” du vet. ”Shit, ingen kommer ju förstå texten till Din tid kommer av Håkan Hellström”, hinner du snabbt tänka. Vilken låt väljer du istället och förklara vad den låten betyder för dig?

Haha, bra där. Skulle nog vara eventuellt Gecko (overdrive) eller varför inte Fade into Darkness? De låtarna brukar alltid gå hem och man blir helt glad av att höra dom tycker jag. Har typ 30 listor på Spotify beroende på viben men de värmer mig ända in i själen.

”American Pie”-filmerna blev ansiktet utåt för collegelivet när den första filmen hade premiär 1999. Hur väl överensstämmer filmerna med verkligheten?

Som många filmer så förskönar de väl livet aningen men de är mysigt gammaldags ändå. Livet som atlet på college är också väldigt annorlunda. Ibland glömmer jag att inte alla runt omkring mig är ute och reser och tränar jämt och ständigt utan ”bara” har skollivet. De upplever lite andra grejer än vi student athletes gör.

Blicka in i framtiden – hur ser ditt liv ut om fem år?

Det optimala vore att jag kan vara ute och resa och tävla och försörja mig på det jag älskar. Har en bas antingen i Stockholm eller i ett behagligt varmt land och är nöjd och glad med tillvaron. Finns mycket att säga om relationer, pengar och så vidare… Givetvis vill jag ha x antal katter, ha tid att göra annat än tennis eller jobb, men det viktigaste är att jag är lycklig.

Tre egenskaper en riktigt bra dubbelpartner ska ha för att komplettera dig?

1: Energi ALLTID.

2: Mottaglighet/kommunikation.

3: Tunga slag.

På tal om dubbel, vad är det bästa tipset du fått angående dubbel borta i USA?

Vi jobbar på att fortsätta trycka framåt, även när man leder, och inte sakta ner. Om vi känner att vi börjar röra oss sämre så försöker vi spela aussie eller eye för att sätta igång maskineriet igen. Dubbel handlar otroligt mycket om rörelse och energi. Och att vara bestämd. Ibland behöver man inte alltid göra perfekta placeringar men bara man spelar med självförtroende och är bestämd så brukar det skicka signaler till motståndarna.

Jönköping är förutom Tabergsdalens Tennisklubb kanske mest känt för sina kebabpizzor. Eller mer exakt – såsen till sina kebabpizzor! Var finns den bästa kebabpizzan i Jönköping?

Många skulle svara Alcamo. Jag svarar Barnarps Pizzeria. Det är min lokala pizzeria där jag bor, men det är inte därför jag väljer den – pizzan och såsen där är faktiskt helt vilda!

Absolut, bilden där Alex Theodoridis räcker över den legendariska ”TP/bläckfisketröjan” till dig är ruskigt skön. Hans glajjor, ditt skratt – underbart! Men ärligt, hur många gånger har du använt tröjan?

Haha, älskar också den bilden! Älskar även tröjan för den delen! Jag använde den sjukt mycket till träningar och hemma eller när jag ville skoja till det, men sen fick min bror syn på den och i samma skede försvann den ur min garderob. Ska sno tillbaka den dock. Han får låna den medan jag är på college.

Din engelska med amerikansk accent är såklart magisk efter snart tre år i USA. Ge mig topp 2 bästa amerikanska uttrycken du garanterat tar med dig hem till Sverige sen!

Detta är intressant faktiskt eftersom jag otroligt ofta tänker på hur mycket roligare svenskar (och jag själv för den delen) är på svenska. Ibland försöker jag översätta vissa ord, uttryck eller skämt som jag skulle sagt på svenska men det blir liksom inte bra alls. Kan inte påstå att det finns något uttryck som jag har blivit kär i på engelska. Givetvis har jag internskämt med kompisar och laget, men såhär på rak arm så är det otroligt ont om uttryck jag hade tagit med mig. Vi brukar skämta om uttryck som Medvedev sagt på banan eller hur våra Östeuropeiska spelare uttalar vissa ord.

Till sist – en film eller bok du hämtat inspiration ifrån?

Filmer: Glory Road och Race. Bok: The Inner Game of Tennis.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s