Så här ser fysträningen på GLTK ut

Inga kommentarer

Tennis är en idrott vars kravbild kräver en fysisk allsidighet som ingen annan idrott kan matcha. Toppspelarna i världen blir starkare och starkare fysiskt samtidigt som rapport efter rapport som förmedlas hem från internationella juniorturneringar vittnar om att våra internationella konkurrenter ligger steget före oss vad gäller den fysiska styrkan. Hur jobbar vårt lands större klubbar med fysträningen?

Först ut: GLTK genom sportchef Klas Ivarsson

Berätta hur ni har löst fysträningen i klubben?

Vi jobbar på ett rätt intressant sätt. Vi samarbetar med Jarkko Kortalainen som har ett program som ligger digitalt och som är indelat i olika årscykler. Varenda övning ligger digitalt med videos så alla spelarna kan se dem. Vi är 4-5 tennistränare som har gått en utbildning hos Jarkko och följer hans program. Tio fyspass i veckan har vi ledare med när våra spelare tränar fys. Dessutom har vi Danny Sweet, fantastiskt duktig engelsman som jobbar med SOK, som kör något pass och hjälper våra teamspelare, som Vanessa Widell Ersöz och Nellie Taraba Wallberg, individuellt. 

Kortelainen har sin verksamhet här i huset på GLTK, vilket är bra. Men ska vi vara ärliga, 80% av alla spelare mår bra av vanlig grundfys, det behöver inte vara någon superexpert för att hjälpa de här spelarna bli starkare och uthålligare. När du kommer upp i samma fysiska status som Markus Eriksson eller Marina Yudanov hade, då kan du behöva det lilla extra av experterna, men annars räcker vanlig grundfys bra. 

Vad tar ni betalt från spelarna för fysträningen?

Det här kostar inget extra utan ingår i deras utbildning. Den är mer eller mindre obligatorisk. Passen ligger före eller efter deras träning, så den är svår att komma undan. Visst, har småttingarna fotbolls- eller handbollsträning så absolut finns det godkända anledningar. 

Vilka får ta del av fysträningen?

Den är till för ungdomarna som börjat tävla, men det finns även möjlighet för andra att vara med. Dörren är inte stängd för någon.

Var någonstans bedrivs fysträningen?

Den mesta av fysen sker inomhus på minitennisbanan i padelhallen. Men vi är också noga med uthålligheten som ofta glöms bort – skogen precis här utanför är gratis!

Hur tror du fysuppläggen i tennisklubbar kommer se ut i framtiden? 

Skulle man kunna ha en halvtidsanställd som bara jobbar med fys så är det en väg att gå, men hur ofta hittar du en bra kille eller tjej som kan jobba halvtid? Och vad händer när hen slutar? Då börjas det om igen med processen hur man ska lösa situationen. Vi känner oss trygga nu för vi anställda tränare är tillräckligt duktiga genom basutbildningen vi fått. Fördelen med det här systemet nu är att om Ivarsson är ute och reser med en spelare så kan Brunström gå in och göra träningen för vi alla har fått samma utbildning och är involverade i de här programmen. Jag tycker den här vägen vi har gått med Kortalainen är fantastiskt bra! Vi ska inte heller glömma kryddan med Danny Sweet till 2-3 spelare. 

Vill ni stötta “Linus på baslinjen” att kunna fortsätta leva leva vidare? Alla bidrag, stora som små, tas tacksamt emot! 
Patreon: https://www.patreon.com/linuspabaslinjen/membership
Swish: 0730-240031 (privatnummer men har AB)
Vill du som klubb synas på hemsidan som en av klubbarna som stöttar? Hör då av er till mig på linus.se.eriksson@gmail.com så löser vi det och detsamma om ditt företag vill synas som partner. Jag har aktiebolag så kan fakturera. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s