Next Generation Coaches – Sebastian Lööf!

Inga kommentarer

Det råder en närapå akut tränarbrist i Sverige. Allt fler svenska tennistränare går över till padel och allt färre personer ser tränaryrket som en möjlig karriärväg. Men, det finns undantag! Vi träffar i den här serien svensk tennis framtid – Next Generation Coaches! Idag besöker vi Sigtuna TK och Sebastian Lööf.

Namn: Sebastian Lööf

Född: 1994

Moderklubb: Åtvidabergs TK

Nuvarande arbetsroll: Tränare Sigtuna TK

Nutid

Sebastian Lööf började jobba i Sigtuna TK i början av det här året. Han ansvarar för klubbens yngre verksamheter så som tennislekis, minitennis och att slussa spelarna vidare in till tennisskolan eller juniortennisen. Lööf trivs med att träna de yngre barnen. Tidigare arbetade han som idrottslärare i tre år och hade hand om låg- och mellanstadieklasser där, så han känner sig bekväm med de åldrarna.

Dåtid

Uppvuxen i Åtvidaberg fick Lööf sitt stora tennisintresse runt årskurs 4 och 5. Han minns hur han var på campingen i Hunnebostrand när han såg Wimbledonfinalen 2006. Han hade kompisar som spelade tennis och upplevde där och då hur ett ordentligt sug efter sporten väcktes. Han hade testat tennis i skolan tidigare när skolan hade olika temaveckor och en vecka innehöll sporttema. 

Jag spelade tennis i tre år i Åtvidabergs TK när alla tränarna helt plötsligt antingen slutade eller flyttade. Då var jag 13 år och fick frågan om jag och en annan elev ville bilda ett nytt tränarteam i klubben. 

Så när Lööf var 13 år började klubben skicka honom på olika tränarutbildningar. På en av hans TLK-kurser träffade han Roger Stenquist som blev en stor förebild. Lööf lyssnade intresserat när Stenquist berättade om sina tankar om Mikrotennis.

Jag brukar säga att jag aldrig fick uppleva högstadieåldern. Min farsa är idrottsintresserad och är av det gamla gardet och påtalade för mig att jag fått en viktig roll nu. Min klasslärare i skolan var också ledare i fotbollen och han ihop med pappa pratade om att man ska marknadsföra sig själv på bästa sätt som förebild, vilket jag har levt med sedan jag var just 13 år och fick den rollen i tennisklubben. Jag har försökt fortsätta vara en bra förebild sen dess.

Personlig utveckling

Mina kortsiktiga mål som tränare är att höja mini- och miditennisnivån i Sigtuna. Jag upplever att svensk tennis inte sätter sina bästa resurser på de yngre åldrarna. Där vill jag bidra till att sätta en struktur. Jag märkte som idrottslärare att barn leker mindre och har svårt för att göra kullerbyttor. 

Att Lööf valde att flytta upp till Stockholm var för att få komma till en lite större klubb än Åtvidaberg var. Han vill i och med den här flytten utveckla sig själv och närmast att lära sig mer om att coacha i matchsituationer.

Jag har varit med under lite seriematcher här och helt ärligt vet jag inte om jag säger rätt saker eller om man pushar spelarna på rätt sätt. Det är en batalj ute på banan och då vill man inte skicka in spelarna till matcherna med frågetecken i ryggsäcken.

Lööf läser mycket om pedagogik och ledarskap, områden han ser som styrkor hos sig själv. Han tror det är viktigt att man är tydlig i varför man gör övningar och att vara uppmärksam på hur man väcker gnistan och nyckelorden för att få igång elevernas motorer på träningarna. 

Sedan försöker jag följa med i vad som händer inom världstennisen, främst genom sociala medier. Det finns många därute som pratar om biomekanik och annat. Jag följer bland annat en kinesisk akademi som filmar spelarna och lägger ut videos i 2D- och 3D så man tydligt kan se svingvägen, hur kroppen roterar, hur handleden rör sig, höftkulan med mera. 

Utbildning

Jag har gått TLK1+2, TGU1 och TGU2. Det som avgör hur givande utbildningarna blir tror jag beror på vem kursledaren är och hur dedikerade ledarena är som håller i det. Samt vilka de andra kursdeltagarna är. Jag personligen tycker kurserna har varit svinbra! Jag kanske har haft tur, jag vet inte, men Stenquist var verkligen hur grym som helst. Han brinner för det han gör och för arbetet med de yngre. 

När Lööf fick möjligheten att bli en viktig tränare för Åtvidabergs TK hade han inte ens börjat gymnasiet. Nu, med nästan 15 års erfarenhet som tränare men ännu inte fyllda 28, känner han sig trygg på banan. Eller som han själv säger, det är där han är som bäst!

På banan kan jag vara 100 % Sebastian! Jag tycker det är kul att hjälpa människor och känner en tillfredsställelse när det lossnar för barnen eller de vuxna och man kan se glädjen i deras ögon. Tennis är komplext men när man tillsammans lyckas komma över kullen är det en häftig känsla. Det är coolt när man får följa barns utveckling från att inte kunna fånga en boll till att slå en riktig volley!

Framtid

Har du någon gång varit nära att välja någon annan väg i livet än att fortsätta som tennistränare?

-2013 fick vi sälja hallen i Åtvidaberg till kommunen. Först var hyresavtalet vi fick bra och samarbetet fungerade fint, de första tre åren. Sen när kommunen märkte att man backade på tennisen så fick vi ett sämre avtal och då tappade vi lite sug. I den vevan började jag jobba lite mer i skolan och funderade på om jag skulle vidareutveckla mig mer i den riktningen eller sadla om och börja jobba med padel i Åtvidaberg istället. Det var faktiskt tack vare Robert Wallin, verksamhetschef i Sigtuna TK, som jag fortsatte med tennisen. Vi träffades på en TGU-träff på Bosön. Det var den första dagen på den träffen som vi skulle äta lunch i en restaurang jag tror hette Olympia. Jag tog mat först för jag var hungrig, sedan satte sig Robban vid bordet ihop med två andra deltagare och började snacka om Stockholmstennisen. Jag lyssnade intresserat, började integrera och jag och Robban klickade bra ihop.

Fram till dess hade Lööf kombinerat tränaryrket med arbetet i skolan, men från och med årsskiftet när han började i Sigtuna är det tennis på heltid som gäller!

Du började som tränare i större utsträckning så oerhört tidigt, har du några bra tips för hur vi ska få fler yngre ledare att vilja satsa på yrket?

Jag upplever att man märker på en ungdomsledare om det är en potentiell tränare för framtiden eller om de bara ser det som ett schysst sätt att tjäna lite extra pengar för tillfället. Är det en intresserad person gäler det att fånga upp den! Jag har själv varit ung och brukar skämta med gamla elever att om de haft mig idag hade de varit proffs snart, för jag kunde inte så mycket i början, men fick mycket ansvar och har växt med det.

Vad har du varit med om för häftiga upplevelser hittills inom tennisen?

-Jag var på ett tränarsymposium där Mats Wilander och Pat Cash snackade. De berättade lite historier om hur de blev proffs som ung. Wilander är för mig Sveriges största idrottsman och efter föreläsningen sa jag till min polare att ”vi måste ta en bild med Mats!”  Min polare sa att ”då får du prata” vilket jag inte hade några problem med, ”jag kan prata”. Så vi gick fram till Mats efteråt men jag fick inte fram ett ord! Blev helt starstruck – vilken aura han hade! Det coola är att jag till slut fick fram några ord och Mats var superhärlig, så jag fick min bild. Efter det här har jag sett honom flera gånger men inte gått fram och pratat. Bara stått där och sagt: ”där borta står Mats – jäkla kung han är!”

Vill ni stötta “Linus på baslinjen” att kunna fortsätta leva leva vidare? Alla bidrag, stora som små, tas tacksamt emot! 
Patreon: https://www.patreon.com/linuspabaslinjen/membership
Swish: 0730-240031 (privatnummer men har AB)
Vill du som klubb synas på hemsidan som en av klubbarna som stöttar? Hör då av er till mig på linus.se.eriksson@gmail.com så löser vi det och detsamma om ditt företag vill synas som partner. Jag har aktiebolag så kan fakturera. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s