Veckans klubb: Öviks TK

En kommentar

I samarbete med ”House of Bontin”

Motivering: I en region där tävlingstennisen kämpar med geografiska utmaningar arbetar Öviks TK lösningsorienterat och arbetar kontinuerligt för att förbättra möjligheterna för sina spelare att komma ut och tävla. Detta samtidigt som klubben fortsätter växa på bredden och står kvar som en av de mer attraktiva föreningarna i en riktig idrottsstad!

Antal medlemmar: Cirka 700

Grundades: 1984 genom en sammanslagning av Modo TK och tennissektionen hos Hägglunds Idrotts & Fritidsklubb

Antal banor: 4 inomhus och 3 utomhus

Träningsavgifter: 900:- för minitennis och 800:- för tennislekis

Antal anställda: Två tränare 100% och en 80%

Tre glada juniorer på läktaren i Kramfors

Örnsköldsvik ligger i Västernorrlands län och i landskapet Ångermanland. Örnsköldsvik, en stad som kanske mest förknippas med föreningen MoDo Hockey, men som också innehar en tennisklubb som fyller en mycket viktig funktion för svensk tennis i form av Öviks TK. 

Öviks TK är en av de klubbarna i Norrland som ser tävlingsverksamheten som viktig. Man har, och vill ha, en bred verksamhet med tennis för alla ända från 5-åringarna till de som är 80. men man har också en målsättning att få fler att tävla och satsar hårt på klubb- och tävlingsresor. Till och med på motionssidan jobbar man för att få igång tävlandet.

Vi har startat en internserie för vuxna, en utmanarserie på sommaren, berättar Hans Jansson, chefstränare i Öviks TK. Det är väldigt populärt att gå kurser men inte lika lätt att få dem att tävla. 

Klubben bedriver verksamhet året runt utan långa perioder med paus i verksamheten. På skolloven arrangerar man läger och andra aktiviteter.

Hans Jansson berättar hur man en gång i månaden pausar klubbens ordinarie träningsverksamhet för att arrangera matchkvällar.

För de yngre barnen har vi 6-7 aktiviteter per år för minitennisen. När de kommer upp på orange nivå börjar vi med matchkvällar en gång i månaden. Då bryter vi den ordinarie verksamheten för en matchvkäll med tacobuffé. Det brukar bli 40-50 deltagare de kvällarna. 15.00 kommer det första yngre gänget och spelar, sen 17-19 de något äldre och 19-21 de äldsta. Vi varierar dag hela tiden, så första månaden är det en måndag, nästa en tisdag, tredje en onsdag och så vidare.

Öviksjuniorer i…ja, kan ni gissa i vilken stad?

En av klubbens största styrkor säger Jansson är kontinuiteten och den jämna kvaliteten på verksamheten. Jansson förklarar hur man implementerat ett form av mentorssystem för att slussa in yngre ledare i klubben.

De yngre går med oss äldre på banan. Vi ändrade tränarsystem för några år sen, så idag fyller vi under en timme fyra minitennisbanor med 16 spelare och använder oss av fyra timtränare och en äldre huvudansvarig ledare. Trappstegen är att alla yngre tränare har fått en kort utbildning, sedan arbetat med sommartennisen, hjälpt till på hösten, fått gå plattformsutbildningen och därefter får de hålla i egna grupper. 

Hans Jansson och tränare Bertil Sundman

Öviks TK har växt för varje år som passerat. 2018 var man inte uppe i 500 medlemmar, idag har man 700 medlemmar varav 340 ingår i träningsverksamheten. 

Hur gör ni för att rekrytera nya juniorer in i klubben?

Vi har varit aktiva och haft projekt med både kommunen och förbundet. Vi har varit delaktiga i kvarterstennisen, haft tennis i Alneskolan en bit utanför stan, byggt upp en bana inne i stan, haft prova-på-aktiviteter och i maj erbjuder vi skolorna att komma ut till dem vilket är taktiskt, för kan vi få årskurs 1-3 att testa på tennis i maj och sen ge dem en inbjudan till sommartennisen så är det en bra språngbräda för att få dem att vilja börja i tennis till hösten. Det har funkat väldigt bra för oss! Sommartennniskurserna har växt för varje år och har barnen kul på sommartennisen anmäler de sig till hösten. 

Vad är er största utmaning framöver?

Vi är lite sårbara om någon tränare är sjuk eller borta. Med någon tränare till tror jag att det skulle gå att växa mer. Till exempel har vi ingen verksamhet på lördagar. Varför skulle man inte kunna spela tennis på lördagar? Men vi vill också att de som redan spelar ska öka träningsmängden ytterligare. Vi rekommenderar alla i minitennisen att träna två dagar i veckan, för de som år efter år spelar en timme faller bort till slut, de fastnar aldrig riktigt för sporten. 

Hockeyn är givetvis stor i Örnsköldsvik, men Jansson upplever att även om MoDo Hockey är ett starkt varumärke så har de det inte lika lätt längre. Innebandyn är stor i staden och fotbollen både bred och populär och lockar framförallt många tjejer. Även längdskidor är populärt.

Vi har många idrottsföreningar i staden – nästan lika många idrottsföreningar som Sundsvall trots att vi är en mindre stad. 

Om vi går tillbaka till att prata tävlingstennis, vad finns det för fördelar respektive nackdelar med er geografiska position på kartan?

Största problemet är att vi är beroende av varandra. Tyvärr är en del klubbar här uppe lite sovande, det ser man på seriespelet. Det gör att man ofta får möta samma klubbar och spelare, vilket är lite tråkigt. I början är det inget problem, då är det nästan en fördel om vi pratar 10-12 år, för då är det alltid poolspel och man kan spela två klasser och få många matcher, men utmaningen blir om spelarna håller nationell nivå när de blir 15-16 år. Om vi ska kunna stötta de här spelarna behöver vi stötta upp på tränarsidan för ännu fler resor.

Idag när klubben åker på tävlingsresor så är det med en bred trupp spelare, ofta runt 20 spelare i åldersspannet 9-16 år. Klubben gör runt tio tävlingsresor per år med destinationer i form av allt från Helsingborg, Gefle och Stockholm men även norrut. 

Hur tänker ni kring att behålla spelare som kommer upp i åldrarna?

Det blir naturligt att spelarna som håller nivå lämnar för idrottsgymnasium. Då behöver de åka söderut för det finns inte seniorspelare här så det räcker. Men vi ska i alla fall kunna hjälpa dem att få en bra miljö och bra fostran fram till dess. 

1 kommentar på “Veckans klubb: Öviks TK”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s