Utanför boxen, med Tsegai Gebremeskel!

2 kommentarer

Ni vet när man vaknar mitt i en dröm och inte vet om det man upplevt var på riktigt eller ej? Eller Matrix-filmerna, där det inte är någon självklarhet vad som är verkligheten. I den här intervjuserien balanserar vi också på balansbrädan och ger ”tänka stort och utanför boxen” en helt ny innebörd.

Gäst: Tsegai Gebremeskel

Född: 2004

Koppling till tennis: Representerar Smedslättens LTK. Ligger rankad 611 på ITF-rankingen.

Du får välja valfri introlåt när du gör Stockholm Open-debut i höst – vilken blir det och varför?

Ouf denna är svår, jag tror jag skulle valt låten ”RAMENEZ LA COUPE A LA MAISON av Vegedream” som han skrev åt det franska fotbollslaget när de tog hem VM-guldet 2018. Varför jag skulle välja den är nog för att den har en viss energi som får mig glad och taggad.

Vilken låt blir det absolut inte? 

Hatar ingen specifik låt riktigt som jag kommer på.

Bästa hejaramsan för Mikael Ymer, hur går den?

Oj, hade bättre koll på de i mina yngre dagar om jag får säga så, men av det jag kommer ihåg var den klassiska ”Ymer…Ymer…Ymer” ramsan oslagbar.

Det sägs att ett sätt att få fler barn att börja tävla i tennis är att skapa mer lagformat och lagspel. Kan du ge ett tips på hur en kul lagtävling skulle kunna gå till för 10-12 åringar?

Jag skulle vilja att man spelade allt fler Pirres Pokal varje år från 10 till 14 år, men som vi har idag att 14-åringarna spelar slutspelet under Stockholm Open veckan. Seriespel borde även finns från tidigare ålder. Tror vi i svensk tennis har och haft en hel del bra lagtävlingar men vi kanske inte alltid har fått ut rätt saker av det. Jag skulle kunna se att HM Team Cup fanns för 16-20-åringar med prispengar i form av stipendier för resor. Jag tycker verkligen man skulle kunna bygga vidare på det vi har och haft för kunna skapa något ännu bättre för sportens utveckling här i Sverige.

Du kommer till träningen och har haft en lite tuff morgon. Du har, så att säga, inte vaknat på rätt sida. Vilken övning vill du gärna att tränaren då säger står på schemat för att du ska tagga till?

20 minuter slag sedan bäst av fem set 11:or!

Du ska spela in en egen låt och skivbolaget vill att du ska ha bakgrundsdansare med i musikvideon. Du har svårt att bestämma dig. Vem har egentligen bäst moves – Gael Monfils eller Jonathan Kidane? 

Nu sätter du inte mig i någon lätt sits med den här frågan! Jag tror faktiskt det skulle vara sjukt sjukt jämt men tror ändå jag till slut hade valt Gael Monfils, för vi alla har ju sätt hur galet han kan röra sig. Men med det sagt säger jag inte att coach Jonathan Kidane har dåliga danssteg… men de behöver visas lite oftare bara.

Vi behöver inte hymla – ibland kan det hända att du hamnat för långt bakom baslinjen i bollduellerna. Samtidigt menar du att Andy Murray har ta mig fan vunnit tre Grand Slams bakom baslinjen, och ”kom inte och säg att Nadal vunnit samtliga sina 21 genom att gå fram på nät konstant!” Vad säger du, kommer framtidens defensiva tennisspelare fortsätta skörda framgångar eller är det ”full fart framåt” som kommer gälla?

Jag tror helt ärligt på en mix. Kollar jag tennisen som visas idag så får man se en hel del olika speltyper och samma tror jag att det kommer bli i utvecklingen av sporten. Vi ser allt fler spelare som avslutar duellerna på 1,2,3 tillslag men vi ser även flertalet av fysiska samt defensivt starka spelare som Medvedev som knappast går att slå hål på.

”Showtime, baby!” är ett lite underskattat uttryck före tennismatch. Eller?  

Nej, det tycker jag inte det är.

Du får i uppdrag att ge tre tips på hur vi kan göra tennis till en mer attraktiv tennissport för publiken. Vilka tre förslag ger du?

Jag hade börjat med att önska att vi hade fler av Monfils och Kyrgios och att allt fler hade visat den glädjen och energi för sporten som de gör. Rent praktiskt sätt hade jag försökt skaffa mer actions, lite som TV program har programledare. Jag skulle ta in kändisar som speakers och media ansvariga vilket skulle skapa någon form av intresse tror jag. Säger inte att de är något fel på de som är idag, men tänk er själva en klassisk Per Lernström, David Hellenius eller gå ännu större som artisten Petter. Jag tror bara man behöver tänka ett steg utanför boxen, göra saker annorlunda. Denna idé kanske inte funkar, ja men då gör man något annat udda som att ha artister som uppträder mellan kvällsmatcherna på Stockholm Open! Hur fett hade inte det varit liksom för publiken att se Petter, Jireel eller Håkan Hällström live olika dagar?! Det finns verkligen mycket som kan utvecklas gällande att tänka utanför boxen.

Elfenbenskusten förra sommaren var ingen tråkig resa! Vad tar du med dig för intryck därifrån?

Nej, det var det absolut inte, jag tar med mig väldigt mycket därifrån. Rent tennismässigt så fick man se en helt annan kämparglöd och energi, det blir som en boost för en själv att vara i en sådan miljö. Sen gäller det även rent mentalt att orka också, det är inte lätt när det står 30/40 pers som står och skriker varje boll oavsett om du missat en förstaserve och ska precis serva andraserven eller om du precis missat ett smash upplägg. Det är mer som en Davis Cup stämning där. Jag tror att åka dit själv med några andra tennisvänner utan coach som vi gjorde gav oss väldigt mycket, vi fick lära oss ta eget ansvar vilket vi gjorde väldigt bra den resan måste jag säga, men även just den biten att lära känna andra spelare och coacher som var där. Och spelare som var där ensamma som vi hjälpte och som även hjälpte oss. Du vet själv, man hänger på samma anläggning, samma hotell, samma resturang varje kväll. Man hinner hänga rätt mycket med samma personer och det blev mycket häng även med coacherna som var där. Mötte vi en av deras spelare första veckan eller om det sett oss spela frågade vi på kvällarna om vad de tyckte, hur de tyckte vi kunde utvecklas eller kanske kunde gjort något bättre. Det var något som de franska coacherna var riktigt schyssta med, de kunde sätta sig ner och snacka som att de var min coach. Men generellt från resan så tar jag väl med hur bra vi har det här hemma i Sverige, hur tacksamma vi bör vara. Ungarna som hängde på klubben hade inte ens tillräckligt med racketar, skor eller kläder när vissa av de spelade minitennis. Kommer aldrig glömma tacksamheten av dessa ungar när vi vann semifinalen i dubbeln och 30 kids hade stått och hejat på oss varje boll, atmosfären var fantastisk och vi rädde matchbollar. Vi ville ge tillbaka till dem och sprang till den närmsta matbutiken via portar där vakter stod och tog oss in i slumområdet. Vi köpte med oss 30 flaskor läsk till dem och att se deras leende och tacksamhet var riktigt känslomässigt. Det skulle vara final samma dag och den kunde inte blivit bättre; värmen hade börjat sjunka, kidsen hade samlats med ramsor åt oss och vi tog hem titeln och som tack sprang vi ner ännu en gång och köpte läsk till hela gänget.

Just nu, vilka är dina drömresmål att åka till framöver för att tävla i?

Ska jag vara ärlig har jag väl inga drömresemål att tävla i när jag bestämmer vart jag ska resa. Men såklart kan man föredra vissa ställen på grund av förutsättningarna.

Herregud, SALK vill sätta dig på bana 12 under ditt sista SALK Open senare i år! Vilka argument lägger du fram när du förklarar att det klart du ska spela på centern?

Det skulle aldrig ske, jag är ju Tsegai! Hahaha, så det skulle ju aldrig skett. 

Vitamin Well Tsegai Edition ska lanseras under tre heta sommarmånader! Vilken smak kommer den storsäljaren ha?

Hm, jag hade nog valt smakerna Äpple/Fläder. Skulle nästan kunna garantera att det skulle blivit en succé! Vi får väl se med Tsegai Edition… kanske eller kanske inte! Men hade Vitamin Well gett mig möjligheten till att göra den tillsammans med dem vet jag att den skulle blivit sommaren snackis.

Till sist – vill du rekommendera någonting?

Ge aldrig upp på era drömmar, aldrig!!!

Tsegai med William Alsterback i Elfenbenskusten

2 kommentarer på “Utanför boxen, med Tsegai Gebremeskel!”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s