Den 18 februari postade Näsbyparks TK ett inlägg på sin Instagram om att tävlingsgruppen ihop med tränarstaben tagit fram en modell för hur man ska skapa ”Sveriges bästa träningsmiljö”. Ett inspirerande initiativ som vi givetvis vill höra mer om.
Jag kontaktade tränarna i Näsbypark och frågade om bakgrunden och tankarna med det här arbetet. Chefstränare Stefan Åslin återkopplade:

”Jag tror att den här målsättningen egentligen har funnits outtalad under en lång tid. Jag tror också att det tänket till stor del ligger bakom de framgångar vi haft på juniorsidan under 2010-talet och som nådde sin kulmen nånstans 2017-2018. Som du och jag Linus pratat om tidigare gick flera av våra mest tongivande spelare vidare till akademier i den vevan vilket påverkade nivån på vår tävlingsgrupp och i någon mån även träningsmiljön negativt. Det blev en utmaning för oss tränare att acceptera att spelarmaterialet inte längre var lika starkt. Kort därefter kom pandemin som påverkat oss och alla andra klubbar och som lök på laxen brann vår hall ner… Den närmaste tiden efter branden handlade mycket om att ”rädda det som räddas kan”. Cirka 15 månader senare stod vår temporära hall klar och nu ungefär ytterligare fyra månader senare känner vi att det är dags att börja se framåt och återuppbygga det vi tidigare har haft.
Tränarstaben och klubbchef samlas varje måndag och där kom vi fram till att vi ville samla hela tävlingsgruppen till ett möte och diskutera hur vi kan skapa ”Sveriges bästa träningsmiljö” där vi ville att så mycket som möjligt skulle komma ifrån/vara förankrat i spelargruppen. Själva begreppet kändes offensivt och inspirerande och även om det inte är riktigt mätbart är vi såklart stolta över vad vi presterat som klubb tidigare. Därav vågade vi ta det begreppet i våra munnar! Dessutom tänkte vi att det som spelare är ett ganska inspirerande tema att sätta tänderna i på mötet! Grundtanken är ju att den vardagliga verksamheten ska styras av dessa värderingar som vi gemensamt enades om på mötet.
Det kommer att krävas en stor uthållighet och lojalitet gentemot dessa värderingar och det kommer säkert krävas obekväma beslut på vägen om den här tavlan ska få en avgörande betydelse. Här tror jag att begreppet teamwork blir centralt så att vi inte drar åt olika håll. Vi tränare kommer även fortsättningsvis träffas varje vecka och diskutera och utvärdera hur det går. Vi har klubbchef och styrelse bakom oss i det här och tränarstabens samlade erfarenhet av tennis på alla nivåer ger oss en bra grund att stå på och en tro på att vi har kompetensen.”
Två av punkterna som syns på mindmappen ni tog fram är ”våga vara ärliga mot varandra” samt ”kvalitet före kvantitet”. Skulle du kunna berätta lite mer om just de här två punkterna och varför de var viktiga att få med?
När det gäller ”våga vara ärliga mot varandra” vill vi att det ska råda en kultur där spelarna ska våga ställa krav på varandra och där var och en tar sitt ansvar för träningsmiljön. I en gruppmiljö blir ju alla väldigt beroende av varandra och risken finns alltid att miljön blir negativ om de inte vågar vara raka med varandra. Det innebär också att vi tränare måste vara ärliga och inte vara rädda att ta obekväma beslut om något eller någon motverkar det vi vill åstadkomma. ”Kvalitet före kvantitet” handlar om att lära sig att maximera sina befintliga pass innan man efterfrågar fler pass. Vi anser att kvalitet är oantastligt och aldrig kan kompromissas med. Dålig kvalitet (fysiskt/mentalt) drabbar både dig själv och din omgivning (medspelare och tränare) negativt och är som ett virus i en grupp. Inom en tävlingsgrupp kommer ambitioner och målsättningar vara lite olika men det är inga problem så länge alla kan förhålla sig till kvalitetsbegreppet. Kvantitet är såklart också superviktigt men får inte komma före kvalitet. Självklart kommer den som kan ha kvalitet två gånger per dag ha större möjlighet att nå långt med sin tennis än den som klarar av det tre gånger per vecka.
Skulle du kunna nämna två andra klubbar som du skulle vara intresserad av att höra mer om vad gäller hur de arbetar för att utveckla och skapa en inspirerande träningsmiljö?
Jag personligen är lite intresserad av Djursholms tankar med sin delvis nya besättning på personalsidan, samt även GLTK tycker jag skulle vara intressant.
Mycket intressant! Då ska jag kontakta en av de två klubbarna och se om de har lust att dela med sig av hur de arbetar med att optimera sina träningsmiljöer!

Det här är ambitionen från tränarnas och spelarnas sida, men hur upplever juniorerna träningsmiljön i Näsbypark idag? Vi lät Hampus Hägglund, född -04 och Louise Nielsen, född -06, svara på fyra frågor.
Vad är det bästa med träningsmiljön i din klubb?
Hampus: Det bästa med Näsbyparks TK är passionen hos tränarna när det gäller att ta fram spelares utveckling och prestation på banan, samtidigt som det är en rolig och familjär stämning mellan tränare och spelare utanför banan. Inte alltid en lätt balansgång.
Vi spelare har också en väldigt bra sammanhållning och strävar hela tiden efter att förbättra inte bara vår egen utveckling utan också våra medspelares, vilket jag tror är avgörande för att kvaliteten på träningen ska hålla en hög nivå. Så sammanfattningsvis har vi en väldigt bra klubbkänsla i NPTK.
Louise: Det bästa med träningsmiljön är att vi har bra sammanhållning och vi peppar varandra. Vi har stort fokus på träningen med bra tränare men har också kul utanför banan.
Vad vill du ha mer av och vad skulle du vilja göra mindre?
Hampus: Träningsmässigt så är det inget jag skulle vilja förändra. Tränarna har full koll på vad vi behöver träna på och sen är det upp till var och en av oss spelare att ta vara och göra det bästa av träningen vi får. De senaste två åren så har vi lyft vår fysträning till en helt ny nivå, både vad gäller upplägg och kvalité med ett helt team som stöttar oss.
Louise: Ett slag jag skulle vilja bli bättre på är slice så det är något jag skulle vilja ha mer träning på. Men vi har alltid varierande träning med fokus på teknik, taktik, kondis och styrka.
Får du den mängd/kvalitet i träning som du tror du behöver för att nå dina mål?
Hampus: Jag får absolut rätt mängd träning för att nå mina mål. Som tidigare sagt så är det upp till mig att göra det bästa av träningstiden för att maximera chansen för att nå mina mål. I dagsläget så känner jag absolut att jag har rätt mängd och inställning för att ta mig dit jag vill i min tennis.
Louise: Jag har mycket träning och fys i veckan och tycker att tränarna hjälper mig att uppnå mina mål. Men det skulle inte skada att träna något ytterligare pass i veckan, både tennis och fys.
Hur stort eget ansvar tar du till att träna extra utanför klubbens träning?
Hampus: Utanför klubbens träning så kör jag en av helgdagarna nån timme tennis med antingen en polare eller farsan. Den andra helgdagen blir veckans vilodag. Ibland blir det lite padel också för att sätta guldkant på tillvaron
Louise: Utöver träningen tävlar jag och spelar också tennis med min pappa och med kompisar.
Har ni hört Näsbyparks klubbchef Kenneth Bergbom när han gästade podden i både avsnitt 99 av säsong 1 och avsnitt 1 av säsong 2? Om inte, hör första avsnittet HÄR och det andra HÄR! Eller kanske se videon där Kenneth berättar om sina starkaste NPTK-ögonblick HÄR?