The Road to Grand Slam, med Robert Lindstedt!

Inga kommentarer

Hur ska man tävla för att bli tennisproffs? Ja, en inte helt enkel fråga. Lika många vägar som bär till Rom, nästan lika många vägar bär till en Grand Slam. Men det finns vägar som är vanligare än andra. I den här reportageserien tittar vi på hur vägen till Grand Slam för våra tio senaste svenska Grand Slam-deltagare. Idag granskar vi Robert Lindstedts väg mot Grand Slam.

När det gäller framgång så är det inte en enstaka sak som gör dig framgångsrik utan många faktorer som spelar in och måste fungera på samma gång.

Namn: Robert Lindstedt

Födelsedatum: 19 mars 1977

Moderklubb: Ängelholms TK (”men det var bara något år, Båstad Malens TS känns som min moderklubb”)

Högsta proffsranking: 3 i dubbel

Spelade Grand Slam som junior: Nej

Grand Slam debut som senior: 2004 i Wimbledon, andra omgången, året Robert fyllt 27 år.

I den här granskningen fokuserar vi på dubbelspelaren Robert Lindstedt. I singel nådde han plats 309 som högst på ATP. Under junioråren är det gemensamma rankingar för singel och dubbel så då räknas även singeln in. 

Tävlande som junior:

(Ingen statistik funnen från Tennis Europé på spelade tävlingar)

1994 (17 år): Spelade tre ITF-turneringar för 18-åringar samma år han fyllde 17. Bästa resultat: semifinal i singel i SALK Open och dubbeltitel i Danmark, Grade3.

1995 (18 år): Året som sistaårsjunior blev det bara två ITF:er i singel och tre i dubbel. I dubbel vann han turneringen i SALK, grade3.

Kommentar från Linus: Tävlandet tyder på att Lindstedt inte prioriterade att spela utomlands som junior.

Lindstedt pluggade och spelade en termin collegetennis på Fresno State University 1997 och ett år på Pepperdine University 1998.

Seniortävlande fram till Grand Slam-debuten:

1994 (17 år): 3 satelliter

1995: 8 satelliter 

1996: 3 satelliter

1997 (20 år): 2 satelliter

1998: 7 futures

1999: 7 futures, 7 challengers

2000 (23 år): 10 challengers, 7 futures, 1 ATP

2001: 5 challengers, 5 futures

2002: 7 futures

2003: 3 challengers, 9 futures

2004 (27 år): 19 challengers, 3 futures, 7 ATP (Grand Slam debut! Spelade det här året Wimbledon och US Open)

Kommentar från Linus: Det egentligen första året Lindstedt spelade ett fullt schema dubbel var också året han gjorde GS-debut! Du får oerhört lite poäng i dubbel i futures, för att bygga en ranking behöver du spela challengers vilket han redan 1999 och 2000 gjorde, men efter några mellanår efter millenniet var det först 2004 som han kom upp i en ansenlig mängd tävlingar. Främst challengers men blandat med ATP och tre futures.

Rankingutveckling under karriären (ranking i slutet av åren):

1994 (17 år): 973

1995:734

1996: 0

1997 (20 år): 0

1998: 518

1999: 329

2000 (23 år): 235

2001: 357

2002: 934

2003 (26 år): 205

2004: 92

2005: 62

2006 (29 år): 42

2007: 39

2008: 26

2009 (32 år): 27

2010: 21

2011: 16

2012 (35 år): 8

2013: 19

2014: 13

2015 (38 år): 26

2016: 39

2017: 72

2018 (41 år): 46

2019: 70

2020: 87

2021 (44 år): 186

Kommentar från Linus: Från 2002, när han bara spelade 7 dubbelfutures, så har hans rankingutveckling gått i rätt riktning varje år fram till den peakade 2012. Under år 2003 tog Robban enligt honom själv beslutet att satsa på dubbeln framför singeln och det skulle man kunna säga avspeglar sig på rankingen då han året efter gick in på topp 100. Värt att notera är att han 1999 och 2000, när han kom upp i lite fler tävlingar, hade en ranking på väg åt rätt håll redan då.

Proffstitlar som senior:

1998: 4 futures

1999:1 future

2000: 2 future

2001: 2 future, 1 challenger

2002: 1 future

2003: 5 future, 2 challenger

2004: 3 challenger, 1 future

2005: 2 challenger

2006: 1 challenger

2007: 2 ATP

2008: 1 ATP

2009: 3 ATP

2010: 4 ATP

2011: 2 ATP

2012: 4 ATP

2013: 1 ATP

2014: 1 Grand Slam (Australian Open)

2015: 1 ATP, 1 challenger

2016: 1 ATP

2017: 1 ATP

2018: 1 ATP

2019: 1 ATP, 1 challenger

Kommentar från Linus: Minst 1 titeln per år i 22 års tid – hatten av! Kronan på verket givetvis Grand Slam-titeln i Australien 2014.

Lukasz Kubot och Robert Lindstedt efter titeln i AO

Nu ska vi höra vad huvudpersonen Robert Lindstedt själv säger om nycklarna till sin framgångsrika karriär.

Vad var nyckeln för dig Robert som gjorde att du nådde Grand Slam?

När det gäller framgång så är det inte en enstaka sak som gör dig framgångsrik utan många faktorer som spelar in och måste fungera på samma gång. Det som sticker ut för mig var att många pratade om att min fysik inte var den bästa när jag började spela dubbel. Jag var rätt överviktig. Jag tyckte att jag slog på bollen bättre än de flesta dubbelspelarna gjorde, så ”varför varför varför” gick det inte ännu bättre? Man fick rannsaka sig själv. När jag spelade ihop med Jarkko Nieminen tog jag beslutet att åka över till Helsingfors och träna med samma fysio som Jarkko arbetade med. Vi tränade tennis, tog behandlingar och körde fys mellan 7-9 timmar per dag. Jag gick ner tio kilo på tre veckor. Efter den perioden slutade jag aldrig att träna och har kört stenhårt sen dess. Jag gav min tennis den fysiska plattform den behövde för att prestera. Då gick det mycket bättre hyfsat fort. Jag insåg också att den fysiska träningen var den bästa mentala träningen man kan göra.

Kan du berätta om någon gång under din karriär, före din GS-debut, där du stod inför ett vägskäl i din satsning?

Det största och viktigaste valet för min framgång var att sluta spela singel, det kan man inte säga något annat om. Sen har jag haft rätt personer omkring mig. Anställt rätt människor, det har varit viktigt, men även turen att få omge mig av bra spelare. Att komma med i DC var en stor grej för mig och viktigt att få omge mig med personerna där och våga lyssna på dem. Eller som när Fidde Rosengren tränade Mario Ancic. Många trodde nästan mer på mig än jag själv gjorde. Jag skulle nästan säga att det här med att våga tro på mig själv också var ett vägskäl på sätt och vis. Jag hade resultat i mig men också en känsla av ”varför ska jag spela på en centercourt för?”. Jag behövde inse att jag hörde hemma där. När man accepterar att man ska vara där når man ännu mer framgång.

Har du haft någon motgång under karriären som gjorde att du började tveka?

I början när jag även spelade futures flera år i rad och det gick sådär kommer jag ihåg att jag kände att jag var bättre i dubbel men ändå hade en hög högstanivå i singeln med. Hade jag tränat tillräckligt hårt hade jag nog kunnat bli bra i singel också. Men, det klart jag har haft motgångar! Jag kommer ihåg när jag var på en future i Hvar i Kroatien och spelade. Jag hade break i första set mot någon och servade för setet men tappade det. Sedan råtankade jag resten av matchen och undrade varför jag spelade överhuvudtaget. Varje kväll under den resan gick jag till hamnen och tittade ut över havet och funderade på vad jag skulle göra med mitt liv. Där och då tog jag beslutet för att se vad som kunde hända med dubbeln. Sedan har jag såklart haft skador, men jag kommer väl ihåg när motivationen för singeln tröt. Jag satt där hela veckan och funderade vad jag skulle göra i mitt liv. 

Två egenskaper du haft eller har som varit viktiga för dig i att nå ditt du nått?

Ali Ghelem som jag jobbat ihop med har på senare år sagt att jag har väldigt mycket grit. Att jag har en inställning att bara köra på. Om jag har skadat mig har jag sagt ”okej, hur rehabar jag det här?” Jag har varit stark under motgångarna med skadorna och bara kört på. Det är något som har hjälpt mig. Man ska kanske inte alltid vara envis, men envisheten i att ”det här ska gå”, man kan inte misslyckas om man bara fortsätter. Man får hitta vägar för hur det ska fungera – jag har vägrat ge mig där. Det är en enkel sak att säga, men svårare att göra. Det är en egenskap jag tror jag har tränat upp. I början var jag hyfsat lat även om jag alltid värmt upp och stretchat mer än de flesta, men i grund och botten har jag alltid tyckt att jag varit lat. Jag vek ner mig i många juniormatcher, så det har jag fått träna upp. Jag antar att det är en kombination av många faktorer som gjort det, bland annat att ens stolthet växer. 

Vad är ditt råd till juniorer som drömmer om att få spela Grand Slam-turneringar?

För att komma till Grand Slam-nivån måste du leva tennis. Det går inte att vilja ha det flashiga. Det flashiga är en biprodukt som kommer med resten. Det ska vara business class hit och dit… Nej! Du måste vakna tidigt på morgonen och tänka ”hur kan jag göra tennisen bättre idag?” Vad är bäst för mig, och sen gå och lägga dig. Vill du spela tennis och spela futures och challengers kan du ha lite sena kvällar, men för att nå Grand Slam måste du dedikera ditt liv till det. Det är likadant i alla idrotter. Du har såklart lediga veckor med för du behöver vila, men då gör du även det för att det är det bästa för din tennis. Kvaliteten när du jobbar måste vara ditt absolut bästa, alltid. 

Har ni hört avsnitt 35 av säsong 1 av podden med Robert Lindstedt? Om inte, gör det HÄR!

Vill ni stötta “Linus på baslinjen” att kunna fortsätta leva leva vidare? Alla bidrag, stora som små, tas tacksamt emot! 

Patreon: https://www.patreon.com/linuspabaslinjen/membership

Swish: 0730-240031 (privatnummer men har AB)

Vill du som klubb synas på hemsidan som en av klubbarna som stöttar? Hör då av er till mig på linus.se.eriksson@gmail.com så löser vi det och detsamma om ditt företag vill synas som partner. Jag har aktiebolag så kan fakturera. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s