Hur påverkar padelns framfart tennisen, Christer Sjöö?

2 kommentarer

I fem veckors tid har vi publicerat intervjuer med personer som har en bakgrund som tennisspelare på olika nivåer som nu istället valt att börja jobba inom padeln. Idag frågar vi Svenska Tennisförbundets generalsekreterare Christer Sjöö vad hans tankar är angående padelns framfart.

Syftet med de tidigare intervjuerna har varit att ta reda på varför personer med stor kompetens inom tennisen (duktiga juniorer/college/future/ATP) och kärlek till sporten valt att arbeta med en annan racketsport istället. Kanske kan tennisen lära sig något? Kanske behöver vi inse att det är dags att agera före vi förlorar fler spelare och tränare? Efter de här fem intervjuerna är det nu dags att runda av den här serien med att höra vad generalsekreteraren på Svenska Tennisförbundet, Christer Sjöö, tänker om de här frågorna.

Först, har du läst de fem intervjuerna i serien ”Varför har du bytt tennis mot padel?”

Jag har tagit del av några av intervjuerna.

Vad har varit din känsla när du läst dem (om du läst dem)?

Alltid intressant att lyssna till de som slutat, för att kunna fånga upp tankar och idéer till att göra oss bättre. Gäller på alla nivåer och i alla verksamheter.

Är din spontana känsla att padeln enbart varit och är positiv för tennisen eller finns det baksidor med padelns framfart som tennisen måste vara uppmärksamma på?

Överlag tror jag padeln varit bra för tennisen. Inte minst för de klubbar som byggt egna padelbanor och därmed ökat intäkterna och den sociala samvaron på anläggningen. Baksidan kan nog tillskrivas tränarbristen. Tennisen hade redan innan ”padelboomen” en utmaning med att rekrytera tillräckligt med tränare och där har padelns intåg nog inte gjort det enklare.

Här är några kommentarer som kommit fram i de olika intervjuerna och därefter en följdfråga till Sjöö kopplat till citatet från intervjun:

I padeln fick jag chansen att ha ett mer flexibelt schema som var mer humant för mig. Nu kan jag jobba kväll två dagar men sluta tidigare tre vilket passar bättre med familjelivet.

/Staffan Falkenström

Arbetstiderna som tränare är ofta en anledning för många att snegla mot andra yrken. Går det att göra något åt tiderna framöver tror du?

Vi har nog inget val, framförallt om vi vill attrahera fler kvinnor till yrket, vilket också är ett uttalat mål i Game Change 2030. Detta är dock lätt att säga men svårare att få till i verkligen, då en stor del av klubbarnas organiserade träningsverksamheter bedrivs på eftermiddagar och kvällar. Att frågan, parallellt med uppdateringen av utbildningsprogrammet kommer vara i fokus de närmaste åren är jag helt övertygad om .

Det fungerade jättebra att bygga idrotten kring det ideella tidigare, men tiderna förändras och samhället och det ideella engagemanget ser helt annorlunda ut idag än vad det gjorde tidigare. Jag tror det är viktigt att även idrotten anpassar sig till det nya samhälle vi lever i om man vill att svensk idrottsrörelse ska stå sig stark i framtiden.

/Karolina Söör

Vad tror du om det ideella engagemanget framöver och vilken plats det ska/behöver ha inom tennisen?

Det ideella engagemanget är och kommer att vara en viktig förutsättning för svensk idrott i framtiden. Tennisen har sedan länge en högre grad av professionalisering än många andra idrotter, vilket jag också tror kommer att fortsätta.

Någonstans blir det här svart på vitt för tennisen – här kommer en racketsport som drar in sponsorer, det streamas, det är studios, youtube, spelarna har sponsorer som täcker satsningarna, de syns i media. Här har vi facit på hur man gör! Det är något nytt och fräscht och högre energinivå.

/Viktor Stjern

Hur mycket tittar ni på förbundet på vad padeln gör och i så fall, vad tittar ni på och tänker att tennisen ska försöka ta efter?

Padelns intåg skulle kunna jämföras med när snowboardkulturen gjorde intåg i det alpina utbudet eller när parkour blev en gren inom gymnastiken. Båda har på olika sätt tillfört energi och utveckling till de redan etablerade grenarna, utan att de för den delen tappat sin själ. Jag tror padels flexibilitet och att spelarna tidigt blir introducerad för matchmomentet är något som tennisen kan inspireras av.

I tennisen är de flesta rollerna som inte är som tränare redan fyllda.  Det är svårare att slå sig fram i tennisen för det är så många som redan varit med i ”gamet” i så många år – här kan man vara med och utveckla en helt ny sport!

/Lisa Andersson

Skulle svensk tennis må bra av lite högre omsättning på vissa administrativa roller så att nya personer med kanske lite nya perspektiv och tankesätt kan komma in, så som Lisa beskriver?

Har svårt att kommentera omsättningen då jag inte har några siffror på hur stor/liten den är, men oavsett är det viktigt att vi har ett öppet klimat för nya perspektiv och tankesätt. 

Om vi gör jämförelsen med vintertourer där det varit samma kalender de senaste 20 åren. Racketar som studsade runt och föräldrar som gnäller. Det är en deppig miljö jämfört med en padelvärld som är rock ’n roll, rökmaskiner, speakers och Youtubebollar! När dörren öppnades till den världen tänkte man ”shit – här är ju drag!

/Viktor Stjern

Både Johan Brunström och Stjern jämförde miljön på padeltävlingar med Vintertourer och beskrev en roligare miljö i padeln. Vad behövs för att hotta upp våra nationella tävlingar?

Det finns bättre lämpade personer än mig att svara på den frågan, men i grunden det handlar det om att skapa inspirerande miljöer för såväl träning som tävling. I detta ligger både tävlingsformat på banan som aktiviteter utanför banan.

Jag ser en fara för tennisen i att många före detta tennisspelare går över till padeln, för jag är uppväxt med tränare eller äldre spelare som kunnat säga ”jag minns när jag spelade och var i den situationen”. Nu är de före detta tennisspelarna inom padeln istället. Som Isak Arvidsson till exempel. Nu sitter många av de berättelserna och erfarenheterna i en padelhall istället. Dessutom försvagas Vintertourerna och Elitserien för alla vi tävlar i padel nu.

/Viktor Stjern

Både Stjern och Brunström pratar om faror med att före detta duktiga spelare lämnar tennisen. Vad tänker du kring det som Stjern säger och som Brunström också var inne på?

Kan delvis hålla med om deras oro, samtidigt som jag ser det naturligt att före detta spelare söker nya utmaningar. Någonstans tror jag ändå att deras tennishjärta är så pass stort att de aldrig kommer att släppa tennisen helt.

Efter att ha lyssnat på fem padelarbetare är det uppenbart oroväckande att; duktiga tennisspelare väljer att tävla i padel istället för tennis, att före detta duktiga tennisspelare väljer att bli padeltränare och att tävlingsmiljöerna i padeln helt uppenbart är klart mer attraktiva och fartfyllda än tennismiljöerna. Ni får själva avgöra ifall det verkar som tennisförbundet delar den oron eller inte.

Har ni hört podcastavsnitt 80 utav säsong 1 med Christer Sjöö som gäst? Det kan ni göra här!

2 kommentarer på “Hur påverkar padelns framfart tennisen, Christer Sjöö?”

 1. Jag tror att tennisen skulle må bra av att se över sina serier och tourer. Man kan titta lite på padeln men även på andra idrotter som har lite drag kring sina tävlingar.

  Varför inte samla klubbansvariga, tränare och spelare och resonera om saken:

  Elitseriens struktur
  18 års lag SM
  15 års lag SM (lilla Elitserien?)
  13 års lag SM?

  Hur får vi attraktivare Sommartour och Vintertour?

  JSM Race med slutspel även inomhus?

  Regionala tourer o slutspel

  Familjevänliga barntävlingar med mixade klasser, poolspel, obligatorisk med dubbel och där alla garanteras 6 matcher/helg

  Tror tävlingsstrukturen har större betydelse för spelarutvecklingen än vad man tror..

  Osv osv

  Gilla

 2. Jag tycker det är ett stort misslyckande att jag som halvhygglig tennisspelare kan anmäla mig till en HS och vinna klassen i en turnering för att i nästa HS nollas mot en fd collegespelare. Tennis har inte haft ett rankingsystem som på ett bra sätt visat spelstyrka sedan 1990 och därför kan vi inte få till bra tävlingar. I Padel skulle jag som halvtaskig motionär direkt få en siffra som gör att jag kan matchas mot lämpligt motstånd…
  Men prestigen i detta har varit enorm i förbundet genom åren då man försvarat sina tennispoäng och nu ratingen med hull och hår…

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s