Domar- och bollkalleutbildning hos KLTK

Inga kommentarer

Vi har under en längre tid lyft fram Next Generation Coaches i Sverige – ledare och tränare födda 1990 eller senare som valt tennis som yrke. Vi berättar nu om några klubbar i landet som aktivt arbetar med att inspirera yngre personer in i ledarrollen. Idag har turen kommit till KLTK.

Det vi gjort hittills är väl bra men för att vara ärlig inget lyckat koncept i och med att inga vill jobba som tränare.

/René Lindberg

På Kungliga Tennisklubben har man sedan en lång tid tillbaka arbetat med att spelare i tävlingsgruppen som är 11-13 år hjälper till på ”Lejonverksamheten”, det vill säga barnträning för 4-6åringar, på lördagarna. Minst två gånger per termin är det obligatoriskt för spelare i tävlingsgruppen att ställa upp. Tycker de att det är skoj finns det möjligheter till fler tillfällen. Där behöver de inte ta så mycket ansvar men får gå bredvid och lära sig av de ordinarie tränarna hur man sköter en träning. Via den vägen är det personer som fått upp ögonen för tränarrollen och tyckt det varit kul och som sedan vid 14-15 års ålder gått pattformsutbildningarna via förbundet. De utbildningarna bjuder KLTK på och uppmuntrar alla yngre personer att gå dem.

Bild hämtad från http://www.kltk.se

De år klubbens juniorer fyller 14 år är alla juniorer skyldiga att gå en klubbdomarutbildning som arrangeras av KLTK höst och vår. Målet med den är förutom att ge spelarna kunskap om spelets regler även att spelarna ska kunna hjälpa till när klubben arrangerar turneringar och seriespel. 

En del som KLTK satsar hårt på är bollkalleutbildning. Där arbetar man efter en trappa där första steget är att vara bollkalle för tävlingarna Kungens Kanna och Drottningens Pris, andra steget för Elitserien och Division 1 och tredje steget Stockholm Open. Ålderskategorierna för de olika eventen stiger några år för varje trappsteg.

Arbetssättet man utgår ifrån är två träffar för varje grupp som är till för att inspirera och ge information om vad det innebär att vara bollkalle. Ofta är någon person som varit bollkalle på Stockholm Open med och pratar. Sedan har man en träff till inför varje event med den gruppen juniorer som är aktuella. 

René Lindberg, tränare på KLTK, berätta lite mer om er internutbildning på KLTK vad gäller yngre ledare och tennistränare?

-Vi har en träff innan varje termin för alla tränare som ska vara med och arbeta under den kommande säsongen. Den träffen är inte så hjälpsam när det kommer till det praktiska arbetet på banan men bra för att gå igenom principiella saker som mobilanvändning och struktur kring träningen. Jag brukar prata om hur vi kan effektivisera saker, som hur man håller samlingar, bollplockning, byte mellan övningar och så vidare. Kanske ge tips kring att en tränare kan samla gruppen medan den andra fixar med materielat. Det absolut bästa sättet att utbilda en ung ledare på är dock att låta den gå med någon som är mer erfaren på banan

Du har varit på KLTK i cirka tio år, hur har återväxten varit av yngre ledare och tränare under de här åren?

-Det vi gjort hittills är väl bra men för att vara ärlig inget lyckat koncept i och med att inga vill jobba som tränare. Det vi gjort fel och behöver förändra är att vi måste bli bättre på att se bredare, vi har fokuserat för mycket på att personerna i tävlingsgruppen ska slussas in och bli tränare. Nu har vi fler tränare ifrån tennisskolan som hjälper till. De kanske inte är lika bra på att spela själva men kan på sikt bli enklare att inspirera till att eventuellt bli tränare. Vi tror och hoppas också att domar- och bollkalleutbildningarna ska bidra till att få fler personer att i längden vilja jobba med tennis även om det inte är som tränare. Ett väldigt bra externt exempel är Emil Holmgren i Växjö, han har inte arbetat så mycket som just tränare men gick domarvägen och blev kvar i tennisen, nu som klubbchef i Växjö TS. 

Det pratas ständigt om hur vi kan höja statusen på att vara tennistränare, vad har du för tankar om det?

-Det är inget snack om att vi behöver höja statusen för yrket. Det är ett stort problem idag. Om det ska vara en tuff utbildning eller höjda löner, det vet jag inte, men det är för låg status på det, helt klart. Jag tycker att en form av licensiering låter vettigt. Det finns många olika inriktningar man kan välja inom tennisen och om man bara tänker på banan kan man ha olika kompetensområden. Tar jag mig själv som exempel kanske jag har okej kompetens inom flera olika områden men det borde finnas något tydligt som visar var jag har min spetskompetens någonstans. Det vore bra när man anställer personer men även mot föräldrar att kunna visa upp inom vilket område var och en har sina styrkor. Det kan också vara så att en person har en jättebra kompetens inom det sportsliga och någon annan har bra koll på administrativa saker. Allt för att stärka klubben är bra. 

René Lindberg

Har ni hört avsnitt 60 av säsong 1 av podden med René Lindberg? Om inte, gör det HÄR!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s