The Road to Grand Slam, med Mirjam Björklund!

Inga kommentarer

Hur gör man för att bli tennisproffs? Ja, en inte helt enkel fråga. Lika många vägar som bär till Rom, nästan lika många vägar bär till en Grand Slam. Men det finns vägar som är vanligare än andra. I den här reportageserien tittar vi på hur vägen till Grand Slam för våra tio senaste svenska Grand Slam-deltagare. Idag möter vi Mirjam Björklund!

När jag var 17 år tog jag beslutet att flytta till Barcelona för att kunna träna på grus. Många av de större juniortävlingarna var på grus så det kändes som rätt fokus där och då. Med tanke på att det svenska vädret inte tillåter oss att träna mycket på grus, eller utomhus överlag, så känner jag att jag gav mig själv bättre förutsättningar att nå mina mål genom att träna i rätt förhållanden.

Namn: Mirjam Björklund

Födelsedatum: 29 juli 1998

Moderklubb: SALK

Högsta proffsranking: 188 (14 februari 2022)

Spelade Grand Slam som junior: Ja, tre stycken

Grand Slam debut som senior: 2022 Australian Open, kvalfinal, året hon ska fylla 24 år.

Tävlande som junior:

2011 (13 år) : Ett år ung spelade Mirjam 6st Tennis Europé-turneringar för 14-åringar. Slutade året rankad 308 ett år ung bland 14-åringarna.

2012: I sin åldersklass spelade hon 8st Tennis Europé-turneringar och slutade året rankad 428 bland 14-åringarna. Samma år spelade hon tre ITF-er (18-årsklass), alla i Sverige. Slutade året rankad 1651 i världen på ITF-rankingen för 18-åringar.

2013: 11 ITF:er spelade och slutade året 859. Som bäst en kvartsfinal.

2014 (16 år): Året Mirjam fyllde 16 år spelade hon hela 18 ITF-turneringar och slutade året 205 i världen. Vann sin första titeln i juni, Grade5 i Danmark.

2015: 21 turneringar spelade, slutade 150 i världen på ITF som 17-åring.

2016 (18 år): När hennes juniortid tog slut slutade Mirjam 66 i världen. Mirjam spelade 20 ITF-turneringar det här året, bland annat Franska Öppna, Wimbledon och US Open och fick med sig ett set från de tre matcherna. 

Högsta juniorranking: 49 i juli 2016 (året hon fyllde 18)

Kommentar från Linus: Mirjam tävlade oerhört intensivt internationellt som junior. Som 14- respektive 15-åring spelade hon 11 internationella juniortävlingar per år, därefter 18/21/20 vilket är mer än vad flera av våra seniorspelare idag spelar per år, och då kallar de sig ändå heltidsspelare. Om vi dessutom adderar seniorturneringarna hon spelade under de här åren 16-18 år så blir antalet spelade internationella turneringar 21/24/22. 

Värt att notera är också att Mirjam under de här åren ”bara” vann två singeltitlar på ITF-touren. Det vill säga, hon grindade på bra och steg på rankingen år för år och nådde till slut Grand Slam, men det var ingen enkel resa eller genomslag med dunder och brak, utan konsistent hårt tävlande under flera års tid som successivt gav utdelning.

Seniortävlande fram till Grand Slam-debuten:

2014 (16 år): 4 $10K

2015: 4 $10K 

2016: 2 $10K

2017 (19 år): 19 $15K, 1 WTA, 1 $60K, 4 $25K  

2018: 4 $15K, 11 $25K

2019: 7 $15k, 7 $25k, 2 $60K, 1 WTA

2020: (22 år): 3 WTA, 5 $25K

2021: 5 WTA, 2 $15K, 11 $25K, 3 $60K, 1 $100K

2022 (24 år): 1 $60K, 1 WTA, 1 $25K, TBC, (Grand Slam-debut i Australian Open!)

Kommentar från Linus: Som många andra började Mirjam känna på seniortävlingarna före juniortiden var slut, dock enbart i Sverige förutom två veckor i Sharm el Sheikh. 2017, hennes första seniorår, ökade hon direkt på tävlandet och spelade 25 turneringar varav 12 av dem på i Tunisien på resorten i Hammamet. Värt att notera är att Mirjam redan från start av sin seniortid inte varit blyg för att testa på högre kategorier tävlingar, men inte heller för att spela $15k, utan hon har blandat rätt friskt. Inte under något år sedan 2017 har Mirjam kommit upp i 25 tävlingar under ett kalenderår utan har snarare under vissa perioder faktiskt tävlat rätt sparsamt. 

Rankingutveckling under karriären (ranking I slutet av åren):

2017 (19 år): 613

2018: 419

2019: 320

2020: 313

2021 (23 år): 207 

Kommentar från Linus: Konstant positiv rankingutveckling år för år. Tog sig relativt snabbt ner till topp 500 och sen fortsatt den klättringen.

Proffstitlar som senior:

2017: 1 $15K

2018: 1 $15

2019: 3 $15K, 1 $25k

2021: 2 $25K  

Kommentar från Linus: Tack vare ett starkt andra halvår av 2021 med bland andra två 25k-titlar kunde Mirjam säkra sin plats i Australian Open i början av 2022. Mirjam har fortsatt blanda kategorier på tävlingar hon spelar och det är mer poäng på spel ju högre kategorier du spelar, så klart, men på damsidan kommer man långt på att etablera sig och spela bra på $25K-nivån.

Nu ska Mirjam själv få berätta vad hon tror varit nycklarna i vägen mot Grand Slam

Vad var nyckeln för dig Mirjam som gjort att du nått Grand Slam?

Jag tror nyckeln för mig har varit att jag aldrig lämnat min plan. Jag har satt långsiktiga mål sedan jag var väldigt ung och försökt att inte bry mig om små ”setbacks” på vägen. Eftersom mina mål har varit Grand Slams har inte varje liten jobbig grej tagit för mycket energi. Så länge jag närmat mig det stora målet har jag ansett att jag är på rätt väg.

Kan du berätta om någon gång under din karriär, före din GS-debut, där du stod inför ett vägskäl i din satsning?

När jag var 17 år tog jag beslutet att flytta till Barcelona för att kunna träna på grus. Många av de större juniortävlingarna var på grus så det kändes som rätt fokus där och då. Med tanke på att det svenska vädret inte tillåter oss att träna mycket på grus, eller utomhus överlag, så känner jag att jag gav mig själv bättre förutsättningar att nå mina mål genom att träna i rätt förhållanden. Men det var såklart inget enkelt beslut, både ekonomiskt och såklart att inte se mina nära och kära på väldigt länge. 

Har du haft någon motgång under karriären som gjorde att du började tveka?

Det har funnits tillfällen när det känts tyngre, men jag har lärt mig att inget blir precis som man har tänkt sig och det är inte alltid något dåligt. Jag har lärt mig extremt mycket av både med- och motgångar. Så länge man inte tycker synd om sig själv när något går emot en så brukar man lösa sina problem ganska enkelt faktiskt. Saker och ting som sker är inte alltid rättvist om man stirrar sig blind på den enstaka situationen men om man tänker ”in the bigger picture” så är man sjukt lycklig lottad att kunna göra allt i livet som man tar för givet. Perspektiv är underskattat och det är oftast precis det man behöver när man får en negativ tanke.

Två egenskaper du haft eller har som varit viktiga för dig i att nå dit du nått?

En egenskap jag har som jag tror har hjälpt mig är att jag hatar att slösa min eller någon annans tid. Vare sig det är på en träning eller en vilodag så känner jag att jag verkligen är committad till det jag valt att göra vilket resulterar i att jag gör det med ett visst lugn. Efter att jag tagit ett beslut släpper jag alla andra alternativ som fanns att välja på – på så sätt blir livet lite mindre stressigt. Och man tar extremt många och tuffa val inom tennisen! En annan egenskap jag känner har hjälpt mig är att jag är modig, på och utanför banan. Jag har vågat göra fel och jag gör fortfarande fel hela tiden, men jag är en nyfiken person och behöver följa min magkänsla – man måste våga chansa på att det är rätt känsla ibland och om det blir fel måste jag våga börja om och prova igen helt enkelt.

Vad är ditt råd till juniorer som drömmer om att få spela Grand Slam-turneringar?

Gör din research på vad som krävs för det du vill nå och känn efter vilken väg du vill ta för att nå dit. Försök sen göra allt som behövs för att nå dina mål! Det finns ingen annan som kan göra jobbet åt dig, men du kommer behöva folk som tror på dig och som stöttar dig på vägen. Jag tror det bästa sättet att visa någon varför de bör tro på dig är genom att du tro på dig själv och visa att du vågar investera din tid och ditt liv åt vad du vill åstadkomma.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s