Veckans klubb: Kungsbacka Tennisklubb

Inga kommentarer

I samarbete med ”House of Bontin”

Motivering: En familjär stämning i hallen där alla blir sedda och en klubb där man har tydlig förståelse för att en klubbkänsla byggs av mer än bara timmen på banan, det symboliserar Kungsbacka TK som inom kort hoppas kunna erbjuda fler personer möjlighet till att börja spela tennis i helt nya faciliteter. Över 100 anmälda personer för klubbresan till Davis Cup i mars visar på ett stort engagemang och aktiva medlemmar i den omtyckta Hallandsklubben.

Antal medlemmar: 960

Antal juniorer i träningsverksamhet: cirka 340

När grundades klubben: 1917

Antal anställda: 4 heltid, 2 deltid, ca 15 timtränare

Träningsavgifter: 14 tillfällen juniorer 1ggr/veckan 2050, vuxna 1ggr/veckan 2940

Antal banor: 6 inomhus, 2 utomhus

Kungsbacka Tennisklubb, ev av de mest norrliggande klubbarna i region Syd, ligger drygt 25 minuter ifrån Göteborg. Idag förfogandes över en tennishall med fem hardcourtbanor samt en äldre hall med en filtbana, men med stora förhoppningar över att en ny hall under 2023 kommer stå klar med nio nya banor! Men inte går man i väntans tider för det – verksamheten ska fortsätta utvecklas under tiden man väntar på klart besked.

Patrik Larsson kom till Kungsbacka Tennisklubb för tio år sedan och var med 2013 när man satte upp en AirDome över två hardcourtbanor utomhus, som gjorde att man gick från tre till fem banor vid huvudanläggningen som ligger precis intill Kungsmässan, Kungsbackas stora köpcenter. 

När vi satte upp tältet över de banorna gick vi från att vara en ren breddklubb till att få möjlighet att erbjuda lite mer träning och på så sätt även få till lite mer spets, berättar Patrik som idag är klubbchef. 

Kungsbackas signum är att man är en familjär klubb där atmosfären kring träningarna är viktiga. Patrik har inga problem med att säga att Kungsbacka fokuserar mer på bredd än på elit.

Vi är inte klubben där tränarna lägger tid på att matchbevaka varannan vecka, utan vi har vår kärna i hallen och verksamheten vi bedriver här. Självklart är vi ute på tävlingar i den mån vi kan, men någon elitklubb är vi inte och har inga ambitioner att bli.

För närvarande har Kungsbacka fem spelare över i USA som spelar collegetennis som är viktiga förebilder i klubben. Just college är en målsättning man har för spelarna som tillhör tävlingsgruppen.

Vi är noga med att tidigt slussa in våra yngre spelare till att få göra lite pass med de äldre. Det finns ingen status bland spelarna här utan alla ska kunna spela med alla oavsett ålder och ändå göra det bästa av varje träning. College i USA är en bra målsättning tycker vi och är stolta över våra fem spelare som är på college och som är goda förebilder för våra yngre spelare. 

Tennishallen vill man ska vara en naturlig mötesplats för medlemmarna och ett ställe man tillbringar mycket tid i.

Vi blir glada när barnen äter sina mellanmål här eller pluggar. Därför ser vi till att det alltid är personal på plats som kan ta hand om besökarna som kommer hit. 

I hallen finns det ett pingisbord, café och ett konferensrum där man kan sitta och göra läxor eller grupparbeten. De sociala utrymmena är viktiga för Kungsbacka TK.

Klubben har i skrivande stund bygglov för en ny anläggning som ska innehålla nio tennisbanor, sex padelbanor och ett externt gym. Bygglovet är beviljat men överklagat till länsstyrelsen. Från att det ges klartecken är det tolv månaders byggtid.

Det hade såklart betytt väldigt mycket att få en ny hall att utveckla verksamheten i. Idag har vi kö på 100 barn och 100 vuxna som vi skulle kunna frigöra tider för samt få in ett större helhetskoncept tack vare det professionella gymmet. Och göra padeln till en föreningsverksamhet. 

Vad kommer padeln i så fall få för roll i Kungsbacka TK?

Det är inte helt klart kring strukturen som kommer bli, men tennisen är vår kärnverksamhet och vår prioritering ett. Där har vi gjort en tydlig avskiljning och vilka roller idrotterna får. 

Vilka är Kungsbacka Tennisklubbs styrkor just nu?

Personalen som i stort set varit intakt i många år – där har vi en enorm styrka! Men den stora styrkan är våra medlemmars positiva anda! Det finns en känsla att man vill vara med och deltaga i olika aktiviteter så som KM eller medlemsresan i mars till Helsingborg och Davis Cup dit det i skrivande stund är 105 personer anmälda. Känslan är att personerna i klubben vill vara närvarande och aktiva medlemmar vilket hjälper oss att utveckla verksamheten. Ett exempel till är när det kom över 200 personer och tittade på vår hemmamatch i divison 1 i höstas. Det visar på att det går att marknadsföra Elitserien och Division 1!

Hur marknadsförde ni det?

Genom annons i tidningen, sociala medier och utskick via mail flera gånger om.

För att både tillgodose klubbkänsla och gemenskap men även för att hjälpa till att komma igång med tävlandet bjuder KTK regelbundet in sina juniorer till sociala aktiviteter som pizzakvällar tillsammans med en samarbetspartner. Från 7 år och uppåt bjuds det in till matchträning under lättsammare former. 

-Det finns inget naturligt insteg till tävlandet i tennisen, så det är en utmaning och tyvärr har även de här aktiviteterna blivit lidande det senaste året på grund av pandemin, men snart är det förhoppningsvis dags att börja få ut folk på både interna aktiviteter och klubbresor igen.

Patrik tror mycket på utbyten med andra klubbar. Seriespel är bra, men fördelen med klubbutbyten är att fler spelare kan involveras och fler matcher kan spelas, menar han.

-Vi är dåliga på samarbeten, där kan vi bli bättre, för matchkvällar ihop med andra klubbar tror jag mycket på! 

Det senaste föräldramötet som hölls lockade 50 föräldrar där tränarna gick igenom allt från de olika bollarna man använder i träningen, hur klubben bedriver sina träningar och vad man vill uppnå till hur man börjar tävla. Föräldrar ser man som en positiv del men där det är viktigt att informera nya i sporten i hur det praktiska fungerar. Eller som Patrik säger, ”att man kan få match en lördag kväll i Mölndal.”

Hur tänker ni kring er regionstillhörighet? Ni ligger väldigt nära Göteborg och Syd är en extremt stor region?

-Vallda TK som vi ligger nära förde diskussioner kring det här för ett antal år sen och tillhör nu region Göteborg. Vi har haft lite diskussioner men valt att inte lägga energi i frågan om regionstillhörighet. Vi får hjälp av Syd och har en del samarbeten med Göteborg, så vi är nöjda. 

Trots att både personal och medlemmar självklart hoppas på att den nya hallen inom kort kommer börja byggas så går man inte på tomgång och väntar på den utan lägger fokus på att fortsätta utveckla verksamheten som ständigt är i rörelse i de nuvarande faciliteterna.

Vi kör för fullt! Just nu är vi närmre vår nya hall än vi nånsin varit tidigare och vi tror det kommer bli av, men till dess jobbar vi på att utveckla det vi har. Till exempel vill vi jobba mer med flexibla pass än tidigare, det vill säga möjligheten att boka in sig på ströpass under morgon eller lunch och betala för bara det passet. Det tror vi är ett sätt att täcka de så kallade ”kalla tiderna” runt lunch bättre där vi generellt har lite lägre beläggning. Känslan är att padeln varit duktiga på att aktivera sina medlemmar till att göra aktiva val på det sättet. 

Medlemmarna är a och o i föreningen och stämningen i hallen är det som gör att Patrik trivts så bra under sina tio år i klubben där han nu är klubbchef. Det är folk i hallen från 8 på morgonen till 22.30 på kvällen.

Det blir så klart en utmaning att ta med den familjära känslan in i en mycket större hall, men jag tror att ju fler man känner desto tryggare blir man, därför är sådana här klubbaktiviteter vid sidan av den rutinmässiga timmen viktiga. 

Yes, ett lyckat program är mer än bara timmen på banan, det har hjälpt Kungsbacka till att skapa en omtyckt verksamhet – nu vill man ta nästa steg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s