En bra planering kan vara a och o för att uppnå önskat resultat. Men vad är en bra planering? Vissa klubbar och tränare gör väldigt detaljerade mallar över vad man vill få gjort på banan under träningarna, andra freestylar och går mer på touch. Vissa jobbar med temaveckor, andra inte. Vi har frågat runt bland klubbarna hur de tänker och jobbar med sina planeringar. Först ut – Lerums Tennisklubb!
Namn: Alexander Fager
Klubb: Lerums TK
Roll i klubben: Chefstränare
Tränings/ temaplanering i Lerum
I tennisskolan jobbar man med 3-veckorscykler
1a veckan: introduktion
2a veckan: repetition
3e veckan: progression / tjuvstarta på nästa tema

Varför har ni valt just det här upplägget i Lerum vad gäller träningsplaneringen?
Tennisskolan har en tendens att vara större än tävlingsgruppen. Därför krävs, i mitt tycke, en bredare planering. Har vi till exempel tema serve så finns det utrymme för tränarna att göra sin egen grej inom detta tema. Vissa grupper är avancerade nog att öva olika skruvar medan vissa grupper behöver mer grundläggande träning. Temat står vi för – tränarna på banan bestämmer detaljerna.
Det ”måste” också bli lite bredare på TS då vi har olika bollar (röd, orange, grön, gul). Det man gör med röd grupp när man övar serve är mycket basic. Gul grupp är oftast elever i mitten av tonåren som spelat en gång i veckan under flera år. I regel är de inte intresserade av att nöta teknik utan vill bara spela. Då kanske man fokuserar mer på spelövningar med inslag av serve.
För Tävlingsgruppen (TG) har vi råd att gå in i mer detaljerade teman, typ kick-serve, söka forehand, spelmönster och så vidare. Detta för att TG behärskar det som TS övar på. I alla fall i teorin.
TG brukar ligga på 2-veckorsperioder, men här har vi också mer möjlighet att skräddarsy träningen. Vet vi att många av våra spelare har match inom kort jag har inget emot att vi lägger in mer spelmönster. Är matchen långt bort kanske vi nöter mer teknik.
Igen, vi har en övergripande helhet som vi jobbar via men har inget emot att ändra den om behovet skulle uppstå.
Hur har ni kommit fram till att det här upplägget fungerar bäst för er?
Angående TS så är det erfarenhet från mig. Olika klubbar jobbar på olika sätt och min erfarenhet säger att det är väldigt vanligt att man introducerar något men inte fullföljer det. Det gillar inte jag, därav att jag har 3 veckors perioder i TS. Jag ser hellre att vi gör en liten kärna bra än att vi introducerar många grejer som eleverna kan lite halvt.
Angående TG så är det via diskussioner oss emellan samt erfarenhet från Daniel Shasteen, min kollega som främst jobbar med TG, som har gjort att vi gör som vi gör.
Kan du reflektera lite över fördelar och nackdelar med sätten ni jobbar på och temaveckor?
Om vi börjar med att se det med perspektivet Tennisskolan: Fördelen är som jag nämnde att det är större chans att våra elever verkligen kan det som vi vill lära ut. Vi introducerar inget något som vi inte nöter in. I två veckor får vi chans att repetera det vi vill lära dem.
Nackdelen kan vara att det tar rätt lång tid innan ett visst tema kommer. Tre veckor serve, tre veckor backhand, tre veckor forehand… Det är nio veckor innan vi övar till exempel volley. Det är dock en mindre nackdel då vi planerar allt innan terminen börjar.
För Tävlingsgruppen blir fördelen att det blir enklare för oss att se varje individ och att vi har flexibilitet i sättet vi arbetar och inte är ”låsta” till något.
Det finns inte så många nackdelar för oss med det sättet vi gör på, men jag tror att det här sättet är väldigt svårt att implementera om man har en större TG-verksamhet.
Hur gör ni för att få alla tränare i klubben att följa den här planeringen?
I Tennisskolan har vi använt oss av en Messenger-grupp där vi lägger till alla tränare. Här skriver jag varje måndag om vilket tema det är och ger tips på vad man kan tänka på angående de olika grupperna. Jag försöker även skicka videos för att verkligen vara tydlig. Här får också tränarna ett tillfälle att skriva till mig med frågor och funderingar.
Lite då och då brukar jag fråga tränarna hur det går, om de behöver någon hjälp eller liknande.
Skickar tränarna in en veckoplanering minst två dagar innan man har sin grupp är detta också grund till högre lön. Detta ska göras minst 75% av tillfällena på terminen, gärna fler. Anledningen för minst två dagar innan är att jag ska kunna ge feedback på den.
Alla tränare som har TG är fast anställda så det är inget problem för oss när det gäller den här gruppen av spelare. Vi har möte varje måndag för att gå igenom veckan.
Hur mycket frihet har varje tränare inom den här planeringen?
TS: Så mycket frihet som de vill. Som sagt, vi ger temat – de lägger upp lektionen. De yngre tränarna söker oftast mer hjälp, vilket jag då ger. Då kan jag ge mer specifika övningar som jag tror blir bra. I framtiden kan de anpassa dessa övningar till att passa andra grupper
Ett tag var vi väldigt noggranna med att tränarna skulle göra specifika övningar. Detta ledde till mer frustration bland tränarna då de kände sig som robotar. Vi insåg då att vi måste ge tränarna mer frihet för att de ska maximera sin utveckling. Med det sagt vill jag fortfarande ha koll på vad de gör, därav att vi gör som vi gör.
För tävlingsgruppen har vi möte varje måndag där vi går igenom grupperna i helhet och vad vi ska jobba på. Denna termin siktar vi på att bli bättre på att prata om individerna också, vad just denna eleven behöver jobba på och hur vi ska lösa det.
Är det stor skillnad på vad ni gör på träningarna utifrån vilken ålder och nivå som spelarna tillhör?
För Tennisskolan, oh ja! Det är olika beroende på röd, orange, grön eller gul. Eller tja, temat är detsamma men upplägget skiljer sig. En övning som är väldigt utmanande för en röd elev kan ju vara väldigt enkel för en grön elev och så vidare,
När det gäller Tävlingsgruppen är det inte så mycket åldern som spelar roll, mer hur mycket och när de tävlar.

Vi skulle även gärna vilja prata med just er/din klubb om hur ni tänker med tema- och terminsplaneringar! Skriv till mig på linus.se.eriksson@gmail.com om ni kan tänka er att dela med er av era tankar och om hur ni arbetar med det här.