The Road to Grand Slam, med Johanna Larsson!

Inga kommentarer

Hur ska man tävla för att bli tennisproffs? Ja, en inte helt enkel fråga. Lika många vägar som bär till Rom, nästan lika många vägar bär till en Grand Slam. Allas resor är unika. I den här reportageserien tittar vi på hur vägen till Grand Slam för våra tio senaste svenska Grand Slam-deltagare sett ut. Först ut: Johanna Larsson!

Jag var bra på att sätta upp mål, men jag var än bättre på att jobba hårt för att nå mina mål. 

Namn: Johanna Larsson

Födelsedatum: 17 augusti 1988

Moderklubb: Bodens TK

Högsta proffsranking: 45 i singel, 20 i dubbel

Spelade Grand Slam som junior: Ja, 3 stycken

Grand Slam debut som senior: 2008 i Franska Öppna, andra kvalomgången (året hon fyllde 20)

Johanna Larsson har varit högt rankad i världen i både singel och dubbel, men vi har i det här reportaget valt att fokusera på singelspelaren Johanna Larsson

Tävlande som junior:

2001: Året Johanna skulle fylla 13 år avslutade hon rankad 401 i världen på den europeiska rankingen för 14-åringar och yngre (Tennis Europé).

2002: Året efter var hon rankad 252 i Europa för flickor 14.

2003: Året Johanna fyllde 15 år spelade hon 2 ITF-turneringar för 18-åringar, i SALK och Köpenhamn.

2004: 3 ITF’s: SALK, Köpenhamn (titel Grade 4) och Luxemburg.

2005: 7 ITF-turneringar, varav två titlar, i Finland (Grade4) och Österrike (Grade2). Gjorde Grand Slam-debut för juniorer i US Open – kvalade in och förlorade andra omgången I huvudturneringen.

2006: Sista junioråret, det året Johanna fyllde 18 år, spelade hon 6 ITF-turneringar för juniorer varav två Grand Slam, Australian Open och Franska Öppna. Vann en titel under året när hon försvarade titeln i Österrike, grade2.  

Högsta juniorranking: 79 den 4 september 2006 (som sistaårsjunior)

Kommentar från Linus: Johanna tävlade inte överdrivet intensivt som junior. Likväl, hon spelade tre av fyra Grand Slams och slutade som topp 100 i världen. Helt klart på rätt spår mot en proffskarriär.

Seniortävlande fram till Grand Slam-debuten:

2003: 1 $25K, 1 $10K, 

2004: 2 $25K, 1 WTA, 1 $10K

2005: 4 $25K, 8 $10K, 1 WTA, 

2006: 3 $10K, 3 $50K, 7 $25k, 1 WTA, 

2007: 2 $10K, 15 $25K, 2 $50K

2008: 1 $10K, 9 $25K, 4 75k, 6 WTA, 2 $50k, 1 $100k (Grand Slam-debut! Spelade det här året Franska Öppna, Wimbledon och US Open) 

Kommentar från Linus: 2003 och 2004, när hon var 15 och 16 år, gick samtliga internationella seniortävlingar hon spelade i Sverige. 2005, året hon blev 17, började hon tydligt blanda junior- med seniorturneringar. Med 7 junior- och 13 seniortävlingar kan man nästan säga att hon spelade en fullt internationell kalender det året. Redan året efter, det sista junioråret, tog hon klivet upp från lägsta proffsnivån och mer eller mindre lämnade $10K-nivån för att istället börja spela högre kategorier av tävlingar. När hon lämnade junioråldern var hon redan rankad 382 i världen bland seniorerna. Värt att notera är också att Johanna tävlade relativt sparsamt internationellt under de här åren. Man brukar sätta 25 tävlingar per år som riktmärke – Johanna kom inte upp i den siffran något av de här inledande åren.

Rankingutveckling under seniorkarriären (ranking i slutet av åren):

2004: 1183

2005: 491

2006: 382

2007: 313

2008: 169

2009: 170

2010: 68

2011: 59

2012: 73

2013: 83

2014: 70

2015: 55

2016: 51

2017: 80

2018: 76

2019: 217

Kommentar från Linus: Första proffspoängen året hon fyllde 16 och därefter en konstant positiv rankingutveckling år för år in på topp 100. Gjorde Grand Slam-debut samma år hon fyllde 20 och avslutade topp 100 som 22-åring.

Proffstitlar som senior:

2005: 1 $10 000

2006: 1 $10 000

2007: 2 $10 000

2008: 2 $25 000

2009, 1 $25 000, 1 $50 000

2010: 2 $25 000, 1 $50 000

2012: 1 $100 000

2015: 1 WTA

2017: 1 $100 000

2018: 1 WTA 

Kommentar från Linus: 15 internationella singeltitlar fördelade över 14 år. Nästan en per år. Går inte att nog poängtera det viktiga i att förstå vikten av att lära sig hantera motgångar. En vecka per år lämnar du tävlingen som en vinnare, resten av veckorna med en förlust i din senaste singelmatch. Före Johanna gjorde Grand Slam-debut hade hon vunnit 6 titlar som senior – fyra på lägsta proffsnivån och två på näst lägsta. Sex titlar är okej, men inte anmärkningsvärt många med tanke på att fyra var på $10 000-nivån. Det är kul att vinna turneringar, men det är inte titlarna i sig som kommer ta dig in i världstoppen. 

När vi nu gått igenom Johannas karriär ska huvudpersonen själv, Johanna Larsson, få berätta om sin resa. 

Vad var nyckeln för dig Johanna som gjorde att du nådde Grand Slam?

Jag var bra på att sätta upp mål, men jag var än bättre på att jobba hårt för att nå mina mål. Ett stort mål var topp 100, alltså GS-spel. Envisheten och tron på mig själv har alltid funnits där… kanske många gånger en övertro på mig själv till och med. Minns att jag kunde förlora en match i början av min karriär 1-6 1-6 och ändå tyckte jag motståndaren var sämre än mig. På något sätt tror jag de är en av de viktigaste faktorerna, att verkligen tro på sig själv. 

Kan du berätta om någon gång under din karriär, före din GS-debut, där du stod inför ett vägskäl i din satsning?

 Jag hade precis börjat ge mig ut på lite större tävlingar och åkte till Colombia för att kvala till två WTA. Kvalade in i första veckan och var på gång, andra veckan vred jag knät och skadade menisken. Egentligen inte så allvarligt men en liten titthålsoperation behövdes då det fastnat en bit i knät vilket blockerade rörligheten. Efter några veckors rehab bar de iväg till Italien och några 25.000k där jag förlorade fem förstaomgångar i rad. Efter den sista tävlingen var jag oerhört låg och uppgiven. Jag ville sluta men bestämde mig för att åka hem och träna med min då nya tränare Mattias Arvidsson. Vi körde 4-5 veckor riktigt hårt och fokuserat. De var tuffa veckor, mycket frustration men samtidigt en jäkla revanschlust. Och revansch blev det! När vi åkte ut igen nådde jag final i antingen singel eller dubbel i vad jag tror var 10 veckor i rad (ITF-tävlingar). Säsongen fortsatte bra och resten är historia.

Har du haft någon motgång under karriären som gjorde att du började tveka?

Jag har absolut haft många motgångar genom karriären. Vad jag upplever som en motgång kanske inte stämmer överens med ditt sätt att se på en motgång. Kontentan av mina största motgångar har handlat om att förlora självförtroendet på banan men kanske allra mest som person. De är en jobbig situation att vara i oavsett vad orsaken till de må vara. Mitt sätt att ta mig ur dessa situationer har i stort sett alltid varit att vända mig till än mer träning. Rätt eller fel, jag vet inte. Kanske ibland hade det varit bättre att kommunicera mer med dem som stod mig närmast men jag undvek det gärna så länge som möjligt. Träna däremot, det kunde jag göra i stort sett hur mycket som helst utan att behöva säga ett ord. Och jag fick alltid mycket confidence av att känna mig vältränad och stark. Om matchen går till tre set, då vinner jag oftast. De var en go känsla att gå in på banan med, speciellt i varma förhållanden.

Två egenskaper du haft eller har som varit viktiga för dig i att nå ditt du nått?

Envishet och målmedvetenhet har varit viktiga egenskaper för mig. Sen har jag alltid, ja kanske inte alltid men i alla fall till 90% tyckt om att träna mycket. Och jag har varit bra på att ta ut mig till max – gång, på gång, på gång. De tror jag är viktigt, alltid ge sitt bästa, våga bli trött och sen trycka på upprepningsknappen till nästa dag. För de är många timmar som behöver läggas ner om du vill bli bäst. Åter igen, genvägar leder dig endast bakåt. 

Vad är ditt råd till juniorer som drömmer om att få spela Grand Slam-turneringar?

 Sätt upp mål och våga ge de en chans. En karriär är sällan spikrak uppåt, vad vore charmen med det?  Våga, våga, våga och ta inga genvägar. Aldrig genvägar utan gör ditt bästa, alltid! ALLT ÄR MÖJLIGT. De är verkligen så! Och skulle du inte lyckas hela vägen i slutändan, då har du fått en enormt bra ”utbildning” om dig själv som du kommer ha nytta av framåt i livet. 

Missa inte att se avsnittet av ”Får jag lov att fråga?” som Johanna gästade. Det kan ni se HÄR!

Vill ni stötta “Linus på baslinjen” att kunna fortsätta leva leva vidare? Alla bidrag, stora som små, tas tacksamt emot! 
Patreon: https://www.patreon.com/linuspabaslinjen/membership
Swish: 0730-240031 (privatnummer men har AB)
Vill du som klubb synas på hemsidan som en av klubbarna som stöttar? Hör då av er till mig på linus.se.eriksson@gmail.com så löser vi det och detsamma om ditt företag vill synas som partner. Jag har aktiebolag så kan fakturera. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s