I samarbete med House of Bontin
Motivering: Med en väldigt tydlig struktur, färdriktning och färdplan för klubbens verksamhet lyckas Helsingborgs TK vara en klubb för alla – allt från de yngsta minitennisbarnen och den äldre motionären till elitspelare som siktar mot internationella karriärer. Klubben är ett föredöme vad gäller att arrangera extra aktiviteter och se till barnens bästa i arrangemangen av klubbens egna tävlingar. Ett lyckat barn- och ungdomsprogram är inte bara timmen på banan utan så mycket mer – där går HTK i bräschen!

Antal medlemmar: Mellan 800-1000 medlemmar
Antal juniorer i träningsverksamhet: Runt 300 (90 tävlingsspelare)
När grundades klubben: 1913
Antal anställda klubben har: 7 heltid, 15 timanställda
Träningsavgifter: 2100:- 1h/veckan upp till 12 år
Antal banor: 7 inomhusbanor hardcourt på Olympiahallen (stiftelse), 6 utomhus på Pålsjö Skog (privat anläggning)

–Det är väldigt få klubbar som har en verksamhet för alla, börjar Marcus Lindberg, klubbchef i Helsingborgs TK, med att besvara frågan vad Helsingborg vill vara för sorts klubb.
–Många har inriktningen ”en verksamhet för alla”, men ställer man frågan hur de tränar en person som är 50 på världsrankingen ifall det kommer en sådan spelare till klubben så har de sällan ett svar på det. Jag tycker vi i HTK klarar av det, vi har kunnat ha Sofia Arvidsson och Johanna Larsson hos oss och kan hjälpa Caijsa Hennemann med sparring om hon behöver det. Det enda vi inte kan erbjuda just nu är paratennis, mycket på grund av att vi inte har någon utbildad ledare för det. När pandemin ebbat ut ska vi dock se till att ta tag i den biten också.
Så ni har förutsättningar att ta hand om spelare i världstoppen i HTK idag?
–Ja, på damsidan har vi det. På herrsidan är det tuffare med sparringen när de kommer upp på den nivån. Men kunskapen finns, absolut.
Johanna Larsson har haft sin bas i Helsingborg under sin proffskarriär. Idag är en bana uppkallad efter henne och man har bildat ett ”Team JoLa” där spelare som är uttagna till förbundsaktiviteter med SvTF träffas och tränar med Johanna. Om man blickar uppåt i åldrarna har HTK även några av Sveriges och världens bästa veteraner på herrsidan i klubben. H55, H65, H70, H75 är nästan alltid med och slåss om SM-gulden samt vinner stora tävlingar ute i världen.
Förutom att alla typer av spelare och åldrar ska ha en naturlig plats i klubben lägger man stor vikt vid att anordna många extra aktiviteter för alla, aktiviteter som i stor utsträckning ingår i kursdeltagares terminsavgifter. Det här programmet kallas ”Äventyrsprogrammet” och inkluderar aktiviteter som minitennis discon, Halloween-kvällar, Melodifestivalläger, extraträffar för vuxna och elitspelare. Varje fredag, lördag eller söndag anordnar man någonting. Till många av dessa saker bjuder man även in spelare från andra klubbar. Man vill inte bara erbjuda träning, man vill erbjuda något mer!
För ungdomarna som väljer att börja i klubbens akademigrenar, som vi återkommer till senare vad det innebär, ingår även gratis extra serveträning, fysträning och matchsspelsträning varje eller varannan vecka. Man erbjuder barn och ungdomarna att aktivera sig mer, helt enkelt!

Marcus Lindberg kom till Helsingborg 2010 och har varit klubbchef sedan 2013. I och med att Helsingborgs TK inte äger några anläggningar slipper HTK och dess personal sysslor som att byta lampor utan kan fokusera helt och hållet på att utveckla organisationen och det sportsliga.
Arbetet med att ha en tydlig färdriktning och färdplan i klubben har man tagit seriöst på och är lika noggranna med att det efterlevs.
–Delar av de här arbetsplanerna är uppe på varje styrelsemöte och jag pratar med personalen om dem på varje medarbetarsamtal, berättar Lindberg.
Färdriktningen togs fram genom att titta på RF’s färdplan för idrott i Sverige samt på Svenska Tennisförbundets motsvarighet. Efter att Tennisförbundet lanserade sin färdriktning Game Change 2030 kommer Helsingborg att korrigera sin utefter den.
–När förbundet nu har pinpointat tolv områden anser vi att det är viktigt att alla klubbar går in och tittar på det här och drar sitt strå till stacken. Dessvärre tror jag inte riktigt alla klubbar orkar med detta så viktiga arbete.

Helsingborgs TK är en klubb med ett gott rykte om sig i landet. En stor klubb med många olika förgreningar och involverade i arbete både med kommunen och tennisförbundet. Med det sagt så anser Marcus att klubbens största styrka är tränarteamet. Han säger att man haft tur i rekryteringen och lyckats bygga ett team med engagerade tränare med en framåtanda och som inte räknar timmar.
–Vi har två tränare från våra egna led, Joel Helmersson och Fredrik Forsander som har stora hjärtan för klubben, vilket vi är glada för. Vi har för övrigt startat upp ett ungdomsledarprogram där träffarna och all utbildning är gratis och som vi får många nya ledare genom. Både tränare, tävlingsledare, matchledare med mera.
-Samuel Ekberg kom hit 2008 från Marks TK och har en jättestor del i att klubben är där den är idag. Samuel står för kontinuiteten i detta tränarteam och har haft många olika roller genom åren beroende på hur teamet sett ut.
I personalen vill man jobba med så lite hierarki som möjligt utan alltid låta den som har mest kunskap om beslutet som ska fattas få fatta beslutet. Så egentligen även när det kommer till styrelsebeslut och i leden mellan styrelse och personalen.
–Den största utmaningen för de flesta klubbar tror jag är att få den strategiska ledningen (styrelsen) och den operativa ledningen där kunskapen finns (anställda personalen) att dra åt samma håll. I HTK har vi väldigt klara och tydliga roller och det är inte sällan jag får åberopa det. Är det en operativ fråga som jag ihop med min personal löser, då ska vi få lösa den. En klar och tydlig organisation är a och o – det ska vara klart och tydligt vem som äger bollen på respektive fråga. Ibland är det styrelsen, ibland är det jag, ibland någon av de andra tränarna. Allting ska styras av vår färdplan, färdriktning och ett antal policydokument.
–När det kommer till spelarutveckling på banan är den största utmaningen att alla spelare ska få spela på sin nivå. I HTK vill vi att många fler ska göra en ordentlig satsning, vi pratar mycket om hur vi ska få våra allra bästa spelare att satsa ännu mer. Vi har utrymme för att alla egentligen ska kunna träna hur mycket de vill, så vi vill uppmuntra fler att verkligen gå in för sin tennis! Varför inte testa att läsa skolan via distans?

Anna Nyman, idag mammaledig på 50% men annars ansvarig för delen ”Kids Academy” i Helsingborg, är tillsammans med Lindberg förespråkare för att ändra på tävlingsformaten för juniorer upp till 12 år. Lindberg berättar att i HTK försöker man göra tävlingarna så familjevänliga som möjligt utefter barnens villkor.
–Om man kan barnträning förstår man också hur man ska arrangera tävlingar för barn och det här trycker vi rätt hårt på gentemot SvTF också. Barn blir nervösa när det blir tyst, så varför inte spela musik under tävlingarna? Då är det inte ovanligt att man ser barnen på banan dansa med! Barn vill inte sitta ner i sidbytena. De behöver inte vila och förstår själva inte vitsen med att sitta ner. Mellan matcherna vill de inte umgås med föräldrar eller sitta still och vänta, så då behöver vi ett aktivitetsfält de kan leka vid. Allt detta försöker vi skapa för att aktivera dem mellan matcherna men såklart också maximera deras speltid på banan. Självklart ska vi mixa tjejer och killar samt ha poolspel upp till 12 år. Här ska också Joel Helmersson ha en stor eloge som är den som planerat och genomför många av de här tävlingarna!
Marcus Lindberg nämner även hur man under ”Dubbelcupen” gjorde om badmintonbanorna i hallen till minitennisplaner, ordnat övernattning, föreläsningar och spel mot klubbens elitspelare samt att man använder sig av poolspel och indragen dubbellinje så det blir mer volleyspel i dubbelmatcherna.
–Samt så mixar vi tjejer och killar i en del tävlingar upp till 12 år. Vi förstår inte varför man inte gör det oftare. Vi har faktiskt frågat vissa varför man inte gör det och får ofta svaret ”vad ska killarna säga om de får stryk av en tjej?” Hallå, lever vi på 1800-talet eller?!

När ett barn börjar spela tennis i Helsingborg startar de i minitennisen som är för juniorer 4-7 år. Därefter får de välja om de vill gå vidare till Barntennis eller ”Kids Academy”. Det här gör Helsingborg unikt, för här får barnen själva välja om det vill gå ett mer tävlingsinriktat spår eller den men mer socialt inriktade linjen.
–Vi försöker ha så lite uttagningar som möjligt, därför är kriterierna för alla de tre akademistegen ”Kids-, Teen- och Pro Academy” ganska låga. Spelarna ska själva få välja vilken inriktning de vill ta med sin tennis. I academy-grenen så är tävlingsmomenten fler. Vi lägger in mer taktiska moment i övningarna och har mer tävling i det mesta vi gör som i uppvärmningarna, bollplockningen och spelövningarna i sig. Sen har vi en målsättning för alla och det är att man ska spela 100 matcher om året. Redan från start får alla barnen ett förslag på en tävlingsplanering och föräldrarnas utbildning påbörjas.
Väljer ett barn att börja på ”Kids Academy” så utbildar klubben dess föräldrar i ”allt”. Hur man löser licens, informerar om IF SO Tour, hur man anmäler sig till nationella tävlingar och Anna Nyman som är ansvarig håller en tät dialog med föräldrarna till spelarna.
–Vi matar föräldrarna med information om hur framgångsrik träning bedrivs. Många föräldrar tror att ens barn måste vara i en grupp där alla andra är bättre än honom eller henne och att hen inte kan spela med ”den och den”. Men det är precis tvärtom! Alla toppspelare som har blivit toppspelare har tränat i ett lite lägre tempo för att man ska lära sig att själv höja tempot. Man ska aldrig sträva efter att vara sämst i sin grupp om du vill bli riktigt bra. Vi försöker ta död på många av de här missuppfattningarna som föräldrar har redan när barnen är unga genom träffar och informationsutskick.
I alla delar av klubben får barnen förutom sin tennisutbildning även chansen att lära sig andra delar som hör idrotten till, som att vara bollkalle eller så småningom gå domarutbildningar, få vara linjedomare eller börja testa på att vara hjälptränare för yngre grupper.
–Bland våra yngsta, i ”kids-delen, jobbar vi med att alla ska lära känna alla och känna sig trygga. Detta gör vi på träningen men också genom massor av sociala träffar på till exempel Jump, Pinchos, gemensamma bussresor med mera. Då ser vi också att fler vågar släppa loss och testa saker under träning vilket leder till större utveckling. Vi fokuserar på långsiktig inlärning och lägger inte ut några resultat för spelare 12 år och yngre på Instagram för den långsiktiga inlärningen är viktigare än pokaler.

I en klubb vars ambition är att finnas till för alla är en viktig fråga såklart utrymmet och framförallt bantider. För att få en så bra fördelning som möjligt i de olika åldrarna och verksamhetsgrenarna jobbar man med något som Lindberg beskriver som volymmål.
–Vi har ett visst antal banor, ett visst antal tränare och en viss mängd av andra resurser, så vi får inte bli för stora någonstans. Vi kan till exempel inte bli 70 spelare i Kids Academy för då finns det inte utrymme för vår Pro-del. Vi kan inte heller vara 35 spelare i Pro för då finns det inte tillräckligt med utrymme i tennisskolan. Så vi jobbar mycket med att rikta fokus mot de målsättningar vad gäller antal i respektive gren.
Helsingborgs arbete med att ha tydliga målsättningar och färdplaner för sin verksamhet är beundransvärt. Kanske kan fler klubbar inspireras och ta efter – det vore fantastiskt för svensk tennis!
1 kommentar på “Veckans klubb: Helsingborgs Tennisklubb”