Kristian Persson berättar om ”Unga ledare” och varför licensiering av tränare är rätt väg att gå

2 kommentarer

Vi har under en längre tid lyft fram Next Generation Coaches i Sverige – ledare och tränare födda 1990 eller senare som valt tennis som yrke. Nu ska vi berätta om några klubbar i landet som aktivt arbetar med att inspirera yngre personer in i ledarrollen. Först ut är Ullevi TK som startat utbildningen ”Unga ledare”.

Kristian Persson, klubbchef på Ullevi TK, kan du berätta lite om tankarna bakom ”Unga ledare”?

När vi tänker utbildning så tänker vi oftast spelarutbildning och utbildning på tennisplanen. Där tror jag det är viktigt att zooma ut lite och tänka utbildning som klubb. Vad skulle det kunna innefatta? Såklart utbildning för tränare på alla nivåer och såklart spelarutbildning men också utbildning för domare, matchledare och inte minst för föräldrar. Det finns med i vår plan, att föräldrautbildning är en del av utbildningen inom Ullevi TK precis som tränarutbildning är. 

Om man tänker så här blir det givet att man när man är 13-16 år ska få en bred kompetens genom vår utbildning. Vi ska ha fysträning och bygga atleter,  vi ska ha seriespel, olika aktiviteter utanför banan, vanlig tennisträning och läger men också ge dem chansen till att få en bra start i sin ledarkarriär om de önskar det. Vi har som klubb varje år behov av nya tränare. Det här är ett stort problem och det har bara börjat. Var är vi om 10-20 år om vi inte gör något rejält åt våra unga ledare?! Vi kommer tappa många av de tränare som idag är superstolta över sitt yrkesval av att bli just tränare när de går i pension. Precis som när vi tränar våra spelare och funderar över hur den här killen eller tjejen ska spela om tio år, likadant behöver vi tänka hur vi ska spela om tio år vad gäller våra tränare. Därav initiativet ”Unga ledare”. Tanken med det här är att vi ska ge ett litet grönt kort i att vara tränare. Jag har under en tid förespråkat att vi borde ha en licens för tränare, men vi måste börja någonstans och då börjar vi med att ge våra egna unga spelare en möjlighet att få grönt kort som ledare.

Hur går den här utbildningen till?

När man frågar en person ”vill du jobba som tränare?” ställs frågan oftast till en person utan tränarutbildning. Sen, om de tycker det verkar skoj och blir sugna, så skickar man in dem i en utbildning. Här får de chansen att först gå en utbildning och sedan bestämma sig för om de vill vara med eller inte. Det finns inget krav att de behöver vara tränare hos oss på Ullevi för att få vara med – alla är välkomna! För våra medlemmar är det gratis, för personer från andra klubbar kostar det 500kr i en symbolisk summa. Den första kursen kommer vara cirka 20 timmar där målet är att 50 % ska vara teoretiskt så man får en grund i teknik, metodik och ledarskap och 50 % ska var praktiskt där de lär sig att leda. Eftersom kursen är gratis för Ulleviare tackar man också ja till att ge tillbaka i form av att hjälpa till att arrangera läger så det blir en form av EKO-system – man betalar inget men förväntas hjälpa till lite grann.

Har ni gjort det här förut eller är det helt nytt?

Vi har kört en omgång innan, då var det ungefär 30 stycken deltagare med. Den här gången är det runt 20. Du kommer lära dig hur du planerar en lektion, få ta del av gästföreläsare, praktiska kunskaper på banan med mera. Det här är för att inspirera till att vara ledare.

Kommer det vara ett krav framöver att behöva gå den här utbildningen, eller vara utbildad, för att få jobba som tränare hos er?

Jag tror att vi som klubb, om vi vill hänga med och bibehålla kvaliteten, måste ta det här steget. Man kan inte vara förälder till en tävlingsjunior och inte ha gått en utbildning. Likadant på tränarfronten, för att bibehålla kvaliteten måste du ha gått de här utbildningarna och kanske även ha gått bredvid en erfaren tränare x antal timmar, kanske 50 eller 100 timmar, alltså en ganska omfattande mängd tid. Du behöver kanske inte vara bra på biomekanik men du behöver bli bra på att hålla träning. Det verkar dock inte som någon idag sätter det här kravet.  

Är Ullevis förhoppning att ni i längden ska bli självförsörjande vad gäller tränare och inte behöva rekrytera utifrån?

Nja, jag tror inte nödvändigtvis att vi ska ha ett slutet system, det känns inte positivt. Men däremot att man har en bra start, att det är en bra plantskola för tränare. Jag tycker de flesta ska ha en plantskola för tränare. Vi på Ullevi tycker tränaren är jätteviktig och att det är viktigt att tränaren vet lite vad den gör. Inte bara att den håller en träning utan vet lite vad som är bra träning. 

Jag läste att utbildningsmaterialet kommer utgå från tre frågeställningar: Vad innebär bra ledarskap, vad är en bra tränare samt hur skapar man bra träning och hur lär man ut? Vad är egentligen ”bra träning” Kristian?

Det beror såklart på vem man tränar och vad målet är. Man ska vara så pass skicklig att man har flera verktyg för att genomföra en träning, men på den här nivån som ”Unga ledare” handlar om pratar vi främst träning för tennisskolan och röd, orange och grön nivå. Bra träning där är att känna till progression – först börjar vi med att springa upp för en kulle och sen tar vi en backe. Att vi känner till den biten och kan lära ut tennis på det viset. Vi tror också på att i framtiden inte prata om träning och tävling utan om att ”spela”. Man spelar tennis i olika former och lär ut spelet tennis i olika former. Inte bara om hur man håller kontrollen utan hur man spelar spelet. Tänker man ”spela tennis” blir det så mycket bredare vad det är man vill lära ut för då handlar det också om hur man tänker när man spelar, inte bara hur man slår ett slag. Sen ska träningen vara rolig och aktiverande – inte ställa fyra stycken i en kö, då tröttnar barn. Bra träning är att aktivera, spela och få in den fysiska biten. Tennis handlar om att komma rätt till bollen, springa och täcka banan och spela i rörelse, då måste man veta hur man organiserar träningen så det blir rörelse. 

Kristian Persson

Hur har återväxten bland tränare varit de sista åren på Ullevi?

Vi har haft det ganska bra de sista åren. Men som alltid går det upp och ner. Trenden är dock att det blir färre och färre snarare än fler och fler. Jag tror att vi är en av klubbarna som är aktiva på utbildningsfronten så jag hoppas vi ligger lite högre än snittet på att attrahera yngre ledare. Med det sagt, om vi har ett problem så tror jag att många andra också har problem. Sen finns det säkert de som inte har något problem men när jag lyssnar med personer inom tennisen i Sverige som jag har kontakt med är det inte så att någon säger att de har för många tränare direkt.

Att ni startar den här utbildningen, är det en följd av att ni tycker det saknas en liknande utbildning i förbundets regi?

Jag tror aldrig jag hört ett initiativ från förbundet om att vi ska samla 100 yngre personer utifrån landet och utbilda dem. Har du det? Om inte, i så fall kan man säga att det är så. Jag har aldrig hört att tennisförbundet gjort en massiv satsning på att fler ska vilja jobba som tränare. Man pratar om mer tränarutbildning men det här är ett initiativ för att få fler att få upp ögonen för att jobba som tränare. Inspirera och ge fler chansen, vi vill skapa ett forum där fler vill vara med. 

Så ni vill inspirera genom den här utbildningen och de som sedan vill fortsätta skickar ni vidare på förbundets utbildningsstege?

Ja, så blir det. Men vi har ambitionen att ha en egen tränarutbildning igång. Varje torsdag kör Damien Croisat en timme utbildning för våra tränare. Vi har tänkt tanken att man skulle kunna dela det här med hela Sverige…vi har en ambition att koppla upp det digitalt. Fredrik Shasteen kör också en intern utbildning för röd, orange och grön nivå.  

Du sa tidigare att du är en förespråkare för licensiering av tränare. Berätta gärna mer om det.

Jag tycker det är ett stort ansvar att ha träning för barn och ungdomar. Det är ett stort ansvar att leda barn och ungdomar i en miljö där de tränar och tävlar och jag ser inte något alternativ till att inte ställa högre krav på ledarna. Alternativet är att inte ställa något krav alls, att vem som helst kan komma in i hallen och säga att ”jag är tennistränare.”

”Har du gått någon utbildning?” 

”Nej, men jag har spelat tennis.”

– ”Okej, kör!”

Det är ena alternativet, andra är att höja tröskeln till att få vara med. I början kan det säkert bli en liten dipp, för det är inte så många som har licens som skulle behöva den men på sikt skulle det ge en helt annan kvalitet till det vi har. Jag ser inget alternativ för oss. Det är ungefär som att ha läkare utan utbildning eller vara lärare utan utbildning i skolan. Jag tycker personligen det är konstigt att inte föräldrar ställer högre krav på föreningar att tränarna ska vara utbildade. 

Motargumentet när det här förslaget kommer på tal brukar vara att det redan är en tränarbrist i landet och om vi ska börja kräva licens för att tränare så få leda lektioner så kommer troligtvis många grupper stå utan tränare och mindre klubbar få ordentligt stora problem att få licensierade tränare på plats för alla timmar.

Jag tror inte man måste gå så binärt, att idag har vi ingen licens – imorgon har vi licens. Jag tror man får säga att 1 januari 2024, då ska det vara så här, då kommer ingen längre få bidrag för sin träning om man inte har en utbildad tränare på plats. Då har man tid att anpassa sig. Det behöver inte vara en utbildning på 500 timmar, men kanske på 100 timmar. En mix av digitalt, fysiskt och att man går bredvid en erfaren ledare. 

Jag kan ärligt talat inte se hur det ska vara ett problem, man får bara ge det lite tid. Man får säga: ”vid den här tidpunkten kör vi, då är det de här som gäller. Det här hållet ska vi gå åt.” Nu är inte jag chef för svensk tennis utan för Ullevi TK, men man får bestämma åt vilket håll vi ska gå åt. Om folk inte vill ta körkort, säger vi då ”äh, kör utan körkort då”? ”

”Det är lite för dyrt och tidskrävande så vissa får nog köra bil utan körkort, annars har vi inga som kör bil längre.”

Den liknelsen är faktiskt världsklass! När jag lyssnat på dig och tänkt efter så känns det som att även om inte alla klubbar kan göra så gedigna program och egna utbildningar som ni på Ullevi gör och har gjort, så skulle alla kunna göra något för att utveckla sina egna ledare internt.

Absolut! Alltså, bara för att jag vill börja träna måste jag inte titta på hur Federer tränar. Mitt första steg kanske blir att ta en promenad. Måste första steget vara att implementera en utbildning i världsklass eller skulle vi redan nästa månad kunna bjuda in alla som vill i Sverige till en fysisk eller digital träff en kväll för att ge alla intresserade en inspirationsboost i hur man kan ha en rolig och bra träning? 

Avslutningsvis Kristian, ”unga ledare” på Ullevi, hur gör man om man om man vill delta på det här och inte är ifrån Ullevi? 

Då hör man av sig till oss så är man välkommen! Vi har haft en första introduktionsträff men vill man hoppa in nu så får man gärna göra det!

Vill ni höra mer om Kristian Perssons tankar och erfarenheter så kan ni göra det i avsnitt 54 från första säsongen av podden HÄR.

Arbetar er klubb också aktivt enligt någon form av mall för att attrahera yngre personer in i ledarrollen? Jag skriver gärna om ert arbete också! Kontakta mig på linus.se.eriksson@gmail.com för en intervju.

2 kommentarer på “Kristian Persson berättar om ”Unga ledare” och varför licensiering av tränare är rätt väg att gå”

  1. Intressant och alla initiativ i denna riktning är oerhört viktigt. Ledarrekryteringen till svensk tennis avgör sportens framtid. Vi har idag en enorm erfarenhet och kompetens i 60-talisterna som började spela efter Borg och sedan blivit kvar som tränare, ledare eller i styrelser mm i våra klubbar. Men de närmar sig pension…

    Dagens unga skiljer sig också åt enormt jämfört med de personer som blev tränare av en kärlek till sporten vilket inte finns på samma sätt idag. Dessutom är merparten av dagens tennisungdomar från välbärgade hem där Högskola och Universitet är det normala att satsa på. Inte att välja tränaryrket så om licensiering i slutändan handlar om akademiska studier tror jag man gör ett dubbelfel. Det har historien visat.

    Nu är SvTF inne i en ny förändringsprocess så kanske är något på g? Men i allt detta blir jag trött på att höra om spelarutveckling och/eller spelarutbildning som i min värld inte kan existera, sett till hur det ser ut på banan idag vid matchspel på turneringar.

    I golf har man länge haft ett grönt kort som innebär utbildning i regelkunskap och vett & etikett. Utan kortet – inget spel på banan. I tennis kastar vi ut små barn utan kunskap till spel utan domare med lika ovetande föräldrar vid ringside. Tåget har kanske gått redan men vågar man inte agera nu så skapar vi en antikultur i en sport som en gång i världen kallades ”gentlemannasport” och gav en fin fostran på grund av sin unika karaktär.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s