Sverige och Norden är mycket bättre i tennis än vad vi tror! Gästtext av Johan Hultkrantz

2 kommentarer

Johan Hultkrantz:

 • 49 år, började coacha tennis på Lidingö redan som 14-åring, gör sitt 36:e år som coach, tävlar enbart i dubbel för att minimera skaderisken.
 • Tillhör familjen Hultkrantz som blev utsedd till årets tennisfamilj 1964. Mamma Eva och moster Ulla har båda spelat Wimbledon. Ulla är hedersledamot i KLTK.
 • Bosatt i Helsingfors, Finland sedan 1995. Verksam inom finansbranschen men coachar tennis på halvtid i små privata grupper för vuxna spelare som tävlar i tennis.

Tre snabba saker för att skaka om dig lite!

1) Om USA skulle ha lika många spelare med världsranking som Sverige (31 stycken) i relation till antalet invånare så borde USA ha 990 spelare med världsranking, men USA har ”bara” 188 spelare med minst en ATP-poäng. Sverige har cirka fem gånger fler spelare (990/188) än USA med världsranking i förhållande till sin befolkning!

2) Sveriges situation på herrsidan är idag klart bättre än för tio år sedan! Efter det att Robin Söderling slutade med tennis efter Båstad sommaren 2011 så fanns det faktiskt inte mycket. Det var först 2015 som Elias Ymer etablerade sig som topp 150 och Mikael Ymer blev topp 100 först 2019, så läget är faktiskt klart bättre nu då kan man till och med gick till kvartsfinal i Davis Cup!

3) Känner du till fenomenet ”en återgång till medelvärdet / normalläget”, på engelska ”reversion to the mean”? Om vi har haft extrema nivåer under vissa perioder där svensk tennis överpresterar (eller underpresterar) så jämnar de ut sig om tidslinjen bara är tillräckligt lång. Tar vi svensk tennis från 1940 fram till idag 2022 så kommer vi finna att dagens svenska tennis inte är så dålig som vi kanske först anser. Om vi glömmer perioden mellan 1975 och 2011 och tittar på en horisont på 80 år istället så har vi mera av ett ”normalt läge” idag. Om vi ser strikt på antalet spelare topp 100 och topp 500 i relation med att det enbart finns 10 miljoner människor i Sverige så ligger vi faktiskt ganska bra till. Jag har även valt att lägga till Norden eftersom vi då kommer vi upp i 26 miljoner invånare och då kan vi få det lite mera ”statistiskt säkerställt”. Låt oss leka med tanken att Norden är ett och samma land och har ungefär lika många invånare som Australien.

Faktaruta:

HUR MÅNGA MILJONER INVÅNARE KRÄVS FÖR ATT FÅ FRAM EN HERRSPELARE TOPP 500?

Australien endast 1,18 miljoner invånare för att få en topp 500 spelare (26 000 000 invånare dividerat på 22 spelare = 1,18 miljoner)

Argentina 1,35 miljoner invånare (45 000 000 / 33)

Spanien 1,5 miljoner invånare  (47 000 000 / 31)

Serbien 1,57 miljoner invånare (7 000 00 / 11)

Italien 1,62 miljoner invånare (60 000 000 invånare / 37)

Frankrike 1,63 miljoner invånare (67 000 000 / 41)

Norden 2,6 miljoner invånare (26 000 000 invånare / 10 spelare)

Tyskland 2,86 miljoner invånare (83 000 000 / 29)

Storbritannien 5 miljoner invånare (65 000 000 / 13)

USA  7,17 miljoner invånare (330 000 000 / 46)

Ryssland hela 8,47 miljoner invånare (145 000 000 / 17)

Så med detta sätt att mäta framgång på så är Australien, Argentina, Serbien och Spanien de bästa länderna i världen 2021! I dessa länder finns ju inte så mycket vinteridrotter som konkurrerar med tennis. Tittar vi på de andra länderna inklusive merparten av Norden så finns det ju många vinnarskallar och fysiskt begåvade idrottsmän som dras till vintersporter. Ishockey och innebandy spelas ju i hela Sverige, det finns ju ingen koppling till snö och is utomhus.

I denna artikel ser jag mycket strikt och statistiskt och min slutsats är att Sverige trots allt faktiskt är ganska bra på tennis, problemet är ju att människan alltid har en (jävla) dum tendens att jämföra mot sådant som har varit bättre. Har du 100 miljoner kronor och blir av med hälften så har du fortfarande 50 miljoner kvar men de flesta fokuserar på de 50 miljoner man har blivit av med istället för att fokusera på att 50 miljoner kronor trots allt är en stor summa pengar! För att hålla det så kort som möjligt kommer denna artikel handla om herrarnas singeltennis – nästa gång kan jag göra något om damtennis och kanske också om dubbel.

Linus har ju intervjuat över 100 extremt vettiga och kunniga tennisprofiler de senaste åren och en återkommande röd tråd har ju varit ”vad har egentligen hänt med svensk tennis”? Det har gjorts otaliga försök att försöka förklara saker och ting med för få tävlingar, de bästa coacherna har flytt Sverige, för lite pengar från sponsorer samt att Tennisförbundet har inte satsat tillräcklig bra i övergången från junior till senior, bara för att nämna några få förklaringar. Många av dessa förklaringar är absolut relevanta, men jag har saknat de statistiska förklaringarna som baserar sig på STORA TALENS LAG.  Jag är från början från Lidingö men bor i Finland sedan 1995 och har fått frågan massvis av gångar om vad som egentligen hänt med Nokias mobiltelefonproduktion. Före iPhone kom in i bilden 2007-2008 hade Nokia en global markandsandel på drygt 40 %. Idag finns det vissa fabriker som lånar varumärket Nokia (James Bond använde Nokia i senaste filmen!), men bolaget Nokia har ingen egen produktion. Var det något fel på Nokia eller har konkurrenterna helt enkelt sprungit förbi? Varför ska lilla Finland med runt 5 miljoner invånare i det långa loppet ha bättre och smartare mobiltelefoner än de som utvecklas i USA eller i Asien där det bor över en miljard människor med hög utbildning? Är det något fel på svensk tennis eller vet de andra länderna mera idag hur man gör för att få fram nya bra spelare? Faktum är att Sverige har per sista december 2021 hela 31 herrar med ATP-ranking, det är 11 flera än Norge, Danmark och Finland har tillsammans! Sverige har tre herrar som har ATP-ranking på en miljon invånare. I våra nordiska grannländer är motsvarande siffra endast 0,8 – 1,55 spelare på en miljon invånare, trots det så har Norden en spelare som är topp 10 i världen och tre andra spelare som är rankade topp 100. USA har bara 0,57 spelare med världsranking på en miljon invånare. 

5 % av världens länder har 68 % av spelarna topp 100 – dessa 10 länder är i ordning efter antal spelare som är topp 100:

1) USA (12 stycken topp 100), 2) Spanien (10), 3) Frankrike (9), 4) Italien (8), 5) Argentina (7), 6) Australien (6), 7)Tyskland (5) 8) Serbien (5) 9) Ryssland (4) samt Storbritannien (2 stycken). 

Som du ser i faktarutan ovan så klarar sig Sverige och Norden i denna topp 500-jämförelse mycket bra! Sverige har fyra spelare topp 500, Finland har två spelare, Norge har två samt Danmark har också två spelare topp 500. I Sverige bor det cirka 10 miljoner människor och i våra nordiska grannländer bor det cirka 5 miljoner människor per land, så att vi har dubbelt så många (4 versus 2 stycken) topp 500 känns ju helt logiskt och naturligt. USA har 330 miljoner invånare vilket är 33 gånger flera än Sverige. Enligt denna logik så borde USA ha 132 herrar (33 X 4) som är topp 500; USA har ”endast” 46 stycken. Så om vi vänder på steken så borde Sverige endast ha en, kanske 1,5 spelare topp 500 om Sverige skulle vara ”lika dåliga” som USA. Självklart så provocerar jag en aningen, men STORA TALENS lag är inte att leka med! USA har US Open som genererar 2-3 miljarder kronor i vinst varje år som går vidare till elitsatsningar, USA har ett fantastiskt system för college och universitet, samtidigt har det snart gått 20 år sedan som en amerikan (Andy Roddick) vann en Grand Slam. Självklart har USA vunnit på damsidan och på dubbelsidan, men denna artikel handlar uttryckligen om singel och herrtennis.

HUR MÅNGA MILJONER INVÅNARE KRÄVS DET FÖR ATT FÅ FRAM EN HERRSPELARE SOM ÄR TOPP 100 I VÄRLDEN?

I lilla Norden med 26 miljoner invånare så finns det fyra herrar som är topp 100 (dansken Rune är 103:a så låt oss räkna med honom). Norden har 10 herrar som är topp 500 i världen. USA:s bästa spelare är rankad 23:a i världen, Nordens bästa spelare är rankad 8:a i världen. Så i Norden finns alltså en herre på 6,5 miljoner invånare som är topp 100 i världen (26/4 = 6,5). I USA går det 27 miljoner invånare på att få fram en spelare som är topp 100. Så det krävs fyra gånger flera personer i USA än i Norden för att få fram en (1) herre som är topp 100 i världen år 2021! Motsvarande siffra för Serbien är ENDAST 1,4 (!), Australien 4,3 miljoner, Spanien är 4,7 miljoner, Argentina 6,4 miljoner, Norden 6,5, Frankrike 7,4 miljoner, Italien 7,5 miljoner, Tyskland 17 miljoner, USA 27 miljoner, Storbritannien 32 miljoner samt Ryssland 36 miljoner invånare för att få fram en herrspelare som är topp 100. Det som är intressant med Norden är att de fyra herrarna som är rankade mellan 8 och 103 är samtliga under 23 år, de kan ha 10 år kvar och de kan fungera som förebilder för kommande generation.

Min målsättning med denna artikel var att försöka bli lite mera pragmatisk och verklighetsnära. Det finns runt 900 miljoner människor i de tio ovannämnda länderna, låt oss sätta det i relation till Sveriges 10 miljoner eller Nordens 26 miljoner invånare. De flesta länderna i världen har noll (0) spelare topp 100 i världen, de flesta länderna i världen har inga spelare som är topp 200-300 heller, de flesta länderna i världen har inte nyligen gått till kvartsfinal i Davis Cup. Hur bra var Sverige i tennis före 1975 då Björn Borg erövrade världen? Nu fanns det vissa stjärnor, men om sanningen skall fram så fanns det inte samma konkurrens mellan 1950-1975 som det finns idag. Björn Borg skapade förutsättningar och mentala förebilder för svenska tennisspelare från 1975och framåt, sedan rann det sakta sakta ut i sanden från cirka år 2002 (då Thomas Johannsson vann Australien Open) fram till år 2011 då Söderling i praktiken slutade. Dagens ungdomar kan inte har förebilder som idag är 45-65 år gamla, inte tror jag att en amerikansk 15-åring har Connors, Chang, Sampras eller Agassi som förebild, en förebild måste vara aktiv här och nu för att just fungera som en förebild. Vad har Schweiz efter Roger Federer och Stan Wawrinka? En finsk (!) kille som heter Laaksonen rankad runt 100 som har bytt sitt medborgarskap från finskt till schweiziskt eftersom han fick träna med två superstjärnor samt fick bättre ekonomiska villkor och en lägre beskattning från Schweiz. Om man skulle arrangera Ryder Cup i tennis; så om Team Europa skulle möta Team USA; de 12 bästa spelarna från Europa och de 12 bästa spelarna från USA, vad skulle hända då?  Det finns hela 18 spelare från Europa som har en bättre ranking än USA:s etta. USA skulle inte få många set, trots alla sina pengar, alla sina före detta spelare och trots en befolkning på 330 miljoner invånare.

Så låt oss se sanningen i vitögat bästa läsare; detta är jävla tufft inte bara för oss i Sverige/Norden, men inte omöjligt – var både lite galen och lite realistiskt!

Vill du också skriva en gästtext på valfritt ämne och få publicerad på ”Linus på baslinjen”? Hör av dig till Linus på linus.se.eriksson@gmail.com så går det att lösa – tillsammans är vi starka, tillsammans är vi svensk tennis!

2 kommentarer på “Sverige och Norden är mycket bättre i tennis än vad vi tror! Gästtext av Johan Hultkrantz”

 1. Vad är nyheten och mervärdet med detta? Det är ju bara massor av siffror..allt detta är ju känt sedan tidigare! Hur ska det här konkret hjälpa svensk tennis? Men vi ska inte vara för hårda på Svensk tennis ställning i världen, vi har våra begränsningar jämfört med många andra länder när det kommer till antalet spelare och det finansiella.

  Gilla

 2. Jag tror det är viktigt att vi är medvetna om att Norden ligger väldigt bra till i relation till befolkningsmängden; runt nummer 6 i världen bland herrar topp 500 och runt 4:a i världen topp 100. Självklart med all den kompetens, våra fina historia och alla våra klubbar och hallar så måste vi självklart se till att ha flera killar topp 500. Jag ska försöka återkomma med en motsvarande artikel som belyser damernas situation också! 👍

  Bästa hälsningar från
  Johan Hultkrantz

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s