Karolina Söör, varför har du bytt tennis mot padel?

Inga kommentarer

Padel, innesporten nummer 1 i Sverige och det inte bara bland mellanchefer inom näringslivet. Nya hallar öppnas upp till höger och vänster – hypen är total! Det är mer än en duktig tennisspelare som valt att byta sport och börja både spela men även jobba med padel istället för sporten de varit aktiv i sedan barnsben, tennis. Vad beror det på? Vad är det som lockar tennisspelarna byta idrott? I den här serien pratar jag med fem tennispersoner över fem veckors tid som gjort just det här bytet, från tennis till padel, och frågar helt enkelt: varför?

Text: Linus Eriksson. Bild: Johan Lilja

Namn: Karolina Söör

Tennisbakgrund: Rankad topp 10 i USA i dubbel under collegetiden. Arbetat som tränare med barn- och vuxengrupper samt med privatlektioner. Varit styrelsemedlem på KLTK och på IC of Sweden samt arbetat flertalet år som projektledare för Stockholm Open och Swedish Open

Nu: Business Development & Event Manager för Bon Padel Arena i Göteborg

Karolina Söör, efter att du slutade spela tennis själv, vad hade du i tankarna att göra yrkesmässigt då?

Jag var ganska trött på tennis. När jag insåg att jag inte kommer bli så bra som jag ville så tänkte jag att det var dags att bli vuxen och plugga. Samtidigt ville jag ha kvar kopplingen till idrotten. Jag jobbade lite som timtränare samtidigt som jag började plugga till sjukgymnast eftersom jag kände att tränarrollen inte var något jag ville göra på heltid.

Varför kände du att det inte var något för dig?

Om jag ska vara krass så tänkte jag att jag skulle bli seriös och plugga och att det var dags för ett riktigt jobb. Tennistränarrollen passade inte mig av flera anledningar, både vad gäller tiderna, men jag tror inte min personlighet och sättet jag vill jobba på passade så bra heller. Jag är mer av en projektledartyp som gillar att ha många bollar i luften, få möjlighet att påverka och att styra min tid. Så tränarrollen passade inte just mig främst av de anledningarna tror jag.

Du valde ändå att involvera dig i styrelsen på KLTK?

Jag la ner min egen tennis på riktigt något halvår efter att jag kom hem från USA efter min collegetid där. Jag spelade i Elitserien några år men det var mer på så sätt att jag tränade intensivt några veckor före serien och däremellan spelade jag inte alls så mycket. Det var under den här perioden jag satt i styrelsen. För mig var det lärorikt att få se på föreningsverksamheten och kursverksamheten från ett annat perspektiv. Man fick ett helikopterperspektiv då vilket var väldigt lärorikt och nyttigt, och jag fick då en större förståelse för hur det är att driva runt en klubb och hur sårbar en föreningsverksamhet faktiskt är om vissa onda krafter vill klubben illa. 

Istället för att bli tränare på heltid valde du att efter dina studier börja jobba heltid som sjukgymnast?

Ja precis, men det blev bara heltid under några få månader eftersom jag blev erbjuden en tjänst på Stockholm Open på 50% i samma veva. Det passade mig jättebra, för evenemangsbiten var något jag fått upp ögonen för under tiden jag pluggade och tyckte var jätteroligt. Båda rollerna var väldigt flexibla så det passade bra att kombinera de två. Efter ett tag blev jag erbjuden en heltidstjänst inom evenemang och jobbade då även med Swedish Open i Båstad samt golftävlingen Nordea Masters. Jag hade ju kvar hjärtat i tennisen så det var en perfekt kombination för mig att ha kvar kopplingen till tennisen på så sätt.

Men, är min känsla rätt i att du mer gick i gång på själva projekten och arbetsuppgifterna i sig än att jobba med just tennis?

Ja, det stämmer väl i och för sig.. Det var själva jobbet i sig som var väldigt roligt.. Golftävlingen t.ex var ju lika rolig att jobba med som med tennisen.

Hur gick det till när du kom in på padelspåret?

Maria Capistrano på Ekerö Padel hörde av sig och frågade om jag ville hjälpa henne.

Det fanns inga tankar alls på att fortsätta inom tennisen då?

Till viss del, jo. Det var under en period när pandemin kom och jag återigen jobbade lite som sjukgymnast som Svenska Tennisförbundet sökte en tjänst som lät intressant. Jag sökte den men fick inte jobbet.  Den kände jag då verkade kul och jag blev besviken när jag inte fick den. Men sen hörde Capistrano av sig och jag började jobba på Ekerö Padel vilket var riktigt skoj så det löste sig bra. Efter några månader kände jag faktiskt att det var tur att jag inte fick jobbet på förbundet för jag hade nog inte passat så bra på ett förbund och det finns risk att jag inte hade blivit så långvarig där.

Varför tror du inte det hade passat dig?

Jag tycker hela föreningsstrukturen med RF i toppen känns som ett väldigt mossigt och föråldrat system som funkade kanon tidigare men som jag inte tycker fungerar alls lika bra 2022. Det är ett trögrott system som sitter djupt rotat och jag gillar inte att jobba i sådana miljöer – jag vill jobba i organisationer där det är mer fart, nytänkande och snabbfotat. Inom padeln finns det en större frihet att påverka och förändra vilket jag inte tycker finns inom tennisen på samma sätt.

Eftersom de flesta padelhallar är kommersiellt drivna och privatägda menar du?

Ja, eftersom padeln drivs av kommersiella syften som vilket annat bolag som helst så tycker jag det finns helt andra resurser och möjligheter att påverka jämfört med tennisen och de flesta andra sporter som drivs som ideella föreningar. Det gör att det blir väldigt stor skillnad tycker jag. 

Det fungerade jättebra att bygga idrotten kring det ideella tidigare, men tiderna förändras och samhället och det ideella engagemanget ser helt annorlunda ut idag än vad det gjorde tidigare. Jag tror det är viktigt att även idrotten anpassar sig till det nya samhälle vi lever i om man vill att svensk idrottsrörelse ska stå sig stark i framtiden. Därmed inte sagt att tennisen enbart ska vara kommersiellt drivet, men man kanske behöver hitta ett upplägg i form av en hybridlösning mellan det ideella och kommersiella? Det vore kanske det bästa för tennisen och många andra sporter där föreningsstrukturen sitter så djupt rotat.

Berätta lite mer om vad det är inom tennisförenings-Sverige som du tycker behöver förändras.

Jag tror man behöver blanda in mer av ett kommersiellt tänk vad gäller allt från sponsorskap till hur barn- och ungdomsverksamheten byggs upp och drivs till hur man bäst tillvaratar det ideella engagemanget med mera.

Jag tror det är viktigt att vara lyhörd för vad det är som driver människor idag. Till exempel, vad är det som driver arbetstagare när de väljer jobb, vart går sponsorpengarna, hur engagerar sig människor ideellt idag och vilka övriga trender finns i samhället? Det ser annorlunda ut idag än när svenskt föreningsliv var som starkast och jag tror det är oerhört viktigt att vara öppen och lyhörd för det och faktiskt anpassa sig därefter. Gör man det tror jag också det blir lättare att hitta både tränare och kanslipersonal.

Så du tror mer på padelns spår med kommersiella aktörer vars syfte är att tjäna pengar?

För det första så har alla framgångsrika företag idag väsentligen fler syften än att bara ”tjäna pengar” och jag tycker inte att det finns något motsatsförhållande mellan att exempelvis ha en stor och välfungerande barn- och ungdomsverksamhet och att driva det som en kommersiell aktör. Ser man till exempel på vart de flesta av sponsorpengarna går idag så är det ju till barn, ungdomar och att stärka kvinnor. Det skapar ju fantastiska möjligheter! 

I grund och botten tror jag RF behöver tänka om där och verkligen stötta föreningarna i ett arbete där man kan skapa en hybrid mellan det kommersiella och det ideella. Det tror jag vore bäst för tennisen.

Padeln har det till viss del lite enklare eftersom det är ett annat utgångsläge där man inte har idrottens gamla organisationstruktur från början, men det skapar ju också fantastiska möjlighet att lära av varandra.

Du har pratat om att du inte tror på föreningsstrukturen in i framtiden. Kan akademier vara en väg att gå för svensk tennis, likt Good To Great?

Jag tror inte att det behöver vara så svart eller vitt utan är man bara öppen för det så tror jag att det är bra att det finns olika alternativ att välja på. Akademier kan vara jättebra för vissa, men som med mycket annat så passar det inte alla. Tror det är viktigt att kunna hålla flera tankar i huvudet samtidigt och inte vara så svart eller vit utan vara öppen för olika lösningar och upplägg, samt lära av varandra.

Nu jobbar du alltså för Bon Padel Arena i Göteborg. Vad är Bon Padel för något?

Vi bygger en helt ny arena för padel och därmed också en helt ny verksamhet från grunden. Jag jobbar med affärsutveckling där och har ansvar för event, fys- och rehabdelen, affärsnätverket, gym och så vidare. Vi bygger så mycket mer än en padelhall och det finns både relax, kallbad, behandlingsrum, gym, co-working platser, mat och dryck och så vidare och så vidare. Jag ansvarar även för barn- och ungdomsverksamheten och där har vi ju förmånen att få tänka lite nytt vilket är roligt!

Du verkar verkligen inte tro på föreningsstrukturen?

RF lever kvar i 1985, de måste anpassa sig till 2022.

Vad tror du om tennisens framtid i Sverige då? Kommer vi kunna förändra nödvändiga bitar av föreningsstrukturen eller är det kört för oss?

Haha, självklart finns det möjligheter till det! Dock krävs en vilja att förändra och en förståelse för att det är nödvändigt.

Jag skulle vilja prata lite mer om tränarbristen inom svensk tennis. Varför tror du det har blivit svårt för tennisen att locka folk att satsa på tränaryrket?

Jag tror att det hänger ihop med det jag nämnt tidigare. För att locka bra arbetskraft krävs att man kan erbjuda en attraktiv arbetsplats. Om man ser till vad som lockade arbetstagare allra mest under 2021, oavsett ålder, kön och utbildningsnivå så var det just flexibla arbetstider och extra semesterdagar som låg högt i toppen. Man värdesätter alltså sin tid oerhört högt, och redan där har ju tennistränarjobbet en stor utmaning då det är 100% fasta tider där man ofta jobbar till lite senare på kvällen, en del helger och har svårt att ta semesterveckor och dagar när man vill. 

Utöver tiden så är det övriga förmåner som lockar, såsom pensionsinsättning, friskvård, försäkringar, utbildningar, löner och övriga tjänster som underlättar livspusslet. Där tror jag tennisen har svårt att konkurrera tyvärr för det finns inte samma resurser. Dock tror jag det skulle finnas fler resurser att konkurrera med om man gick mer åt det kommersiella hållet, och det tror jag skulle kunna skapa bra förutsättningar för att locka tränare till yrket och även behålla dem under lång tid.

Allt handlar dock inte om ekonomiska resurser, utan det finns ju också mycket annat som tennisen har som och som man kan utveckla än mer för att bli attraktiva arbetsgivare.. Jag är tyvärr inte tillräckligt insatt för att veta exakt vad som görs på den fronten idag eller hur det utvecklingsarbetet ser ut, men där kanske det går att hitta ytterligare potential?

Men även ni kommer ha en barn- och ungdomsverksamhet i er padelarena och då antar jag de grupperna är schemalagda och att även de tränarna behöver ha en del fasta tider?

Absolut, det stämmer. Bon Padel är i full gång med rekryteringen och även vi har förstås en utmaning med att inte kunna erbjuda flexibla tider till tränarna så vi försöker erbjuda annat av värde istället. Dessutom är padeln en så pass ung sport så det finns inte juniorer som spelat hela sitt liv att rekrytera till tränarstaben på samma sätt, så det är också en utmaning vi brottas med.

Finns det något som fungerar bra inom tennisen idag som padeln kan lära sig utav?

Ja absolut! Dels tycker jag att det verkar finnas ett bra och tydligt utbildningssystem inom tennisen. Jag är inte så insatt sedan några år tillbaka, men utifrån sett verkar det vara välfungerande och genomarbetat. En annan sak är att det finns en välfungerande barn- och juniorverksamhet som är öppen för alla. Inom just barn- och juniorverksamheten tror jag padeln kan lära sig mycket av tennisen! Jag tycker att padeln kommit undan lite väl lätt tidigare med att inte behöva tänka på återväxten och att öppna upp sporten för alla. Det har dock ändrats nu och jag tror alla inser att man måste tänka i ett större perspektiv för att kunna driva en padelhall framgångsrikt idag.  

Tror du padelboomen kommer stå sig eller kommer intresset att avta framöver?

Det har varit ett extremt intresse de senaste åren och pandemin har gett boomen en extra skjuts. Intresset har minskat lite senaste halvåret, så jag tror det börjar stabilisera sig, men att det ändå fortsatt kommer vara en stor sport i Sverige under lång tid framöver. Anledningen till det tror jag bland annat är för att det är en väldigt låg tröskel till att börja spela. De allra flesta kan en sommardag stå och bolla badminton över nät, det är lite samma sak i padeln – vem som helst kan spela och bolla med kompisar vilket du inte kan göra på samma sätt i tennis. Dessutom är det väldigt socialt när du har någon vid din sida plus att det är lite lagom jobbigt och svettigt för motionären. 

Kan du se dig själv komma tillbaka och jobba inom tennisen i framtiden igen tror du?

Man ska aldrig säga aldrig, och tennisen kommer alltid ligga mig varmt om hjärtat och jag vill verkligen sportens bästa.. så, skulle det finnas en roll i framtiden där jag kan hjälpa till och det finns stor chans att påverka i den riktning jag motiverat ovan så kan jag absolut tänka mig det. Men det får bli om några år i så fall efter att vi skapat magi på Bon Padel och det rullar som det ska.

Har du missat första delen i den här intervjuserien? Då kan du läsa om Staffan Falkenström HÄR.

Vill ni stötta “Linus på baslinjen” att kunna fortsätta leva leva vidare? Alla bidrag, stora som små, tas tacksamt emot!

Patreon: https://www.patreon.com/linuspabaslinjen/membership

Swish: 0730-240031 (privatnummer men har AB)

Vill du som klubb synas på hemsidan som en av klubbarna som stöttar? Hör då av er till mig på linus.se.eriksson@gmail.com så löser vi det och detsamma om ditt företag vill synas som partner. Jag har aktiebolag så kan fakturera. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s