Veckans klubb: Gustavsbergs TK

Inga kommentarer

I samarbete med ”House of Bontin”

Motivering: ”I en tid som styrs allt mer mot elit och resultat har Gustavsbergs TK valt att arbeta hårt med de mjuka värdena och hålla fast vid sin vilja att vara en familjär klubb där alla känner sig sedda, viktiga och varmt välkomna. Med hjälp av framtagandet av fyra viktiga värdeord som verksamheten vilar mot lägger man stor vikt vid att inte bara utbilda barnen i tennis utan lära dem mer än så.”

Banskylten med värdeordet ”Glädje”

Antal medlemmar: Cirka 1200

Antal spelare i träningsverksamhet: Ca 320 vuxna och 480 juniorer

Grundades: 1947

Träningsavgifter: Tennisskola 45 min/v 1450:-, 1h max 6 spelare på banan 2250:-, vuxentennis 1h/vecka 3600:-

Antal anställda: 6 anställda och cirka 30 deltidstränare

Antal banor: 4 inne, 1 utomhus men snart 5 ute

Erik Botvidson är klubbchef i Gustavsbergs Tennisklubb. Han kom till klubben för 3.5 år sedan efter att ha haft chefsroller i näringslivet inom andra områden. Kanske skulle man kunna tro att padeln isåfall borde legat närmre att ge sig in i om man varit egen företagare tidigare, men Erik föredrar föreningsidrotten där vikten snarare ligger på att bygga en sund verksamhet och återinvestera pengarna än att generera en stor vinst Dessutom ser Erik en stor nytta i att bygga upp mjuka värden och en sund och samhällsnyttig verksamhet. 

Vi i Gustavsberg har satt upp som mål att bli Sveriges attraktivaste klubb, säger Botvidsson.

Följdfrågan blir då, vad är en attraktiv tennisklubb?

Mycket handlar om det sociala. Kamratanda, klubbkänsla och allt som gör Gustavsberg unikt. Även om allt det kan svaja och tar tid att bygga upp så sitter mycket i väggarna vilket gör det tacksamt att bygga vidare på. Vi vill även vara en klubb för de som vill nå högre höjder med sin tennis, men det är viktigt att vi jobbar långsiktigt. Genom bredd och en solid verksamhet kommer även de med ambitioner och talang att blomma ut.

Sedan Erik kom in i klubben och tennisen för några år sedan har han blivit förvånad över hur han upplever att tennisverksamheter ibland kan bedrivas. 

Jag tror det saknas lite professionalism inom tennisyrkena. Det känns som många klubbar drivs av någon som varit duktig i tennis men inte verkat inom näringslivet och därmed saknar en del kunskaper om att driva en verksamhet.

 I Gustavsberg gör man årliga undersökningar hur medlemmarna uppfattar klubben. Den senaste undersökningen visade att 7 av 10 personer som kliver in i dörren till tennishallen är ambassadörer och rekommenderar klubben vidare.  

I våras började Nadja Miró som ny sportchef i GTK. Hon instämmer i Eriks beskrivning av klubben och utvecklar det ytterligare:

Vi är en familjär klubb där det ska vara en trevlig och go stämning i hallen. Hela familjen har en plats hos oss. Vi har fått höra från folk att när de kommer in i hallen känner de att de står i centrum. Detsamma vill vi ska gälla alla som jobbar för klubben – våra timtränare ska inte bara se det som ett extrajobb utan vi vill genuint att de ska tycka det är kul med tennis!

För juniorer som når en högre spelnivå vill man erbjuda möjlighet till det också, men man har också inlett ett samarbete med Saltsjö-Duvnäs i närområdet för utbyte när det behövs. 

Bland seniorerna har vi spelare i Sverigeelit, berättar Nadja, men vad gäller ungdomar har vi en uttalad ambition att vara tillgänglig som en förberedande klubb för en elitsatsning. Vi kan tycka det är synd att vissa lämnar klubben lite för tidigt, men vi har varken banor eller resurser att ge en junior 12-15 timmar på banan i dagsläget. Därför är samarbetet med Saltsjö-Duvnäs bra – vi får inte vara rädda för att dela med oss av spelarna genom att både ta hit eller låta spelare åka dit och träna. 

I nuläget förfogar Gustavsberg över fyra inomhusbanor och är i färd med att bygga en utomhusanläggning med fem grusbanor, fyra padelbanoroch en pickle/minitennisbana som kommer stå kvar lagom till utomhussäsongen 2022. Den nya utomhusanläggningen ser alla i klubben fram emot, men man skulle behöva få till ett större utrymme inomhus också. Beläggningen på inomhusbarnorna ligger på över 90% och många dagar finns det inte en tid mellan 06.00-23.00. Den organiserade verksamheten pågår mellan 06-10 på morgonen och 15-21 eller 22.00 på kvällen. 

Vad kommer den nya uteanläggningen skapa för nya möjligheter?

Dels får vi möjlighet till tre terminer: vår, sommar, höst, berättar Botvidsson. Tidigare har vi haft en utomhusbana på alla medlemmar samt lånat en bana från en privatperson vid några tillfällen. Nu kommer vi kunna öppna upp tennisdörren för personer som vi tidigare inte kunnat ta emot genom att förflytta en del verksamhet utomhus och på så sätt öppna upp tider inomhus. Vi kommer även kunna ha seriematcher hos oss, skapa läger, tävlingar med mera.

Nadja jämför med när hon själv elitspelade som junior och SALK fick sina nya utomhusbanor på Riksby.

Det är lite samma känsla nu, fast i tränarrollen. Det ska bli så roligt att ta med sig juniorerna ut och jobba på grustennisen! Dessutom ligger banorna oerhört fint till på en plats där man verkligen vill vara och ha läger och tävlingar. 

Dessutom kommer utomhusbanorna ligga precis vid en konferensanläggning med spa och fitnessanläggning vilket inte är någon nackdel.

Tröjorna med värdeorden på samt på skyltarna på banorna i bakgrunden

Ett stort jobb som gjorts i Gustavsberg är arbetet med klubbens värderingar och värdeord. I början när de togs fram sa folk att det visserligen var snyggt med värdeord, men att de inte hade något direkt värde. Sedan dess har klubben arbetat hårt med att göra det visuellt och synligt vad det är man vill stå för. Värdeorden är: Gemenskap, Glädje, Respekt och Utveckling. 

Vi har döpt banorna efter värdeorden, alla tränarna har tröjor med värdeorden på och på sommarlägren döps grupperna efter värdeorden, berättar Nadja. Till exempel kan en dotter säga till sin mamma att hon spelade på bana glädje och att det var så kul där! Eller omvänt, att en förälder hör av sig till klubben och berättar att dennes son spelade på banan respekt men tränaren stod med en kopp kaffe och tittade på mobilen.

Hur försöker ni som tränare väva in de här orden i själva träningarna?

Jag brukar alltid tänka att om jag till exempel är på bana ”glädje”, hur kan jag få eleverna att känna glädje? Vi brukar ta någon minut, framförallt när vi tränar yngre barn 9-11 år och prata med dem om banan vi är på. Eller i början av ett 4-dagarsläger kan vi samla barnen och säga ”okej, vad är gemenskap för er?” Vi är trots allt inte bara tennistränare, vi vill utbilda dem i mer än så. Det här blir en bra påminnelse för oss tränare också för skyltarna med orden som sitter på varje bana är inte så små.

Före Nadja började i klubben hade Gustavsberg en tränarträff i Enskede Rackethall där de spelade Pickleball och hade en heldag där de diskuterade olika alternativ hur man skulle arbeta med värderingar i klubben. Sedan tog de med sig sina idéer hem till styrelsen, hade en lång workshop där det bollades idéer fram och tillbaka varpå man efter att ha varit uppe i 7-8 olika förslag på ord trattade ner det till de här fyra värdeorden. 

Det arbetet har varit väldigt användbart mot sponsorer också. När de ser vilket arbete vi gjort och vad vi står för blir det lättare att få aktörer ifrån näringslivet på Värmdö att vilja involvera sig. 

Förra året instiftades ”GTK för framtiden”, en fond som mynnar ut i ett stipendium som ska rikta sig mot ungdomar och för att motarbeta drop-outen hos yngre juniorer. Pengarna som avsätts till fonden kommer från privata donationer, enskilda initiativ, ett årligt lotteri, 10% av samtliga sponsorpengar klubben får in och 1% av den årliga vinsten i föreningen. I år blev det här cirka 50 000:- som kommer gå till att låta spelare som inte har råd eller av platsbrist inte fått möjlighet att börja spela tennis att få spela börja spela nu. 

Ytterligare ett lovvärt initiativ som klubben arbetar med är samarbetet med recycling. 

Vi försöker få in ett miljötänk i klubben, även om inte tennisen har så stor påverkan, berättar Botvidsson. Vi har införskaffat käl för återvinning, men framförallt är tennisbollar den stora pucken vi arbetar med. Där delar vi med oss av gamla bollar till skolor som kan använda dem en gång till. Vi försöker även uppmuntra till samåkning till och från träningar.

Precis som många andra Stockholmsklubbar så har även Gustavsberg i viss mån svårt att få tränare till alla timmar. 

Jag vet inte om det är för att vi ligger lite utanför stan, säger Botvidsson, men förutom det här med tränarna tycker jag absolut vi är involverade i Stockholmstennisen. Vi har ett bra nätverk med sport- och klubbchefer. Dessutom är det skoj att vi lyfts upp i diverse sammanhang och får prata om värderingar och vårt arbete med de mjuka delarna av verksamheten och sporten. 

Har ni hört podcasten med Nadja Miró? Om inte, gör det HÄR!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s