Next Generation Coaches – Emilia Schlosser

Inga kommentarer

Det råder en närapå akut tränarbrist i Sverige. Allt fler svenska tennistränare går över till padel och allt färre personer ser tränaryrket som en möjlig karriärväg. Men, det finns undantag! Vi träffar i den här porträttserien svensk tennis framtid – Next Generation Coaches!

Namn: Emilia Schlosser

Ålder: 1999

Moderklubb: Gustavsbergs TK

Nuvarande arbetsroll: Ansvarig för program och schemaläggning Member Kids-programmet, After School-programmet för tävlingsspelare och för läger. Arbetar även med Ladies Club, Stripple future generation och ger privatlektioner.

Dåtid

Emilia Schlosser spelade tennis i Gustavsberg när hon fick frågan om att hjälpa till tränare i klubben. Det var kul och snabbt fick hon ansvaret för minitennisen, eller ”kids school” som det hette. Första timmarna som tränare gjorde hon när hon var 13 –  när hon var 16 och skulle precis börja gymnasiet fick hon ansvaret för minitennisen. Parallellt med gymnasiet fick hon ta hand om all planering och se till att hjälptränare fanns på plats på minitennistimmarna. Dessutom jobbade hon även extra på kvällarna med andra grupper. 

I början såg Emilia det som ett extra jobb eftersom hon fortfarande själv spelade. Målet var inte att bli tennistränare, tanken var att plugga till läkare. Men den framtidsplanen kom att ändras. 1 januari 2019 började hon jobba på Good to Great och har efter det känt att hon utvecklats i rask takt.

Jag har successivt hela tiden fått mer och mer ansvar, berättar Emilia.

Framtiden

Idag är Emilia ansvarig för program och schemaläggning av members kids-programmet, after school-program för tävlingsspelare samt för läger. Hon arbetar även med Ladies Club, Stripple future generation och ger privatlektioner.

I framtiden hoppas jag jobba mer med tävlingsspelare i yngre åldrar. Just nu ser jag inte mig själv på ATP- eller WTA-touren, men däremot med spelare i åldrarna 12,14,16 som tävlar mycket. Med den typen av spelare hade jag gärna rest runt på tävlingar. Just nu trivs jag bra med en varierad arbetsroll, men det är många olika arbetsområden, det är det. 

Personlig utveckling 

När jag bestämde mig för att jag vill jobba som tränare kände jag att jag behövde sätta egna mål med vad jag vill med min karriär. Vi har haft individuella möten här så de ansvariga på akademin är insatta i mina mål. Det är därför jag till exempel är med på ”Stripple future generation”. I början av december hade jag mitt första camp med de spelarna, vilket var kul!

Emilia säger själv att hon behöver bli mer självsäker på banan. I spelövningar vill hon bli tryggare i hur mycket och när hon ska bryta in och ge tips. 

Men det tror jag kommer med erfarenhet. När ska jag bryta in och hur mycket ska spelarna själva få komma på svaren? Sådana saker vill jag utveckla mer. Jag kan jobba hur mycket som helst med teknik och fotställningar, men hur mycket ska jag hjälpa spelarna i livesituationer? I yngre åldrar känner jag mig bekväm, men med äldre spelare behöver jag mer kött på benen. 

Emilia har gått tränarutbildningarna TGU1 och TGU2, vilka hon tyckt varit bra, men det mesta har hon lärt sig från att stå bredvid andra coacher och se hur de arbetar och diskuterat med dem. Mentorskap är något hon tror stenhårt på för att utvecklas som tränare.

Jag tror verkligen den viktigaste biten i att fånga upp ett intresse hos yngre tränare är mentorskap. Någon som ser en och hjälper en, för annars kan du bli väldigt ensam på banan. Jag har utvecklats bäst av att gå bredvid andra coacher. Om jag får stå bredvid någon duktig tränare blir jag ännu hungrigare på att lära mig mer. Sen är det också så att lär jag mig aldrig något nytt, hur ska jag då veta om att det finns mer att lära mig?

Vill ni läsa mer om Emilia Schlosser? I ett av de allra första inläggen på ”Linus på baslinjen” träffade vi just Emilia. Läs hela det reportaget HÄR: https://linuspabaslinjen.com/2021/07/01/vad-en-inspirerande-miljo-kan-gora/amp/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s