John Karlman om uppdrag som sticker ut från mängden

Inga kommentarer

Två olika skolor i Kalifornien, privattränare på en country club i New York med medlemsskap på 100 000 dollar, nekat inresevisum till USA, hängt med Kevin Andersons team i Queens och delaktig i Tommy Pauls titel i Stockholm Open. Häng med i John Karlmans berättelse från ett antal händelserika år!

John Karlman åkte över till USA relativt sent. Först när han var 22 år valde han att ta steget över atlanten. I Sverige hade han huserat varit runt topp 20 i sin ålderskull bland pojkarna födda -86. När man väljer att börja college så sent kan man inte gå till en division 1 skola, så istället fick det bli ett junior, eller community college; Fresno City College som låg i Fresno, Kalifornien. 

De skolorna hade mildare regler för vad man hade fått spela tidigare, berättar John Karlman. Exempelvis hade vi en ryss som varit rankad 1:a i världen på Tennis Europé-rankingen för 14-åringar och som senare spelat proffstävlingar. Det gjorde att han inte fick spela division 1, men för oss var han en perfekt etta!

En regel på Fresno City College var dock att man enbart fick gå två år, så efter sitt andra år gjorde Karlman en transfer till Fresno Pacific University. Han trivdes bra i Fresno, så varför inte stanna kvar i samma stad, men en annan skola? Fresno Pacific var en liten skola jämfört med Fresno City – 3500 studenter jämfört med 35-40 000 i City! 

Tennismässigt var vi bra i vår liga! Vår trea var rankad 600 i världen. Första året i Pacific hade vi  matchbollar i finalen. Faktum är att vi hade matchbollar  i båda dubblarna, men förlorade dem samt i en av singlarna ledde vi 5-2 och set samt 4-1 i avgörande. Det var surt. 

Karlman gick ut med en bachelor i ”kinesiology, minor coaching”.  Med den utbildningen kunde han om han ville läsa vidare till läkare, sjukgymnast, idrottslärare med mera. 

Under tiden på Fresno Pacicic jobbade Karlman som tränare fyra somrar i rad 2012-2015 på en country club på Long Island i New York. Hemma i Sverige var han bara två veckor på hela året, under julen. Han hade blivit rekommenderad till jobbet i New York och det visade sig bli ett riktigt lyckodrag att testa lyckan där. 

Klubben jag kom till var spektakulär. Det var en country club med en startavgift på 100 000 dollar för att ens bli medlem. Förutom den avgiften var man tvungen att ha fem rekommendationsbrev från personer redan inne i klubben. The Creek Country Club, hette klubben.  Mer eller mindre alla medlemmarna jobbade på Wall Street – det var sådan lyx så det var inte sant! 

Alla personerna var tvungna att bära vita kläder. Eller snarare 95 % av allt du bar var tvunget att vara vitt, från skor upp till toppen. Herrar skulle ha krage på tröjan och mobilen fick endast användas på specifika områden inne på klubben. 

Jag spelade med en person med varje morgon i 3-4 veckor under en period. En dag frågade en annan person mig om jag visste vem det var jag spelade med, vilket jag inte hade någon aning om. Det visade sig att han för några år sedan hade ägt Empire State Building! Alltså själva byggnaden, skalet. Och här står jag från lilla Vänersborg och skriker på honom att han ska springa, haha. Jag var även tränare åt rådgivaren åt Barack Obama och hans barn. De körde med oss hela sommaren. Barnen spelade två timmar med oss varje dag. Kostnaden var 110 dollar i timmen, gånger åtta timmar per dag, hela sommaren…! Sedan visade det sig att de egentligen hade en tennisbana hemma, men hade tydligen inga problem med att betala lite extra för att få spela, haha. 

I början förstod Karlman inte riktigt vad det var för personer han tränade, men insåg allt eftersom att det inte var helt vanliga ”Svenssons” han drev från hörn till hörn. I yrkeslivet var de några av de mest framstående människorna i New York, men när de träffade Karlman gjorde de det på deras fritid, och den tiden och sysselsättningen var inte oviktig!

Det var en period när börsen kraschade och en av personerna jag tränade med var en av dem som tjänade allra mest när ekonomin kom tillbaka efter kraschen igen. Det var en hektisk period för honom, men en gång sms:ade jag runt lunchtid på dagen och frågade vad han ville ha för senor och tryck på racket han lämnat in för strängning. Han svarade efter två minuter, vilket egentligen var helt sjukt så mycket han hade att göra och summor pengar han behandlade. Men hobbyn var viktig för honom!

Hur skiljer sig tränaryrket i USA mot det du nu har upplevt i Sverige?

Amerikanerna har mycket mer respekt för dig som tränare där än här i Sverige. De ser upp till dg där. På den klubben jag coachade är de lika ödmjuka för din professionalitet som du är för deras. Grejen är att det är dyrt att spela tennis här i Sverige, men där borta kan alla spela för de har banor som står öppna för allmänheten på varenda high school. Men, vill de ha instruktioner kostar det! Så eftersom det kostar så mycket varje gång de hade mig så ville de ta tillvara på tillfället. Alla kan spela tennis, men vill du ha proffshjälp får du betala för det.  

Idag är du tränare i Lidköpings Tennisklubb – vilka coacher har du inspirerats av och tagit efter?

Jag har plockat lite från varje kollega jag haft, alla har sin egen stil, men den jag lärt mig allra mest av är Brad Stine. Han är den första och enda tränaren som pratat om hur man ska spela när man kommer fel till bollen. Om man kommer fel till bollen säger de flesta att du behöver vara på plats tidigare, men hur ska det gå till när det allt som oftast går så fort så du helt enkelt inte hinner med? Brad Stine är den första jag hört som pratat om hur du ska göra när du väl har kommit fel till bollen. 

Stine var coach på Fresno City College under det första året Karlman var där. Det blev som ett ”mellan-gig” för Stine mellan andra uppdrag. På touren hade han coachat bland andra Jim Courier, Sebastian Grosjean och Mardy Fish. Karlman började hjälpa Stine på hans akademi och fick en bra kontakt. Vi återkommer mer till Brad Stine snart…

När Karlman hade gått sina fyra år totalt på college så var han tränare ett halvår var på båda skolorna han hade studerat på. Han gillade lagspelet och hur man bygger lagkänslan!

Vi hade starka karaktärer i lagen och coacherna var bra på att snacka inför grupperna – jag gillar verkligen det där! Vinner man en match i college säger coachen ”bra jobbat, men nu går vi bort och hejar på honom där borta.” Allt handlar om att vinna lagmatchen.

Märker du skillnad på hur det är i Sverige?

Ja, det är skillnad. Man måste kunna hjälpa varandra på träning och även ställa krav på varandra. Dubbelmatcherna där borta handlade mycket om energi – sitter inte träffen får man hjälpa varandra. I Sverige har vi det för bra med fantastiska hallar. Pratar man med en junior här vill de hellre spela inomhus än ute för det är mindre problem – utomhus ställs man inför mer problemlösning och det är jobbigt. 

2017 arbetade Karlman i Fresno på en country club. Han trivdes bra och var bara hemma i Sverige en vända i januari för att åka tillbaka igen två veckor senare. Klubben han arbetade för sponsrade honom med visum och Karlman hade lagt mycket pengar på advokater och sett till att allt gått korrekt till hela vägen. Rekommendationsbreven han skaffat sig var av hög kvalitet och hans visum var redan godkänt i USA. Kvar att göra var bara att besöka amerikanska ambassaden i Sverige för att få visumet intryckt i passet.

På ambassaden har såklart personen som arbetar där också en talan…och han valde att säga nej till visumet med anledningen att jag hade för svaga band i Sverige för att få ett icke immigrerande visum till USA. Visumet jag skulle åka tillbaka på var ett treårigt visum och personen menade att jag behövde visa starkare band till Sverige för att de skulle våga släppa tillbaka mig på ett kortvarigt visum till USA.

De var rädda för att du efter visumets slut skulle stanna illegalt i USA?

Ja, precis. De ville undvika att förnya utgående visum generellt under den tidsperioden när Donald Trump kommit till makten. Jag försökte fyra gånger och visade personbevis från mina föräldrar, svenskt bankkonto, CSN-lån med mera. Jag var i Stockholm fyra gånger och åkte även till Kanada och amerikanska ambassaden där för och försökte samma sak, men alla nekade av samma anledning, trots att det hade godkänts borta i USA. Grejen var att när Trump kom till makten ville de få ner invandrarantalet i landet. 

Hur kändes det?

Det var knäckande, såklart! Speciellt när man hade ett jobb som väntade och de ville att jag skulle komma tillbaka men en enskild person styr hela ens framtid. Han frågade mig om jag hade fru och barn i Sverige, för det vore såklart ett ganska starkt band. Haha, då skulle jag ju inte åkt tillbaka till USA i tre år om jag hade det! 

Du måste blivit helt vansinnig på honom?

Jag hade blivit det om jag inte stått inne på amerikanska ambassaden med tio vakter runt omkring. Jag gick mer ut i chock första gången.

När det stod klart att Karlman inte skulle få sitt visum jobbade han en kort sejour i Trollhättans Tennisklubb när deras tränare var ute och reste i ett halvår. Efter det hoppade han in i Lidköping som timtränare men har sedan augusti i höstas varit verksamhetsansvarig på heltid i klubben. 

Vi är på en bra plats nu vill jag säga! Jag tycker vi är den bästa klubben i Region Väst och har en jättepotential om man bortser från lite tränarbrist. Det finns mycket man vill göra här, men allting hinns helt enkelt inte med. 

Hur känns det att jobba i en svensk klubbmiljö efter att ha varit på college och även jobbat på privata klubbar i USA?

Jag gillar klubbträningen för det är en stor variation. Ena timmen har man en 4-aåring, därefter en satsande 24-aåring och slutligen en 74-aåring. Man hinner inte bli trött för så fort en timma är slut kommer det in nya fräscha spelare till nästa timma.

År 2019 coachade Brad Stine Kevin Anderson under en period när Anderson var som bäst. När han skulle spela grästävlingen i Queens bjöd Stine in Karlman att vara med i teamet under tävlingen. Karlman flög in söndag kväll och var där hela veckan även om Anderson  förlorade i andra omgången och åkte hem på onsdagen. 

Det var riktigt fint i Queens och lärorikt för mig att prata med coacherna runt honom, men det var ett stort följe runt Anderson så jag hade inte så mycket tid med Kevin själv. 

Även om Anderson var bra på tennis så hade han mycket annat för sig runt omkring. Han hade hund som han postade mycket grejer med på Instagram och mycket mentala spöken. Han kände stor press som han hade svårt att hantera, så Stine slutade med Anderson och började istället coacha amerikanen Tommy Paul, vars coach gick motsatta vägen över till att coacha Kevin Anderson!

För Stine var det nog ett bra byte. Kevin var på väg ner och hade fått barn medan Paul var på väg upp!

Karlman och Stine hade fortsatt ha kontakt under åren. En lördag förmiddag i november 2021 fick Karlman ett sms om att Paul och Stine var i Stockholm för Stockholm Open och undrade om Karlman ville komma upp och hänga med dem under veckan!

Jag tänkte shit, han kommer säkert får möta Elias Ymer i första, då visste jag inte hur jag skulle agerat. Men han fick ju inte möta Elias utan Leo Borg i första istället, haha. 

Sagt och gjort, Karlman åkte upp, träffade Paul för första gången, såg matchen mot Leo, såg dubbeln måndag och sen hade Paul spelledigt på tisdag, så Karlman åkte tillbaka till Lidköping och tänkte att det roliga nog var över för Paul skulle möta Taylor Fritz i nästa och Karlman själv hade mycket att stå i inför Elitserien. Men Paul slog Fritz och fick ett sms från Stine igen om att nu var han tvungen att åka tillbaka till huvudstaden för nästa motståndare var ingen mindre än Andy Murray! Karlman visade några kollegor sms:et och fick höra att det klart han skulle åka upp och vara en del av teamet!

Det är helt sjukt att han som oseedad gick och vann hela tävlingen! Första titeln någonsin!

Hur gick snacket mellan Stine och Paul inför matcherna? Berätta!

Tror de underskattade Leo lite i första rundan. De hade sett att han hade typ 1-15 i matcher på seniornivå eller något sånt. Min uppgift var att ha en dialog och diskussion med Stine. Vi diskuterade framförallt under matcherna, men även efteråt. Överlag är det ganska mycket dialog mellan spelarna på touren och coacherna emellan. Till exempel, inför finalen mot Shapovalov pratade Stine och Paul med Cam Norrie en del. Vi visste att Shapovalov är mycket upp och ner i engagemanget på banan – när det går bra för honom är det mycket pondus. Dock så tar det mycket energi att hålla på så, Tommy är mer neutral och säger ”cmon” mer i rätt lägen. Gör man det hela tiden som Shapo så betyder det inte lika mycket, det blir mer en normalitet i uttrycket då. 

Hur gick träningarna och inbollningarna till under tävlingen?

Tommy Paul är ett speciellt fall. För honom handlar det mycket om att må bra och ha en bra känsla. Han bollar in i cirka 20 minuter. Slår lite mellan benen, lattjar en del, slår med vänsterhanden. Vill må bra helt enkelt. Han nöter ingenting under tävlingen och tränar inte efter matcherna. Hela hans jargong och stil är liksom…säg så här, inför matchen mot Murray sa han: ”I feel crazy loose today!”. Jag tror nästa år kan bli riktigt stort för honom!

Berätta lite mer om taktiksnacken under veckan!

Mycket av de snacken skedde tillsammans under lunchen. Jag var imponerad över hur de hittade svagheter hos en sån som Shapo till exempel. En grej de pratade om var hur de såg att han slog hårdare och hårdare under duellerna, så en taktik var att stanna kvar i duellerna. Tiafoe visste de att det kunde komma kanoner ifrån, så mot honom ville de kontraslå mer. Det var den svåraste matchen eftersom Tiafoe är en så explosiv spelare. Borg tog de som sagt lite väl avslappnat på, men det blev också hans sämsta match under veckan. Jag vet dock att de kollade lite klipp på internet inför matchen i alla fall. Efter matchen mot Borg sa Paul att ”det här var inte alls roligt, jag ville bara av banan.” Att möta en junior som är hur tänd som helst på hemmaplan, det är bara krångligt så klart, en så match vill man bara få avklarad. 

Karlman berättar vidare att Stine sagt att mot en spelare som Nadal får man aldrig serva utåt eftersom han har världens bästa crossreturer. Servar man utåt returnerar han starkt cross så man själv får en löpning ut från banan. När man själv slår tillbaka den bollen så får Nadal börja styra direkt, så mot Nadal måste man serva ”t” eller ”kropp” och sen slå stenhårt på nästa boll.

Hur kändes det efter att veckan i Stockholm var slut?

Haha, Paul drog vidare till Bahamas efteråt och jag åkte till Örebro – vi hade sammandrag i division 1 där. 

Och den givna slutfrågan – blir det någon mer turnering för dig tillsammans med ”Team Paul”?

Det sista Tommy sa när vi skiljdes åt var: ”det här måste vi göra om!” Så det får jag hoppas på!

Brad Stine, Tommy Paul, John Karlman och Stockholm Open-bucklan!

Fotnot: Exakta år för Karlman på de olika tränaruppdragen som nämns i texten;

Fresno Pacific University januari 2014-maj 2014

Fresno City College januari 2015-maj 2015

Creek Country Club varje sommar mellan maj och augusti 2012-2015

Fig Garden Swim & Racquet Club, Fresno September 2015-februari 2016

Lidköpings TK 2017 –

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s