Veckans klubb: Visby Tennisklubb

Inga kommentarer

I samarbete med House of Bontin

Motivering: Belägna på Gotland med en av Sveriges vackraste, men också mest utmanande geografiska platser för en tennisklubb, väljer Visby att se möjligheterna före problem. På fyra år har verksamheten fördubblats och medlemsantalet tredubblats! Samtidigt som Visby TK vill ge alla Gotlands besökare chansen att kombinera turism med att utveckla sin tennis gör man även allt för minska och förenkla juniorernas tröskel till tävlingstennisen.

Visby TK grusbanor

Antal Medlemmar: 897 medlemmar i skrivande stund (558 senior, 284, junior, 51 pensionärer, 4 hedersmedlemmar)

Antal juniorer i träningsverksamhet: HT2021: 224 juniorer

När grundades klubben: 1916

Antal anställda: 4 heltid, 1 75% och ett gäng timanställda

Antal banor: 3 plexipave inomhus, 3 konstgrus ute, 2 padel inne, 2 padel ute, 6 badminton/pickleball, 4 grus i Slite, 1 asfalt Slite

Träningsavgifter HT2021 15 veckor: Tennislekis 1h/vecka 1095:-, 1h/vecka tennis 9 år och uppåt 1295:-, 2h/vecka 1695:-,  Racketfritids 6-10 år 1h/vecka 500:-, vuxenträning 1h/vecka 2395:-

Med havsutsikt ett stenkast ifrån Norderport (ringmuren) har Visby TK bästa läget i stan. Det geografiska läget i att befinna sig på en ö är både en utmaning som gör tröskeln högre för juniorer att tävla frekvent och få mäta sig med andra spelare. Men det finns fördelar också.

Våra styrkor är att klubben inkluderar alla spelarkategorier och nivåer, att vi har duktiga tränare och fantastiska faciliteter, berättar Björn Carlnäs, Klubb & Sportchef i Visby TK. Säsongsvariationen som kommer med att vara geografiskt placerade på Gotland är både intressant och en styrka i sig.

Vi återkommer till det.

Björn Carlnäs växte upp i klubben före han lämnade 1999 för att testa lyckan på Kramfors Tennisgymnasium. Det äventyret varade ett år före han återvände till ön och andra intressen fick mer utrymme. Efter gymnasiet och en mängd olika säsongsarbeten flyttade Carlnäs till Stockholm där han åter fann glädjen för tennisen. Strötidsspel, inhopp i lite serielag och framförallt att vartannat år få representera Gotland Tennis i Island Games (Ö-OS) höll tennisintresset flytande. Under åtta år arbetade han även ideellt i Stockholm Opens tävlingskommitté. 

2018 flyttade jag tillbaka från Stockholm till Visby och efter ett års distansjobb blev jag erbjuden tjänsten som Klubb- och Sportchef i VTK, och där är vi nu.  

Björn Carlnäs, Klubb- & Sportchef Visby TK

Visby Tennisklubb har växt stadigt de senaste åren. Medlemsantalet har växt genom en aktiv verksamhet och utveckling av anläggningen. 2018 hade man 308 medlemmar – 2021 står siffran på närmre 900! 

Verksamheten har sedan 2018 nästintill fördubblats, berättar Carlnäs. Då räknar vi också in padelverksamheten som tillkommit där cirka 80 juniorer är med i träning. Sett till bankapacitet och ledare så är verksamheten idag full och en kortare kö finns för både juniorer och vuxna.

Klubben har blivit uppmärksammade på Gotland för sin positiva barn- och ungdomsprofil. Visby TK är en anrik klubb som funnits på samma mark i många år och befäst sin starka position på ön. Man är den enda året-runt klubben som finns på Gotland, men flera sommarklubbar lever upp under sommarmånaderna, vilket Visby TK är mycket glada för!

Den klubben man samarbetar mest med på ön är Ljugarns IF, en fin sommarklubb med stor aktivitet på fyra tennis- och två padelbanor. Där spelar man bland annat varje år en prestigefylld kamp mellan ”staden och landet”, där Visby tar stadsrollen. 

Det roliga i det hela är att Ljugarn mestadels består av sommarboende Stockholmare som skrattar gott åt att få representera landet, skrattar Carlnäs. 

Övriga samarbeten består av att klubbar kommer dit på tävlings- och träningssläger. Tabergsdalen brukar varje år åka dit i oktober på läger under den nationella turneringen GEAB Jr Open. Oskarshamn har också varit på plats de senaste två åren och Huddinge TK la sitt tävlingsläger på Gotland i våras. 

På Gotland finns många fina anläggningar! Ljugarn har fyra fina hardcourt, Slite fyra prima grusbanor och Visby Racketcenter ligger på bästa läge i stan. Plus att det finns en massa spelare som behöver match och träningsutbyten här…

Man är måna om att ligga i framkant vad gäller sina fasciliteter. Närmaste projekt är att måla upp juniorlinjer på banorna. 

Bana 1 kommer få fyra minitennisbanor uppritade och bana 2 samt 3 får midilinjer.

Öppet hus!

Att Visby TK ligger på en intressant plats geografiskt är ett faktum. Det innebär också att man har stor spridning på både medlemmar och gäster som kommer från världens alla hörn. Inte minst under pandemitider, då Gotland blivit ett än mer attraktivt besöksmål. Vad innebär det här konkret för tennisklubben?

När de ordinarie terminerna är slut växlar vi till att arrangera läger, tennisskolor, tävlingar, kurser, privatlektioner med mera på banor över hela ön fram till höstens terminsverksamhet drar igång igen.

Det måste även innebära utmaningar för er i personalen? Sommaren är ju inom svensk tennis annars den naturliga semesterperioden på året?

Det är självklart positivt för klubben med aktivitet på sommaren, men med den allt längre turistsäsong och med större efterfrågan så innebär det såklart att vi inte har någon tydlig period för återhämtning och planering inom organisationen. Säsongerna springer in i varandra och med pandemin har vi nästan haft högsäsong året runt då många sommarboende och deltidsboende har arbetat ifrån sommarstugorna. Turismen har ökat över hela året nu det sista. Även på skollov och jul/nyår ökar trycket med gäster som efterfrågar aktiviteter, kurser och lektioner. Det känns som en trend i stort att racketsporterna är på stark uppgång och fler vill ha professionell hjälp av tränare i sin träning.

Den svåraste biten med att vara belägna på en ö är när det kommer till tävlandet för juniorerna. Klubben arrangerar själva tre sanktionerade tävlingar per år utöver KM, SO Tour och seriespelet ”Gotlandsserien”. Man arrangerar även interna matchsskolor och matchkvällar och har som mål att varje termin resa iväg på en gemensam tävling- eller matchsspelsutbytesresa. 

De tävlingsspelare vi fostrar tappar vi tyvärr i regel till fastlandet och tennisgymnasier när de behöver bättre sparring eller komma närmre tävlingar. Det krävs ett stort engagemang från föräldrar att resa till tävlingar på fastlandet. Det krävs också att man är öppensinnad och flexibel och tar chansen att sparra mot de besökare vi får till ön och de medlemmar vi har även om spelstilar och ålder kan variera. De som blir kvar här från gymnasieåldern satsar vidare som motionsspelare och tar också ofta en tränarroll. Vi uppmuntrar självklart alla juniorer som är intresserade av att vara tränare att testa på ledarrollen. 

Seriespel ser man positivt på då man tycker det är viktigt att bjuda hemmafansen på A-lagstennis på hemmaplan, men man upplever att det tyvärr knorras hos fastlandsklubbarna över att det är krångligt och dyrt att resa till Visby.

Lite så är det väl också, men jag tycker alla borde jubla om de får Visby i serien. Tänk vilken unik och kul grej att åka till en ball ö och spela tennis ett stenkast från ringmuren! 

Hur ser ni på explosionen av padelintresset som måste nått även Visby?

Vi har två padelbanor inomhus och två utomhus sedan sommaren 2019. Det ekonomiska överskottet det hittills gett har bidragit till bland annat renovering av den befintliga hallen, att anställa en verksamhetskoordinator och tränare på heltid samt att finansiera och bygga en ny tennisbana utomhus. 

Framåt i tiden finns ett behov av att utveckla anläggningen i Slite som behöver moderniseras. Carlnäs ser en enorm potential i den anläggningen.

Där finns en unik tennishistoria och ett läge som kan vara det vackraste och mest strandnära läget vi har för en tennisanläggning. Som en gästtränare i somras uttryckte det: ”Men hallå…banorna ÄR ju på stranden!” Det var bland de läckraste han sett! Får man drömma ytterligare lite skulle det på sikt vara trevligt med ytterligare tre inomhusbanor i Visby.

Så sammanfattningsvis Björn, hur skulle du beskriva Visby TK? 

Vi är en breddklubb med en avslappnad ö-känsla där alla är välkomna!

Hur tänker du kring möjligheter i framtiden att få fram internationellt konkurrenskraftiga spelare i klubben?

Från och med i år har Gotland ju även fått en direktlinje Visby till Rostock i Tyskland, så vi kan väl säga att en viss internationalisering är på gång, ler Carlnäs finurligt.

Slite grusbanor

Kuriosa 1: Gotland deltar vartannat år i Island Games, en internationell tävling som närmast kan beskrivas som ett Ö-OS. Deltagarantalet liknar ett Vinter-OS och upplägget är ungefär som ett OS. Invigningen sker som på ett riktigt OS med inmarsch där varje Ö går i sina egna kläder och flaggor. Ceremonin består av ett heligt vatten som vandrar mellan arrangerande öarna istället för en eld. Då flera öar, främst de engelska, satsar stort och har med egna tv- och radioteam som livesänder eventet är upplevelsen som deltagare att man är med i ett riktigt OS med publik och tv-kameror runt banorna. Arrangemangen är ofta professionella med bollkallar, linjedomare och huvuddomare. Mer info här: https://www.iiga.org/

Kuriosa 2: Klubben har en grym klubblåt skriven av tennislegenden och klubbikonen Danne Attlerud, (Gogo Visby TK, lyssna i spelaren nedan)!

Slite grusbanor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s