Next Generation Coaches – Fredrik Shasteen!

En kommentar

Det råder en närapå akut tränarbrist i Sverige. Allt fler svenska tennistränare går över till padel och allt färre personer ser tränaryrket som en möjlig karriärväg. Men, det finns undantag! I ett antal veckor framöver träffar och lär vi känna svensk tennis framtid – Next Generation Coaches! Den här gången vänder vi blickarna mot Göteborg

Namn: Fredrik Shasteen

Ålder: Född 1996

Moderklubb: Lerums Tennisklubb

Nuvarande arbetsroll: Tränare i Ullevi Tennisklubb

Dåtid

Fredrik Shasteen började som tränare i Lerums Tennisklubb som 15-åring. Tennisen har alltid varit en del av hans liv, bland annat genom att hans mor jobbade som tränare ett par gånger i veckan, så varför inte testa på att vara det själv? I början mest för att tjäna lite extra pengar, men intresset växte mer och mer för varje år. 

-Det är svårt att sätta fingret på exakt varför jag började, men när tennisen varit en så stor del av livet så kändes det konstigt att slut helt med. Idag kan jag känna att man har tur att kunna ha sin hobby, som man tycker så mycket om, som sitt jobb. Hade jag lagt ner tennisen så har jag ingen aning om vad jag skulle vilja göra istället.

Nutid

Idag är Shasteen heltidsanställd på Ullevi Tennisklubb i Göteborg (”klubben i centrum”). En standardvecka innebär 30 timmar på banan med tennisskola, minitennis, tävlingsspelare och vuxentennis. Resten av arbetstiden är administrativa sysslor.  

Framtid

Har du någon plan för vad du vill göra i framtiden?

-Inte direkt. Vad som händer om 5-10 år och vad jag känner för då är svårt att veta just nu. Jag försöker bara göra ett så bra jobb jag kan. Försöker utvecklas och bli en ännu bättre tränare så får jag se vilka dörrar och möjligheter som öppnas upp. 

Men ambitioner då, vad har du för målsättningar framöver?

Det finns många saker som skulle vara kul att uppnå och testa på under mitt liv som tränare. Att träna upp en grupp spelare hela vägen från röd nivå ända till att bli tennisproffs, att testa på att jobba utomlands, att vara resande coach på touren eller chefstränare. Men oavsett vad tror jag på att ha fokus på att göra ett bra jobb dagligen och försöka bli bättre så kommer framtiden vara ljus.

Så, om sex år, hur hoppas du din yrkesroll ser ut då?

-Det är väldigt svårt att svara på. Jag trivs jättebra där jag är idag! Sen kanske man vill göra något annat om 10-15 år. Det viktigaste för mig är att vara på ett ställe där jag trivs, känner att jag kan utvecklas och tycker det är roligt. 

Personlig utveckling

Det bästa sättet att utvecklas på tycker Shasteen är genom att prata och jobba tillsammans med andra erfarna tränare. 

Shasteen arbetar med en reflektionsbok där han skriver ner nya saker han lär sig. Övningar, saker som fungerade bra och lärdomar från böcker, poddar eller andra tränare. 

-Den boken har varit väldigt bra för mig! På fritiden ser jag mycket tennis på tv, lyssnar på olika tennispoddar, läser tennisbiografier, psykologi och coachingböcker. 

Vad gäller utbildningar har Shasteen försökt vara aktiv! Han har bland annat gått alla TGU-kurserna inom Svenska Tennisförbundet, en tränarutbildning från GPTCA i Sarajevo samt innehar en kandidatexamen i idrottsvetenskap.

Vad behöver du bli bättre på nu i din tränarroll?

-Att ta lite mer plats och bli ännu mer självsäker i en del situationer. 

Fredrik Shasteen har en syster som tävlat på hög nationell nivå och som tidigare tränade hos Academy of KLTK. Under de åren Emma tillbringade mycket tid i Stockholm fick Fredrik chansen att gå bredvid Magnus Ennerberg som coachar på akademin. Det säger Fredrik var väldigt lärorikt.

-KLTK gör ett fantastiskt jobb! Jag lärde mig mycket av Ennerberg när jag fick chansen att vara med på banan, både genom att gå bredvid men även som sparring eller hjälpa till som resecoach. Idag skulle jag säga att min chef Kristian Persson är de närmsta mentor jag har, men jag lär mig även mycket av mina kollegor. Det är väldigt inspirerande att jobba med så många erfarna och duktiga tränare som jag gör här på Ullevi. 

Hur vi ska få fler yngre personer att vilja jobba med tennis

Hur ska vi göra för att fånga upp unga och hungriga tränare att vilja fortsätta utvecklas som tränare?

-Jag tror man måste bli bättre på att belysa alla positiva saker som finns med att vara tränare. Man kan jobba med olika åldrar och nivåer och det är ett jobb man kan utöva över hela världen!

Shasteen fortsätter sedan rabbla upp positiva sidor med yrket! Man får träffa många människor och man får hjälpa dem på olika sätt, inte bara med deras spel utan även få chansen att få någon som i övrigt inte mår så bra att ha en rolig timme där de blir sedda, känner samhörighet och du får chansen att vara någon som bryr sig om dem. 

-Man kan göra en samhällsnytta vilket jag upplever som väldigt motiverande!

I övrigt tror han att lönerna behöver bli bättre för att få fler att känna att tennistränare är ett stabilt och attraktivt jobb.

-Men, jag förstår samtidigt att man vill att tennis ska vara en idrott för så många som möjligt och inte bara de som har det gott ställt ekonomiskt, vilket gör att det inte finns någon självklar lösning…

Någon annan bra idé för hur vi ska utveckla de tränarna som finns?

-Någon typ av mentorsprogram för unga tränare genom förbundet skulle vara bra. Vi har så många bar tränare i Sverige men jag tror vi behöver bli bättre på att använda dem och sprida deras kunskap vidare. 

Skulle du säga att svensk tennis har fångat upp dig och ditt intresse samt ambition?

-Inte direkt. Det är svårt att säga specifikt hur det skulle gått till, men jag tror svensk tennis behöver bli bättre på att fånga upp fler unga tränare att vilja stanna kvar i sporten. 

Häftiga upplevelser

Fredrik, kan du nämna dina tre häftigaste upplevelser du varit med om hittills som coach?

-Den häftigaste känslan jag har upplevt hittills var nog när min syster vann SALK Open för första gången eller när hon vann sin första Vintertour-titel i Lerum genom att slå sin första WTA-rankade spelare efter ett skadeuppehåll på 15 månader. 

Vill även nämna när jag fick resa till Orange Bowl i Miami och få se några av världens bästa juniorer. Att vara på Crandon Park och få se många toppspelare träna på nära håll var häftigt. Där hade jag äveb turen att få stöta på Nick Bollettieri och prata en stund.

Den tredje upplevelsen var när jag fick chansen att åka till Vietnam ihop med en kund/vän som tog privatlektioner av mig. Han flög dit mig i första klass, vi fick bo på ett 5-stjärnigt hotell och mitt jobb var att sparra med honom 1-2 timmar om dagen. En väldigt cool upplevelse tack vare tennisen!

1 kommentar på “Next Generation Coaches – Fredrik Shasteen!”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s