Ordföranden har ordet! Jesper Carlander, Trosa Vagnhärads Tennisklubb

Inga kommentarer

Namn: Jesper Carlander

Ålder: 47

Verksam i vilken klubb: Trosa Vagnhärads Tennisklubb

Egen tennisbakgrund: Tävlingsspelade i närliggande klubbar upp till 17 års ålder då jag la av med tennisen pga att jag tyckte andra idrotter var roligare. Tog upp tennisen igen vid 41 års ålder och spelar nu i ett H45-lag. 

Yrke:

Varför har du valt att vilja engagera dig som ordförande i styrelsen?

Ge tillbaka för det som klubben gett mig som liten. Jag hade också en son som spelade när jag tillträdde vilket också bidrog. 

Vad är er förenings största utmaning just nu och hur jobbar ni med den frågan i styrelsen?

Just nu håller vi på att komplettera anläggningen med en padelhall för att hålla en bra tennisverksamhet på sikt och för att överleva som förening. En stor utmaning är olika kontakter med ex. kommun, banker, entreprenörer. 

Vad har ni i styrelsen satt för vision i tennisklubben och hur kom ni fram till den?

Vi har egentligen ingen uttalad vision men vii vill ha människor i rörelse och främst barn och unga. Vi vill bidra till en bättre folkhälsa i det allt mer stillasittande samhället. 

Vad vill ni i er tennisförening vara för slags klubb? Vad är syftet med er verksamhet?

Vi vill vara en breddklubb där vi utbildar människor i tennisens grunder. Sedan har vi ett samarbete med SPTK för de som vill satsa lite mer på sin tennis och kan därigenom också erbjuda en ”spetsträning”.

Vad skulle ni i er styrelse behöva hjälp med från regionen eller tennisförbundet?

Att utbilda tränare och hjälptränare samt skapa strukturer och lathundar som förenklar styrelsearbetet. 

Vad skulle er tränarkår behöva hjälp med från regionen eller tennisförbundet?

Utbildningar för hjälptränarna vad som är viktigt att tänka på när det gäller ledarskap på banan.

Hur ser er styrelses samarbete ut med klubbens anställda personal?

Vi har haft svårt att rekrytera en huvudtränare så vi har flera ungdomar som själva satsar på sin tennis som tränare. Vi i styrelsen sköter själva stora delar av det administrativa arbetet just nu vilket inte håller på sikt. 

Ofta hör man tränare i landet säga att det största problemet i ens arbete är styrelser som lägger sig i för mycket och att problemet ofta grundar sig i att styrelsen består av föräldrar som sätter sina egna barns tennis i främsta rummet. Hur ser du på den eventuella problematiken?

Hos oss är det tvärtom, vi måste lägga oss i för att det ska funka men önskar att det inte vore så. Så länge jag varit ordf har jag alltid låtit tränaren sköta sitt jobb och när föräldrar hört av sig alltid hänvisat tillbaka till huvudtränaren. 

Hur får ni i styrelsen input och guidning i hur ni ska föra klubben framåt?

Vi lär oss själva.

Jag utgår från att du arbetar ideellt för tennisföreningen. Hur fungerar det att kombinera med ditt övriga yrkesliv och vardag?

Då jag har ekonomisk möjlighet att göra detta funkar det helt ok, dvs jag jobbar bara ca 80%. Jag lägger ca 10h/v just nu vilket jag själv tycker är alldeles för mycket. Jag kommer in i svackor när jag inte tycker det känns roligt och jag försöker bygga upp strukturer så att inte framtida ordföranden ska behöva lägga för mycket tid.

Vad hoppas du att er klubb har åstadkommit och hur ser verksamheten ut om 10 år?

Jag hoppas att vi lyckas att bygga ut hallen och fått den ekonomiska tryggheten vi eftersträvar så att vi bibehåller god kvalitet i tennisträningen.

Hur insatt är du i Svenska Tennisförbundets färdplan ”Game Change 2030”? Ifall du vet vad den innebär, i vilken utsträckning känner du att den rör just er klubb?

Egentligen ingenting. Jag anser mig inte ha tid att hänga med och tycker att svensk tennis verkar ha svårt att få ut sina budskap. När vi hade besök från tennis öst var det mest prat om hur andra i tennissverige inte skötte sina uppdrag vilket tyder på att det finns rätt mycket att jobba med antar jag. 

Hur viktig är tävlingstennis och fostran av tävlingsspelare i er klubb?

Det är viktigt. Vi försöker träna på att tävla och anordnar ”internt matchspel” för våra juniorer. Vi försöker fostra tennisföräldrar i vad det innebär att tävla i tennis men det är svårt att nå fram. Vi har i alla fall fått fram flera som vågar vara med och tävla i våra lokala tävlingar. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s