Får jag lov att fråga, del 12: Maria Lindström -> Maria Strandlund Tomsvik

2 kommentarer

I det tolfte avsnittet av succéserien ”Får jag lov att fråga” besvarar Maria Strandlund Tomsvik frågan från Maria Lindström rörande bredd och elit och framförallt elitsatsningar idag.

Maria Strandlund Tomsvik är en av vårt lands mest populära tenniskommentatorer på tv, var själv rankad 80 i världen som spelare och har efter karriären jobbat med svensk tennis i flera olika roller inom Svenska Tennisförbundet, bland annat som Fed Cup-kapten.

2 kommentarer på “Får jag lov att fråga, del 12: Maria Lindström -> Maria Strandlund Tomsvik”

 1. Med anledning av passningen från Lindström till Strandlund…
  Jag vill också tro att elit fortfarande kan skapas i en sund klubbmiljö, utan stressinslag av privata tränare och akademier etc i tidig ålder. Jag vill också tro att det går att ha en sport bredvid tennisen betydligt längre än vad som är vanligt idag för att utveckla motorik och fysik på ett roligt och naturligt sätt samt upprätthålla intresset och lusten för tennis längre. En sak som däremot måste våga diskuteras är – det egna ansvaret och det egna spelet. En klubb kan, och ska kanske inte heller, ta ansvar för en 14-årings samtliga tennis- och fyspass i veckan. Förbund och ansvarig klubbtränare måste också göra klart för spelare och föräldrar vad ”satsning” innebär. Jag skulle också vilja påstå att mycket tennisträning i Sverige idag är ganska ”mesig” – utan fart, tempo, slit och hårt jobb, om man jämför med 80-90-tal.
  En annan sak att titta på är den enorma urvattning som finns i tennisen under ungdomsåren. Det här innebär att få (om ens någon?) klubbar har en seniorelit på hemmaplan som kan sparra de bästa juniorerna och fungera som förebilder. Jämför med vilken annan bollsport som helst där juniorer hett eftersträvar att tex komma med i a-laget i fotboll, som kanske spelar div 3 eller 4… Ta bort våra proffs, ta bort collegespelarna – och räkna antalet tävlingsspelare i tennis i Sverige mellan 19-34 år…
  Vi saknar de gamla klass II-spelarna (för er som minns) i våra klubbar.
  Att på allvar ta reda på vad dessa tonåringar – som hoppat av – saknade och hade velat ha för att fortsätta spela hygglig bra nationell tennis kan vara precis lika viktigt för svensk tennis som en massa andra initiativ…

  Gilla

  1. Många intressanta bitar du touchar vid! 👍🏼
   Det här med eget spel kommer ofta upp på tal i flera poddar jag gjort men även i andra intervjuer med jämna mellanrum. Jag personligen tänker att det säkert var viktigt under Sveriges storhetsperiod, men att tiderna förändras. Konkurrensen är annorlunda idag och sättet alla tränar på. Det finns givetvis många som har mer internationell erfarenhet än mig, men jag har iaf knappt nånsin sett någon duktig spelare utomlands tränat på egen hand utan coach. Det känns som något vi i Sverige hängt upp oss på? Kanske bör vi släppa den tanken och istället fokusera på hur vi också mer frekvent kan få coacher att kunna följa upp sina spelare?

   Jag tror iaf vi bör jämföra mer med hur det tränas utomlands idag än hur vi tränade på 80-talet.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s